Μαγικοϊστορία: Η γέννηση του Tom Riddle και ρίζες του Α΄ Μαγικού Πολέμου - The Daily Owl
fade
30386
post-template-default,single,single-post,postid-30386,single-format-gallery,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Μαγικοϊστορία: Η γέννηση του Tom Riddle και ρίζες του Α΄ Μαγικού Πολέμου

Ένα ρητό λέει πως, όποιος μάγος δεν γνωρίζει την μαγικοϊστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Η Ημερήσια Κουκουβάγια σάς παρουσιάζει κάθε σημαντικό κεφάλαιο της μαγικοϊστορίας που συνδέεται με τον Χάρι Πότερ και τον κόσμο της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

 

Οι ρίζες του Α΄ Μαγικού Πολέμου εντοπίζονται τη δεκαετία του 1940. Μπορεί ο πόλεμος να ξέσπασε τη δεκαετία του 1970, όμως η αρχή του κακού βρίσκεται στη σταδιακή άνοδο του Lord Voldemort – τότε άκουγε ακόμα στο όνομα Tom Riddle – ο οποίος εκείνη την περίοδο φοιτούσε στο Hogwarts. Η παράθεση των γεγονότων με χρονολογική σειρά καθιστά σαφές το πλαίσιο δράσης του Σκοτεινού Άρχοντα και μας δίνει τις αιτίες της συμπεριφοράς του. 

 

 

 

 

young-tom

 

 

 

Η γέννηση του Tom Riddle

 

 

 

 

1926

Το πρελούδιο του Α΄ Μαγικού Πολέμου άρχισε να γράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 1926. Ο Tom Marvolo Riddle, γιος του Muggle Tom Riddle και της μάγισσας Merope Gaunt, γεννήθηκε στο Ορφανοτροφείο Wool’s του Λονδίνου. Η Merope πέθανε λίγο μετά τη γέννα κι έτσι ο μικρός Tom έμεινε στο Ορφανοτροφείο, μέχρι ο Albus Dumbledore να τον επισκεφτεί και να φροντίσει για την φοίτησή του στο Hogwarts. 

 

 

 

 

 

Οι Ιεροί 28 και η δημιουργία anti-Muggle κλίματος στη Μεγάλη Βρετανία και τον κόσμο

 

 

1930

4 χρόνια μετά τη γέννηση του Riddle, το 1930, ο Cantankerus Nott εξέδωσε το Εγχειρίδιο των Ιερών 28, την αναλυτική λίστα με τις καθαρόαιμες μαγικές οικογένειες της Μεγάλης Βρετανίας. Η καταλογοποίηση των οικογενειών αυτών αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο στη δημιουργία κλίματος ανωτερότητας εκ μέρους των μελών τους, ιδίως όσων ήδη δεν συμπαθούσαν τους Muggles. Ο Gellert Grindelwald προωθούσε ήδη την anti-Muggle ατζέντα του στους μαγικούς κύκλους. Έκλεψε το ραβδί κουφοξυλιάς από τον Mykew Gregorovitch – καθώς είχε εμμονή με τους Κλήρους του Θανάτου – απέκτησε σταδιακά πολλούς ακολούθους στην ευρωπαϊκή ήπειρο και προσπάθησε να επιβάλλει τις απόψεις του περί ανωτερότητας των μάγων έναντι των Muggles στην παγκόσμια μαγική κοινότητα. 

 

 

 

 

 

voldemort

 

 

 

Η φοίτηση του Riddle στο Hogwarts

 

 

1938

Ο Tom Riddle δέχθηκε την επίσκεψη του Albus Dumbledore στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωνε, έχοντας ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα απόμακρης συμπεριφοράς από τους ανθρώπους. Το 1938 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Hogwarts. Κατατάχθηκε στον Κοιτώνα Slytherin. Εκεί βρήκε τους πρώτους “φίλους” του, τη συμμορία δηλαδή των ακολούθων του, οι οποίοι θα γινόταν και οι πρώτοι Θανατοφάγοι. Όλοι προέρχονταν, φυσικά, από καθαρόαιμες μαγικές οικογένεις, όπως οι Nott, Rosier, Mulciber, Aver και Lestrange. 

 

Ο Riddle γνώριζε ότι ήταν διαφορετικός από τους συμμαθητές του. Το γεγονός ότι είχε μεγαλώσει μακριά από την οικογένειά του, σε συνδυασμό με τις εξάρσεις μεγαλείου που ένιωθε από μικρός, του προκάλεσαν εμμονή ως προς τη “μαγική κληρονομιά” του. Προσπάθησε να ανακαλύψει προγόνους με μαγικές ικανότητες από την πλευρά του Muggle πατέρα του και απέτυχε. Πίστευε δε, παράλληλα, ότι η μητέρα του δεν ήταν μάγισσα, αλλιώς δεν θα είχε πεθάνει. 

 

Μετά την πρώτη αποτυχία ανακάλυψης της μαγικής του κληρονομιάς, αποφάσισε να ξεφορτωθεί το “βρόμικο” όνομα του πατέρα του και να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του με τον αναγραμματισμό του αρχικού του ονόματος. Από Tom Marvolo Riddle έγινε I Am Lord Voldemort

 

 

 

 

 

Αναζητώντας τη χαμένη ταυτότητα

 

 

1942

Στο 4ο έτος φοίτησής του, ο Tom Riddle έμαθε την ταυτότητα του παππού του, Marvolo Gaunt. Ίσως η πρώτη φορά που ένιωσε χαρά (ή κάτι παρόμοιο) στη ζωή του να ήταν η στιγμή που ανακάλυψε ότι η οικογένεια Gaunt καταγόταν από τον Salazar Slytherin. Από τότε του γεννήθηκε μια ακόμα εμμονή, ότι εκείνος ήταν ο Κληρονόμος του Slytherin και ότι μπορούσε να ανοίξει την Κάμαρα με τα Μυστικά. 

 

 

 

 

the_seven_horcruxes_by_liliaosipova-d86yhrf

Έργο της Lilia Osipova

 

 

 

 

Ο Κληρονόμος του Slytherin

 

 

1943

Κατά τη διάρκεια του 5ου έτους φοίτησής του, ο Tom Riddle αναλώθηκε στην αναζήτηση της εισόδου της Κάμαρας με τα Μυστικά. Στις 13 Ιουνίου 1943 ανακάλυψε την είσοδο μέσα από το λουτρό των κοριτσιών. Η είσοδος περνούσε μέσα από τον υπόνομο κάτω από τη λίμνη του Hogwarts. Ο βασιλίσκος που βρισκόταν μέσα στην Κάμαρα ξέφυγε από τη δίοδο και άρχισε να σκορπά τον τρόμο στις μαθήτριες που προερχόταν από Muggle οικογένειες. Πολλές πέτρωσαν, ενώ η Myrtle Warren (αργότερα γνωστή ως Μυρτιά που Κλαίει) σκοτώθηκε και στοίχειωσε τον χώρο. 

 

Αμέσως οι ιθύνοντες του Σχολείου άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής των μαθημάτων. Ο Riddle δεν ήθελε να κλείσει το Hogwarts κι έτσι εγκατέλειψε την Κάμαρα με τα Μυστικά, φροντίζοντας όμως να κατηγορηθεί για το άνοιγμά της ο Rubeus Hagrid. Έτσι, ο τελευταίος αποβλήθηκε, ενώ ο Riddle βραβεύτηκε για την “προσφορά του” στο Hogwarts. Καθώς ήδη φοβόταν τον θάνατο, με πληροφορίες που είχε συλλέξει από την Απαγορευμένη Πτέρυγα της βιβλιοθήκης του Hogwarts, έφτιαξε τον πρώτο Πεμπτουσιωτή του, χρησιμοποιώντας το σχολικό του ημερολόγιο.

 

Τον Αύγουστο του 1943, ο Riddle εντόπισε τους συγγενείς του από την οικογένεια Gaunt που είχαν απομείνει στο Little Hangleton. Εκεί έμαθε ότι ο πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του και αμέσως σκέφτηκε να τον εκδικηθεί. Επισκέφτηκε πρώτα τους παππούδες του, τους σκότωσε και με ένα ξόρκι μνήμης έκανε τον θείο του Morfin Gaunt να πιστέψει ότι εκείνος ήταν ο θύτης.

 

Ο Tom επέστρεψε στο Hogwarts για το 6ο έτος φοίτησής του, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον Horace Slughorn την – ως τότε θεωρητική – δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών Πεμπτουσιωτών. 

 

Ο Tom σκότωσε στη συνέχεια τον πατέρα του και έτσι δημιούργησε τον δεύτερο Πεμπτουσιωτή του, δηλαδή το δαχτυλίδι του παππού του Marvolo Gaunt.  

 

 

 

dark-lord

 

 

 

Οι Πεμπτουσιωτές και η πορεία προς την αθανασία

 

1945

Ο Albus Dumbledore νίκησε τον Gellert Grindelwald κι έτσι τελείωσε ο Παγκόσμιος Μαγικός Πόλεμος. Ο Tom Riddle αποφοίτησε από το Hogwarts και αμέσως έκανε αίτηση για τη θέση του Καθηγητή Άμυνας Ενάντια στις Σκοτεινές Τέχνες. Ο τότε διευθυντής Armando Dippet απέρριψε την αίτησή του, καθώς τον θεώρησε αρκετά νέο για μια τέτοια θέση ευθύνης. Ο Dumbledore αμέσως αντέδρασε στην καλή διάθεση του Dippet να ασχοληθεί ξανά με τον Riddle σε μερικά χρόνια, καθώς είχε αντιληφθεί ότι δεν έπρεπε να βρίσκεται μέσα στο Hogwarts και δη σε θέση ευθύνης. 

 

Πριν την οριστική αποχώρησή του από το Hogwarts, ο Riddle συνάντησε την Grey Lady, το φάντασμα του Κοιτώνα Ravenclaw και την έπεισε να της αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία του διαδήματος της Rowena Ravenclaw. Έτσι, ο Riddle ταξίδεψε ως την Αλβανία, βρήκε το διάδημα και, σκοτώνοντας έναν περαστικό, δημιούργησε τον τρίτο του Πεμπτουσιωτή. 

 

 

 

 

Η ενήλικη ζωή

 

Με την επιστροφή του στην Αγγλία, ο Riddle είχε αρκετές προτάσεις από το Υπουργείο Μαγείας, όμως ο ίδιος αποφάσισε να τις απορρίψει και να εργαστεί στο κατάστημα Borgin and Burkes, ώστε να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα αντικείμενα που είχαν άμεση σχέση με τις σκοτεινές τέχνες. Ως υπάλληλος του καταστήματος ήρθε κοντά στην πλούσια συλλέκτρια αντικών Hepsibah Smith, η οποία ήταν απόγονος της Helga Hufflepuff. Εκείνη είχε στην κατοχή της το μενταγιόν του Salazar Slytherin και το κύπελλο της Helga Hufflepuff. Για να τα αποκτήσει, την δηλητηρίασε. Οι ευθύνες του εγκλήματος έπεσαν πάνω στο ξωτικό της οικογένειάς της, την Hokey. Με τη δολοφονία της Smith, το κύπελλο έγινε ο τέταρτος Πεμπτουσιωτής του Riddle.

 

Μετά την απόκτηση των δυο κειμηλίων, ο Riddle εγκατέλειψε τη δουλειά του και εξαφανίστηκε για λίγο από τον κόσμο. Μετέτρεψε και το μενταγιόν στον 5ο του Πεμπτουσιωτή, σκοτώνοντας έναν Muggle, και εγκατέλειψε οριστικά το όνομα Tom Riddle. Εκείνη τη χρονική περίοδο ξεκίνησε τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο των οποίων γνωρίστηκε με πολλούς σκοτεινούς μάγους και μελέτησε εκτενώς τις σκοτεινές τέχνες, βάζοντας και τα πρώτα θεμέλια των συμμαχιών του με τους Γίγαντες και τους Λυκανθρώπους. 

 

 

tomriddle_wb_f2_standinginchamberofsecrets_still_080615_port

 

 

 

Οι ρίζες του Α΄ Μαγικού Πολέμου

 

Ο Tom Riddle μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου δεν έλαβε αγάπη κι έτσι δεν έμαθε να δίνει. Όμως, έγινε κοινωνικοπαθής διότι ο ίδιος το επέλεξε. Παρότι πολλοί άνθρωποι τον προσέγγισαν κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας και της εφηβείας του, ο ίδιος επέλεξε να μείνει πιστός στις αρχικές του επιλογές. Το “μεγαλείο“, όπως το είχε συλλάβει στο μυαλό του, ήταν μονόδρομος. Μεγαλείο σήμαινε για τον ίδιο η επικράτηση του ίδιου και των απόψεών του. Ήθελε να είναι διαφορετικός από τους άλλους – και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε αυτό, αλλά στην άρνησή του να σεβαστεί τη διαφορετικότητα των άλλων. Το κόμπλεξ της “ταπεινής Muggle” καταγωγής του επηρέασε καταλυτικά τις απόψεις του περί ανωτερότητας των καθαρόαιμων μάγων. 

 

Η ανάγκη να μάθει την ιστορία της οικογένειάς του δεν προερχόταν από τα αγνά του αισθήματα προς αυτήν. Έψαχνε εξαρχής πάτημα για εκδίκηση. Δεν θέλησε να γνωρίσει, έστω μέσω διηγήσεων, τους συγγενείς του. Ήθελε να είναι μόνος του κι αυτή απόφαση αποκρυσταλλώθηκε τα πρώτα χρόνια φοίτησής του στο Hogwarts. Ο βαθμός που τον επηρέασε ο Παγκόσμιος Μαγικός Πόλεμος είναι άγνωστος, μέχρι στιγμής. Ίσως μέσα στο κλίμα του να καλλιεργήθηκε πιο γρήγορα η άποψή του ότι έπρεπε να κυριαρχήσει στον κόσμο, καθώς έβλεπε ήδη φτασμένους μάγους, όπως ο Grindelwald, να έχουν τους ίδιους στόχους με εκείνον. Ακόμα και χωρίς να είχε μεσολαβήσει ο Παγκόσμιος Μαγικός Πόλεμος, η πορεία του Voldemort θα ήταν αυτή, καθώς και εκείνος ήταν, πέρα και πάνω απ’ όλα, πρωτίστως, οι επιλογές του.  

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Η ζωή και ο θάνατος του Remus Lupin

H ιστορία της οικογένειας Gaunt

Η ιστορία της οικογένειας Malfoy

H ιστορία της οικογένειας Black

Το ξέσπασμα του Α΄ Μαγικού Πολέμου και οι τραγικές συνέπειές του

 

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

1 Comment
  • Avatar
    Stazey L

    O Voldemort den egine skliros epeidi den pire agapi , i mitera tou itan me ton patera tou epeidi tou edine to filtro tis agapis kai epeidi otan emeine egkuos itan meso tou filtrou o Tom den mporouse kan na antilifthei ti einai agapi , Oute na parei , oute na dwsei …. to periegrapsa sintoma..

    February 27, 2019 at 6:33 pm Reply

Post a Comment