"To reboot του Charmed είναι χειρότερο από ό,τι περίμενα" - The Daily Owl
fade
43444
post-template-default,single,single-post,postid-43444,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

“To reboot του Charmed είναι χειρότερο από ό,τι περίμενα”

Ο δημοσιογράφος του Hypable Jay Ryuman παρακολούθησε τον πιλότο της νέας σειράς Charmed και κατέγραψε τις εντυπώσεις του, οι οποίες δεν είναι ενθαρρυντικές για τη νέα σειρά. Ακολουθεί η τηλεκριτική του για το πρώτο επεισόδιο του νέου Charmed, που θα κάνει πρεμιέρα στο CW στις 14 Οκτωβρίου. 

 

 

 

Μια νέα εποχή ξεκινάει για το Charmed με την πρεμιέρα του στο CW, αλλά μετά την παρακολούθηση του πιλότου (και με οτιδήποτε έχει συμβεί πίσω από τις κάμερες) δεν θα δω άλλο, καθώς πιστεύω ότι η νέα σειρά δεν τιμά την αρχική.

 

Δεν παρακολούθησα το ορίτζιναλ Charmed την εποχή που βγήκε, γιατί ήμουν 2 ετών και σταδιακά άρχισα να το βλέπω όταν ήμουν γύρω στα 7. Σε κάθε περίπτωση, το Charmed έγινε μια από αυτές τις σειρές, αν όχι η σειρά που έχω ξαναδεί τις περισσότερες φορές (ας πούμε, πάνω κάτω 20 φορές). Περιττό να πω ότι αγαπώ τις αδελφές Halliwell και διαρκώς απολαμβάνω να ξαναβλέπω τις έντονες, τραγικές, δαιμονικές περιπέτειες στις ζωές τους μέσα από την οθόνη μου.

 

 

 

Παρακολουθώντας τις Prue, Piper, Phoebe και, τελικά, την Paige να προσπαθούν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια, την προσωπική τους ζωή και τις καριέρες τους σε σχέση με τα μαγικά τους καθήκοντα και με τον ένα δαίμονα μετά τον άλλο να τις κυνηγάει κάθε μήνα ήταν συναρπαστικό. Οι Halliwells δεν τα βρήκαν όλα εύκολα. Ήταν καθημερινές, μοντέρνες γυναίκες που ζούσαν στον κόσμο αυτό, όπου όλα έμοιαζαν να στρέφονται εναντίον τους. 

 

Ειλικρινά πιστεύω ότι το Charmed με έκανε πιο συμπονετικό, κατανοητικό άνθρωπο με ελπίδες. Οι αδερφές έσωσαν τους πάντες, ακόμα και αυτούς που δεν πίστευαν ότι το άξιζαν και χρησιμοποίησαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, ανεξάρτητα από τη φυλή, τις περιστάσεις ή άλλους παράγοντες. Ήταν γνησίως καλοί άνθρωπο και είχαν μεν τις σκοτεινές τους στιγμές, ωστόσο κάθε μια έβρισκε το δρόμο προς το φως και συνέχιζε να υπακούει στη μοίρα που τις ήθελε να βοηθούν τους ανθρώπους και να σώζουν τον κόσμο. 

 

Ανεξάρτητα από την πάροδο των ετών, το Charmed θα παραμείνει πάντα επίκαιρο – εξάλλου αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για σημαντική τηλεόραση; Οι προσωπικές ιστορίες τους, καθώς περιπλέκονται με τον μαγικό κόσμο, τους βοηθούσε να αναδείξουν τη μέση ζωή της μοντέρνας γυναίκας και τους αγώνες, τους θριάμβους σε προσωπικό επίπεδο, τα οικονομικά και την καριέρα.

 

 

 

Σίγουρα, τα εφέ είναι παλιακά και τα ρούχα τους πολλές φορές είναι παρωδία, όμως το Charmed δε χρειαζόταν να βασιστεί σε τίποτα άλλο εκτός από τις ζωές των αδελφών Halliwell, ώστε να είναι μια επιτυχημένη σειρά και να αρέσει στους φανς σε διάφορες φάσεις της ζωής τους.

 

Όταν ανακοινώθηκε το reboot της σειράς μερικά χρόνια πριν, ομολογώ πως δεν ενθουσιάστηκα. Μοιάζει σαν κάθε χρονιά να γινόταν προσπάθεια επαναδημιουργίας της σειράς, προφανώς για να επαναληφθεί η επιτυχία της σε ένα Χόλιγουντ όπου έλειπε το πρωτότυπο περιεχόμενο. Κάθε χρόνο αποτύγχανε, αλλά αυτή η τελευταία προσπάθεια εξασφάλισε μια ολόκληρη σεζόν, παρότι έδειξε ασέβεια στην αρχική σειρά.

 

Το reboot είναι αμφιλεγόμενο και γι’ αυτό μίλησαν οι Shannen Doherty, Alyssa Milano, Rose McGowan και ιδίως η Holly Marie Combs, λέγοντας ότι χωρίς εκείνες ήταν ασεβές να δημιουργηθεί ένα νέο σόου, με δεδομένο ότι δούλεψαν σκληρά για το ορίτζιναλ. Τα σχόλιά τους ποίκιλλαν από την έλλειψη αυθεντικότητας ως το γεγονός ότι το στούντιο αρνήθηκε να τους συμπεριλάβει στις συζητήσεις για το μέλλον της σειράς (θυμίζουμε ότι η Combs και η Milano ήταν και παραγωγοί στις τελευταίες 4 σεζόν). 

 

 

 

Σε σχέση με την περιγραφή της νέας σειράς η Doherty είχε μιλήσει στο Twitter λέγοντας ότι είναι προσβλητική για την παλιά σειρά, ως προς το σημείο που αναφέρεται στον φεμινισμό της (σημείωση δική μας: η Doherty αργότερα ανασκεύασε, ωστόσο η περιγραφή ότι η νέα σειρά διαθέτει φεμινιστικό περιεχόμενο δε σημαίνει ότι η αρχική σειρά δεν είχε χτιστεί ακριβώς στον ίδιο άξονα). 

 

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι μέσω του Hypable είδε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς και ότι δεν πρόκειται για reboot αλλά για κάτι τελείως νέο. 

 

Οι αδελφές Halliwell δεν υπάρχουν πια σε αυτό το σύμπαν και οι νέες Μαγευτικές δεν διαθέτουν καν τις ίδιες ικανότητες με αυτές. Το βασικότερο θέμα μου με το reboot, όπως μίλησαν για αυτό και οι ηθοποιοί της ορίτζιναλ σειράς, είναι ότι περιγράφεται διαρκώς ως “φεμινιστική”, σαν να μην ήταν το ίδιο πράγμα και η αρχική. Ο φεμινισμός στην αρχική σειρά ήταν διακριτικός, ισχυρός και βαθιά ριζωμένος σε ό,τι έκαναν οι τρεις γυναίκες … Με δεδομένο ότι έκανε πρεμιέρα το 1998, το Charmed ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του, συνεπώς γιατί το κανάλι υποβαθμίζει διαρκώς το περιεχόμενό του, σαν να μην είναι σήμερα επίκαιρο;

 

Οι αδελφές Halliwell υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση και μισογυνισμό στη δουλειά τους, δυο ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά και σήμερα, και οι τρεις αυτές γυναίκες αντιμετώπισαν όλους αυτούς τους απαίσιους άντρες (οι οποίοι δεν ήταν όλοι δαίμονες). Στη διάρκεια των οκτώ σεζόν, οι αδερφές δεν υποβαθμίστηκαν απλώς σε αντικείμενα του πόθου, πράγμα πολύ συχνό σε σειρές όπου πρωταγωνιστούν γυναίκες. 

 

 

 

Στη νέα σειρά, η Μελ, η μεσαία αδερφή, έχει τόσο απαίσια λόγια που ό,τι κι αν βγαίνει από το στόμα της μοιάζει απίστευτα βεβιασμένο και μοιάζει σαν να έχει γραφτεί για να αποδείξει ότι η σειρά κατακτά τον φεμινισμό, ενώ αυτές οι γραμμές θα έπρεπε να μοιάζουν με φυσιολογικό κομμάτι της ιστορίας. Είναι τόσο ακραία σε βαθμό που όλο βγαίνει ανειλικρινές και σατιρικό, πράγμα που στέλνει το ακριβώς αντίθετο μήνυμα από αυτό που προσπαθεί. Και σε ορισμένες στιγμές οι φράσεις της για τη συναίνεση και την ενδυνάμωση μοιάζουν να κοροϊδεύουν σοβαρά πραγματικά ζητήματα. … Συνολικά, το πρόβλημα δεν είναι το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει το reboot, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνει. Αντί να χρησιμοποιηθεί η σειρά για να καταδείξει την πραγματική προσπάθεια στον κόσμο σε σχέση με τα θέματα που κυριαρχούν, οι διάλογοι και οι πλοκές μοιάζουν να είναι λιγότερο φτιαγμένες για την ενδυνάμωση των γυναικών και των έγχρωμων ανθρώπων και περισσότερο να προσποιούνται ότι βρίσκονται στην επικαιρότητα της σημερινής κοινωνίας. 

 

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της σειράς. Αν πραγματικά οι σεναριογράφοι είχαν σεβαστεί την αρχική σειρά, δεν θα άλλαζαν τους βασικούς κανόνες του κόσμου, όπως τον τρόπο μετακίνησης του Λευκού Φύλακα. Πέραν αυτού, η δυναμική της οικογένειας δεν μοιάζει ίδια. Ακούστηκε αρχικά ότι η Macy εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα τους και στην πρεμιέρα δεν διευκρινίζεται κάτι τέτοιο, πράγμα που σημαίνει ότι η σειρά δε δίνει έμφαση στους οικογενειακούς δεσμούς όσο στο ότι αυτές είναι μάγισσες. Η σειρά όμως υποτίθεται ότι είναι για τρεις αδερφές που τυγχάνει να είναι μάγισσες, όχι για τρεις μάγισσες που τυγχάνει να είναι αδερφές. 

 

 

 

Η αλλαγή των δυνάμεων της μιας αδερφής ήταν επίσης μια κακή επιλογή, καθώς τα προαισθήματα θα μπορούσαν να είναι και η σημαντικότερη ιδιότητά τους, καθώς τους βοήθησε να σώσουν εκατοντάδες αθώους από βέβαιο θάνατο. Η ικανότητα της Μάγκι να διαβάζει τη σκέψη βοηθάει στον εύκολο εντοπισμό των δαιμόνων, όμως θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερο θάνατο. Χωρίς προαισθήματα, τα κορίτσια θα είναι πιο ευάλωτα στους δαίμονες που θα θέλουν να επιβληθούν στη ζωή τους γιατί δεν θα τους κυνηγούν πριν συμβεί κάτι κακό. Η αλλαγή μιας από τις δυνάμεις θα μπορούσε να είναι πιο λογική αν γινόταν για να αποφευχθεί το παράπονο της μιας ανενεργής δύναμης, όπως είδαμε στη Φοίβη, αλλά η ανάγνωση της σκέψης είναι χειρότερη. 

 

Δε μοιάζουν βέβαια βεβιασμένα μόνο τα λόγια της Μελ, αλλά συνολικά ο διάλογος σε όλο το επεισόδιο και οι κωμικές γραμμές δεν εκτονώνουν την ένταση, αντίθετα κάνουν τις σκηνές πιο άβολες. Επίσης, ο τρόπος ταυτοποίησης των δαιμόνων είναι γελοίος και αφαιρεί όλο το φαν από τη μαγεία.

 

 

Επικροτώ το γεγονός ότι η νέα σειρά προσπαθεί να παρουσιάσει σημαντικά σημερινά θέματα: ο πιλότος περιλαμβάνει μια ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης και το κίνημα #MeToo, καθώς καταδεικνύει τρεις Λατίνες πρωταγωνίστριες ως τις πιο ισχυρές μάγισσες στον κόσμο. Η σειρά διαθέτει πολλά σπουδαία πράγματα, όπως η εκπροσώπηση, ακόμα και η έναρξη της συζήτησης για επίκαιρα θέματα, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν επίσης πολλά άσχημα πράγματα. 

 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι νέοι σεναριογράφοι προσπάθησαν πιο σκληρά και αυτό τους γύρισε μπούμερανγκ. Ακόμα και αν στη σειρά πρωταγωνιστούσε το παλιό καστ ή συνέχιζε με το οικογενειακό τους δέντρο, έχοντας τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χτίζονται οι διάλογοι και η αφήγηση, το νέο Charmed θα αποτύγχανε, πράγμα που θα συμβεί και με το reboot. … Παρά τις αντιδράσεις και την οργή για το reboot χωρίς τις αδελφές Halliwell, πρόκειται απλώς για μια κακή σειρά. 

 

 

Πηγή

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ένα ανεξερεύνητο είδος μαγείας θα παρουσιαστεί στο νέο Charmed

Charmed: δείτε την αφίσα της νέας σειράς

Οι δηλώσεις της Alyssa Milano για το reboot του Charmed

Υπήρξε στ’ αλήθεια χαμένο επεισόδιο του Charmed;

Charmed: Κλάπηκε το Βιβλίο των Σκιών!

Η Rose McGowan μιλάει για το reboot του Charmed

Κυκλοφόρησε το trailer της νέας σειράς Charmed

Charmed: ομοιότητες και διαφορές της παλιάς και της νέας σειράς

Charmed: η υπόθεση, οι χαρακτήρες και το νέο soundtrack

Η Shannen Doherty έδωσε την “ευλογία” της στο reboot του Charmed

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment