Μυστηριακοί αρχαιολογικοί τόποι της Ελλάδας - The Daily Owl
fade
3555
post-template-default,single,single-post,postid-3555,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Μυστηριακοί αρχαιολογικοί τόποι της Ελλάδας

Πριν την εδραίωση της θρησκείας, η μαγεία και το υπερφυσικό γοήτευε τον άνθρωπο, ο οποίος αντιλαμβανόταν τον κόσμο του ως μυστηριώδεις δυνάμεις. Αργότερα οι αντιλήψεις αυτές μετουσιώθηκαν σε  θρησκείες. Οι μύθοι των θεών και των ηρώων των αρχαίων θρησκειών πήραν σάρκα και οστά μέσα από την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Περισσότερο απτός, λιγότερο μυστηριακός, προπάντων βέβαια ξεχωριστός και ιδιαίτερος, με έργα που δίνουν πνοή σε σιωπηλούς μύθους που ακόμα και σήμερα ηχούν στα αρχαία ερείπια.

 

 

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Ο βραχώδης λόφος της Ακρόπολης συνδέθηκε από την προϊστορική εποχή με τα λατρευτικά κέντρα της Αττικής. Ιερός τόπος μυστηρίου και θρύλων, απετέλεσε το πεδίο δράσης και κυριαρχίας σημαντικών θεοτήτων ( Αθηνά-Ποσειδώνας) καθώς και μυθικών ηρώων και ημίθεων της Αθήνας. (Ερεχθέας, Κέκροπας, Θησέας).
Με την εγκαθίδρυση της Αριστοκρατίας (6ος αιώνας π. Χ.) ο βράχος της Ακρόπολης μετατρέπεται σε ιερό λατρευτικό τόπο όπου ανεγείρονται τα πρώτα λατρευτικά κέντρα προς τιμή των θεών και των ηρώων.
Οι Περσικοί Πόλεμοι είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Αθήνας από τους Πέρσες καθώς και την καταστροφή της αρχικής Ακρόπολης. Το 465 π.Χ. με την ήττα των Περσών και υπό την αρχηγία του Περικλή, η Ακρόπολη ξαναχτίζεται πιο λαμπρή παρά ποτέ. Ο Παρθενώνας, ο κεντρικός ναός του ιερού βράχου, αφιερώνεται στη θεά- προστάτιδα της Αθήνας, Αθηνά. Χαρακτηρίζεται για την λιτή του μεγαλοπρέπεια αλλά και για την καλαισθησία του, εκφράζοντας στις κολώνες του όλη την φιλοσοφία της αρχαιοελληνικής σκέψης. Ιστορία και μύθοι συναλλάσσονται πάνω στις μαρμάρινες κολώνες, οι οποίες μετουσιώνονται σε σιωπηλούς μάρτυρες του μυστηρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι καμιά γραμμή πάνω στον Παρθενώνα δεν είναι ευθεία (όλες είναι κυρτές) και αν επεκταθούν σχηματίζουν μια πυραμίδα, προσδίδοντας έτσι μια δόση μυστηρίου.
Σήμερα παρά τα ερείπια που βρίσκονται διασκορπισμένα και παρά τις καταστροφές και τις λεηλασίες του μνημείου, η Ακρόπολη και πιο συγκεκριμένα ο Παρθενώνας εξακολουθούν να γεννούν μυστήρια και μύθους. Λέγεται ότι η Ακρόπολη περιβάλλεται από ένα ισχυρότατο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ή πως τα πουλιά δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την τα κτήριά της.

 

 

 

 

 

ΔΗΛΟΣ

Το νησί της Δήλου θεωρούταν ως ο τόπος γέννησης του θεού Απόλλωνα και της δίδυμης αδελφής του, της θεάς  Άρτεμης. Σύμφωνα με το μύθο ήταν ένα νησί που έπλεε στο Αιγαίο Πέλαγος και ακινητοποιήθηκε από τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα, προκειμένου να γεννηθούν οι δύο θεοί. Αρχικά απετέλεσε ορμητήριο πειρατών και στη συνέχεια, κατά την επικράτηση των Μυκηναίων, η Δήλος άρχισε να μετατρέπεται σε ιερό τόπο.
Κατά την κλασσική εποχή – και με την ίδρυση της Δηλιακής Συμμαχίας όπου πρωτοστατούσε η Αθήνα – το νησί της Δήλου μετατράπηκε εξ’ολοκλήρου σε ιερό και απαγορευμένο. Λέγεται μάλιστα ότι όλοι οι κάτοικοι της εξορίστηκαν και ότι θεσπίστηκε νόμος που απαγόρευε να γεννηθεί ή να πεθάνει κάποιος στη γη του ιερού αυτού νησιού.
Το νησί του Απόλλωνα και της Άρτεμης, σήμερα δέχεται πλήθος κόσμου, προκειμένου να θαυμάσουν τους αρχαιολογικούς του θησαυρούς. Από πολλούς αναφέρεται πως στο νησί υπάρχει ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΦΟΙ

 

Ο «ομφαλός της γης» σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες, υπήρξε ένα από τα πιο μυστηριακά σημεία της Αρχαίας Ελλάδας. Το διασημότερο μαντείο του αρχαίου κόσμου δεν θα μπορούσε να μην είναι ένας παντοδύναμος τόπος μυστηρίου. Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση ξεπροβάλλουν οι θησαυροί των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών, ως ανταπόδοση στους χρησμούς του θεού του ήλιου, Απόλλωνα. Το μυστήριο επικρατεί παντού καθώς το Μαντείο των Δελφών φημιζόταν για τις διφορούμενες μαντείες του, όπως επίσης και για τις διάφορες μυστηριακές δυνάμεις που έδιναν απαντήσεις στα ερωτήματα των επισκεπτών, μέσω της Πυθίας. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, που αποζητούν τον αρχαίο μυστικισμό του «Ομφαλού της Γης»

Το Ιερό του Απόλλωνα

 

ΑΜΦΙΑΡΕΙΟ – ΑΤΤΙΚΗΣ

Λιγότερο γνωστός αλλά ξεχωριστός είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαρείου στην Ανατολική Αττική. Απόκρυφος και μυστικός, ο ιερός τόπος του Αμφιαρείου υπήρξε ιερό, μαντείο και θεραπευτήριο τον 3ο αιώνα π.Χ. αποτελώντας ένα λιγότερο γνωστό ιερό τόπο. Αφιερώθηκε στον θεό –ήρωα Αμφιάραο, που κατείχε ως επί τον πλείστον την μαντική και θεραπευτική τέχνη. Άκμασε μέχρι και τον 1ο αιώνα π.Χ., ώσπου έσβησε οριστικά με την επικράτηση του Χριστιανισμού.
Το θεραπευτήριο- μαντείο του Αμφιαρείου λέγεται ότι κατέχει μια ιδιαίτερα θεραπευτική μυστικιστική ενέργεια, που θεράπευε και εξάγνιζε τον επισκέπτη που κατέφευγε στη προστασία του ιερού.
Σήμερα αποτελεί ένα άγνωστο διαμάντι, μια ανάσα από την Αθήνα, έτοιμο να μας σαγηνεύσει σε μυστικιστικούς κόσμους που έχουν ξεχαστεί.

 

 

Άποψη του Αμφιαρείου

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνική μυθολογία και τερατόμορφα πλάσματα

Aquamary

Aqua Mary, House of Water Bearer “For I have always been a seeker, a dreamer, and a ponderer on seeking and dreaming...” ― H.P. Lovecraft, Night Ocean

No Comments

Post a Comment