Πολ Σάσμαν | Η Εξωφρενική Ομολογία του Ραφαήλ Ιγνάτιου Φίνιξ - The Daily Owl
fade
33714
post-template-default,single,single-post,postid-33714,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Πολ Σάσμαν | Η Εξωφρενική Ομολογία του Ραφαήλ Ιγνάτιου Φίνιξ

«Εμπιστεύομαι το Χάπι μου. Με τα χρόνια αναπτύξαμε μια ιδιαίτερη σχέση, και ξέρω με σιγουριά ότι δε θα μου έκανε ποτέ κακό, όπως δε θα του έκανα κι εγώ. Φυσικά, δεν μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος μέχρι να το καταπιώ αλλά έχω την πεποίθηση, όσο μπορεί να την έχει κάποιος χωρίς αποδείξεις, ότι, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, το Χάπι θα κάνει τη δουλειά του γρήγορα, νοικοκυρεμένα και αθόρυβα… Με λένε Ραφαήλ Ιγνάτιο Φίνιξ και είμαι εκατό χρόνων – ή, για να ακριβολογήσω, θα γίνω σε δέκα μέρες, τις πρώτες ώρες της 1ης Ιανουαρίου του 2000, όταν θα αυτοκτονήσω

 

 

 

Ο Ραφαήλ Ιγνάτιος Φίνιξ είναι ένας υπερήλικας, ετών σχεδόν εκατό. Γεννημένος στην αρχή του 20ου αιώνα, αποφασίζει να λήξει τη ζωή του με τον ερχομό του επόμενου, με τη βοήθεια του Χαπιού που κουβαλά μαζί του τα τελευταία ενενήντα χρόνια. Προτού κάνει αυτό, πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του και να καταγράψει όλα τα γεγονότα της εντυπωσιακά αναπάντεχης ζωής του. Όμως, απαρνείται το χαρτί και το μολύβι, και ξεκινά να εξιστορεί τα πάντα με έναν παράδοξο τρόπο: γράφοντας με μαρκαδόρους στους τοίχους του εσωτερικού του εγκαταλειμμένου πύργου στον οποίο πλέον διαμένει. Θέλει όλα να είναι στην εντέλεια, κι έτσι ξεκινά την εξωφρενική, αλλά και μοναδική εξιστόρησή του με ανάποδη χρονολογική σειρά, από τη μέρα που ξεκινά να γράφει, ως τη γέννησή του.

 

Στα χνάρια του «Ο Εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε», το «Η Εξωφρενική Ομολογία του Ραφαήλ Ιγνάτιου Φίνιξ» (“The Final Testimony of Raphael Ignatius Phoenix”) ακολουθεί την ιστορία της ζωής ενός ανθρώπου που βιώνει μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα, ταξίδια και γνωριμίες. Αρκετά καλογραμμένο και γεμάτο φαντασία, είναι ένα βιβλίο ξεκαρδιστικό, αυθεντικό και πάρα πολύ ευχάριστο, με μία δόση σουρεαλισμού και παραλογισμού που απορροφά στο έπακρο την προσοχή του αναγνώστη, αλλά ταυτοχρόνως ριζωμένο στην πραγματικότητα τόσο, ώστε η πλοκή να καθίσταται πειστική.

 

Από το Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Πολ Σάσμαν, κυκλοφόρησε το 2014 στα αγγλικά από τις εκδόσεις “Doubleday”, δυο χρόνια αργότερα από τον πρόωρο θάνατο του δημιουργού του. Λιγότερο από ένα έτος πιο μετά, το 2015, το βιβλίο μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

Greenleaf

Booklover / Marine scientist in the making / Ταξίδια, Legolas & αβοκάντο

No Comments

Post a Comment