Παρασκευή και 13 | Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα; - The Daily Owl
fade
38329
post-template-default,single,single-post,postid-38329,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Παρασκευή και 13 | Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

αριθμός 13 συχνά διαθέτει σημαίνουσα θέση στη λαϊκή παράδοση, άλλοτε ως σημάδι γρουσουζιάς και ατυχίας και – πιο σπάνια – ως ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ως ο αριθμός που συμβολίζει την αναγέννηση και την καλοτυχία. Σύμφωνα με την αριθμολογία, ο αριθμός 13 εμφανίζεται σε διάφορες κουλτούρες, καθώς και στα ιερά κείμενα της εκκλησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Ιησού και των μαθητών του (1 + 12).

 

 

 

Σύμφωνα με τον Nathaniel Lachenmeyer, συγγραφέα του βιβλίου “13: Η ιστορία της πιο μεγάλης προκατάληψης“, η πρώτη καταγραφή του αριθμού 13 ως κακότυχου έγινε στα τέλη του 17ου αιώνα και συνδέθηκε με τον ίδιο αριθμό προσώπων που κάθονται στο ίδιο τραπέζι, με αφορμή τον Μυστικό Δείπνο, όπου 13ος καλεσμένος ήταν ο προδότης του Ιησού, Ιούδας Ισκαριώτης. Πριν, όμως, από την Καινή Διαθήκη, ο αριθμός 13 εμφανίζεται και στην Παλαιά Διαθήκη, στην ιστορία του Ιακώβ, που είχε 12 γιους. 12 συντρόφους είχε στην Οδύσσεια και ο Οδυσσέας, ταξιδεύοντας από την Τροία προς την Ιθάκη. Στη μυθολογία των Vikings, οι θεοί ήταν 12 και με τον κατεργάρη Loki, 13, ενώ 12 ήταν και οι ιππότες του Βασιλιά Αρθούρου. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ο 13ος ήταν πιο τυχερός από τους άλλους (ο Οδυσσέας π.χ. κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του), με την πάροδο του χρόνου όμως και μετά τον Μεσαίωνα ο συγκεκριμένος αριθμός άρχισε να συμβολίζει αποκλειστικά την κακοτυχία. 

 

Η Παρασκευή ως ημέρα θεωρείται ξεχωριστή για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Σταύρωση του Ιησού έγινε Παρασκευή και ο δεύτερος ότι η Εύα προσέφερε στον Αδάμ το μήλο την ίδια μέρα. Με την παγίωση αυτών των αντιλήψεων στο συλλογικό υποσυνείδητο, η ημέρα αυτή απέκτησε για πάντα αρνητική έννοια. 

 

 

 

Σχετικός με την ημέρα αυτή είναι ο μύθος των Ναϊτών Ιπποτών, σύμφωνα με τον οποίο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 ο Βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος ο Ωραίος διέταξε τη σύλληψη των Ναϊτών Ιπποτών που βρισκόταν στη χώρα. Μετά τη σύλληψή τους ένας μεγάλος αριθμός τους βασανίστηκε και εκτελέστηκε. Λίγα χρόνια μετά, το 1314, ο αρχηγός και ένας από τους υπαρχηγούς των Ναϊτών στη Γαλλία πέθαναν στην πυρά και ο πρώτος, πριν ξεψυχήσει, προέβλεψε ότι μέσα στη χρονιά θα πέθαιναν, τόσο ο Βασιλιάς, όσο και ο Πάπας Κλήμης ο 5ος. Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώθηκε και έτσι η ημερομηνία σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών συνδέθηκε για πάντα με την κακοτυχία. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Llorona: O θρύλος της μάνας που θρηνεί τα παιδιά της

Πλάσματα της σλαβικής μυθολογίας

Πανσέληνος: Μύθοι και αλήθειες

Ο Μεσαίωνας των θρύλων

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment