10 πράγματα που δε γνωρίζατε για την ταινία “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού” – The Daily Owl
fade
74062
post-template-default,single,single-post,postid-74062,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

10 πράγματα που δε γνωρίζατε για την ταινία “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού”

Η ιδέα για μια δεύτερη ταινία Ιντιάνα Τζόουνς προέκυψε μόλις δυο εβδομάδες μετά την πρεμιέρα του “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού“. O Steven Spielberg συναντήθηκε με τον George Lucas, ο οποίος τού παρουσίασε διάφορες ιδέες για τη δεύτερη ταινία, που κυρίως περιλάμβαναν κομμένες σκηνές της πρώτης.

 

 

 

Αρχικά ο Spielberg ήθελε να επιστρέψει στη δεύτερη ταινία η Marion (Karen Allen), καθώς και να υπάρξει ένας ρόλος για τον αρχαιολόγο πατέρα της. Τελικά οι δυο βασικοί συντελεστές της ταινίας αποφάσισαν η σύντροφος του πρωταγωνιστή να αλλάζει σε κάθε ταινία, όπως συνέβαινε και στις ταινίες του James Bond (με τις οποίες ήθελε αρχικά να ασχοληθεί ο Spielberg).

 

To σενάριο της δεύτερης ταινίας είναι πολύ πιο dark από ό,τι αυτό της πρώτης, κάτι που οφείλεται μεταξύ άλλων στο ότι ο George Lucas αποφάσισε να μιμηθεί τον τόνο της δεύτερης Star Wars ταινίας του, The Empire Strikes Back. Χρόνια μετά αποκαλύφθηκε ότι τόσο ο Lucas όσο και ο Spielberg βρισκόταν σε φάση χωρισμού από τις συζύγους τους, κάτι που είχε επηρεάσει, προφανώς, τη δημιουργική τους διάθεση. O σεναριογράφος της πρώτης ταινίας Lawrence Kasdan απέρριψε, μάλιστα, την πρότασή τους να επιστρέψει για την παραγωγή της ταινίας, καθώς θεωρούσε την κεντρική της ιδέα “απαίσια”.

 

 

 

 

Η ομάδα σχεδιασμού παραγωγής ταξίδεψε στην Ινδία για να βρει τα κατάλληλα μέρη όπου θα γινόντουσαν τα γυρίσματα. Παρότι τα μέρη βρέθηκαν αμέσως, η τοπική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της παραγωγής καθώς θεωρήθηκε ότι το σενάριο ήταν προσβλητικό απέναντι στην ινδική κουλτούρα. Τελικά ο κύριος όγκος των γυρισμάτων έγινε στη Σρι Λάνκα και σε ένα στούντιο του Λονδίνου.

 

Τα βάσανα των πρωταγωνιστών με τα ανεπιθύμητα ζώα – και εν προκειμένω, ζωύφια – συνεχίστηκαν και σε αυτή την ταινία, για τις ανάγκες τις οποίας αγοράστηκαν πενήντα χιλιάδες κατσαρίδες και τριάντα χιλιάδες σκαθάρια. Ένα ακόμα πρόβλημα που προέκυψε από αυτή τη σεναριακή επιλογή ήταν πως, σε αντίθεση με τα φίδια της πρώτης ταινίας, δε μπορούσαν να περιορίσουν σε ένα σημείο τα έντομα και έτσι ξέφευγαν διαρκώς σε διάφορα σημεία του στούντιο.

 

 

Για τα ηχητικά εφέ της ταινίας, οι συντελεστές της απευθύνθηκαν στη Disneyland και ζήτησαν την ηχογράφηση του θορύβου που έκαναν τα rollercoasters.

 

Για τα οπτικά εφέ της πιο σιχαμερής σκηνής όλης της ταινίας (που έχει σημαδέψει τα παιδικά μας χρόνια) ζητήθηκε η βοήθεια ζαχαροπλαστών που έφτιαξαν τα “chilled monkey brains” (σιχαινόμαστε και να το μεταφράσουμε ακόμα και σήμερα) από κρέμα custard και σως βατόμουρου. 

 

 

 

 

Ο Harrison Ford, ο οποίος ήθελε να κάνει όλα τα stunts και αυτής της ταινίας, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στη διάρκεια των γυρισμάτων και ταξίδεψε στο Λος Άντζελες για να εγχειριστεί στη σπονδυλική του στήλη. Έτσι, στις μετέπειτα επικίνδυνες σκηνές τη θέση του πήρε ο Vic Armstrong, ο κασκαντέρ που του έμοιαζε πολύ, σε βαθμό που δε χρειάστηκε καν να κρύβεται το πρόσωπό του στις διάφορες σκηνές που γύρισε. 

 

To υπέροχο κεντημένο φόρεμα που φοράει η πρωταγωνίστρια Kate Capshaw στο κλαμπ, κινδύνεψε από έναν ελέφαντα, ο οποίος άρχισε να το μασουλάει, ένα βράδυ στα γυρίσματα της Σρι Λάνκα, όπου η παραγωγή ξαπόσταινε γύρω από μια φωτιά. 

 

 

 

 

Ο Steven Spielberg έχει δηλώσει πως δεν ευχαριστήθηκε τόσο το γύρισμα αυτής της ταινίας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες του franchise, ωστόσο ήταν μια υπέροχη εμπειρία για εκείνον καθώς εκεί γνώρισε την Kate Capshaw, με την οποία παντρεύτηκαν.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

8 πράγματα που δε γνωρίζατε για την ταινία “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού”

9 πράγματα που δε γνωρίζατε για την ταινία “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία Σταυροφορία”

No Comments

Post a Comment