Φύλλα Τσαγιού & Mια Σταγόνα Φαντασία - The Daily Owl
fade
5664
post-template-default,single,single-post,postid-5664,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Φύλλα Τσαγιού & Mια Σταγόνα Φαντασία

Αν και οι σημερινές συνήθειες, βασισμένες κατά κύριο λόγο στην ανάγκη για έντονη και άμεση τόνωση, ευνοούν την κατανάλωση καφεΐνης, δεν λείπουν και εκείνοι που επιθυμούν να κάνουν το διαφορετικό. Φυσικά, αναφέρομαι στους λάτρεις του τσαγιού. Το χαλαρωτικό ρόφημα των βασιλέων, όπως έγινε γνωστό από τους Άγγλους το 17ο αι., παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας τη μεγάλη ποικιλία τσαγιού – που η φύση χαρίζει απλόχερα στον άνθρωπο – και κρύβει ένα εντυπωσιακό φόντο θρύλων, σχετικά με τη προέλευση του καθώς και εξαιρετικές εμπειρίες γεύσεων, που μαγεύουν.

Κατά την διάρκεια του 3ου αι. AD, ο Hua Tuo γράφει στην φαρμακολογία του σχετικά με το τσάι πως: «Το να το πίνετε συχνά τσάι σας κάνει να σκέφτεστε καλύτερα». Η καταγωγή του κατευναστικού ροφήματος βρίσκεται κάπου στα βάθη της Ανατολής, όπου κατά την κυριαρχία της δυναστείας των Shang (Εποχή του Χαλκού) χρησιμοποιήθηκε για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς χάριν των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, η μακρά ιστορία του και η ομίχλη που καλύπτει το τόσο μακρινό παρελθόν καθιστά αδύνατο το να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για την πρώιμη χρήση και προέλευσή του. Κάπου εκεί, όμως, αναλαμβάνουν οι μύθοι.

 

  • Ο Μύθος του Bodhidharma 

 

Ο Ιαπωνικής προέλευσης μύθος, μας αφηγείται την ιστορία του Bodhidharma, που ήρθε στην Κίνα τον 6ο αι. B.C.E. προκείμενου να διαδώσει τον Βουδισμό. Για αυτό το σκοπό και για να προσεγγίσει μαθητές, κάθισε μπροστά στο άνοιγμα μιας σπηλιάς όπου διαλογίστηκε για 9 χρόνια. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περαστικοί περιγελούσαν το ζωντανό άγαλμα για δυο… τρία…εφτά χρόνια, μέχρι που σύντομα, τα πειράγματα έγιναν θαυμασμός για το πρωτότυπο επίτευγμα και με τον θαυμασμό, ήρθε μαζί και η μίμηση. Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν γύρω του ακολουθώντας το παράδειγμα του και όταν τα 9 χρόνια πέρασαν, ο Bodhidharma μίλησε μπροστά σε πλήθος μαθητών. Ο λόγος που έδωσε ονομάστηκε Lotus Sutra, με τον Λωτό σύμβολο της διηνεκούς προσπάθειας του ανθρώπου να βρει το νόημα της ζωής και να αναδυθεί πάνω από τον πόνο, όπως και το λευκό άνθος του Λωτού σηκώνεται ψηλότερα από τον βάλτο που φυτρώνει. Ο θρύλος λέει, πως μια μέρα, κατά την διάρκεια του διαλογισμού του, αποκοιμήθηκε και πάνω στον θύμο του, έσκισε τα βλέφαρα του ώστε να μην κοιμηθεί ξανά. Εκεί που έπεσαν τα βλέφαρα του Bodhidharma, φύτρωσε ένας θάμνος τα φύλλα του όποιου μπορούσαν να αποτρέψουν τον ύπνο. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους πατέρες των πολεμικών τεχνών.

  • Ο Μύθος Της Tieguanyin 

Αρκετούς αιώνες πίσω, στη μικρή επαρχεία Fujian της Κίνας, ζούσε ένας φτωχός αγρότης τσαγιού με το όνομα Wei. Κάθε πρωί, συνήθιζε να περνάει μπροστά από τον ναό της θέας Tieguanyin μέχρι που συγκινημένος από την εγκατάλειψη που τον κατέτρωγε, ανέλαβε την φροντίδα του καθαρίζοντας για χρόνια τα πατώματα και γυαλίζοντας το άγαλμα της θεάς. Ένα βράδυ, η Tieguanyin εμφανίστηκε στο όνειρο του λέγοντας : «Πίσω από τον ναό, βαθιά σε μια σπήλια βρίσκεται ένας θησαυρός πού θα σε θρέψει για πολλές γενιές, αλλά για να γίνει πολύτιμος θα πρέπει να τον μοιραστείς με όλους τους γείτονές σου». Μάταια έψαχνε ο χωρικός για θησαυρό στη σπηλιά, μέχρι που βρήκε ένα μικρό, αδύναμο θάμνο τσαγιού. Αποκαρδιωμένος, το φύτεψε στον κήπο του ώσπου σε λίγα χρόνια έγινε ένας δυνατός θάμνος με ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο άρωμα και γεύση. Τότε, ο Wei φύτεψε κι άλλους θάμνους και θυμούμενος τα λόγια της θεάς το μοίρασε σε όλους τους γείτονές του. Σύντομα, τα φύλλα τσαγιού έγιναν πολύτιμα και ακόμα και σήμερα η θεά Tieguanyin συνεχίζει να ευλογεί τον τόπο. Το Tieguanyin oolong είναι ένα από τα πιο ακριβά κινέζικα τσάγια.

Άλλοι μύθοι, μιλάνε για τον Shen Nong με την διάφανη κοιλιά του όπου δοκίμαζε φυτά κάθε μέρα προκειμένου να ξεχωρίσει τα βρώσιμα από τα δηλητήρια ή και τον βασιλιά Suro, ο οποίος γεννήθηκε μαζί με τα 6 αδέλφια του από αυγά που έπεσαν από τον ουρανό και που η γυναίκα του, Heo Hwang-ok, έφερε για προίκα μια βάρκα γεμάτη φύλλα τσαγιού. Οι ιστορίες αυτές και άλλες συνοδεύουν το όνομα του Τσαγιού ντύνοντας το, η κάθε μία με τα δικά της πολύχρωμα, παραμυθένια χαρακτηριστικά.

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

Evita Ciel

Γεννήθηκα από την πνοή ενός ονείρου, μέθυσα από τα δάκρυα μιας νεραϊδας, ερωτεύτηκα ένα ποτάμι και πέταξα με τα φτερά ενός Αγγέλου σε κόσμους παραμυθένιους. Απο τότε ψιθιρίζω στα άστρα και χορεύω σε μελωδίες νοσταλγικές...

No Comments

Post a Comment