Ζωρζ Σαρή | Όταν ο ήλιος… - The Daily Owl
fade
34570
post-template-default,single,single-post,postid-34570,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ζωρζ Σαρή | Όταν ο ήλιος…

 

 

Η Ζωή μένει στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μια εποχή σκοτεινή και δύσκολη για τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, η Ζωή είναι μονάχα 16 ετών και βλέπει τα πάντα γύρω της να αλλάζουν. Η καθημερινότητά της παίρνει άλλη τροπή. Οι δικοί της άνθρωποι απομονώνονται, ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του κι όλοι μοιάζουν ξένοι. Οι μόνοι οι άνθρωποι με τους οποίους αισθάνεται ελαφρώς οικεία είναι οι αδερφές της και ο σύντροφός της. Όμως, κι αυτό πρόκειται να αλλάξει. Σιγά σιγά μαθαίνει να ζει με την απώλεια και κάτω από συνθήκες πείνας και δυστυχίας. Κάθε μικρή απόλαυση κι ευτυχία σκεπάζεται από πυκνά στρώματα φόβου. Κάθε μέρα που περνά, η Ζωή νιώθει όλο και πιο μόνη και τρομαγμένη. Κάθε μία από αυτές τις μέρες συναντά πράγματα που ποτέ δε φανταζόταν. Παρόλα αυτά, η λαχτάρα της για ελευθερία είναι μεγάλη, και μέσα σ’ όλα α δυσάρεστα, γνωρίζει πως στην πραγματικότητα η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

 

 

Το «Όταν ο ήλιος» είναι ένα βιβλίο τοποθετημένο σε μια εποχή κι ένα τοπίο γεμάτα καταστροφή και θλίψη, μια εποχή μαύρη κι ένα τοπίο πλημμυρισμένο από τρόμο. Περιγράφει ρεαλιστικά το πώς είναι να ζει κανείς μια τέτοια ζωή, έχοντας δηλαδή βιώσει το θάνατο, την απώλεια και την πείνα. Αποτυπώνει παράλληλα την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν την Κατοχή κι έχασαν σπίτια για λίγο ψωμί, την ελευθερία τους, καθώς και αγαπημένα πρόσωπα. Το βιβλίο παράλληλα παρουσιάζει μια ωριμότητα και μια αγνότητα που είναι ιδιαίτερα συγκινητικές, τονίζοντας πάντα πως η πίστη στη φιλία, την αγάπη και τον έρωτα βγάζει τον άνθρωπο δυνατότερο μέσα από κάθε κακουχία. Μια ιστορία που ρέει όμορφα και είναι τόσο μεθυστική, όσο κι αληθινή και δεν προορίζεται μονάχα για παιδιά κι εφήβους.

 

 

Γραμμένο από την καταξιωμένη Ζωρζ Σαρή (Γεωργία Σαρηβαξεβάνη) στα ελληνικά, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1971 και κυκλοφορεί πλέον από τις εκδόσεις «Πατάκη». Μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει τη δόξα του καθώς ακόμη συνεχίζει να λαμβάνει αξιολογήσεις και σχόλια αναγνωστών, έχοντας συγκεντρώσει 4.2/5 αστέρια στο goodreads.com.

 

Πηγή εξωφύλλου

Booklover / Marine scientist in the making / Avocado addict / Deadass romantic & I also write poems

No Comments

Post a Comment