5 + 1 τύποι χαρακτήρων που υπάρχουν σε κάθε σειρά του Χάρη Ρώμα - The Daily Owl
fade
59624
post-template-default,single,single-post,postid-59624,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

5 + 1 τύποι χαρακτήρων που υπάρχουν σε κάθε σειρά του Χάρη Ρώμα

Xάρης Ρώμας και Άννα Χατζησοφιά επέστρεψαν πριν λίγο καιρό στην ελληνική τηλεόραση με μια νέα σεζόν του “Το Καφέ της Χαράς”. Κι αφού συνειδητοποιήσαμε για ακόμα μια φορά πως στο Κολοκοτρωνίτσι δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα με την πάροδο του χρόνου, ας δούμε ποιοι τύποι χαρακτήρων υπάρχουν διαχρονικά σε κάθε σειρά του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά, θυμίζοντάς μας μια περασμένη εποχή της ελληνικής τηλεόρασης

 

 

 

Ο Ξινός

 

 

Προφανέστατα το ρόλο του “Ξινού”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατά περίπτωση, κρατάει πάντα ο Χάρης Ρώμας για τον εαυτό του, καθώς ξέρει να αποδίδει τέλεια το χαρακτήρα ενός ανθρώπου μίζερου, φιλόδοξου, υποχόνδριου, αδίστακτου και εν γένει αντιπαθητικού. Ίσως η μεγαλύτερή του επιτυχία μέχρι στιγμής στο ρόλο του “Ξινού” να είναι αυτή του Κωνσταντίνου Κατακουζηνού, με δεδομένο ότι το Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μέχρι σήμερα η πιο δημοφιλής σειρά των Ρώμα και Χατζησοφιά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως “η Κατακουζήνα” έχει τις ρίζες της στο χαρακτήρα του Διονύση Δάγκα, στη σειρά Οι Μεν και οι Δεν, όπου ο Ρώμας υποδύθηκε έναν δικηγόρο (παρ’ Αρείω Πάγο) με όλες τις παραπάνω ιδιότητες.

Ελαφρώς διαφοροποιημένος στο χαρακτήρα του “Ξινού” ήταν ο Γεράσιμος Μαντούβαλος στη σειρά Λίφτινγκ, πρωτίστως διότι δεν διασκέδαζε στα “Κατσαμπάκια” όπως ο Κατακουζηνός, αλλά “τα έσπαγε” στα κλαμπ της νυχτερινής Αθήνας, αφού ήταν “ο θείος που θα καθόταν με τη νεολαία”. Στην ίδια κατηγορία του “Ξινού” εμπίπτουν, φυσικά, τόσο ο Μίμης Μεταξάς, όσο και ο Περίανδρος Πώποτας, αλλά και ο Κλέων Βεζύρης, του οποίου η ξινίλα έφτανε πολλές φορές σε δυσθεώρητα ύψη – δηλαδή αν τον έβλεπε ο Κατακουζηνός θα του έλεγε να “αράξει και λίγο”. 

 

 

 

 

Η Γλυκιά Αθώα

 

 

Σε κάθε σειρά του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά υπάρχει μια Γλυκιά Αθώα κυρία που συχνά πέφτει θύμα των αντρών γύρω της, μέχρι φυσικά να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Η Βάνα Δάγκα είναι το αρχέτυπο της Γλυκιάς Αθώας (και πανέμορφης και πανέξυπνης και 18χρονης, όπως θα συμπλήρωνε η ίδια) στις σειρές των πιο πάνω δημιουργών, με τις Ρόζα Μόσχου – Μπαμπαγιούρη, Πέγκυ Καρά, Λυδία Λεμπέση και Σταυρούλα Πώποτα (όσο ήταν ακόμα Φατσέα, διότι τώρα τα πράγματα άλλαξαν) να συμπληρώνουν τον κατάλογο των γυναικών που, πέραν όλων των άλλων, έχουν ως κοινό στοιχείο το ότι εξαπατήθηκαν από τους άντρες τους αρκετές φορές και σε κάθε περίπτωση δεν είναι ευχαριστημένες από τη συμπεριφορά τους, σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής.

 

 

 

 

 

Η Δυναμική Καπάτσα

 

 

Νανά Σταμάτη, Αννίτα Ρασσιά, Φάνη Κόντογλου, Ηρώ Ελευθερουδάκη – Μεταξά, Χαρά Χάσκα, Τασία και, φυσικά, η “βασίλισσά τους”, Ελένη Βλαχάκη, ανήκουν στην κατηγορία χαρακτήρων που αποτελείται από γυναίκες δυναμικές, που διεκδικούν πάντα αυτό που θέλουν και αποτελούν το αφηγηματικό “αντίβαρο” του “Ξινού”, καθώς δε διστάζουν να τον βάλουν στη θέση του με κάθε ευκαιρία και να του δείξουν ότι η ζωή δεν είναι μόνο αυτό που έχει εκείνος στο μυαλό του (βυζαντινολογία, δικηγορία, υπουργιλίκι, take your pick).

 

 

 

 

O Γλυκός Αθώος 

 

 

Ασορτί με την Γλυκιά Αθώα είναι και ο Γλυκός Αθώος, τον οποίο βέβαια ενίοτε θέλουμε να αποκαλέσουμε “χαζό” – ωστόσο δεν είναι πάντα, καθώς καμιά φορά είναι απλώς “στον κόσμο του” ή έχει “πολύ καλές προθέσεις”. Ο Τίμος Σταμάτης ήταν κάπως, ας πούμε, “πυροβολημένος”, αλλά πάντα παρέμενε καλόκαρδος, ενώ ο Λάζαρος Λαζαρίδης ήθελε πάντα το καλό του τόπου, του κόμματος όπου ανήκε και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κι αυτό πολλές φορές τον απομάκρυνε από τον άμεσο προϊστάμενό του, Κλέωνα Βεζύρη, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τον Θόδωρο Πιπίνη στο Κολοκοτρωνίτσι, καθώς ο ίδιος ήταν ο “σάκος του μποξ” για τον Περίανδρο Πώποτα. Ο Ευάγγελος Μόσχος δεν ήταν τόσο αθώος, αλλά παρέμενε πάντα γλυκός, ιδίως όταν έτρωγε έξι καρμπονάρες στην καθισιά του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Μάνθο Φουστάνο, τη μοναδική μας αγάπη με την Πόρσε. 

 

 

 

 

Η Απάλευτη

 

 

Αν κάτι συνδέει την Ματίνα Μανταρινάκη, την Πολυξένη Αρχοντάκη και την Αγλαΐα τη δασκάλα, αυτό είναι το γεγονός πως η συμπεριφορά τους έμοιαζε αφόρητη για τον εκάστοτε “Ξινό”, είτε επειδή “παραήταν γλυκιές” και ρομαντικές, είτε επειδή επέμεναν πολύ να τον παντρευτούν – δηλαδή δεν τις γούσταραν ερωτικά οι άντρες που εκείνες πολιορκούσαν. Οι “Απάλευτες” συχνά αποτελούσαν πηγή γέλιου στις σειρές του δημιουργικού διδύμου Ρώμα – Χατζησοφιά, εξαιτίας των διαφόρων κλισέ που παρουσίαζαν σωρευτικά στη συμπεριφορά τους.

 

 

 

 

Ο “Μπαμπινιώτης”

 

 

 

Λευτέρης Ρούκουνας και Βαγγέλης Φατσέας ανέπτυξαν στο φουλ ό,τι ξεκίνησε ο Τίμος Σταμάτης και συνέχισε η Αννίτα Ρασσιά (κατά μια έννοια μαζί με την Ρόζα Μόσχου – Μπαμπαγιούρη), αφού τα συντακτικά λάθη που έκαναν σποραδικά οι πρώτοι αυτοί τηλεοπτικοί χαρακτήρες των Ρώμα και Χατζησοφιά “υιοθετήθηκαν” από τους συγκεκριμένους πρωταγωνιστές, που πρωτίστως έμειναν στην ιστορία για τα “μαργαριτάρια” τους και δευτερευόντως για την απατεωνιά τους. 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Οι ατάκες της Σωσώς Παπαδήμα που θέλουμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά (αλλά δυστυχώς δε γίνεται)

Πώς είναι σήμερα οι δεύτεροι ρόλοι που εμφανίστηκαν στο “Κωνσταντίνου και Ελένης”;

2 Comments
 • Avatar
  Αγγελική Πολυαναγνωστάκη

  Νομίζω από την λίστα λείπει ο ρόλος του άπιστου γόη(Μανθος,Φατσέας,Γερασιμος,Ροδολφος)Ωραία λιστα παρολαυτα.Ευχαριστούμε!

  December 6, 2019 at 10:09 pm Reply
  • Meta
   Meta

   ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΕΕ <3

   December 9, 2019 at 10:00 am Reply

Post a Comment