Στρατηγικές για να παρατηρείτε και να σκέφτεστε όπως ο Sherlock Holmes - The Daily Owl
fade
26786
post-template-default,single,single-post,postid-26786,single-format-gallery,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Στρατηγικές για να παρατηρείτε και να σκέφτεστε όπως ο Sherlock Holmes

“Από τα νύχια ενός ανθρώπου, απ’ τα μανίκια του παλτού του, απ’ τις μπότες του, απ’ τα γόνατα των παντελονιών του, απ’ τους κάλους του δείκτη και του αντίχειρα, απ’ την έκφραση του, απ’ τα μανίκια του πουκαμίσου του –  απ’ το καθένα απ’ αυτά τα πράγματα φανερώνεται καθαρά το ποιόν ενός ανθρώπου. Το να αποτύχουν όλα αυτά, ενωμένα μαζί, να φωτίσουν τον ικανό ερευνητή είναι, σε οποιαδήποτε περίπτωση, απίθανο”.  Sherlock Holmes, A Study in Scarlet

 

Δεν θεωρείται τυχαία ο μοναδικός στον κόσμο ντετέκτιβ-σύμβουλος που λύνει με επιτυχία κάθε είδους έγκλημα. Αν ζηλεύετε τις ξεχωριστές ικανότητες του Sherlock Holmes, ήρθε η ώρα να μάθετε μερικά από τα μυστικά του για να μην σας ξεφεύγει τίποτα! 

 

 

Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας

 

Σύμφωνα με τον Sherlock Holmes, η διαίσθηση αντιπροσωπεύει δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία με ρυθμούς όμως που είναι αδύνατο για το συνειδητό μυαλό να κατανοήσει. Μπορεί η φήμη της διαίσθησης να έχει αμαυρωθεί από διάφορους τσαρλατάνους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παύει να αποτελεί μια έγκυρη διαδικασία σκέψης και λήψης αποφάσεων.

 

 

 

Αναλύστε τον συνομιλητή σας

 

Δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψετε αν ο συνομιλητής σας ψεύδεται και αποκρύπτει σημαντικά στοιχεία. Όταν μιλά ξύνει τη μύτη του; Μήπως τραβά το γιακά της μπλούζας του; Παίζει νευρικά με τα δάχτυλά του; Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να εξετάσετε τις συνήθειες των ανθρώπων, θα σας αποκαλυφθούν αλήθειες σχετικά με το χαρακτήρα τους. Ο συνδυασμός της διαίσθησης, της παρατηρητικότητας και οι γνώσεις της γλώσσα του σώματος, θα σας βοηθήσουν να ερμηνεύσετε τα μηνύματα που εκπέμπουν οι άνθρωποι γύρω σας.

 

 

Παρατηρήστε τα πάντα

 

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι τα μυστικά ενός ανθρώπου κρύβονται στα σκουπίδια του; Οι φωτογραφίες και οι κορνίζες του σπιτιού κοιτάζουν προς τη θέση που κάθονται οι καλεσμένοι; Ο συνομιλητής σας ανοιγοκλείνει τα μάτια του συχνά ή μήπως διαστέλλονται οι κόρες των ματιών του; Είναι αριστερόχειρας; Έχει δυνατή χειραψία; Στον ελεύθερο σας χρόνο επισκεφτείτε το πάρκο της γειτονιάς σας ή το αγαπημένο σας εστιατόριο και παρακολουθήστε τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δώστε προσοχή στα ρούχα, στις κινήσεις, στις εκφράσεις των προσώπων τους, μέχρι να συλλέξετε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής τους.

 

 

Χρησιμοποιήστε τη λογική

 

“Αν σου δώσουν μια σειρά γεγονότων, μπορείς να μαντέψεις το αποτέλεσμα. Αν σου δώσουν το αποτέλεσμα, μπορείς να μαντέψεις τα γεγονότα;” Ανεπαίσθητα κάποιος προσαρμόζει τα γεγονότα έτσι ώστε να ταιριάζουν με τη θεωρία που έχει κατασκευάσει στο μυαλό του, καταλήγοντας έτσι σε ψευδή συμπεράσματα. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μια διαδικασία βήμα-βήμα για να απορρίψετε το απίθανο, το παράλογο και το αβέβαιο και αυτό που θα παραμείνει θα είναι η αλήθεια. Και να θυμάστε ότι η διαίσθηση μπορεί να είναι ένας καλός σύμμαχος, όμως πρέπει να χαλιναγωγείται πάντοτε από τη λογική.

 

 

Οξύνετε τις αισθήσεις σας

 

“Εκεί που οι άλλοι κοιτάζουν εσύ πρέπει να βλέπεις”, λέει ο λαός και δεν εννοεί μόνο με τα μάτια. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες ικανότητες του Sherlock Holmes είναι ότι ανέπτυξε στο έπακρο όλες του τις αισθήσεις και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα. Την επόμενη φορά που θα ερευνήσετε μια υπόθεση, επικεντρωθείτε στην όραση, στην ακοή και στην όσφρηση σας για να εντοπίσετε τα στοιχεία που οι άλλοι παραβλέπουν. Μην ξεχνάτε ότι, η διαφορά κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.

 

 

Οραματιστείτε

 

Καθίστε κάπου αναπαυτικά και φέρτε στο μυαλό σας την υπόθεση που σας απασχολεί. Συγκεντρωθείτε και ζήστε ξανά την ίδια κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια, ίσως αυτή τη φορά να ανακαλύψετε κάτι καινούριο. Η αγαπημένη τεχνική οραματισμού και απομνημόνευσης του διάσημου ντετέκτιβ είναι το «Παλάτι Μνήμης». Ένας φανταστικός χώρος όπου έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε τις αναμνήσεις σας και να τις επαναφέρετε όποτε εσείς θέλετε. Αρχικά μπορείτε να παρατηρήσετε τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω σας, ύστερα κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να τα θυμηθείτε με όλες τους τις λεπτομέρειες.

 

 

Διασκεδάστε με φίλους

 

Ακόμα και ο ορθολογιστής Sherlock Holmes έχει την ανάγκη να μοιραστεί τις σκέψεις του με τον καλύτερό του φίλο, τον Dr.Watson. Ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος, μπορεί να έχει την πλήρη εμπιστοσύνη σας. Αν και μπορεί να μην προσφέρει κάτι στην υπόθεση σας, όμως χαλαρώνοντας και κουβεντιάζοντας μαζί του είναι πιθανό να οδηγηθείτε στη λύση που αναζητούσατε. Εστιάζοντας έντονα σε ένα πρόβλημα το μυαλό σας υπερφορτώνεται και δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί τις πληροφορίες με ακρίβεια. Βρίσκοντας χρόνο για να ηρεμήσετε και να ασχοληθείτε με ευχάριστες δραστηριότητες, επιτρέπετε στο μυαλό σας να συνεχίσει να λειτουργεί υποσυνείδητα.

 

 

Μερικά ακόμα tips για τους επίδοξους ντετέκτιβ:

 

Μην υποτιμάτε τον αντίπαλό σας.

Μάθετε να ακούτε.

Γεμίστε με γνώσεις.

Απαλλαχτείτε από τις άχρηστες πληροφορίες.

Οργανώστε το χρόνο σας.

Κρατήστε ημερολόγιο.

Να είστε ανοιχτόμυαλοι.

Να θυμάστε ότι η πρώτη εντύπωση πάντα μετράει.

 

ΠΗΓΕΣ

 

Jinx

Κοιτώνας Slytherin, μα τα γένια του Μέρλιν! Όταν δεν εργάζομαι στο Τμήμα Μυστηρίων του Υπουργείου Μαγείας θα με βρείτε να περιφέρομαι στις Αλέες.

No Comments

Post a Comment