Οικισμοί της Μέσης Γης: Χόμπιτ - The Daily Owl
fade
15479
post-template-default,single,single-post,postid-15479,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Οικισμοί της Μέσης Γης: Χόμπιτ

hobbiton00Το Σάιρ είναι η περιοχή στην οποία ζούνε τα περισσότερα Χόμπιτ και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μέσης Γης, Έριαντορ, μέσα στο βασίλειο της Άρνορ.

 

Ο ποταμός Μπραντιγουάιν (Μπαράντουιν) είναι το φυσικό σύνορο του Σάιρ στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά είναι οι Μακρινοί Λόφοι.

 

Κάποια μέρη του Σάιρ είναι αρκετά πυκνοκατοικημένα με πολλές Χομπιτότρυπες, τις οποίες περιτριγυρίζουν κήποι και ζώα όπως κατσίκες, γουρούνια, αγελάδες και κότες. Έχει όμως και μεγάλες ακατοίκητες πεδινές και δασικές εκτάσεις, έλη και καλλιεργούμενα χωράφια που παράγουν δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και το φημισμένο τους πιπόχορτο.

hobbiton0hobbiton1hobbiton5beeee (33)fotr14hobbiton14hobbiton6

Το Χόμπιτον είναι ένα χωριό που βρίσκεται στο κέντρο του Σάιρ και είναι η κατοικία ένδοξων Χόμπιτ, όπως ο Μπίλμπο Μπάγκινς, ο Φρόντο Μπάγκινς και ο Σάμγουαϊζ Γκάμτζι. Αξιοσημείωτες τοποθεσίες του είναι ο Μύλος, η μεγάλη λίμνη και η Χομπιτότρυπα των Μπάγκινς.

millbhobbiton27

“Μέσα στη γη, σε μια τρύπα, ζούσε κάποτε ένα χόμπιτ. Δεν ήταν καμιά βρόμικη και υγρή τρύπα, γεμάτη σκουλήκια και αποπνικτική μυρωδιά, ούτε ήταν ξερή και γυμνή, γεμάτη άμμο, χωρίς μέρος να καθίσεις ή να φας. Ήταν η τρύπα ενός χόμπιτ, δηλαδή ένα άνετο, βολικό και όμορφο σπίτι.”

hobbiton9hobbiton8beeee (21)hobbiton10

Τα σπίτια των Χόμπιτ είναι κυρίως τρύπες σκαμμένες σε πλευρές λόφων, και συνήθως έχουν τουλάχιστον ένα παράθυρο και μία ολοστρόγγυλη χρωματιστή πόρτα. Οι πιο εύπορες οικογένειες των Χόμπιτ έμεναν σε πιο ευρύχωρα και πολυτελή τούνελ. Το Μπαγκ Εντ, σπίτι του Μπίλμπο Μπάγκινς ήταν μία από τις πολυτελέστερες Χομπιτότρυπες (γι’ αυτό και το είχαν βάλει στο μάτι οι συγγενείς του Σάκβιλ-Μπάγκινς) είχε μία μεγάλη πράσινη πόρτα, πολλά παράθυρα και έναν μεγάλο αριθμό δωματίων (κρεβατοκάμαρες, γραφείο, τραπεζαρία, κουζίνα, σαλόνι) καθώς και το φημισμένο κελάρι του.

bag end

Για τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών οι σκηνές στο Σάιρ γυρίστηκαν σε μία τοποθεσία στην Matamata της Νέας Ζηλανδίας και οι Χομπιτότρυπες ήταν κατασκευασμένες από πολυστυρένιο. Μετά τα γυρίσματα τα σκηνικά καταστράφηκαν και η περιοχή επέστρεψε στην φυσική της κατάσταση. Αλλά, ακόμα και χωρίς τα σκηνικά μετατράπηκε σε μεγάλη τουριστική ατραξιόν. Έτσι, για τις ταινίες του Χόμπιτ έχτισαν κανονικά το Χόμπιτον με τα συνηθισμένα οικοδομικά υλικά, ώστε να κρατήσει δεκαετίες και να μπορούν να το επισκεφτούν όσοι ενδιαφέρονται.

hobbiton7

oosbreeΕκτός του Σάιρ στις ταινίες παίρνουμε και μία πολύ μικρή γεύση από δύο άλλες περιοχές όπου κατοικούσαν τα Χόμπιτ. Βλέπουμε το χωριό Μπρι, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του Σάιρ, πέρα από τον Ποταμό Μπραντιγουάιν και το Παλιό Δάσος. Εκεί μένουν κυρίως Άνθρωποι, αλλά και αρκετά Χόμπιτ.
oosstoorishΚαι την περιοχή γύρω από τον ποταμό Γκλάντεν που ρέει από τα Ομιχλιασμένα Βουνά και χύνεται στον ποταμό Άντουιν, βόρεια του Λοθλόριεν. Εκεί ζούσαν όλα τα Χόμπιτ, πριν μετακινηθούν προς την Δύση και αποικίσουν τις περιοχές του Έριαντορ. Η φυλή των “Stoors”, από την οποία προήλθε το Γκόλουμ, έμεινε περισσότερο στην περιοχή πριν φύγει κι αυτή με την σειρά της.

Lena Pupu

Bookworm | Movieworm | Foodworm - Όλα τα σκουλήκια στην τιμή του ενός

No Comments

Post a Comment