Placebo, Felix Felicis και η πειθαρχία του νου - The Daily Owl
fade
37702
post-template-default,single,single-post,postid-37702,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Placebo, Felix Felicis και η πειθαρχία του νου

 

Κι αν το κλειδί είναι στο μυαλό, αν η αίσια έκβαση μιας θεραπείας ή ενός αγώνα παρεμποδίζεται από την αρνητική σκέψη, τον φόβο ή την έλλειψη αυτοπεποίθησης; Σίγουρα μια μάχη χάνεται πρώτα στο μυαλό και μετά στην πράξη, όμως κατά πόσο τα φάρμακα στους muggles και τα φίλτρα στους μάγους έχουν ουσιαστική δράση και ποιος είναι ο ρόλος της σκέψης και της ψυχολογίας σε κάθε περίπτωση; 

 

 

 

1996, στον κόσμο των Muggle

 

 

Πενήντα έξι muggle εθελοντές ζήτησαν να τους χορηγηθεί ένα νέο καινοτόμο τοπικό αναισθητικό με το όνομα Trivaricane, το οποίο, όπως διαπίστωσα,ν σε προηγούμενες κλινικές μελέτες είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό, μειώνοντας κατά πολύ τον πόνο. Ενώ φαινομενικά το Trivaricane  είχε την όψη και το άρωμα ενός αληθινού φαρμάκου, δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα μείγμα ιωδίου, ελαίου θυμαριού και νερού, δηλαδή ένα ψευδοφάρμακο ή αλλιώς placebo – όχι το συγκρότημα. Κατά τη διάρκεια του πειράματος εφαρμόστηκε Trivaricane στο εσωτερικό των δακτύλων του ενός χεριού των εθελοντών από άτομα με ιατρική ενδυμασία. Ένα λεπτό αργότερα, μετά τη «δράση» του «αναισθητικού» προκλήθηκε οξύς πόνος από αιχμηρό αντικείμενο στα δάχτυλα και των δυο χεριών των εθελοντών. Στη συνέχεια οι εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τον πόνο τους από το 0 έως το 10, με το 10 να αναπαριστά τον έντονο δυσβάσταχτο πόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ένταση και η δυσαρέσκεια του πόνου βιώνονταν πιο απαλά στο χέρι που είχε εφαρμοστεί το Τrivaricane.

 

 

 

1996, στον κόσμο των Μάγων

 

 

Ο Harry Potter κερδίζει ένα μπουκαλάκι Felix Felicis ή αλλιώς “υγροποιημένη τύχη” στο μάθημα των φίλτρων του καθηγητή Slughorn, βραβείο για το καλύτερο φίλτρο “ζωντανού θανάτου”. Το φίλτρο Felix Felicis, εφεύρεση του μάγου Zygmunt Budge τον 16 αιώνα, αποτελεί ένα μαγικό φίλτρο που κάνει όποιον το πιει τυχερό για ένα χρονικό διάστημα, ανάλογα με την προσληφθείσα  ποσότητα. Η κατάχρησή του προκαλεί παρενέργειες όπως ιλίγγους, απερισκεψία και επικίνδυνα μεγάλη δόση αυτοπεποίθησης. Το συγκεκριμένο σκεύασμα απαγορεύεται σε όλους τους οργανωμένους διαγωνισμούς για τους αυτονόητους ηθικούς λόγους που αφορούν την νομιμότητα και την δίκαιη διεξαγωγή των διαγωνισμών, γι’ αυτό ο καθηγητής Slughorn τονίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μια συνηθισμένη μέρα ώστε αυτή να γίνει ασυνήθιστη. Μια όχι και τόσο συνηθισμένη μέρα στο Hogwarts, με τον αγώνα Quidditch Gryffindor –  Slytherin να επίκειται, τον πρώτο αγώνα του Harry Potter ως αρχηγό της ομάδας του Gryffindor, ο Harry εφαρμόζει τη μέθοδο του placebo στο φίλο του Ron Weasley.  Ο Ron, έχοντας καταβληθεί από το άγχος και την ανασφάλεια για τον αγώνα ως φύλακας, τα θαλασσώνει στις τελευταίες προπονήσεις, κι έτσι ο Harry το πρωινό πριν τον αγώνα χορηγεί στο ποτήρι του Ron κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως είναι το Felix Felicis. O Ron, νιώθοντας ότι χάρη στο φίλτρο έχει όλη την τύχη με το μέρος του, διαπρέπει στον αγώνα, ενώ ουσιαστικά το μόνο που είχε ήταν οι ικανότητες του απαλλαγμένες από την ανασφάλεια και τον φόβο.

 

 

 

Και στις δύο περιπτώσεις εφαρμόζεται η τεχνική του placebo, δηλαδή η χορήγηση μιας ανενεργής ουσίας που ο λήπτης τη θεωρεί αληθινό φάρμακο. Αν και τα placebos, είτε ως φάρμακα είτε ως φίλτρα δεν δίνουν την ουσιαστική θεραπεία σε μια ασθένεια του σώματος ή της ψυχής, βοηθούν τον ασθενή να ξεπεράσει τα εμπόδια που του θέτουν οι αρνητικές σκέψεις και τα τοξικά συναισθήματα. Το placebo δίνει τον τρόπο στον εγκέφαλο, ξεγελώντας τον, να πει στο σώμα πώς να νιώσει καλύτερα και να αντιδράσει θετικά απέναντι σε μια θεραπεία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι αθλητές στον κόσμο, μαζί με τις σωματικές τους αποδόσεις, “εκγυμνάζουν” και το μυαλό τους ως προς την συγκέντρωσή τους, την θετική ψυχολογία και σκέψη για την έκβαση ενός αγώνα. Χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές όπως το διαλογισμό ή τον οραματισμό κι έτσι φαντάζονται τον εαυτό τους με κάθε λεπτομέρεια να φτάνει στην επιτυχία και τα καταφέρνουν, διότι δαμάζοντας το νου το σώμα ακολουθεί. Έτσι και οι αθλητές στο “στίβο” μιας ασθένειας θα πρέπει να ατσαλώνονται με αυτοπεποίθηση και δύναμη, στοχεύοντας στην ιασή τους, βοηθώντας κατ’ ακολουθία το σώμα τους. Για τους αρχάριους σε αυτήν την πειθαρχία του νου χορηγούνται τα ψευτοφάρμακα, που είναι σαν τις βοηθητικές ρόδες στο ποδήλατο. Εφόσον όμως μάθεις να ισορροπείς χωρίς αυτές, δεν τις χρειάζεσαι ξανά. Προσοχή όμως: η ισορροπία και το μέτρο είναι ζωτικής σημασίας, διότι όπως στην περίπτωση του Felix Felicis η υπερβολική δόση αυτοπεποίθησης έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλητηριάζοντας το λήπτη.

 

 

 

 

Είτε είσαι μάγος είτε όχι, έχεις όλη τη χημεία και τη μαγεία που χρειάζεσαι για να φτιάξεις το φίλτρο που θα σε οδηγήσει σε αυτό που επιθυμείς. Σκέψου μόνο αυτό: το σώμα όλων μας είναι σαν ένα μικρό εργαστήριο χημείας και φίλτρων. Αν κατέχεις τη βιοχημεία του νου σου έχεις στην κατοχή σου έναν απεριόριστο αριθμό φίλτρων. Μπορεί αυτό να μην αρκεί από μόνο του στην περίπτωση μιας σοβαρής ασθένειας, αλλά σίγουρα είναι απαραίτητα σε συνδυασμό με κάθε θεραπεία, η θετική σκέψη και η αυτοπεποίθηση. Το κλειδί και η αρχή όμως είναι μέσα σου, μην εξαρτάσαι από χαπάκια ζάχαρης και ψευδοφίλτρα.

EnchantedFeather

"The game is afoot"

No Comments

Post a Comment