Τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά φαντάσματα – The Daily Owl
fade
60998
post-template-default,single,single-post,postid-60998,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά φαντάσματα

Μπορεί να έχουν πεθάνει, όμως δε παύουν να μας διασκεδάζουν και να μας τρομάζουν μαζί. Χαρακτήρες από όλο τον κόσμο του φανταστικού οι οποίοι παρόλο που είναι φαντάσματα, συμβάλλουν με τις πράξεις τους σε κάθε υπόθεση, συναρπάζουν με τις ιστορίες τους και, φυσικά, μας στοιχειώνουν, καθένα με το δικό του τρόπο. Αυτά είναι τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά φαντάσματα από τους πιο διάσημους φανταστικούς κόσμους: 

 

 

Harry Potter

 

 

Στον κόσμο των μάγων ως φάντασμα ορίζεται  το αποτύπωμα της ψυχής ενός μάγου ή μάγισσας που έχει πεθάνει. Σύμφωνα με τον Sir Nicholas οι μάγοι μπορούν να αφήσουν ένα αποτύπωμα της ψυχής τους πάνω στη γη, όμως λίγοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να το κάνουν. Οι περιπτώσεις που ένας μάγος ή μια μάγισσα θα επιλέξει το δρόμο του φαντάσματος  είναι είτε διότι φοβάται το τι ακολουθεί μετά το θάνατο, είτε λόγω ιδιαίτερης σύνδεσης του εκλιπόντος με έναν τόπο. Οι muggles δε μπορούν να γίνουν φαντάσματα, ούτε να τα δουν καθαρά.

Στον κόσμο του Harry Potter το κάστρο του Hogwarts διαθέτει αρκετά φαντάσματα, κάποια από τα οποία έπαιξαν καίριο ρόλο στην υπόθεση του Αγοριού που Έζησε. Η Μυρτιά που Κλαίει, η Γκρίζα Κυρία και ο Σχεδόν Ακέφαλος Νικ είναι τα πιο σημαντικά φαντάσματα στην ιστορία του Χάρι Πότερ.

 

 

 

H Μυρτιά που κλαίει στοιχειώνει τις τουαλέτες των κοριτσιών στο Hogwarts καθώς εκεί πέθανε όσο ήταν μαθήτρια από το βλέμμα του Βασιλίσκου. Παίζει σημαντικό ρόλο στο δεύτερο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά κάνοντας επίσης μια guest εμφάνιση και στο τέταρτο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς. Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά γκρινιάρα, είναι ένας χαρακτήρας που συγκινεί με την ιστορία της καθώς επίσης και με την παιχνιδιάρικη προσωπικότητα της.

 

 

Σε αντίθεση με την Μυρτιά, η Γκρίζα Κυρία (Helena Ravenclaw) είναι ένα σιωπηλό και φοβισμένο φάντασμα. Η λυπηρή της ιστορία κρύβει έναν μονόπλευρο έρωτα από τον Bloody Baron – ένα άλλο φάντασμα του κάστρου του Hogwarts – από το μαχαίρι του οποίου βρήκε το θάνατο τη στιγμή που εκείνη έκρυβε το διάδημα της μητέρας της στα δάση της Αλβανίας. Το ίδιο διάδημα ο Voldemort μετέτρεψε σε πεμπτουσιωτή, του αφού πρώτα ξεγέλασε το φάντασμα της Grey Lady να του πει που το είχε κρυμμένο.

 

Τέλος ο Σχεδόν Ακέφαλος Νικ, το φάντασμα του κοιτώνα του Gryffindor αποτελεί ίσως το πιο αγαπητό φάντασμα σε ολόκληρη τη Σχολή Μαγείας. Ο θάνατός του ήταν άδοξος και τραγελαφικός καθώς από την αγάπη του για τους muggles και ως ιππότης-μάγος, στην προσπάθειά του να διορθώσει με μάγια τα δόντια μιας λαίδης, έκανε ένα λάθος και βρέθηκε καταδικασμένος να εκτελεστεί. Το τσεκούρι του δήμιου του όμως δεν ήταν καλά ακονισμένο και ύστερα από 45 τσεκουριές το κεφάλι του παρέμεινε πάνω στο σώμα του, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιό του ως φάντασμα του Σχεδόν Ακέφαλου Νικ.

 

 

 

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Dead Men of Dunharrow

 

 

Ένα φάντασμα μπορεί να είναι αρκετά τρομαχτικό και με ένα στρατό φαντασμάτων που αποζητούν τη λύτρωση, μόνο ένας εκλεκτός βασιλιάς όπως ο Άραγκορν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί. Πολλά είναι τα φρικιαστικά πλάσματα στον κόσμο του πατέρα της σύγχρονης φανταστικής λογοτεχνίας J.R.R. Tolkien, και σίγουρα τα φαντάσματα δεν αποτελούν τις κλασικές περιπτώσεις πνευμάτων που απλά στοιχειώνουν ένα μέρος. Ο Στρατός των Νεκρών ή οι Νεκροί Άντρες του  Ντανχάροου ήταν οι Άνθρωποι των Βουνών που είχαν ορκιστεί πίστη στον Ισίλντουρ και πάτησαν τον όρκο τους να  τον βοηθήσουν όταν ο Σάουρον ξαναγύρισε. Τότε ο Ισίλντουρ τους καταράστηκε να μην βρουν ανάπαυση μέχρι να εκπληρώσουν τον όρκο τους. Ήταν όταν τους κάλεσε ο Άραγκορν ως ο Κληρονόμος του Ισίλντουρ για βοήθεια και εκείνοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, εκπλήρωσαν τον όρκο τους και έλυσαν την κατάρα τους, σε μια από τις πιο σημαντικές σκηνές της Τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

 

 

 

 

Star Wars – Force Ghost

 

 

Τα φαντάσματα της Δύναμης είναι η ψυχή κάποιου πεθαμένου που εξακολουθεί να υπάρχει με έναν τρόπο και θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους ζωντανούς. Τα φαντάσματα της Δύναμης έχουν αρνηθεί την θέληση της να γίνουν ένα με αυτή  και μπορούν να αλληλεπιδρούν πνευματικά με τους ζωντανούς. Κάποιοι άρχοντες Sith μπορούσαν να χρησιμοποιούν τεχνικές έτσι ώστε να αλληλεπιδρούν φυσικά με τους ζωντανούς ενώ ήταν φαντάσματα. Τα φαντάσματα της Δύναμης εμφανίζονται σαν από μηχανής θεοί προκειμένου να βοηθήσουν τον ήρωα – Τζεντάι σε ανάγκη.  Το ιδιαίτερο  λοιπόν, με το Star Wars είναι ότι βλέπουμε χαρακτήρες να πεθαίνουν και σε κομβικές στιγμές να επιστρέφουν ως φαντάσματα όπως ο Luke Skywalker, o Obi-Wan Kenobi και ο γλυκός – σοφός Yoda.

 

 

 

 

H Λάμψη – αδελφές Grady

 

 

Ο βασιλιάς του τρόμου Stephen King μας έχει προσφέρει πληθώρα ανατριχιαστικών φαντασμάτων με τις αδερφές Grady από τη Λάμψη να είναι ίσως κάποια από τα πιο αναγνωρίσιμα φαντάσματα του έργου του. Παρότι όλα τα φαντάσματα του ξενοδοχείου Overlook μας κάνουν να θέλουμε να κοιμόμαστε με το φωτάκι ανοιχτό, ειδικά οι αδερφές Grady, όμως, άλλαξαν για πάντα τα Πασχαλινά τραπέζια με το σόι και τις μικρές δίδυμες ξαδέρφες μας.

 

 

 

 

Ring – Samara Morgan

 

 

H Samara Morgan αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φαντάσματα στην ποπ κουλτούρα ως πρωταγωνίστρια στη σειρά ταινιών τρόμου The Ring. Ένα κορίτσι που έζησε και πέθανε με τραγικό τρόπο, γυρνά στον υλικό κόσμο ως ένα πνεύμα γεμάτο δίψα εκδίκηση. Με τα μακριά μαύρα μαλλιά και το άσπρο νυχτικό της παραπέμπει στα Γιαπωνέζικα onryo, τα πνεύματα που, όπως και εκείνη, διψούν για εκδίκηση και θα κάνουν τα πάντα για να την επιτύχουν.

 

 

 

 

Woman in Black

 

 

Η γυναίκα με τα μαύρα της Susan Hill είναι ο ορισμός του παραδοσιακού γκοθ φαντάσματος που θα σου στοιχειώσει το σπίτι, τα όνειρα, το μυαλό και όλο σου το είναι, χτυπώντας και τρίζοντας  πόρτες , ουρλιάζοντας κ.τ.λ. Όμως πέρα από την φρικιαστική – πάντα γκοθ – εμφάνισή της και την επιφανειακή της προσέγγιση, είναι μια μάνα που έχει χάσει το παιδί της και εκεί είναι που αρχίζεις να την κατανοείς και καταλήγεις να πίνεις καφέ μαζί της (ή να σου θυμίζει τη μάνα σου όταν πατάς εκεί που σφουγγάρισε).

 

 

 

 

Casper – To φαντασματάκι

 

 

Πέρα από τα τρομαχτικά φαντάσματα που είναι διψασμένα για εκδίκηση υπάρχουν και τα καλά φαντάσματα με πιο σημαντικό και αγαπητό όλων το στρουμπουλό, γλυκό φαντασματάκι  Casper. Ο Casper δημιουργήθηκε προς το τέλος των 30s και από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεγαλώσει μαζί του γενιές και γενιές παιδιών, μαθαίνοντας να αγαπούν τα φαντάσματα.  

 

 

 

 

 

 

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

 

 

Στο κλασικό δημιούργημα του Κάρολου Ντίκενς Χριστουγεννιάτικη Ιστορία τα φαντάσματα παίζουν κύριο ρόλο βοηθώντας τον Σκρούτζ να καταλάβει τα λάθη του και να κάνει στροφή 180 μοιρών στη ζωή του. Πρώτα ο φίλος του  Μάρλυ με τις βαριές αλυσίδες, μετά το φωτεινό πνεύμα των Χριστουγέννων του παρελθόντος, μετά το μεγάλο, στολισμένο πνεύμα των Χριστουγέννων του παρόντος και τέλος το σκοτεινό πνεύμα των Χριστουγέννων του μέλλοντος οδηγούν τον γερο-τσιγκούνη προς την λύτρωσή του.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Τα φαντάσματα του Hogwarts σε κατάταξη

Κάσπερ, το Φιλικό Φαντασματάκι

"The game is afoot"

No Comments

Post a Comment