Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο - The Daily Owl
fade
35214
post-template-default,single,single-post,postid-35214,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

 Η κάθε χώρα έχει τις δικές της παραδόσεις και, φυσικά, τα δικά της έθιμα. Παράξενα, περίεργα, κουφά… Αυτά είναι μερικά από τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

 

 

 

Στην Αργεντινή, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καίνε ξύλινα ομοιώματα, που συμβολίζουν όλα τα δεινά που έφερε η χρονιά που είναι έτοιμη να φύγει. Προσπαθούν λοιπόν να τα ξορκίσουν, ‘καίγοντάς’ τα. Παρόμοια παράδοση υπάρχει και στο Εκουαδόρ, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η κάθε οικογένεια καίει στην αυλή της το δικό της σκιάχτρο, για τους ίδιους λόγους.

 

Στην Αυστραλία, υποδέχονται το νέο χρόνο όσο πιο φασαριόζικα μπορούν, χρησιμοποιώντας από κόρνες μέχρι πυροτεχνήματα. Την πρώτη μέρα του χρόνου, οι Αυστραλοί συνηθίζουν να κάνουν πικ-νικ σε κάποια παραλία, όπου πιθανότατα θα συναντήσουν και τον Άγιο Βασίλη να κάνει το μπάνιο του.

 

Στη Βραζιλία, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις παραλίες για να δουν τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που σηματοδοτούν το τέλος του χρόνου, φορώντας λευκά ρούχα. Επίσης, πετάνε λουλούδια στο νερό κάνοντας μια ευχή και πηδάνε πάνω από 7 κύματα, για να έχουν καλοτυχία τη χρονιά που έρχεται.

 

Στη Γερμανία και την Αυστρία, την αυγή του νέου χρόνου ρίχνουν σταγόνες από λιωμένο μόλυβδο μέσα σε μια μικρή ποσότητα παγωμένου νερού, κι όταν αυτός ξαναγίνει στέρεος έχει πάρει διάφορα σχήματα. ‘Διαβάζοντας’ αυτά τα σχήματα, κάνουν προβλέψεις για το χρόνο που έρχεται. Επίσης, αφήνουν μερικά αποφάγια στα πιάτα τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πως θα έχουν πάντα ένα απόθεμα φαγητού και το νέο χρόνο.

 

Στη Δανία συνηθίζουν να σπάζουν ένα πιάτο έξω από την πόρτα του γείτονά τους. Η οικογένεια με τα περισσότερα σπασμένα πιάτα και φλιτζάνια στην πόρτα της, θεωρείται πως θα έχει καλή τύχη όλο το χρόνο.

 

Στην Ελλάδα, τα μικρά παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, τη στιγμή που μπαίνει ο νέος χρόνος, συνηθίζεται να σπάζουν οι άνθρωποι ένα ρόδι, για να τους φέρει γούρι τη νέα χρονιά. Την πρώτη μέρα του χρόνου, οι νοικοκύρηδες διαλέγουν έναν τυχερό άνθρωπο ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο για να τους κάνει ‘ποδαρικό’ και να φέρει καλή τύχη στο σπιτικό τους.

 

Στις ΗΠΑ, συνηθίζεται να ανταλλάζουν οι άνθρωποι ένα θερμό φιλί, για να είναι ο νέος χρόνος γεμάτος αληθινή αγάπη κι ευτυχία.

 

Στο Θιβέτ, οι δύο τελευταίες ημέρες του κάθε χρόνου θεωρούνται προπαρασκευαστικές για την υποδοχή του νέου. Καθαρίζουν σχολαστικά τα σπίτια τους, ανάβουν δαυλούς και πετάνε κροτίδες για να κρατήσουν μακριά τα κακά πνεύματα.

 

Στην Ιαπωνία, οι καμπάνες των ναών χτυπούν 108 φορές για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου χρόνου. Τα σπίτια διακοσμούνται με φύλλα αειθαλών φυτών και μπαμπού, σύμβολα αιώνιας ζωής κι ευημερίας.

 

Στην Ιρλανδία, οι ανύπαντρες γυναίκες τοποθετούν μερικά φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους, ελπίζοντας να ονειρευτούν αυτόν που θα γίνει ο έρωτας της ζωής τους.

 

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα και με την έλευση του νέου χρόνου, τρώνε 12 ρώγες σταφύλι, μία σε κάθε χτύπο του ρολογιού και για κάθε μήνα του χρόνου, προκειμένου να έχουν καλοτυχία κι ευημερία σε όλη τη διάρκειά του.

 

Στο Ισραήλ, οι άνθρωποι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πηγαίνουν στη Συναγωγή να προσευχηθούν και μετά επιστρέφουν στα σπίτια τους, όπου μαζεύονται οικογενειακά και τρώνε πλουσιοπάροχα. Παίζουν το ‘shofar’ (κέρατο κριαριού, που χρησιμεύει ως μουσικό όργανο) και τρώνε μήλα βουτηγμένα στο μέλι, για να είναι γλυκός ο νέος χρόνος που έρχεται.

 

Στην Κολομβία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά οι άνθρωποι κάνουν το γύρο του τετραγώνου γύρω από το σπίτι τους κρατώντας μια άδεια βαλίτσα, ώστε η νέα χρονιά να τους φέρει πολλά ταξίδια.

 

Στην Κορέα, όλοι μένουν ξύπνιοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γιατί πιστεύουν πως όποιον τον πάρει ο ύπνος, θα ξυπνήσει με άσπρα μαλλιά και φρύδια. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά εξαγνίζουν τα σπίτια τους από τα κακά πνεύματα, καίγοντας φύλλα από μπαμπού.

 

Στο Μεξικό, πιστεύουν πως η ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει, κι έτσι επισκέπτονται τα νεκροταφεία. Επίσης, σκουπίζουν τα σπίτια τους για να τα βρει καθαρά ο νέος χρόνος και, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φορούν πολύχρωμα εσώρουχα (συνήθως κόκκινα) για να έχουν καλοτυχία και επιτυχία στον έρωτα τη χρονιά που έρχεται.

 

Στη Νότια Αφρική, συνηθίζεται να πετούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω από το σπίτι τις παλιές ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές τους – άγνωστο γιατί! Επίσης, πυροβολούν προς τον ουρανό και, σε μερικά μέρη της χώρας, οι κάτοικοι ντύνονται με πολύχρωμες στολές καρναβαλιού και βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας και χορεύοντας στον ρυθμό των τυμπάνων.

 

Στη Ρουμανία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ανύπαντρες κοπέλες κρατούν στο χέρι τους ένα αναμμένο κερί και σκύβουν πάνω από το χείλος ενός πηγαδιού. Η φλόγα του κεριού θα κάνει το πρόσωπο του μελλοντικού συζύγου τους να αντικατοπτριστεί στα σκοτεινά νερά. Επίσης, βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους ένα κλωνάρι βασιλικό, για να ονειρευτούν αυτόν που θα παντρευτούν.

 

Στη Ρωσία, τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους από τον «Παππού Πάγο», ο οποίος ως άλλος Άι-Βασίλης γυρνάει από σπίτι σε σπίτι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και μοιράζει γλυκά, παιχνίδια και παραδοσιακές ρωσικές κούκλες. Για να πάρουν τα παιδιά τα δώρα τους, πρέπει να χορέψουν γύρω από το στολισμένο δέντρο τραγουδώντας στον «Παππού Πάγο».

 

Στις Φιλιππίνες, η πρώτη μέρα του χρόνου θεωρείται επισήμως η «μέρα των πουά». Από τα ρούχα των ανθρώπων έως τη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού, παντού βλέπει κανείς πουά υφάσματα. Αυτό γίνεται γιατί οι Φιλιππινέζοι πιστεύουν πως το πουά φέρνει πλούτο κι ευημερία.

 

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς

 

 

Chrissa Vasileiou

Geminis, bookworm, coffee lover, storyteller... Aν δεν έχεις βρει ακόμα το παραμύθι που σε αντιπροσωπεύει, δημιούργησε το δικό σου!

No Comments

Post a Comment