Ταινίες φαντασίας που προτάθηκαν για 'Οσκαρ - The Daily Owl
fade
36976
post-template-default,single,single-post,postid-36976,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ταινίες φαντασίας που προτάθηκαν για ‘Οσκαρ

Οι υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ των ταινιών φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας συνήθως περιορίζονται στις κατηγορίες των οπτικών και ηχητικών εφέ ή σε αυτή του μακιγιάζ, ενώ πολύ σπάνια φτάνουν ως την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, όπως στην περίπτωση της τριλογίας του Peter Jackson, The Lord of the Rings. Οι λόγοι για τους οποίους οι ταινίες φαντασίας “δε χωράνε” στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας για τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι, φυσικά, απροσδιόριστοι και ίσως σχετίζονται με την προκατάληψη ότι οι ταινίες φαντασίας δεν είναι τόσο “σοβαρές” όσο π.χ. τα δράματα που λαμβάνουν χώρα στον πραγματικό κόσμο.

 

Πολλές αξιόλογες ταινίες φαντασίας, επιστημονικής και μη, έχουν παραλειφθεί άδικα από τις οσκαρικές υποψηφιότητες, ενώ κάποιες άλλες κατόρθωσαν να τραβήξουν την προσοχή των μελών της Ακαδημίας, έστω κι αν δεν απέσπασαν κάποιο βραβείο.

 

 

 

The Wizard of Oz (1939)

 

 

H ταινία του Victor Fleming με πρωταγωνίστρια τη Judy Garland προτάθηκε για έξι βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Στην κατηγορία αυτή έχασε από το Όσα Παίρνει ο Άνεμος, ενώ κέρδισε τα δυο μουσικά βραβεία, αυτό του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού (για το Over the Rainbow) και της Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης 

 

 

 

Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)

 

 

Η ταινία του George Lucas κέρδισε συνολικά έξι Όσκαρ και ένα ειδικό βραβείο στην 50ή Τελετή του Θεσμού. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και τα Βραβεία Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, που απονεμήθηκε στον John Williams, Καλύτερων Οπτικών Εφέ, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας και Μοντάζ. 

 

 

 

Close Encounters of the Third Kind (1977)

 

 

Την ίδια χρονιά που ήταν υποψήφια η πρώτη ταινία Star Wars, ο στενός φίλος του George Lucas, Steven Spielberg έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία Close Encounters of the Third Kind από τον Woody Allen για την ταινία Annie Hall. Η ταινία του Spielberg ήταν υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες και τελικά απέσπασε μόνο το Βραβείο Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίες, καθώς και το Βραβείο Εξαιρετικού Επιτεύγματος για το ηχητικό μοντάζ. 

 

 

 

 

Alien (1979)

 

 

Η κλασική, πλέον, ταινία φαντασίας του Ridley Scott, Alien, έκανε μεν τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ωστόσο έλαβε μόλις δυο υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, Σκηνογραφίας και Οπτικών Εφέ, κερδίζοντας μόνο το δεύτερο. 

 

 

 

E.T.  the Extraterrestrial (1982) 

 

 

Η ταινία που σημάδεψε τα παιδικά χρόνια όσων μεγάλωσαν στη δεκαετία του 1980 ήταν υποψήφια για εννέα Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τα 4, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Βραβεία Μουσικής (John Williams, φυσικά) και Οπτικών Εφέ. Εκείνη τη χρονιά, στην 55η Τελετή των Βραβείων Όσκαρ, ο Steven Spielberg έχασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Richard Attenborough για την ταινία Ghandi. 

 

 

 

The Lord of the Rings Trilogy (2001, 2002, 2003)

 

 

 H πρώτη ταινία, The Fellowship of the Ring, ήταν υποψήφια σε 13 κατηγορίες, ενώ κέρδισε σε 4 από αυτές (Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική, Οπτικά Εφέ, Διεύθυνση Φωτογραφίας και Μακιγιάζ), ενώ η δεύτερη ταινία, The Two Towers, ήταν υποψήφια σε 6 κατηγορίες, κερδίζοντας τα Βραβεία για Καλύτερα Οπτικά Εφέ και Μοντάζ Ηχητικών Εφέ. Η μοναδική ταινία φαντασίας που έχει αποσπάσει ποτέ βραβείο Καλύτερης Ταινίας είναι η τρίτη ταινία της τριλογίας του Peter Jackson, The Return of the King. Συνολικά ήταν υποψήφια σε 11 κατηγορίες, σαρώνοντάς τις όλες. Συγκεκριμένα, κέρδισε τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ, Τραγουδιού, Μουσικής, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ενδυματολογίας, Μακιγιάζ, Ήχου και Οπτικών Εφέ. 

 

 

 

 

Pan’s Labyrinth (2006)

 

 

H σκοτεινή ταινία φαντασίας του Guillermo del Toro συγκέντρωσε έξι υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας τις μισές και συγκεκριμένα τα βραβεία Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας και Μακιγιάζ. Στην κατηγορία του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου έχασε από τη Little Miss Sunshine, ενώ στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από τη Ζωή των Άλλων.

 

 

District 9 (2009)

 

 

O Peter Jackson συνέχισε να εμπλουτίζει τη συλλογή του με υποψηφιότητες βραβεία Όσκαρ λίγα χρόνια μετά με την ταινία District 9. H ταινία ήταν υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Οπτικών Εφέ και Μοντάζ, δυστυχώς όμως έχασε και στις τέσσερις αυτές κατηγορίες. 

 

 

 

Avatar (2009)

 

 

Την ίδια χρονιά με την ταινία District 9, το Avatar του James Cameron ήταν υποψήφιο σε 9 κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες αυτή της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Κέρδισε μόνο στις κατηγορίες Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας και Οπτικών Εφέ, καθώς την ίδια χρονιά κυριάρχησε στις μεγάλες κατηγορίες το “πατριωτικό” The Hurt Locker της Kathryn Bigelow. 

 

 

 

Star Trek (2009) 

 

 

Σε 4 κατηγορίες ήταν υποψήφιο το Star Trek του J.J. Abrams την ίδια χρονιά με τα District 9 και Avatar. Κέρδισε μόνο το Βραβείο Καλύτερου Μακιγιάζ, χάνοντας στις κατηγορίες Καλύτερων Οπτικών Εφέ, Μίξης Ήχου και Μοντάζ ήχου – στην πρώτη από το Avatar και στη δεύτερη και τρίτη από το The Hurt Locker. 

 

 

The Dark Knight (2008)

 

 

Το sequel του Batman Begins με σκηνοθέτη τον Christopher Nolan έλαβε συνολικά 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μαζί με αυτή του βραβείου Β΄ Ανδρικού Ρόλου που απονεμήθηκε στον Heath Ledger μετά τον θάνατό του. Έχασε στις κατηγορίες Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μακιγιάζ και Οπτικών Εφέ, ενώ κέρδισε στην κατηγορία Ηχητικού Μοντάζ. 

 

 

 

Harry Potter (2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011)

 

 

Οι 8 ταινίες Harry Potter δεν κέρδισαν ποτέ κανένα Βραβείο Όσκαρ, έχοντας αποσπάσει συνολικά 12 υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και οι κατηγορίες Καλύτερης Μουσικής, Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας. Πιο αδικημένη από όλες είναι η ταινία Harry Potter and the Deathly Hallows, που έχασε ακόμα και το Βραβείο Μακιγιάζ – και μάλιστα από την ταινία The Iron Lady.  

 

 

 

Hobbit (2012, 2013, 2014)

 

 

Η δεύτερη “τολκινική” τριλογία του Peter Jackson είχε σαφέστατα μικρότερη οσκαρική επιτυχία από την πρώτη, καθώς οι δυο πρώτες ταινίες, An Unexpected Journey και The Desolation of Smaug έλαβαν από τρεις υποψηφιότητες, ενώ η τελευταία Η Μάχη των Πέντε Στρατών από μία. 

 

 

 

Mad Max: Fury Road (2015) 

 

 

Σε 10 κατηγορίες ήταν υποψήφια για Όσκαρ η post-apocalyptic ταινία του George Miller, κερδίζοντας τις έξι από αυτές και συγκεκριμένα τα βραβεία Καλύτερης Ενδυματολογίας, Μοντάζ, Μοντάζ Ήχου, Σκηνογραφίας, Μίξης Ήχου και Μακιγιάζ. Στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας έχασε από το Spotlight, ενώ ο ίδιος ο Miller έχασε το βραβείο Σκηνοθεσίας από τον Alejandro González Iñárritu (The Revenant). 

 

 

 

The Shape of Water (2017)

 

 

Η πιο πρόσφατη ταινία του Guillermo Del Toro είναι υποψήφια συνολικά σε 13 κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Καλύτερης Ταινίας. Απομένουν μόλις λίγες μέρες για να μάθουμε αν θα σπάσει το ρεκόρ του The Lord of the Rings, κερδίζοντας σε όλες τις κατηγορίες όπου είναι υποψήφια. 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι ελληνικές υποψηφιότητες των Βραβείων Όσκαρ

Γιατί οι ταινίες Χάρι Πότερ δεν βραβεύτηκαν ποτέ με Όσκαρ;

30 πράγματα που δεν ήξερες για τα Βραβεία Όσκαρ

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment