30 πράγματα που δεν ήξερες για τα Βραβεία Όσκαρ - The Daily Owl
fade
37041
post-template-default,single,single-post,postid-37041,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

30 πράγματα που δεν ήξερες για τα Βραβεία Όσκαρ

Ποιος ήταν ο Oscar; Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες της Ακαδημίας, το όνομα Oscar δόθηκε επίσημα στα βραβεία το 1939. Πέντε χρόνια πριν, το μέλος της Ακαδημίας Margaret Herrick, βλέποντας το αγαλματίδιο, αναφώνησε ότι μοιάζει πολύ με τον θείο της τον Oscar και έτσι καθιερώθηκε αυτή η ονομασία.

 

Το χρυσό αγαλματίδιο σχεδίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της MGM, Cedric Gibbons, ο οποίος δε χρησιμοποίησε καλούπι κι έτσι δεν υπάρχει “αυθεντικό Oscar”. 

 

Η πρώτη Τελετή πραγματοποιήθηκε το 1929 χωρίς καμία αγωνία για τους υποψηφίους, καθώς τα αποτελέσματα είχαν δημοσιευτεί τρεις μήνες πριν. Την επόμενη χρονιά τα αποτελέσματα κρατήθηκαν κρυφά ως τις 11 το βράδυ. Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε για δέκα χρόνια, όταν η εφημερίδα LA Times δημοσίευσε τα ονόματα στην απογευματινή έκδοσή της, με αποτέλεσμα να γίνονται γνωστά στους υποψηφίους πριν μεταβούν στην τελετή. Από το 1941 ως σήμερα τα αποτελέσματα δίνονται σε σφραγισμένους φακέλους. 

 

Από το 1950 και μετά οι νικητές, πριν ξεκινήσουν να φωτογραφίζονται, υπογράφουν ένα συμφωνητικό με την Ακαδημία, όπου αναφέρεται ότι, σε περίπτωση που θελήσουν να πουλήσουν το αγαλματίδιό τους, πρέπει πρώτα να το προσφέρουν στην Ακαδημία με αντίτιμο 1 εκ. ευρώ. Μόνο τότε οδηγούνται για φωτογράφηση μαζί με το τρόπαιό τους. 

 

Ο Steven Spielberg έχει αγοράσει πολλά τέτοια αγαλματίδια, επιστρέφοντάς τα κατόπιν στην Ακαδημία. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το βραβείο του Clark Gable για το It Happened One Night

 

Οι κολόνες εκατέρωθεν των σκαλιών του Dolby Theatre έχουν χαραχτεί με τα ονόματα των νικητών Καλύτερης Ταινίας. 

 

Τη βραδιά των Όσκαρ, η περιοχή γύρω από το Dolby Theatre  στρώνεται με το μεγαλύτερο σε επιφάνεια κόκκινο χαλί στον κόσμο. 

 

Παρότι υπάρχουν ήδη πάνω από 20 κατηγορίες Όσκαρ, ορισμένοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας του κινηματογράφου έχουν προσπαθήσει να επιτύχουν τη δημιουργία νέων Βραβείων, όπως αυτό του Καλύτερου Κάστινγκ. Oι προτάσεις αυτές έχουν απορριφθεί αρκετές φορές κι όπως φαίνεται θα αργήσουν να προστεθούν νέες κατηγορίες στα υπάρχοντα Βραβεία. 

 

 

 

Η πρώτη μαύρη που κέρδισε βραβείο Όσκαρ (Β΄ Γυναικείου Ρόλου) ήταν η Hattie McDaniel. Κόρη δούλων η ίδια, υποδύθηκε τη δούλα Mammy στην ταινία Gone With the Wind. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Ambassador Hotel, αλλά λόγω του απόλυτου φυλετικού διαχωρισμού η McDaniel δεν κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους συναδέλφους της Vivian Leigh και Clark Gable, ενώ παραλίγο να μεταφερθεί σε διαφορετικό ξενοδοχείο, καθώς η πολιτική του συγκεκριμένου χώρου μέχρι και το 1959 ήταν να απαγορεύει πλήρως την πρόσβαση σε μη λευκούς.

 

To 2003 οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ λίγες ημέρες πριν την έναρξη της 75ης Τελετής κι έτσι το κόκκινο χαλί περιορίστηκε στην περιοχή μπροστά από την είσοδο του Dolby Theatre. 

 

To 1938 η Τελετή Βράβευσης καθυστέρησε μια εβδομάδα λόγων των σοβαρών πλημμυρών που έπληξαν την πόλη του Λος Άντζελες. Την επόμενη χρονιά απονεμήθηκε το πρώτο Όσκαρ Ειδικών Εφέ, στην ταινία με τίτλο The Rains Came. 

 

Μόνο δυο άνθρωποι έχουν αποβληθεί δια παντός από τα Βραβεία Όσκαρ. Ο πρώτος ήταν ο Carmine Caridi, o οποίος έδινε ταινίες που του έστελναν για προσωπική του χρήση (screeners) προς αντιγραφή το 2004. Ο δεύτερος είναι ο παραγωγός Harvey Weinstein, που αποβλήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο στον απόηχο του τεράστιου σκανδάλου που ξέσπασε γύρω από το όνομά του με τις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική επίθεση, βιασμό και παρενόχληση. 

 

Η πρώτη ταινία που κέρδισε στην κατηγορία Καλύτερου Μακιγιάζ ήταν η ταινία An American Werewolf in London το 1981. 

 

Από το 1983 ως το 2015 τα αγαλματίδια κατασκευάζονταν από ένα κράμα αλουμινίου που καλυπτόταν με χρυσό. Το 2016 η Ακαδημία αποφάσισε την επιστροφή στην παλιά μέθοδο κατασκευής, με χαλκό και επικάλυψη χρυσού 24 καρατίων. 

 

Από το 1973 ως το 1945 οι ελλείψεις σε μέταλλα ήταν τεράστιες λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου κι έτσι τα αγαλματίδια εκείνων των ετών φτιάχτηκαν από γύψο, ο οποίος βάφτηκε χρυσός. Μετά τον πόλεμο όλα αντικαταστάθηκαν με μεταλλικά. 

 

Το αγαλματίδιο έχει σχεδιαστεί να μοιάζει με σταυροφόρο, που στέκεται πάνω σε μια μπομπίνα και κρατά ένα σπαθί. Η μπομπίνα έχει 5 ακτίνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς, τους τεχνικούς και τους συγγραφείς, δηλαδή τους εκπροσώπους των πέντε βασικών ομάδων της Ακαδημίας. Σήμερα υπάρχουν 17 ομάδες, που συμπεριλαμβάνουν και τα μέλη των οποίων η δουλειά δεν εντάσσεται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. 

 

Η μεγαλύτερη ομάδα είναι αυτή των Ηθοποιών, που απαριθμεί πάνω από 1000 μέλη, ενώ η ομάδα των σχεδιαστών των κοστουμιών είναι η μικρότερη. 

 

 

 

Καθώς ο αριθμός των προς βράβευση προσώπων είναι μυστικός, η Ακαδημία πρέπει να φροντίσει να έχει δημιουργηθεί στοκ από αγαλματίδια, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι σε περίπτωση π.χ. που οι νικητές είναι δυο σε μια κατηγορία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Tom Sherak, ένα βραβείο Όσκαρ είναι ημιτελές μέχρι να τοποθετηθεί πάνω του μια ετικέτα με το όνομα αυτού που το κέρδισε. 

 

Πώς όμως γίνεται η χάραξη του ονόματος του κάθε νικητή; Πριν το 2011 τα αγαλματίδια δινόταν στους νικητές χωρίς καμία άλλη επισήμανση και έτσι μετά το τέλος της βραδιάς έπρεπε να τα δανείσουν στην Ακαδημία, ώστε να χαραχτεί το όνομά τους, με μια διαδικασία που κρατούσε πολλές εβδομάδας. Το 2011 δημιουργήθηκε στο after party ένα stand χάραξης και έτσι οι ηθοποιοί μπορούσαν να πίνουν τη σαμπάνια τους όσο, αμέσως μετά την άφιξή τους περίμεναν τη χάραξη του όνοματός τους πάνω στο βραβείο τους. 

 

Το 2014 η Ακαδημία είχε 6.028 μέλη, από τα οποία το 93% ήταν λευκοί και το 76% άντρες. Το 2016 ξεκίνησε μια online διαμαρτυρία για το θέμα της έλλειψης πολυπολιτισμικότητας στον θεσμό και έτσι προέκυψε το hashtag #OscarsSoWhite. Εκείνη τη χρονιά η Ακαδημία προσκάλεσε 683 νέα μέλη, τα μισά από τα οποία ήταν γυναίκες και τα άλλα μισά επαγγελματίες του κινηματογράφου μη λευκοί, με αποτέλεσμα τα στατιστικά να βελτιωθούν (ελάχιστα όμως). Ως το 2020 θα έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των γυναικών και των μειονοτήτων, σύμφωνα με απόφαση της Ακαδημίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της Ακαδημίας είναι τα 63 έτη. 

 

Όταν δημιουργήθηκε η κατηγορία βραβείου Καλύτερης Ενδυματολογίας συμπεριλάμβανε δυο βραβεία, ένα για ασπρόμαυρες και ένα για έγχρωμες ταινίες. Τα πρώτα δόθηκαν στις ταινίες Hamlet και Joan of Arc. 

 

 

 

 

 

 

Οι λιμουζίνες προς ενοικίαση στην περιοχή του Λος Άντζελες γίνονται ανάρπαστες εκείνο το βράδυ. Οι οδηγοί, μετά την άφιξή τους στο χώρο και αφού αποβιβαστούν οι πελάτες τους, οδηγούνται σε ένα σκεπασμένο σημείο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή τρώγοντας. 

 

Η Τελετή Βράβευσης έχει αναβληθεί (πριν την πανδημία του COVID-19), δυο φορές εξαιτίας δυο πολύ σημαντικών περιστατικών. Η πρώτη ήταν το 1968, από σεβασμό για την τέλεση της κηδείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η δεύτερη το 1981, εξαιτίας της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου Ρίγκαν. 

 

 

 

Τη βραδιά των Όσκαρ απασχολούνται οι λεγόμενοι “seat fillers”, δηλαδή τα άτομα που θα καλύψουν τυχόν κενά σε θέσεις, σε περίπτωση που οι επίσημοι προσκεκλημένοι χρειαστεί να επισκεφθούν την τουαλέτα ή το μπαρ. Σύμφωνα με το The AV Club, για να εργαστείς ως seat filler εκείνο το βράδυ, πρέπει να έχεις κάποιο συγγενή είτε στην Ακαδημία, είτε στην ελεγκτική εταιρία καταμέτρησης των ψήφων. Η δουλειά αυτή μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα λαμπερή, όμως δεν είναι καθόλου, καθώς δεν επιτρέπεται να κάνεις κάτι που να ξεχωρίζει (π.χ. να ντυθείς εκκεντρικά) και, φυσικά, δε μπορείς να έρχεσαι σε επαφή με τους επίσημους προσκεκλημένους. 

 

O ήχος της Τελετής φτάνει ως τις τουαλέτες, ώστε οι προσκεκλημένοι να μπορούν να έχουν αντίληψη του τι συμβαίνει στην αίθουσα, στην περίπτωση π.χ. που έχει φτάσει η σειρά τους να βραβευτούν κι αυτοί δε βρίσκονται στο χώρο!

 

Από το 2010 ο διαθέσιμος χρόνος για τον ευχαριστήριο λόγο των νικητών ανέρχεται σε περίπου ένα λεπτό. Μετά τα 45 πρώτα δευτερόλεπτα, η ορχήστρα ξεκινάει διακριτικά να ερμηνεύει κάποιο κομμάτι, ώστε σιγά σιγά ο ομιλών να συντομεύει τον λόγο του. Το μεγαλύτερο ρεκόρ ευχαριστήριας ομιλίας κατείχε η Greer Garson όταν ευχαριστούσε το κοινό επί 5,5 λεπτά στην Τελετή Βράβευσης του 1943. 

 

 

 

 

O νεαρότερος νικητής βραβείου Όσκαρ μέχρι σήμερα ήταν ο Tatum O’Neal (10 ετών) για το ρόλο του στην ταινία Paper Moon (1973), ενώ ο γηραιότερος ο Christopher Plummer (82) για το ρόλο του στην ταινία Beginners (2011). Η Quvenzhané Wallis, 9 ετών το 2013, ήταν η νεαρότερη υποψήφια για τον ρόλο της στην ταινία Beasts of the Southern Wild.

 

 

Το 2018 η Greta Gerwig ήταν μόλις η 5η γυναίκα υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία Lady Bird. Η Kathryn Bigelow με το Hurt Locker είναι η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει στην κατηγορία αυτή το 2009. Φέτος είναι υποψήφιες στην ίδια κατηγορία η Chloé Zhao για το Nomadland και η Emerald Fennell για το Promising Young Woman και κάτι μας λέει πως θα το “σηκώσει” η πρώτη.

 

Ο Mahersala Ali ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε βραβείο Όσκαρ. Συγκεκριμένα κέρδισε το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία Moonlight. O πρώτος αφροαμερικανός που κέρδισε το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου ήταν ο Sidney Poitier το 1964 για τον ρόλο του στην ταινία Lilies of the Field. Πέρασαν 38 χρόνια από τότε για να κερδίσει το δικό του Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου ένας ακόμα μαύρος ηθοποιός, ο Denzel Washington, για τον ρόλο του στην ταινία Training Day. 

 

 

Πηγή

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι ελληνικές υποψηφιότητες των Βραβείων Όσκαρ

Γιατί οι ταινίες Χάρι Πότερ δεν βραβεύτηκαν ποτέ με Όσκαρ;

Ταινίες φαντασίας που προτάθηκαν για Όσκαρ

30 πράγματα που δεν ήξερες για τα Βραβεία Όσκαρ

No Comments

Post a Comment