Voldemort εναντίον Grindelwald: Ποιος είναι χειρότερος; - The Daily Owl
fade
44035
post-template-default,single,single-post,postid-44035,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Voldemort εναντίον Grindelwald: Ποιος είναι χειρότερος;

O Lord Voldemort, κεντρικός κακός στην ιστορία του Harry Potter, είναι ένας από τους πιο διάσημους κακούς της ποπ κουλτούρας, ο οποίος μάς απασχόλησε επί 7 βιβλία και 8 ταινίες, φτάνοντας σε επίπεδα πράξεων τα οποία είχαν προσεγγίσει στο παρελθόν ελάχιστοι villains, όπως ο Joker ή ο Darth Vader. Φυσικά, στην ιστορία που δημιούργησε η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ μας απασχόλησαν και άλλοι κακοί, όπως η Dolores Umbridge, η οποία συχνά θεωρείται και χειρότερη από τον Lord Voldemort (τηρουμένων των αναλογιών). Πλέον, με τις σειρές βιβλίων και ταινιών Harry Potter να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού, το ενδιαφέρον των φανς εστιάζεται πλέον σε έναν άλλο κακό, για τον οποίο δε γνωρίζουμε μεν τόσα πράγματα, ωστόσο περιμένουμε με αγωνία να ανακαλύψουμε στην επερχόμενη πενταλογία ταινιών Fantastic BeastsΜιλάμε, βέβαια, για τον Gellert Grindelwald, που θα μονοπωλήσει το κινηματογραφικό ενδιαφέρον μας πολύ άμεσα, στην ταινία Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου. Ποιος από τους δυο κακούς του ευρύτερου χαριποτερικού σύμπαντος είναι, όμως, με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ο χειρότερος; 

 

 

 

 

Grindelwald: “Ρόδα, τσάντα και κοπάνα”

 

 

Αν πάρουμε ως αφετηρία τα σχολικά τους χρόνια, καθώς για τον Grindelwald δε γνωρίζουμε κάτι πριν από αυτά, εκείνος κατάφερε να αποβληθεί από το Durmstrang Institute, το μαγικό σχολείο που βρίσκεται στα βόρεια της Ευρώπης και πάντοτε υπήρξε πιο ανεκτικό απέναντι σε όσους εξερευνούσαν τις Σκοτεινές Τέχνες. Ωστόσο, ο ίδιος σχεδόν έφτασε στο σημείο να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες με τα πειράματά του, οπότε η αποβολή ήταν μονόδρομος για τον επικεφαλής του σχολείου.

Από την άλλη, o Voldemort ως Tom Riddle δεν έκρυψε ποτέ τη σκοτεινή του πλευρά (ποιος έφηβος μάγος είχε έστω αναρωτηθεί ξανά τι είναι Πεμπτουσιωτής) όμως τουλάχιστον ήταν πιο μεθοδικός και ολοκλήρωσε τις σπουδές του πριν αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στις Σκοτεινές Τέχνες (σαν να λέμε πριν δώσει για Proficiency φρόντισε να περάσει και από την εξέταση του Lower, για παν ενδεχόμενο). Συνεπώς, σε αυτή την κατηγορία κερδίζει ο Grindelwald

 

 

 

 

Μέντιουμ εναντίον Ερπετόφωνου

 

 

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Ρόουλινγκ αποκάλυψε ότι ο Grindelwald είναι Seer, δηλαδή μάγος που διαθέτει την ικανότητα να βλέπει το μέλλον – δηλαδή σαν να λέμε μέντιουμ, αλλά από τα κανονικά και όχι από αυτούς για τους οποίους μοιράζουν φυλλάδια στις εξόδους του μετρό – εξ ου και ο Percival Graves διαρκώς έλεγε στον Credence Barebone ότι βλέπει οράματα με έναν Obscurus (τον ίδιο δηλαδή). Φυσικά αυτό θα ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Grindelwald και θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ενάντια στους εχθρούς του, όμως το να είσαι Seer δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είσαι κακός – το αντίθετο μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι Seer ήταν και η Sybil Trelawney. 

Από την άλλη, ο Voldemort είναι Ερπετόφωνος, πράγμα που επίσης από μόνο του δε συνεπάγεται κακές προθέσεις κάθε είδους (π.χ. o Harry Potter ήταν Ερπετόφωνος ως ένα σημείο της ζωής του) όμως συχνά τα φίδια, ενδεχομένως επειδή προκαλούν από μόνα τους τον φόβο, συνδέονται στο συλλογικό υποσυνείδητο με κακές πράξεις.

Στο σημείο αυτό οι δυο διάσημοι μάγοι έρχονται, λοιπόν, ισοπαλία. 

 

 
 
 
 
 

Αυτούς τους Κλήρους (του Θανάτου) ποιος θα τους πάρει;

 

 

 

Ο μεγάλος καημός του Grindelwald (εκτός από το να μην τελειώσει το οξυζενέ στα μπαρμπέρικα της Ευρώπης) ήταν η ανεύρεση των τριών Κλήρων του Θανάτου, δηλαδή του ραβδιού κουφοξυλιάς, της πέτρας της ανάστασης και του αόρατου μανδύα. Σύμφωνα με τον μύθο, όποιος συγκέντρωνε και τους τρεις Κλήρους, θα μπορούσε να ελέγξει τον θάνατο και αυτός ήταν ο σκοπός του Grindelwald, ο οποίος στο πλαίσιο της σχετικής εμμονής του είχε πείσει ως και τον παλιό του φίλο Albus Dumbledore να τον βοηθήσει να επιτύχει στην προσπάθειά του. Πέραν αυτού δε, ο Grindelwald κυνήγησε τους Κλήρους στο πλαίσιο της προσπάθειας υποκίνησης της μαγικής “επανάστασης” ενάντια στη Διεθνή Σύμβαση Μυστικότητας, με σκοπό οι Μάγοι να μην κρύβονται από τους Muggles και, έτσι, να τους επιβάλουν το δικό τους (δηλαδή το δικό του) τυραννικό καθεστώς.

 

Ο Voldemort είχε φυσικά στο μυαλό του τον θάνατο, αλλά κυρίως ως τον μεγάλο του φόβο. Έτσι, δεν θα μπορούσε ποτέ να τον ελέγξει, ακόμα κι αν συγκέντρωνε και τους τρεις Κλήρους στα χέρια του, κυρίως από τον φόβο του, πράγμα που είχε δηλώσει σχετικά και ο Dumbledore. Με το δεδομένο αυτό, ο μόνος Κλήρος που τον ένοιαζε ήταν το ραβδί κουφοξυλιάς, και αποκτώντας το θεώρησε ότι είχε εκπληρώσει τη μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αναδειχθεί ο μεγαλύτερος Σκοτεινός Μάγος της Ιστορίας. 

Πιο αδίστακτος, λοιπόν, σε σχέση με μαγικά αντικείμενα όπως οι Κλήροι του Θανάτου ήταν ο Grindelwald (δε βάζουμε στην κουβέντα ακόμα τους Πεμπτουσιωτές, περιμένετε για λίγα δευτερόλεπτα), οπότε στο σημείο αυτό κερδίζει την παρτίδα της κακίας. 

 

 

 

Κεφάλαιο “Πεμπτουσιωτές”

 

Ο νεαρός Tom Riddle εξερεύνησε ένα κομμάτι των Σκοτεινών Τεχνών το οποίο δεν μοιάζει με κανένα άλλο και με δεδομένο ότι ήταν ένας αδίστακτος μάγος που φοβόταν πολύ τον θάνατο, και έτσι δημιούργησε Πεμπτουσιωτές για να κρύψει σε αυτούς από ένα κομμάτι της ψυχής του και έτσι να γίνει αθάνατος – με ό,τι αυτό βέβαια συνεπαγόταν για την υπόστασή του. Για να δημιουργήσει κάποιος έναν Πεμπτουσιωτή, πρέπει σίγουρα να σκοτώσει κάποιον (δε γνωρίζουμε την πλήρη διαδικασία) και είναι η χειρότερη πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος μάγος.

O Grindelwald ακολούθησε ευλαβικά πολλές πρακτικές της Σκοτεινής Μαγείας, όμως σε αυτό το σημείο δεν έφτασε ποτέ. Συνεπώς, την παρτίδα αυτή κερδίζει με συνοπτικές διαδικασίες ο Voldemort

 

 

Grindelwald όπως Magneto

 

Όπως (περίπου) ο Magneto θεωρούσε ότι οι mutants ήταν ανώτεροι από τους ανθρώπους που δεν ήταν μεταλλαγμένοι, έτσι και ο Grindelwald πίστευε ότι οι Μάγοι ήταν ανώτεροι από τους Muggles. Έτσι, ο Grindelwald “έντυσε” την προσπάθειά του να κατακτήσει τον κόσμο με μια επίφαση “ανώτερου σκοπού” για τον οποίο έκανε αυτά που είχε στο μυαλό του, όπως π.χ. να συγκεντρώνει μάγους σε αμφιθέατρα και να τους μιλάει για την αναγκαιότητα να μην κρύβονται από τους ανθρώπους, αλλά και ταυτόχρονα να τους επιβληθούν και να τους έχουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, σκλάβους τους.

Ο Voldemort ήθελε κάτι παραπλήσιο, δηλαδή να επιβάλει τη δική του τάξη πραγμάτων, όμως δεν είχε καμία πρόθεση να περιβάλει το σκοπό του με ένα πέπλο “ιδεολογίας” και δη ανώτερης από το “θέλω να είμαι κακός και θα είμαι ο χειρότερος κακός που έχεις δει ποτέ”. 

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι στην παρτίδα αυτή “κερδίζει” ο Voldemort, ωστόσο κανείς από τους δυο δεν είχε ευγενείς σκοπούς και κανενός είδους “ηθική ανωτερότητα” ή επίφασή της δεν μπορεί να εξυψώσει έστω και λίγο τον Grindelwald. Άρα, πάλι μιλάμε για ισοπαλία, τουλάχιστον μέχρι να μάθουμε άλλες λεπτομέρειες από τα έργα και τις ημέρες του Grindelwald

 

 

 

Διαγωνισμός Σαδισμού

 

 

Διαβάζοντας τα βιβλία Harry Potter συνειδητοποιούμε από νωρίς ότι ο Voldemort επιδιώκει τον σαδισμό, τα βασανιστήρια δηλαδή και τις δολοφονίες γιατί, μεταξύ άλλων, του αρέσει αυτή η διαδικασία, ακόμα κι αν κάποιος δε συνιστά ευθεία απειλή απέναντί του (βλ. Cedric Diggory). 

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι ο Grindelwald σκότωνε για να επιτύχει τους σκοπούς του και όχι και την ηδονή στο πλαίσιο αυτό. Η φυλακή που δημιούργησε, το Nurmengard, εξυπηρετούσε τον σκοπό του να κρατάει μακριά από τα πόδια του τους εχθρούς του. Χωρίς να ξέρουμε βέβαια τι συνέβαινε μέσα σε αυτή τη φυλακή και χωρίς να έχουμε δει πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή του Grindelwald, πιστεύουμε ότι στον τομέα “Σαδισμός και Μάγοι”, ο Voldemort βγαίνει νικητής. 

 

 

 

 

 

“Μια σου και μία μου, θα το μετανιώσεις”

 

 

Στην ταινία Οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 1, ο Grindelwald δίνει στον Voldemort τις πληροφορίες που χρειάζεται για την τοποθεσία όπου βρίσκεται το ραβδί κουφοξυλιάς και γλιτώνει από την οργή του δεύτερου. Στο βιβλίο, ωστόσο, ο Grindelwald αρνείται να του αποκαλύψει πληροφορίες και μάλιστα τον κοροϊδεύει – όσο προλαβαίνει δηλαδή, πριν ο Voldemort τον σκοτώσει. 

Όταν η ιστορία αυτή παρουσιάζεται από τον Dumbledore στον Harry στη μεταθανάτια εμπειρία τους, ο πρώτος αναφέρει ότι ο Grindelwald είχε μετανιώσει για τις πράξεις του, και ότι ο ίδιος ο Dumbledore “ήθελε να πιστεύει πως ένιωσε τον τρόμο των πράξεών του και τη ντροπή για όσα είχε κάνει”. Συνέβη πράγματι αυτό; Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, καθώς μάς λείπουν πληροφορίες και για το “μετά”. 

 

 

 

Ποιος κερδίζει λοιπόν συνολικά σε κακία; Η απάντηση είναι δύσκολη, όταν μιλάμε για τους δυο πιο σκοτεινούς μάγους του ευρύτερου χαριποτερικού σύμπαντος. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του σκηνοθέτη των Fantastic Beasts David Yates, ο Grindelwald είναι πιο τρομακτικός από τον Voldemort – o ίδιος βέβαια γνωρίζει πράγματα που εμείς ούτε κατά διάνοια δε μπορούμε να φανταστούμε στη φάση αυτή.

Ο αγώνας προς το παρόν μοιάζει να λήγει ισόπαλος, όμως απομένει λίγος καιρός ως τις 15 Νοεμβρίου και την πρεμιέρα της ταινίας Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald ώστε να αποκτήσουμε νέες γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να προβλέψουμε το τελικό σκορ. 

 

 

 

Πηγή: Fandom

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ απαντάει στην αρνητική κριτική για τη Nagini

Nagini: O συμβολισμός της ασθένειας της Maledictus

Μάθαμε γιατί αποβλήθηκε ο Newt Scamander από το Hogwarts

Τι συμβαίνει με την προφητεία και τη Leta Lestrange;

Oι αποκαλυπτικές στιγμές του τελευταίου trailer The Crimes of Grindelwald

The Crimes of Grindelwald: Θα υπάρξει “νέος Snape”; 

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald: Επιστροφή στο Hogwarts!

Ακόμα πιο πολλά στοιχεία με το Harry Potter θα έχει η ταινία The Crimes of Grindelwald

The Crimes of Grindelwald: Για ποιον μιλάει η νέα προφητεία;

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment