Για τα λεφτά τα κάνεις όλα | Το χρήμα στον κόσμο του Harry Potter - The Daily Owl
fade
39362
post-template-default,single,single-post,postid-39362,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα | Το χρήμα στον κόσμο του Harry Potter

 

Χρήμα, ένα αναγκαίο κακό ή ένα χρηστικό αγαθό για τις κοινωνίες; Ως χρήμα ονομάζεται το σύνολο των οικονομικών αξιών που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση για την αγορά αγαθών, υπηρεσιών και την αποπληρωμή δανείων. Όπως κι αν ορίζεται ή χαρακτηρίζεται, το χρήμα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των κοινωνιών. Έτσι και δε θα ήταν δυνατόν να υφίσταται η κοινωνία των μάγων χωρίς το δικό της χρηματοοικονομικό σύστημα. H δημιουργός του κόσμου αυτού, J.K. Rowling, μας συστήνει σχεδόν από την πρώτη στιγμή της επαφής μας με τον κόσμο της το σύστημα αυτό.

 

 

 

Μαγικό Συνάλλαγμα

 

 

Το αγγλικό μαγικό συνάλλαγμα αποτελείται από τρία νομίσματα.  Το πρώτο είναι η γαλέρα με υποδιαιρέσεις της τα άλλα δυο, τα δρεπάνια και τα μαστίγια. 1 γαλέρα ισούται με 17 δρεπάνια ή αλλιώς 493 μαστίγια όπως εξηγεί ο Rubeus Hagrid στον Harry Potter. Το υλικό των νομισμάτων αυτών είναι χρυσός, άργυρος και χαλκός αντίστοιχα. Παρά το υλικό τους η αντιστοιχία με το ευρώ των muggles είναι μια γαλέρα προς 5.58€. Στο περιθώριο κάθε νομίσματος αναγράφεται ένας σειριακός αριθμός που αναφέρεται στο Goblin που μάγεψε το νόμισμα. Όσο για τους μάγους της Αμερικής, χρησιμοποιούν ως συνάλλαγμα το οκταγωνικό νόμισμα Dragot με ετυμολογικές ρίζες στην ελληνική δραχμή και τη λέξη «ingot» (κομμάτι ορθογωνίου μετάλλου). Μια από τις πιθανές υποδιαιρέσεις του Dragot αποτελεί το Sprink.

Τα μαγικά νομίσματα δεν δημιουργούνται από το τίποτα εκτός από την περίπτωση της φιλοσοφικής λίθου η οποία μπορεί να μετατρέψει μέταλλα κατώτερης αξίας σε χρυσό – αλλά αυτό δεν μετρά ως νόμισμα. Η δημιουργία πλαστού χρήματος μπορεί να γίνει με την κατάρα Gemino, με την οποία τα νομίσματα  πολλαπλασιάζονται, δίνοντας όμως αντίγραφα μηδαμινής αξίας. Πλαστές γαλέρες χρησιμοποίησε η Hermione Granger ως μέσο επικοινωνίας του Στρατού του Dumbledore στο 5ο έτος.

 

 

 

Gringotts – η τράπεζα των μάγων

 

 

Πριν συστηθούμε ακόμα με το Hogwarts – τόσο εμείς όσο κι ο μικρός Harry – στην αρχή την ιστορίας γνωρίζουμε το κέντρο  του μαγικού χρήματος στο Λονδίνο, την τράπεζα των μάγων Gringotts –  ναι, κυρίες και κύριοι, μας κυνηγάνε μέχρι κι εκεί. Η Gringotts παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μαγική ιστορία, καθώς στις θυρίδες της δεν φυλάσσονται απλώς οι περιουσίες των μάγων, αλλά και αντικείμενα υψηλής μαγικής αξίας, κρίσιμα για την πλοκή, όπως η φιλοσοφική λίθος και το κύπελο-πεμπτουσιωτής της Helga Hufflepuff. Μαζί με την τράπεζα γνωρίζουμε και τους διαχειριστές του μαγικού χρήματος – γνώριμες φάτσες – δηλαδή τα Goblins. Tα Goblins χάρη στο ταλέντο τους και τις ικανότητές τους στα οικονομικά κρατούν την μαγική οικονομία, πιστεύοντας ότι οι μάγοι είναι αναξιόπιστοι σε θέματα χρημάτων και χρυσού.

 

 

 

 Money, money, money …Must be funny…In the rich man’s world

 

 

Όπως σε κάθε κοινωνία το χρήμα και η κακή διαχείριση ή φύση του δημιουργεί ανισότητες. Γίνεται κατανοητό ότι οι Weasleys έχουν οικονομικές δυσκολίες σε σχέση με άλλους μάγους που έχουν τον τρόπο τους και άλλους που τον παραέχουν. Όμως ποιος είναι πλουσιότερος – σε γαλέρες – μάγος ή μάγισσα; Σύμφωνα με το site «The Richest» στην πρώτη πεντάδα από το πέντε έως το ένα έχουμε τους Sirius Black, Gilderoy Lockhart, Harry Potter, Lucius Malfoy και πρώτη και χειρότερη πλουσιότερη την Bellatrix την Lestrange. Ήξερε τι έπαιρνε ο Voldemort, η πιο πιστή του οπαδός ήταν η πλουσιότερη μάγισσα, με μια θυρίδα γεμάτη χρυσό και πλούτη που μπορούσε να φυλάξει ένα κομμάτι της άκαμπτης ψυχής του. Όσο για τον κύριο Potter, δεν τον ξέχασαν ούτε οι γονείς του ούτε ο νονός του. Μπορεί πριν μάθει ότι είναι μάγος να είχε συνηθίσει στις στερήσεις – όπως και η δημιουργός του – αλλά στον κόσμο των μάγων είχε την ευκολία του και σε γαλέρες αγοράζοντας όλο το καρότσι με τα γλυκά μέσα στο Hogwarts Express.

 

 

 

Η J. K. Rowling, έχοντας βιώσει η ίδια έντονα οικονομικές δυσκολίες, δίνει στον κόσμο της το ρόλο που αρμόζει στο χρήμα, αυτόν δηλαδή του χρηστικού μέσου. Φυσικά ανισότητες υπάρχουν καθώς και οι μάγοι έχουν ανθρώπινες αδυναμίες. Οι Weasleys είναι φτωχοί ενώ οι Malfoy πλούσιοι – κι αυτό γίνεται ξεκάθαρο μέσα από τα βιβλία, όμως η μαγεία υπερισχύει του χρήματος. Κάθε μάγος ανεξάρτητα του πόσες γαλέρες έχει η οικογένειά του μπορεί να φοιτήσει στο Hogwarts και να ανελιχθεί με τις ικανότητές του. Αυτό δείχνει έναν κόσμο όπου πρυτανεύει η μαγεία και μια ιδιαίτερη μαγική δημοκρατία. Αυτός ο κόσμος δεν είναι ουτοπικός στον δικό μας αλλά δυσεύρετος και χαρακτηριστικό τέτιο παράδειγμα αποτελεί η ίδια η ιστορία της δημιουργού του. Η Rowling χωρίς χρήματα δημιούργησε ένα κόσμο μαγείας που την έκανε πλουσιότερη σε λίρες, αλλά κυρίως πλούτισε τον κόσμο μας και τον καθένα από εμάς σε νομίσματα που δεν κόβονται σε νομισματοκοπεία.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Σημαντικοί αριθμοί στον Harry Potter

Oι muggle οικογένειες στον κόσμο του Harry Potter

Ηρωικές πράξεις και αξίες στον κόσμο του Harry Potter

Τα όνειρα και η σημασία τους στην ιστορία του Αγοριού που Έζησε

Τα Boggart και ο φόβος στον πραγματικό κόσμο

Η Κιβωτός των Στοχασμών και η σημασία της μνήμης

Μαγικοί χάρτες: τo πρώτο GPS

Λέξεις: τα σημαντικότερα ξόρκια

 

EnchantedFeather

(Time)Traveler, Μικρή Γιαπωνέζα, Footballer , Dancer , Magic Creature/ Σπουδάζω Φυσική και διάφορα άλλα τρελά και μαγικά, σχολείο στο Hogwarts , διακοπές στη Ναrnia , τοξοβολία στην κατασκήνωση με τις Αμαζόνες κτλ / Words are our most inexhaustible source of magic... και μην ξεχνάμε The North remembers

No Comments

Post a Comment