Η συμμετοχή των Slytherin στη Μάχη του Hogwarts: Μύθος ή πραγματικότητα; - The Daily Owl
fade
30010
post-template-default,single,single-post,postid-30010,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Η συμμετοχή των Slytherin στη Μάχη του Hogwarts: Μύθος ή πραγματικότητα;

To ζήτημα της συμμετοχής των Slytherin στη Μάχη του Hogwarts είναι μέχρι σήμερα, 9 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας O Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος ΙΙ, εν πολλοίς αδιευκρίνιστο. Συχνά ο Κοιτώνας Slytherin κατηγορείται (και όχι άδικα) για τις συμπεριφορές των κατά καιρούς μελών του, μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται, στατιστικά, οι περισσότεροι Θανατοφάγοι. Φυσικά, όπως έχει τονιστεί και από την ίδια την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δεν είναι δυνατόν να απορρίπτουμε συλλήβδην έναν Κοιτώνα – ή γενικότερα μια ομάδα ανθρώπων – απλά και μόνο επειδή ένα μέρος τους, έστω και μεγάλο, επέδειξε ντροπιαστική ή άλλου είδους επιλήψιμη συμπεριφορά. 

 

 

Ας ξεκινήσουμε με τα γνωστά μέχρι σήμερα γεγονότα.

 

tumblr_o6k8j0IY2y1tr15yio1_500

 

Βρισκόμαστε στο Hogwarts την παραμονή της Μεγάλης Μάχης, δηλαδή την Πρωτομαγιά του 1998. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Μάχη που διαφαινόταν στον ορίζοντα, η Minerva McGonagall ειδοποίησε τους επικεφαλής των Κοιτώνων, ώστε να μαζευτούν μαζί με τους μαθητές στη Μεγάλη Αίθουσα της Σχολής. Όταν έφτασαν και οι Slughorn, Sprout και Flitwick, η McGonagall είπε στον πρώτο: “Ήρθε η ώρα ο Κοιτώνας Slytherin να αποφασίσει σε ποιον είναι πιστός, Πήγαινε να ξυπνήσεις τους μαθητές σου, Horace“. 

 

 

 

hvbA2Xv

 

Μετά τη μονομαχία McGonagall – Snape και το το πρώτο τελεσίγραφο του Voldemort, που καλούσε τους παρευρισκόμενος σε Hogwarts και Hosmeade να βρουν τον Harry Potter και να του τον παραδώσουν, δίνοντάς τους προθεσμία ως τα μεσάνυχτα, οι μαθητές είχαν πλέον μαζευτεί στη Μεγάλη Αίθουσα, καθώς θα ανακοινωνόταν το πλάνο προστασίας τους. Μόλις η Pansy Parkinson κάλεσε τους μαθητές να πιάσουν τον Harry και να τον παραδώσουν στον Voldemort, ο Κοιτώνας Gryffindor σύσσωμος σήκωσε τα ραβδιά του για την προστασία του μέλους του. Ακολούθησαν οι Ravenclaw και οι Hufflepuff. 

 

 

 

tumblr_inline_nwrd7r1D3v1r007zs_500

 

Τότε η Minerva McGogagall ανακοίνωσε ότι ο Κοιτώνας Slytherin θα εκκενωνόταν και ότι θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι Κοιτώνες, ώστε να οδηγηθούν οι ανήλικοι μάγοι και μάγισσες μακριά από το κάστρο, μέσα από το Hog’s Head. Οι ενήλικοι μάγοι μπορούσαν να μείνουν κι έτσι παρέμειναν οι μισοί Gryffindor, ένα τέταρτο από τους Hufflepuff και λίγοι Ravenclaws. Δεν έμειναν Slytherins σε εκείνη τη φάση

 

 

 

tumblr_lpuaknRbDa1qla20bo1_500

 

Στη συνέχεια ξεκίνησαν τα έξωθεν “πυρά” στην προσπάθεια των Θανατοφάγων να αποδυναμώσουν την άμυνα του κάστρου και ξεκίνησε η πρώτη φάση της Μάχης. Μετά την ωριαία ανακωχή, τον θάνατο του Harry και την εισβολή των Θανατοφάγων στο Hogwarts, ο Slughorn εμφανίστηκε στο κάστρο, φορώντας μάλιστα ακόμα τις πιτζάμες του. Είχε περάσει από το Hogsmeade, ώστε να φέρει ενισχύσεις (κατοίκους και άλλους μάγους που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στο χωριό) και να μπει στη Μάχη ενάντια στις Σκοτεινές Δυνάμεις. Στο σημείο αυτό αναφέρεται το βιβλίο της σειράς Pottermore Presents, Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky PoltergeistsΕιδικότερα, το βιβλίο αναφέρει, στο πλαίσιο μιας ανάλυσης του χαρακτήρα του Slughorn, ότι μαζί του επέστρεψαν από το χωριό “ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων, καταστηματαρχών … και επίσης αρκετοί μαθητές από τον Κοιτώνα Slytherin που γύρισαν για να αμυνθούν του σχολείου τους, όπως και φίλοι και συγγενείς των μαθητών και καθηγητών που ήδη πολεμούσαν“. 

 

 

 

giphy (1)

 

H επόμενη αναφορά στον Κοιτώνα πραγματοποιείται στο τέλος της Μάχης. Ο Harry μπήκε στο γραφείο της Διεύθυνσης όπου τα κάδρα των προηγούμενων διευθυντών της Σχολής άρχισαν να τον συγχαίρουν. Ο Phineas Nigellus Black είπε, τότε, ότι δεν έπρεπε να ξεχαστεί η συνεισφορά του Κοιτώνα Slytherin στην έκβασή της. Εννοούσε τον Snape; Προφανώς, ωστόσο δεν αποκλείεται να εννοούσε και τα μέλη του Κοιτώνα που αναφέρονται πιο πάνω.

 

 

 

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές 

 

 

9e947d098fa8b16ca29f59a8d51f17556fe4804a_hq

 

Συνολικά σε τρία σημεία εντοπίζεται η παρουσία των Slytherin στη Μάχη (αναφερόμαστε φυσικά σε οποιονδήποτε εκτός των Draco, Grabbe, Goyle, Parkinson). Στην πρώτη φάση, της αυθόρμητης προστασίας του Harry δεν συμμετέχουν, στη δεύτερη φάση, της εκκένωσης, αποχωρούν κανονικά και στην τρίτη, της κορύφωσης, ορισμένοι είναι εκεί και συμμετέχουν. Η πληροφορία αυτή δεν υπήρχε καταγεγραμμένη μέχρι την έκδοση του πιο πάνω e-book. Ακόμα και σήμερα πολλοί φανς δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του και θεωρούν δεδομένο ότι οι Slytherin, όσοι φυσικά δεν πολέμησαν για τον Voldemort, στην καλύτερη περίπτωση έμειναν αμέτοχοι στη Μάχη που έκρινε το μέλλον του μαγικού κόσμου. 

 

Το πρόβλημα της συμμετοχής ή μη των Slytherin στη Μάχη του Hogwarts είναι πιο βαθύ από όσο νομίζουμε. Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ αποφάσισε να μην συμπεριλάβει στο κείμενό της κάποιο περιστατικό από το οποίο θα προέκυπτε ξεκάθαρα η συμμετοχή των Slytherin στη Μάχη. Δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό της συγγραφέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ίδια αποφάσισε ότι όλη η δόξα του Κοιτώνα θα έπεφτε στους ώμους του Snape και ότι αυτός θα ήταν ο Slytherin που θα δοξαζόταν post mortem και θα βοηθούσε τον Κοιτώνα του,  ώστε να αποκτήσει ξανά την χαμένη στη Μάχη αξιοπρέπειά του. Ενδεχομένως η Tζ. Κ. Ρόουλινγκ να άφησε αυτό το ζήτημα αδιευκρίνιστο για να επανέλθει αργότερα στο πλαίσιο των δικών της κειμένων. Ας επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τη συμπεριφορά των Slytherin στη Μάχη, λαμβάνοντας υπόψη τον ψυχολογικό παράγοντα. 

 

 

 

pansygif

 

Αμέσως μετά την αισχρή στάση της Parkinson και με δεδομένη την προκατάληψη ενάντια στους Slytherin, όλα τα μέλη των υπόλοιπων Κοιτώνων βρισκόντουσαν οπλισμένα απέναντί τους. Η McGonagall απάντησε εκείνη τη στιγμή στην Parkinson ότι θα έφευγε από τη Μεγάλη Αίθουσα με τον Filch και ότι μπορούσε να ακολουθήσει ο υπόλοιπος Κοιτώνας. Η απάντηση της McGonagall πραγματοποιήθηκε σε δυο επίπεδα, προσωπικό και συλλογικό. Τους έδιωξε δηλαδή; Δεν τους έδιωξε με τρόπο άμεσο, ωστόσο στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί εκείνη τη στιγμή από την Parkinson και με βάση την προϊστορία των Slytherin (“λέγε με, μεταξύ άλλων, 7 βιβλία και ταινίες με αντιπαθέστατο Draco Malfoy”), δεν ήταν εύκολο για τον μέσο μαθητή του συγκεκριμένου Κοιτώνα, όσο κι αν το επιθυμούσε, να παραμείνει και να πολεμήσει στο πλευρό των υπολοίπων για τη σωτηρία της Σχολής. 

 

 

tumblr_n6nl9fh4iC1s6hj60o2_500

 

Και σε κάθε περίπτωση, οι Slytherin διαθέτουν χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από αυτά των Gryffindor. Δεν τους χαρακτηρίζει η γενναιότητα, αλλά η προσαρμοστικότητα. Αν σκεφτούμε ότι οι μαθητές του Κοιτώνα το 1998 ήταν (το πολύ) 17 χρονών μάγοι και μάγισσες, που ζούσαν επί χρόνια σε μια ομάδα όπου η βασική αξία και το μότο ζωής ήταν η φιλοδοξία, δεν θα έπρεπε να έχουμε άμεση απαίτηση από αυτούς να παρατήσουν τα πάντα και να συμμετάσχουν σε μια Μάχη η οποία ενδεχομένως να κόστιζε τη ζωή τους. Καλώς οι κακώς, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να απαιτούμε από αυτούς να έχουν την ίδια αντίδραση απέναντι σε μια κατάσταση, ιδίως όταν η έκβασή της είναι αμφίρροπη. Επιπλέον, για ορισμένα από τα μέλη του Κοιτώνα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καταφερθούν εναντίον των συγγενών τους οι οποίοι είχαν συνταχθεί με τους Θανατοφάγους και ήταν παρόντες στη Μάχη. Ας λάβουμε υπόψη στο σημείο αυτό ότι ο συγκεκριμένος Κοιτώνας, εξαιτίας και του ρόλου του Snape, ο οποίος είχε λεπτές ισορροπίες να κρατήσει ως διπλός πράκτορας, ζούσε διαρκώς υπό τη διαβεβαίωση ότι ο Voldemort δεν επιστρέφει και δη με κεκαλυμμένη την πεποίθηση ότι, ακόμα κι αν αυτό συμβεί, θα είναι για το καλό της μαγικής κοινότητας.

 

Η συμμετοχή ή μη του Κοιτώνα Slytherin στη Μάχη του Hogwarts θα συνεχίσει να διχάζει τους απανταχού χαριποτερόφιλους, πιθανότατα μέχρι η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ να διευκρινίσει με γραπτό ή άλλο τρόπο τη στάση των μελών του. Κάποιοι, όμως, πιστεύουμε ήδη στις ειλικρινείς προθέσεις των ανθρώπων, κι ας μην είναι συχνά ορατές από την πρώτη στιγμή. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Harry Potter: Γιατί η τελική μάχη έγινε στο Hogwarts;

Τα 5 μεγάλα λάθη του Voldemort στη Μάχη του Hogwarts

H σκηνή από τη Μάχη του Hogwarts που κρύβει μια συγκινητική λεπτομέρεια

Τι απέγινε το σώμα του Voldemort μετά τη Μάχη του Hogwarts;

10 + 1 αποκαλύψεις της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ που έγιναν μετά τη Μάχη του Hogwarts

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment