Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι της Κρήτης - The Daily Owl
fade
27492
post-template-default,single,single-post,postid-27492,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι της Κρήτης

Ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια που διεξάγονται στη χώρα μας είναι το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στο όμορφο νησί της Κρήτης. Οι πρώτες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πόλη του Ρεθύμνου έχουν της ρίζες τους βαθιά χωμένες μέσα στους αιώνες και πιο συγκεκριμένα στον 14ο αιώνα.  Στην πόλη επικρατεί μια ατμόσφαιρα Βενετσιάνικου καρναβαλιού και οι επισκέπτες χάνονται μέσα στους ρυθμούς της μουσικής και της ζεστής φιλοξενίας. Αυτές τις μέρες το κέντρο της Κρήτης γίνεται το Ρέθυμνο, καθώς ο κόσμος  μαζεύεται από όλες τις πόλεις του νησιού και για να διασκεδάσει απολαμβάνοντας τους τοπικούς μεζέδες, την κρητική μουσική, καθώς και την καλή διάθεση των ντόπιων κατοίκων για  διασκέδαση.

 

 

 RETHYMNIOTIKO-KARNABALI

 

 Στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι κύρια αρχή είναι ο εθελοντισμός, γεγονός που κάθε χρόνο το κάνει διαφορετικό και πιο προσιτό στον κόσμο. Όλοι οι κάτοικοι του Ρεθύμνου, μικροί και μεγάλοι, συμμετέχουν καθένας με τη δική του προσπάθεια προσφέροντας τις πρωτότυπες ιδέες τους στην διοργάνωση του θεσμού. Η αρχή φυσικά του καρναβαλιού γίνεται με την μεγάλη τελετή έναρξης όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος με μια μεγάλη πομπή γυρνάει όλη την πόλη και καταλήγει στην παραλία και με την παρουσίαση των στολών της μεγάλης παρέλασης. Έτσι ξεκινάει επίσημα το Τριώδιο.

 

 

 

 

 16508253_1234868289959912_1198169923286373170_n

 

 Τις επόμενες μέρες η πόλη γεμίζει με καρναβαλικές δραστηριότητες. Πρώτος και σημαντικότερος θεσμός της πόλης είναι το Κυνήγι του Θησαυρού. Φέτος οι κάτοικοι κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ Guinness  συμμετοχής σε Κυνήγι Θησαυρού, συγκεντρώνοντας 1468 συμμετοχές κυνηγών. Έτσι, ανακηρύχτηκε το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού παγκοσμίως ξεπερνώντας το Πανεπιστήμιο του Newcastle που είχε μέχρι στιγμής την πρωτοκαθεδρία. Παράλληλα διεξάγονται στην πόλη οι καθιερωμένες  Καντάδες στο πλαίσιο των οποίων μουσικά σχήματα και η Δημοτική Φιλαρμονική γυρνάνε την παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τη συνοδεία του κόσμου και τραγουδάνε κρητικά άσματα και τραγούδια μιας άλλης ρομαντικής εποχής που παραπέμπει στον αναγεννησιακό μεσαίωνα.

 

 

 

 

 

16711958_1239901449456596_620175491349576240_n

 

 Οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους και γι’ αυτό κάθε χρόνο υπάρχει μια σειρά με εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών για τα παιδιά. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις δεν σταματάνε ποτέ και ιδίως στην παραλιακή οδό της πόλης. Κάθε καρναβαλική ομάδα διεξάγει το δικό της μασκέ party για να γνωριστούν και να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Επίσης γνωστές σχολές χορού δίνουν άρωμα Κούβας διοργανώνοντας λάτιν αποκριάτικα party με τον κόσμο να χορεύει σε ρυθμούς salsa, bachata και zumba, ενώ η Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου  και η διασκέδαση που θα ακολουθήσει στα γραφικά στενάκια της πόλης  αποτελεί τον προάγγελο όσων θα συμβούν την ημέρα της Κυριακής.

 

 

 

 

 

 

16711557_1436996003001106_9185111020899049644_n

 

Την Κυριακή  του Καρναβαλιού η διασκέδαση φτάνει στο αποκορύφωμά της με τη μεγάλη παρέλαση να γίνεται στη κεντρική λεωφόρο όπου οι συμμετοχές  φτάνουν τις 10.οοο!!! Η Μεγάλη Παρέλαση είναι ένα υπερθέαμα με άρματα και χρώματα τα όποια τα επιμελούνται με ιδιαίτερη κομψοτεχνία όλο το χρόνο για αυτή τη στιγμή. Κύριος στόχος των Ρεθυμνιωτών είναι να σατιρίσουν όλα τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς, να περάσουν καλά και να δώσουν μια εύθυμη νότα στους δύσκολους καιρούς. Ευτυχώς αυτό το καταφέρνουν και μετά την παρέλαση όλοι καταλήγουν σε ένα μεγάλο party στους δρόμους της πόλης όπου DJ’s παίζουν ασταμάτητα μουσική, με αποκορύφωμα το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στη μαρίνα του λιμανιού. 

 

 

 

 

 6789_07

 

Την Καθαρά Δευτέρα η πόλη του Ρεθύμνου μπορεί να ηρεμεί αλλά η Κρητική Επαρχία αναβιώνει τα δικά της έθιμα, τα οποία συνιστούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής ταυτότητας. Κάποια από αυτά είναι το “Κλέψιμο της Νύφης”, το ”Αυγομάζωμα” και  το “μουτζούρωμα” που γίνεται στα χωριά Γεράνι, Ρουσοσπίτι και Αρμένοι. Ταυτόχρονα στην περιοχή του Μέρωνα αναβιώνουν διάφορα έθιμα συνδεδεμένα με τη λαογραφία του τόπου όπως ο χότζας, η αρκούδα και το προξενιό.

 

 

 

 

 

 690_9da75f2d-65ba-4a06-a6af-3a333556b0e4

 

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας θεσμός  για την κρητική κοινότητα με ρίζες βαθιά χωμένες στο παρελθόν. Διαφέρει από τα υπόλοιπα καρναβάλια όχι μόνο για τη διασκέδασή του,  αλλά και για τον εθελοντικό του χαρακτήρα και για τη συλλογικότητά του. Η καλή διάθεση των ντόπιων πρόκειται είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στη μιζέρια των δύσκολων καιρών και προσκαλεί τον κόσμο να ξεχάσει για λίγο τις έγνοιες του και να διασκεδάσει σε ξέφρενους ρυθμούς. Αξίζει λοιπόν σε έναν επισκέπτη να του δώσει μια ευκαιρία για όλοι είμαστε “συγκάτοικοι στο όνειρο.”  

 

 

 

 

 

20160313_160245

Avatar

"Zω σε ένα κόσμο γεμάτο χορό, ιστορία, γράψιμο και φανταστικούς χαρακτήρες." Proud Griffindor!

No Comments

Post a Comment