Οι δίκες των μαγισσών στο Salem – Γ΄ Μέρος - The Daily Owl
fade
23924
post-template-default,single,single-post,postid-23924,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Οι δίκες των μαγισσών στο Salem – Γ΄ Μέρος

Η Bridget Bishop ήταν η πρώτη γυναίκα που καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε για μαγεία στο χωριό του Salem. Η ιστορία της αναφέρεται σε διαφορετικές πηγές και πιθανώς συγχέεται με της Sarah Bishop. Λέγεται ότι ήταν μια γυναίκα επιχειρηματίας που ντυνόταν προκλητικά και ξεχώριζε για την ειλικρίνειά της. Είχε κατηγορηθεί για μαγεία και είχε προβλήματα με το νόμο στο παρελθόν. Απαγχονίστηκε στις 10 Ιουνίου σε ηλικία 50-60 ετών.

 

Η κατηγορίας της Rebecca Nurse προβλημάτισε και δίχασε βαθύτατα το πουριτανικό χωριό. Η Rebecca Nurse ήταν μια ευυπόληπτη κάτοικος του Salem που εκκλησιαζόταν συχνά και συμμετείχε σε φιλανθρωπίες, αλλά όπως και η Sarah Osborne είχε εμπλακεί και αυτή σε κτηματικές διαφορές με την οικογένεια Putnam. Ακόμα και οι δικαστές προβληματίστηκαν στην περίπτωσή της. Στη δίκη της, η οικογένεια της μαζί με αρκετούς από τους κατοίκους του Salem υποστήριξαν την αθωότητα της, αφού οι κατηγορούμενες δεν επιτρεπόταν να έχουν δικηγόρο. Ενώ αρχικά η Nurse είχε κριθεί αθώα, οι δικαστές ζήτησαν να επανεξεταστεί η ετυμηγορία με αποτέλεσμα στις 19 Ιουλίου να οδηγηθεί στην αγχόνη σε ηλικία 71 ετών.

 

Η Susannah Martin ήταν η θετή μητέρα της προ-προ-προ-προ γιαγιάς του 21ου προέδρου των ΗΠΑ Chester A. Arthur. Είχε κατηγορηθεί για μαγεία ήδη δύο φορές στο παρελθόν. Ύστερα από το θάνατο του συζύγου της, η Susannah έμεινε μια φτωχή χήρα. Όταν οι κάτοικοι του χωριού επανέφεραν τις κατηγορίες στο προσκήνιο, η ίδια προσπάθησε να φανεί ευσεβής και επανέλαβε με άνεση αποσπάσματα από τη Βίβλο, κάτι που δεν μπορεί να κάνει μια μάγισσα. Ο αιδεσιμότατος Cotton Mather δήλωσε ότι οι υπηρέτες του Διαβόλου είναι ικανοί να επιδείξουν την τέλεια αθωότητα και αγιοσύνη. Έτσι η Susannah Martin καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε στις 19 Ιουλίου σε ηλικία περίπου 70 ετών.

 

Η Sarah Wildes ήταν μια εντυπωσιακή γυναίκα που είχε να παραβεί τους κανονισμούς στο παρελθόν και παρουσίαζε μια αντικομφορμιστική συμπεριφορά για την πουριτανική κοινωνία της Μασσαχουσέττης. Παντρεύτηκε το χήρο John Wildes λίγους μήνες μετά το θάνατο της γυναίκας του, πράξη που αντιμετωπίστηκε με μνησικακία από τα πρώην πεθερικά του που διατηρούσαν καλές σχέσεις με την οικογένεια Putnam. Η οικογένεια Gould χωρίς να χάσει ευκαιρία ξεκίνησε να διαδίδει φήμες ότι η Sarah ήταν μάγισσα, έτσι έγινε ένας εύκολος στόχος για την πουριτανική κοινότητα με αποτέλεσμα να απαγχονιστεί στις 19 Ιουλίου σε ηλικία 65 ετών.

 

Η Elizabeth Howe κατηγορήθηκε αρχικά από την οικογένεια Perley ότι με μαγεία βασάνιζε για χρόνια την κόρη τους. Ύστερα ακολούθησαν και άλλες κατηγορίες για βασανισμό και ασθένειες σε ζώα. Απαγχονίστηκε στις 19 Ιουλίου σε ηλικία περίπου 56 ετών.

 

Οι κατηγορίες για μαγεία άρχισαν να ανεβαίνουν στην κοινωνική ιεραρχία και να στοχεύουν σε ανώτερες τάξεις, με τον πρώην υπουργό του Salem να βρίσκεται στο εδώλιο. Αν και η κριτική επιτροπή δεν βρήκε κάποιο ύποπτο σημάδι πάνω του, ο George Burroughs κρίθηκε ένοχος για μαγεία και για συνωμοσία με το Διάβολο, με κύρια ενδεικτικά στοιχεία τα κατορθώματά του εξαιτίας της μεγάλης σωματικής δύναμής του. Στο παρελθόν είχε δανειστεί χρήματα από την οικογένεια Putnam αλλά απέτυχε να πληρώσει τα χρέη του. Λίγο πριν τον απαγχονισμό του, ο Burroughs απήγγειλε μια προσευχή, κάτι που θεωρείται αδύνατο για μια μάγισσα. Απαγχονίστηκε στις 19 Αυγούστου σε ηλικία 40 ετών.

 

Ο John Willard εργάζονταν ως αστυφύλακας συλλαμβάνοντας τους κατηγορούμενους για μαγεία κατά τη διάρκεια των δικών. Σύντομα όμως άρχισε να αμφιβάλει για την ενοχή τους, αρνήθηκε να προβεί σε περισσότερες συλλήψεις και παραιτήθηκε. Σε αντίποινα η Ann Putnam Jr. μαζί με την οικογένεια της συζύγου του, τον κατηγόρησαν για μαγεία και για τη δολοφονία δεκατριών πολιτών. Προηγουμένως, είχε εργαστεί για την οικογένεια Putnam, όμως τον κατηγόρησαν για το θάνατο του νεογέννητου μωρού της Ann Putnam της πρεσβύτερης. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα πεθερικά του εκτός ότι τον είχαν απορρίψει από την πρώτη στιγμή, διατηρούσαν άριστες σχέσεις με την οικογένεια Putnam, εξαιτίας των κοινών επιδιώξεων τους για το επιχειρηματικό μέλλον του χωριού. Ο John Willard οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 19 Αυγούστου.

 

Ο John Proctor ήταν αγρότης και ιδιοκτήτης ταβέρνας και ζούσε μαζί με την τρίτη σύζυγό του, την Elizabeth Proctor, που το φυσικό της ταλέντο στην περιποίηση των αρρώστων κινούσε τις υποψίες. Ο Proctor υποστήριζε ότι θα έπρεπε να ψάχνουν για μάγισσες ανάμεσα στα μαγεμένα κορίτσια και όχι ανάμεσα στις σεβαστές γυναίκες του χωριού. Όμως αυτή η άποψή του συγκέντρωσε τις αρνητικές αντιδράσεις των κοριτσιών, που έβαλαν στόχο τη σύζυγό του. Δεκάδες άνθρωποι από το Salem και τις γειτονικές περιοχές υπέγραψαν μια αίτηση αποφυλάκισης, όπου επιβεβαίωναν την ακεραιότητα του χαρακτήρα των Proctor. Το ζευγάρι εξετάστηκε για σημάδια μαγείας στο σώμα τους, χωρίς όμως να βρεθεί κάποια ύποπτη ένδειξη. Όμως καταδικάστηκαν και οι δύο σε θάνατο. Ο John απαγχονίστηκε στις 19 Αυγούστου σε ηλικία περίπου 60 ετών, αλλά η Elizabeth εκείνη τη στιγμή ήταν έγκυος και οι δικαστές της έδωσαν αναστολή μέχρι τη γέννηση του μωρού, πράγμα που στο τέλος της έσωσε τη ζωή. Όσο καιρό το ζευγάρι βρισκόταν στη φυλακή, ο σερίφης κατάσχεσε τα όλα τους τα υπάρχοντα, τα ζώα τους σφαγιάστηκαν και πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές και τα βαρέλια με μπίρα στην ταβέρνα άδειασαν.

 

Η Martha Carrier ήταν μια φτωχή αγρότισσα που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι έφερε την ευλογιά στην περιοχή. Η ίδια, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, αρνήθηκε πεισματικά τις κατηγορίες και απάντησε ότι τα κορίτσια ήταν παράφρονες. Ο αιδεσιμότατος Cotton Mather στηρίχτηκε στη μαρτυρία των παιδιών της Martha, που ομολόγησαν ότι η μητέρα τους τα είχε μυήσει στη μαγεία. Ωστόσο ο John Proctor, που βρισκόταν επίσης στη φυλακή, σε ένα γράμμα του προς τον κυβερνήτη William Phips αναφέρει ότι είδε τους ανακριτές να κρεμούν τα παιδιά ανάποδα μέχρι το αίμα να είναι έτοιμο να βγει από τη μύτη τους, έως ότου πουν ότι οι ανακριτές ήθελαν να ακούσουν. Αρκετοί πιστεύουν ότι η Martha Carrier κατηγορήθηκε για μαγεία επειδή ήταν ανιψιά του ευσεβή Reverent Francis Dane του Andove, που είχε καταδικάσει τις δίκες. Οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 19 Αυγούστου σε ηλικία 30-49 ετών.

 

Ο George Jacobs Sr. καταδικάστηκε για μαγεία και απαγχονίστηκε στις 19 Αυγούστου σε ηλικία περίπου 70 ετών. Όπως πολλοί από τους κατηγορούμενους είχε και αυτός προβλήματα με το νόμο και διαφορές με την οικογένεια Putnam, όταν κυνήγησε τα άλογα τους με αποτέλεσμα να πνιγούν σε ένα ποτάμι. Ο γιος του επίσης κατηγορήθηκε για μαγεία αλλά απέφυγε τη σύλληψη. Ανάμεσα στους κατηγόρους του βρισκόταν η θετή κόρη του και η εγγονή του.

 

Η κατηγορία της Martha Corey για μαγεία από την Ann Putnam Jr. εξέπληξε ακόμη μια φορά την κοινωνία του χωριού, γιατί επρόκειτο για μια αξιοσέβαστη γυναίκα που εκκλησιαζόταν συχνά και δεν είχε δώσει αφορμές για οποιαδήποτε. Το μόνο λάθος της ήταν να αγνοήσει το επίπεδος της παράνοιας στο χωριό και να δείξει σκεπτικισμό στην υπόθεση των κοριτσιών, σε σημείο που έβαλε τα γέλια κατά τη διάρκεια μιας δίκης λέγοντας ότι τα παιδιά απλά παίζουν θέατρο. Στη δίκη της υποστήριξε την αθωότητα της και ζήτησε από τους δικαστές να μην πιστεύουν τα υστερικά παιδιά. Η Martha Corey απαγχονίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 72 ετών.

 

Μετά τη Rebecca Nurse κατηγορήθηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή οι δύο αδελφές της, η Sarah Cloyce και η Mary Eastey. Η Mary, όπως και η Rebecca, ήταν μια σεβαστή γυναίκα στο Salem και ο δικαστής Hathorne πάνω σε μια στιγμή αμφιβολίας ρώτησε τα κορίτσια αν όντως ήταν αυτή που τους επιτίθεται. Αποφυλακίστηκε μετά από δύο μήνες, αλλά δύο μέρες αργότερα ξανακατηγορήθηκε για μαγεία και τη σήκωσαν άρον άρον από το κρεβάτι της για να την οδηγήσουν στη φυλακή. Απαγχονίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 58 ετών. Η Sarah Cloyce είχε λίγη περισσότερη τύχη από τις αδελφές της και αποφυλακίστηκε, αφού κατέβαλλε τα τέλη για την αποφυλάκισή της. Πέρασε τα επόμενα 10 χρόνια προσπαθώντας να καθαρίσει το όνομα των αδελφών της.

 

Ο Giles Corey θεωρείτε ότι ήταν ένας βίαιος άντρας που στο δικαστήριο κατέθεσε εναντίον της συζύγου του Martha Core. Αλλά ένα μήνα μετά τη φυλάκισή της καταδικάστηκε και ο ίδιος για μαγεία. Ο Corey αρνήθηκε να δηλώσει την ενοχή του και έτσι στις 22 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τον απαγχονισμό της Martha, το δικαστήριο αποφάσισε να τον τιμωρήσει με τη μέθοδο «peine forte et dure». Ο κατηγορούμενος έπρεπε να ξαπλώσει γυμνός στο δάπεδο και έξι άντρες άρχιζαν να τοποθετούν σταδιακά μεγάλους ογκόλιθους πάνω στο στομάχι και στο στήθος του μέχρι να πεθάνει ή να ομολογήσει. Λέγεται ότι τη στιγμή του θανάτου του, ο 81χρονος Giles Corey καταράστηκε όλο το χωριό του Salem.

 

Η Margaret Scott προέρχονταν από χαμηλή κοινωνική τάξη, ήταν αρκετά χρόνια χήρα, είχε χάσει πολλά από τα παιδιά της σε νηπιακή ηλικία και συχνά ζητιάνευε από τους γείτονές της. Όλα αυτά πληρούσαν το προφίλ της μάγισσας, επομένως οι κάτοικοι του Salem την αντιμετώπιζαν με καχυποψία. Απαγχονίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου σε ηλικία περίπου 76 ετών.

 

Η Ann Pudeator ήταν μια 70χρονη χήρα που κατείχε περιουσία. Είχε προσληφθεί ως νοσοκόμα από τον Jacob Pudeator, για να φροντίσει την αλκοολική γυναίκα του και τον παντρεύτηκε μετά τον θάνατό της. Ως νοσοκόμα και μαία, είχε αρκετές γνώσεις και ιατρικά σκευάσματα όπως αλοιφές και βότανα, πράγμα που την έκανε ευάλωτο στόχο. Απαγχονίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου.

 

Ο Samuel Wardwell ήταν ένας Κουάκερος ξυλουργός, αλλά επίσης ήταν γνωστός για την ενασχόλησή του με την αγγλική λαϊκή μαγεία και τις μαντικές του δεξιότητες. Σύντομα πατέρας, μητέρα και κόρη βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Την ημέρα της ανάκρισης τους ομολόγησαν όλοι τους, αλλά μόνο ο Samuel εκτελέστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου σε ηλικία περίπου 49 ετών. Ο Samuel Wardwell ήταν πρόγονος του ηθοποιού Scott Foley.

 

Η Mary Parker ήταν ακόμη μια χήρα που μπήκε στο στόχαστρο των κατηγόρων. Ήταν πρόγονος του προέδρου των ΗΠΑ George W. Bush. Απαγχονίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 40-55 ετών. Η Alice Parker ήταν μια ευσεβής και τίμια γυναίκα, που είχε τη φήμη της διορατικής αφού προέβλεψε το θάνατο ενός φίλου του άντρα της. Καταδικάστηκε για μαγεία και οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 22 Σεπτεμβρίου.  Η Wilmot Redd ήταν σύζυγος ψαρά και γνωστή για την ευερεθιστότητα της. Δεν είχε συναντήσει ποτέ τα μαγεμένα κορίτσια στο παρελθόν. Απαγχονίστηκε και αυτή στις 22 Σεπτεμβρίου.

 

Κατά τη διάρκεια των δικών οι καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες έπαυσαν, η φροντίδα των σπιτιών και οι σπορές σταμάτησαν και οι σοδειές παραμελήθηκαν, αφού οι κάτοικοι του Salem ήταν απορροφημένοι με το κυνήγι μαγισσών. Τα αποτελέσματα αυτών των πράξεων άρχισαν να φαίνονται άμεσα στην αποικία και καθώς περνούσαν τα χρόνια οι κάτοικοι του Salem ταλαιπωρημένοι από τα δεινά, άρχισαν να αισθάνονται τύψεις και ντροπή για τις δίκες. Το 1697 πραγματοποιήθηκε μια ημέρα νηστείας και προσευχής με σκοπό τη συγχώρεση. Έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η «Day of Official Humiliation». Ένας από τους δικαστές που προήδρευσε τις δίκες, ο Samuel Sewall, απολογήθηκε δημοσίως. Η Ann Putnam ήταν η μόνη από τα κορίτσια-κατήγορους που, 14 χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε δημόσια τα ψέματα που είπε κατά τη διάρκεια του κυνηγιού μαγισσών στο Salem.

 

 

Διαβάστε το πρώτο και το δεύτερο μέρος εδώ:
Οι δίκες των μαγισσών στο Salem – Ά Μέρος

Οι δίκες των μαγισσών στο Salem – ‘Β Μέρος

 

ΠΗΓΕΣ

 

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα σειρές όπου πρωταγωνιστούν μάγισσες

Επτά ταινίες με μάγισσες που πρέπει να έχεις δει

Το Σφυρί των Μαγισσών: Έτσι έγινε το κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη του Μεσαίωνα

Oι δίκες των μαγισσών στο Σάλεμ: Α΄ Μέρος, Β΄ Μέρος, Γ΄Μέρος

Jinx

Κοιτώνας Slytherin, μα τα γένια του Μέρλιν! Όταν δεν εργάζομαι στο Τμήμα Μυστηρίων του Υπουργείου Μαγείας θα με βρείτε να περιφέρομαι στις Αλέες.

No Comments

Post a Comment