Σκανδιναβική λογοτεχνία: Πέντε βιβλία για το χειμώνα - The Daily Owl
fade
11358
post-template-default,single,single-post,postid-11358,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Σκανδιναβική λογοτεχνία: Πέντε βιβλία για το χειμώνα

Χειμώνας: κρύο, καιρός μουντός, βροχή, χιόνι, ζεστός καφές ή σοκολάτα, αναμμένο τζάκι … Ο ιδανικότερος καιρός για να μείνει κάποιος μέσα στο σπίτι με την καλύτερη συντροφιά, που δεν είναι άλλη από ένα βιβλίο!
Τα τελευταία χρόνια, οι Σκανδιναβοί συγγραφείς έχουν γίνει πολύ διάσημοι και στη χώρα μας. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Φιλανδία – επομένως, μιλάμε για βιβλία συγγραφέων που κατάγονται από τις συγκεκριμένες χώρες. Παρόλο που η κουλτούρα και ο τρόπος σκέψης τους, ο λεγόμενος ‘βόρειος’, απέχει αρκετά από το δικό μας, τον ‘μεσογειακό’, τα βιβλία τους έχουν αγκαλιαστεί κι αγαπηθεί από εκατοντάδες αναγνώστες, που περιμένουν κάθε φορά με ανυπομονησία το επόμενο.
Το λογοτεχνικό είδος που χαρακτηρίζει τη σκανδιναβική λογοτεχνία είναι κυρίως το αστυνομικό. Ακολουθεί το ψυχολογικό θρίλερ, αλλά σε αρκετά μικρότερη κλίμακα. Τη μεγαλύτερη παραγωγή συγγραμμάτων παρουσιάζουν η Σουηδία και η Νορβηγία.
Παρακάτω ακολουθούν 5 βιβλιοπροτάσεις για τις κρύες μέρες/νύχτες του χειμώνα, από τους κορυφαίους συγγραφείς της σύγχρονης σκανδιναβικής λογοτεχνίας και τις εκδόσεις “Μεταίχμιο“. Καλές αναγνώσεις!

 

 

0003730_195

 

1. Camilla Läckberg – Η παγωμένη πριγκίπισσα

Το πρώτο βιβλίο της Καμίλα Λέκμπεργκ και η πρώτη από τις περιπέτειες του επιθεωρητή Πάτρικ Χέντστρεμ και της συγγραφέως Ερίκα Φαλκ. Ακολούθησαν ακόμα 9 βιβλία (προς το παρόν), και όλες οι υποθέσεις εκτυλίσσονται στο μικρό ψαροχώρι της Φιελμπάκα, στη Σουηδία. Ο χειμώνας ‘πρωταγωνιστεί’ και σε άλλα βιβλία της σειράς, φυσικά, όμως προσωπικά πιστεύω πως η «Παγωμένη Πριγκίπισσα» από τη μία είναι ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό βιβλίο, με αρκετές φυσικές περιγραφές του παγωμένου τοπίου, από την άλλη όμως ίσως καλό είναι να ξεκινήσει κάποιος τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων παίρνοντας την ιστορία από την αρχή. Η Φιελμπάκα είναι ο τόπος καταγωγής της Λέκμπεργκ, επομένως εκείνη ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς να παρουσιάσει με αριστοτεχνικό τρόπο ακόμα και την παραμικρή γωνιά της. Πραγματικά, διαβάζοντας κάποιος τα βιβλία της νομίζει πως έχει επισκεφτεί το συγκεκριμένο χωριό ο ίδιος!

 

 

 

0004696_195

 

 

2. Asa Larsson – Το μαύρο μονοπάτι

Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο της σειράς βιβλίων με ηρωίδες την αστυνομικό Άννα Μαρία Μέλα και τη δικηγόρο Ρεμπέκα Μάρτινσον. Στα βιβλία της Λάρσον η δράση εκτυλίσσεται στην Κίρουνα, ένα μικρό χωριό στη βόρεια Σουηδία, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Ο αναγνώστης, πέρα από την αστυνομική εξέλιξη της υπόθεσης, ταυτόχρονα  έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, αφού οι συνθήκες διαβίωσης και οι συνήθειες σε έναν τόπο κάπως απομακρυσμένο από τον λεγόμενο ‘πολιτισμό’ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προσωπικά το βρήκα αρκετά καλύτερο από τα δύο προηγούμενα της σειράς (γι’ αυτό και προτείνω αυτό κι όχι το πρώτο βιβλίο, την «Ηλιακή καταιγίδα», που διαδραματίζεται επίσης χειμώνα), με πολύ περισσότερη δράση και φανερά πιο ‘στρωμένη’ και έμπειρη γραφή από τη συγγραφέα, ενώ και η υπόθεση παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δεν κάνει καθόλου “κοιλιά”. Οι δε χαρακτήρες είναι πιο ολοκληρωμένοι και συνειδητοποιημένοι από ποτέ.

 

 

 

0004061_195

 

3. Jo Nesbo – Ο χιονάνθρωπος

 

Ο «Χιονάνθρωπος» αποτελεί την έβδομη περιπέτεια του διασημότερου Σκανδιναβού επιθεωρητή, του Χάρι Χόλε, και κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα από τα καλύτερα βιβλία της σειράς (προσωπικά είναι το νο. 1 μου!) Είναι το πιο άρτιο κι ολοκληρωμένο απ’ όσα βιβλία είχε γράψει ο Νέσμπo μέχρι τότε – σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, ιδιαίτερο, παραπλανητικό και άκρως χειμωνιάτικο, δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα μέχρι την τελευταία του σελίδα! Το συγκεκριμένο, όπως άλλωστε και τα περισσότερα βιβλία που ανήκουν σε σειρές, έχει αρκετές αναφορές σε γεγονότα που συνέβησαν στα προηγούμενα βιβλία και θα βοηθήσουν τον… πρωτάρη αναγνώστη να ενώσει κάποια κομμάτια και να καλύψει τα κενά που έχει σε ό,τι αφορά το στόρυ, ταυτόχρονα όμως  κάνει spoiler αρκετά πράγματα που θα διαβάσει κάποιος εξίσου πρωτάρης στα επόμενα. Κοινώς, εκτός από ένα υπέροχο και πραγματικά συναρπαστικό βιβλίο, είναι και λίγο ‘παγίδα’: αν κάποιος επιλέξει να διαβάσει τα βιβλία που ακολουθούν τον «Χιονάνθρωπο» προτού διαβάσουν αυτό, θα μάθουν με τη μία αρκετές από τις εξελίξεις αυτού εδώ και, το πιο σημαντικό, το τέλος του με κάθε λεπτομέρεια! Γι’ αυτό τον λόγο, προτείνω να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο οπωσδήποτε πριν από τα επόμενά του!

 

 

0005911_195

 

 

4. Yrsa Sigurdardóttir – Η εκδίκηση

Εδώ πια μιλάμε για τον ορισμό του μεταφυσικού θρίλερ, σε συνδυασμό με αστυνομική πλοκή. Ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους που έχω διαβάσει ποτέ (κι έχω διαβάσει παραπάνω από αρκετά), άκρως ατμοσφαιρικό! Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η Ισλανδία, τόπος καταγωγής της Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, είναι γεμάτη μύθους, θρύλους, μυστήριο, παγωμένους χειμώνες κι ερημικά τοπία. Το καταλληλότερο σκηνικό δηλαδή για ένα τέτοιο βιβλίο! Οι δύο ιστορίες που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του εξελίσσονται παράλληλα, τα λεπτά όρια ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα είναι ορατά σ’ ολόκληρο το βιβλίο και μοιάζουν ανά πάσα στιγμή έτοιμα να σπάσουν, ενώ η αποκάλυψη που έρχεται στο τέλος και φανερώνει το τι συνδέει τελικά τα όσα ως τότε φάνταζαν παράταιρα γίνεται με έναν τρόπο που νομίζω θα σας καταπλήξει και θα σας κερδίσει!

 

 

 

0010358_195

 

5. Johan Theorin – Το πιο σκοτεινό δωμάτιο

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι καθαρά αστυνομικό, αλλά έχει έντονο και το μεταφυσικό στοιχείο. Επίσης, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό: και σκανδιναβικός χειμώνας και Χριστούγεννα! Η ιστορία εκτυλίσσεται στο νησί Έλαντ, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Σουηδίας. Ο Θίοριν παρουσιάζει με μαεστρία μια πληθώρα συναισθημάτων όσον αφορά στους ήρωές του, κυρίως τον πρωταγωνιστή, αλλά και περιγραφών των χειμωνιάτικων φυσικών τοπίων. Το φυσικό μπλέκεται με το μεταφυσικό σε έναν απίστευτο συνδυασμό που δίνει ένα αριστοτεχνικό αποτέλεσμα. Πέρα από την επίλυση της υπόθεσης, πέρα από την ύπαρξη του όποιου μεταφυσικού στοιχείου, στο «Πιο σκοτεινό δωμάτιο» σκιαγραφείται με πολύ συγκινητικό τρόπο ολόκληρη η αλυσίδα συναισθημάτων που ακολουθεί μια σημαντική απώλεια στη ζωή κάποιου – ένα ακόμα συν, κατά τη γνώμη μου, στη γενικότερη ατμόσφαιρα του βιβλίου.

 

 

 

 ΠΗΓΕΣ

 

 

Διαβάστε ακόμα:

 

La Mante: Το αστυνομικό θρίλερ που εντυπωσίασε ως και τον ίδιο τον Stephen King

Camilla Läckberg: H Σκανδιναβή βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας

Οκτώ σειρές μυστηρίου και εγκλήματος που πρέπει να έχεις δει

 

Chrissa Vasileiou

Geminis, bookworm, coffee lover, storyteller... Aν δεν έχεις βρει ακόμα το παραμύθι που σε αντιπροσωπεύει, δημιούργησε το δικό σου!

3 Comments
 • Avatar
  Eirini

  ξέρει κανείς ποια είναι η σειρά που βγήκαν τα βιβλία του jo nesbo? έχω διαβάσει τον χιονάνθρωπο και τη νυχτερίδα (που είναι το πρώτο), αλλά δε ξέρω τη σωστή σειρά

  November 30, 2015 at 6:53 pm Reply
  • Chrissa Vasileiou
   Chrissa Vasileiou

   Ειρήνη,όπως γράφω και παραπάνω,για μένα αξίζει να πιάσεις με τη σειρά τα βιβλία του Νέσμπε,αν έχεις τη δυνατότητα φυσικά..Πιστεύω όμως πως όταν το κάνεις και όταν θα έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη,ο “Χιονάνθρωπος” σίγουρα θα σου έχει μείνει ανάμεσα στα άλλα! 😉

   November 30, 2015 at 10:42 pm Reply
 • Avatar
  Roula

  Η σειρά των βιβλίων με τον ήρωα Χάρι Χόλε είναι :
  Η Νυχτερίδα
  Οι Κατσαρίδες
  Ο Κοκκινολαίμης
  Νέμεσις
  Το Αστέρι του Διαβόλου
  Ο Λυτρωτής
  Ο Χιονάνθρωπος
  Η Λεοπάρδαλη
  Ο Φαντομάς
  Η Αστυνομία

  November 30, 2015 at 7:30 pm Reply

Post a Comment