The Storyteller: ο Άγγλος Παραμυθάς - The Daily Owl
fade
13710
post-template-default,single,single-post,postid-13710,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

The Storyteller: ο Άγγλος Παραμυθάς

«Όταν οι άνθρωποι έλεγαν το παρελθόν τους με ιστορίες…
…εξηγούσαν το παρόν τους με ιστορίες…
…προέλεγαν το μέλλον τους με ιστορίες…
Την καλύτερη θέση δίπλα στο τζάκι την κρατούσαν για
τον ΠΑΡΑΜΥΘΑ»

 

Έτσι ξεκινούσε μια από τις πιο αγαπημένες εκπομπές παραμυθιών μικρών και μεγάλων που ξεκίνησε να προβάλλεται στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με αρχές ’90. Την δημιουργία και την παραγωγή της βρετανικής αυτής τηλεοπτικής εκπομπής είχε αναλάβει ο δημιουργικός μαριονετίστας/εμψυχωτής μαριονέτας και κουκλοποιός Jim Henson, γνωστός και από άλλες ανάλογες εκπομπές που απευθύνονταν βέβαια σε μικρότερες ηλικίες, όπως τα γνωστά σε όλους Muppets.

Το ξεχωριστό λοιπόν με αυτή την τηλεοπτική σειρά παραμυθιών ήταν ότι χρησιμοποιούσε ηθοποιούς και μαριονέτες για να ενσαρκώσει τους χαρακτήρες και τα πλάσματα που αφηγούνταν. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο απολαυστικό, αφού τα «ειδικά εφέ» και οι μαριονέτες δεν ήταν πολύ παιδικές αλλά ούτε και τρομακτικές, που ακόμη και οι γονείς λάτρευαν να την παρακολουθούν με τα παιδιά τους. Η τηλεοπτική αυτή σειρά χωριζόταν σε 2 κύκλους.
Στον πρώτο κύκλο ο γερό-Παραμυθάς (χωρίς όνομα), που τον υποδυόταν ο John Hurt με ειδικό μακιγιάζ, μαζί με τον σκύλο του, την ρεαλιστική μαριονέτα με την φωνή του Brian Henso (του γιου δηλαδή του δημιουργού και του παραγωγού της εκπομπής), δίπλα από το αναμμένο τζάκι διηγούνταν, με διάφορες αφορμές, παλιούς και σκοτεινούς ευρωπαϊκούς μύθους – κυρίως γερμανικούς και ρώσικους -, που απετέλεσαν το θεμέλιο λίθο για τα μεταγενέστερα γνωστά παραμύθια. Ο σκύλος του Παραμυθά τις περισσότερες φορές δεν γνώριζε τους μύθους αυτούς και παρουσίαζε τις αντιδράσεις που θα είχε το κοινό αν άκουγε αυτές τις ιστορίες.

Στον πρώτο κύκλο τα επεισόδια ήταν 9 και στην Ελλάδα προβάλλονταν ως ξεχωριστή εκπομπή στην ΕΡΤ και όχι ως τμήμα της παιδικής εκπομπής The Jim Henson Hour, όπως συνέβαινε στην Μ. Βρετανία και τις Η.Π.Α. Έτσι μέσα από αυτή την εκπομπή είδαμε:
το ρωσικό μύθο για τον “Στρατιώτη και το Θάνατο”,
τον “Ατρόμητο” της γερμανικής παράδοσης,
άλλο ένα παραμύθι ρωσικών καταβολών το “Τυχερό Παιδί”,
την “Σύντομη Ιστορία”, που βασιζόταν σε ένα κέλτικο μύθο,
τον “Χανς τον Σκαντζόχοιρο” από ένα γερμανικό παραμύθι,
τα “Τρία Κοράκια” από τον παραλλαγμένο γερμανικό μύθο,
την “Σαπσορού” γερμανικό μύθο που έδωσε πολλά στοιχεία στο παραμύθι της Σταχτοπούτας,
τον “Άκαρδο Γίγαντα”, πάλι γερμανικός ή νορβηγικός μύθος
και την “Αληθινή νύφη” ένα ακόμα γερμανικό παραμύθι.

 
Στον δεύτερο κύκλο ο αφηγητής- Παραμυθάς άλλαζε και τον υποδυόταν ο Michael Gambon παρέα και πάλι με τον ίδιο αξιαγάπητο σκύλο του Παραμυθά, με την φωνή του Brian Henso. Τα επεισόδια ήταν βέβαια λιγότερα, μόνο 4, όχι όμως κατώτερα των προηγουμένων, ενώ η θεματική τους ήταν παρμένη από την Ελληνική Μυθολογία, η οποία άλλωστε έδωσε και τον υπότιτλο στην φημισμένη εκπομπή, με ελαφρώς παραλλαγμένα στοιχεία προκειμένου να μπορούν να τα παρακολουθήσουν και οι μικρότερες ηλικίες.

Παρακολουθήσαμε λοιπόν τις μυθικές περιπέτειες του
του “Θησέα και του Μινώταυρου”
του “Περσέα και της Μέδουσας”
του “Ορφέα και της Ευρυδίκης”
του “Δαίδαλου και του Ίκαρου”

Πολλοί γνωστοί και καταξιωμένοι ηθοποιοί πρωταγωνίστησαν και στους δύο κύκλους των επεισοδίων, όπως στο παραμύθι της “Αληθινής νύφης”, όπου ο αγαπημένος πρίγκιπας ήταν ο Sean Bean – γνωστός από το ρόλο του στην πρώτη ταινία της τριλογίας του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, στην οποία υποδυόταν τον Boromir και από την τηλεοπτική σειρά “Games of Thrones”, όπου υποδύεται τον Robert Stark.

 

 

Στην ιστορία με τα ‘Τρία Κοράκια” την κακιά μάγισσα υποδυόταν η Miranda Richardson γνωστή από πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπου συνήθως υποδύεται τον κακό χαρακτήρα – στο “Sleepy Hollow” υποδύεται την κακιά μάγισσα (και πάλι), στο “Χάρι Πότερ” την Ρίτα Σκίτερ κλπ. Την  καλή πριγκίπισσα την ενσάρκωσε η Joely Richardson ηθοποιός και αυτή με συμμετοχές σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές -“Nip/Tuck”, “The Girl with the Dragon Tattoo”  κλπ.

 

 

 

Στον δεύτερο κύκλο στο επεισόδιο του “Ορφέα και της Ευρυδίκης”, τον Ορφέα τον ενσάρκωσε ο Art Malik γνωστός ηθοποιός με πολλές συμμετοχές σε διάφορες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. 

 

 

 

Η σειρά ήταν εξαιρετικής ποιότητας για αυτό και από το 1987 έως 1989 προτάθηκε για βραβεία Emmy και BAFTA TV. Κέρδισε βραβείο Emmy ως εξαιρετικό παιδικό πρόγραμμα (1987) και βραβείο BAFTA TV για την ίδια κατηγορία δυο χρόνια αργότερα, ενώ κέρδισε και βραβείο BAFTA TV καλύτερου σχεδίου κουστουμιού, το 1989.

Τα επεισόδια κυκλοφόρησαν και σε μορφή dvd  στο εξωτερικό (στο ταξίδι μου στη Σκωτία τα βρήκα σε ένα πολυκατάστημα!). Προς ευχαρίστηση του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού όλα τα επεισόδια βρίσκονται στο YouTube μάλιστα με ελληνικούς υπότιτλους (όποιος και αν είσαι εσύ που τους πρόσθεσες σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί οι φωνές των πλασμάτων τις περισσότερες φορές δεν ακούγονται καθαρά). Απολαύστε το πρώτο γλυκόπικρο παραμύθι της σειράς στο βίντεο που ακολουθεί.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι …

Αφιερωμένο στον πατέρα μου που είναι η αγαπημένη του τηλεοπτική σειρά.

 

Sophia Valentinos-Karolos

Sophia Valentinos - Karolos η Ονειροπαρμένη, απόγονος της τρωικής Κασσάνδρας με ειδίκευση σε αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς μύθους, στενή φίλη του Λόγου, του Παραμυθιού, της Φαντασίας και του Ονείρου!

1 Comment
  • Avatar
    Armonia

    ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ! ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ EDDARD STARK ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ ΓΡΑΨΑΤΕ ROBERT STARK! 🙂 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΡΘΡΑ!

    January 31, 2016 at 9:11 pm Reply

Post a Comment