Παραμύθια της Χαλιμάς κι άλλες ιστορίες με Τζίνι - The Daily Owl
fade
64635
post-template-default,single,single-post,postid-64635,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Παραμύθια της Χαλιμάς κι άλλες ιστορίες με Τζίνι

Τα Τζίνι (ή “τζιν”, πιο ορθά) είναι μυθικά πλάσματα της Αραβικής μυθολογίας και της Ισλαμικής παράδοσης. Το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη ‘ιτζινταν’ δηλαδή ‘αυτός που κρύβεται από το ανθρώπινο μάτι’ ενώ η αγγλική ονομασία Genie προέρχεται από το λατινικό «Genius», που αναφέρεται στους φύλακες – αγγέλους των μωρών. Αναφέρονται αρκετές φορές στο Κοράνι ενώ θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με τα δαιμόνια, τις νεράιδες και τα ξωτικά της δυτικής παράδοσης. Είναι φτιαγμένα από φωτιά και υπάρχουν εφτά κατηγορίες τους, με τις τέσσερις από αυτές να έχουν καλές σχέσεις με το ανθρώπινο είδος – η μια μάλιστα μπορεί να αποκτήσει και απογόνους με ανθρώπους. Ο μύθος περί ευχών συνδέεται με το ότι, στην περίπτωση των καλών Τζιν, θέλουν να ανταποδώσουν τη χάρη σε αυτόν που τα ελευθέρωσε, καθώς παρά την παράδοση, που τα θέλει φυλακισμένα, τα Τζιν είναι πλάσματα με ελεύθερη φύση. Για αυτό παρά τον μύθο των τριών ευχών τα Τζιν εκπληρώνουν μια μονάχα επιθυμία του ελευθερωτή τους και ύστερα φεύγουν. Τα μυθικά αυτά πλάσματα έχουν αποτελέσει έμπνευση πολλών ιστοριών από μεγάλους συγγραφείς, μερικές από τις οποίες σάς προτείνουμε παρακάτω: 

 

 

 

Xίλιες και μια Νύχτες – Αλαντίν

 

 

Το πιο γνωστό Τζίνι από όλα είναι αυτό της ιστορίας του Αλαντίν . Η ιστορία του προέρχεται από το βιβλίο Χίλιες και μια Νύχτες, ένα από τα πιο δημοφιλή αραβικά βιβλία στο δυτικό κόσμο, που είναι γνωστό επίσης και με τους τίτλους Αραβικές Νύχτες ή Παραμύθια της Χαλιμάς. Ουσιαστικά το βιβλίο αποτελεί συλλογή ιστοριών από διάφορους συγγραφείς και λαϊκούς μύθους της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής . Μεγάλο μέρος των ιστοριών προέρχεται από την εποχή των Χαλιφάτων με αρκετά πρόσθετα ινδικά στοιχεία. Άλλες ιστορίες του βιβλίου αυτού που είναι ιδιαίτερα αγαπητές στον δυτικό κόσμο, όπως «Ο Αλί Μπαμπά και οι Σαράντα Κλέφτες» και ο «Σεβάχ», αν και αποτελούν γνήσια παραδοσιακά παραμύθια της Μέσης Ανατολής, δεν αποτελούσαν μέρος της αρχικής Αραβικής έκδοσης αλλά προστέθηκαν μετέπειτα στη συλλογή από Ευρωπαίους μεταφραστές.

Σε κάθε έκδοση, όμως, ο αφηγηματικός άξονας του βιβλίου είναι αυτός που η Σεχραζάτ, προκειμένου να παραμείνει ζωντανή, αφηγείται στον Σαχριάρ (βασιλιάς στα περσικά) κάθε νύχτα από ένα παραμύθι, εξάπτοντάς του κάθε βράδυ την περιέργεια για την επόμενη ιστορία της. Μια από τις “χίλιες και μια νύχτες”, λοιπόν, η Σεχραζάτ αφηγήθηκε στον Σαχριάρ την ιστορία του κλέφτη Αλαντίν, ο οποίος βρήκε ένα μαγικό λυχνάρι με ένα τζίνι που του πρόσφερε τρεις ευχές. Το συγκεκριμένο τζίνι του παραμυθιού έγινε ακόμα πιο αγαπητό μέσα από τη από την ερμηνεία του Robin Williams στην ομότιτλη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney

 

 

 

Μέρες και Νύχτες της Αραβίας – Ναγκίμπ Μαχφούζ

 

 

 

 

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Αιγύπτιος συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ ξαναφέρνει τις αφηγήσεις της Σεχραζάντ με την αλληγορία του παραμυθιού να είναι ακόμη πιο έντονη αλλά και πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ανατολίτικη παράδοση μεταφέρεται μέσω της δεξιοτεχνίας του Μαχφούζ με ένα φιλοσοφικό και διαχρονικό τρόπο. Ο κάθε πρωταγωνιστής ξέρει την θέση του ενώ τα τζίνι εδώ παίρνουν την πρωταρχική τους μορφή. Το καλό τζίνι προωθεί τον έρωτα ενώ το κακό βγάζει τη διαφθορά της πολιτικής σκηνής, όμως και τα δυο είναι δαιμόνια έχοντας απλά αντίθετη πόλωση μεταξύ τους, όπως και τα δαιμόνια της ανθρώπινης ψυχής. Σε αυτό το αριστοτεχνικό μυθιστόρημα της αραβικής λογοτεχνίας ο Ναγκίμπ Μαχφούζ ΝΑΓΚΙΜΠ δίνει τη δική του οπτική της αλληγορίας των Παραμυθιών της Χαλιμάς που αποτελούν τον πυρήνα της ιστορίας του, καθώς ο ίδιος εξιστορεί κλασικά παραμύθια με πηγαίο ρεαλισμό σχολιάζοντας τα της ανθρώπινης κοινωνίας, τα οποία καθώς φαίνεται δεν έχουν αλλάξει ακόμα και μετά από χιλιετίες.

 

 

 

 

«Δύο Χρόνια, Οχτώ Μήνες και Είκοσι Οχτώ Νύχτες» – Σαλμάν Ρουσντί

 

 

Σε ένα μέλλον κοντινό, πριν από μια σφοδρή καταιγίδα στην Νέα Υόρκη, περίεργα πράγματα, που αψηφούν τους φυσικούς νόμους και τον ορθολογισμό, αρχίζουν να συμβαίνουν σε απλούς πολίτες. Όσοι, λοιπόν, βιώνουν τέτοια παράδοξα φαινόμενα, αν και δεν το γνωρίζουν, κατάγονται από τα τζιν, τα οποία ζουν σε ένα κόσμο που χωρίζεται από τον δικό μας με ένα πέπλο. Πριν από αιώνες η Ντούνια, πριγκίπισσα των θηλυκών τζιν, ερωτεύτηκε έναν θνητό ορθολογιστή φιλόσοφο αποκτώντας μαζί του πολυάριθμους απογόνους, που αγνοούσαν τις υπερφυσικές δυνάμεις τους και εξαπλώθηκαν στην υφήλιο. Όταν το πέπλο των δυο κόσμων παραβιαστεί, αυτοί οι απόγονοι καλούνται να καθορίσουν την εξέλιξη του πολέμου ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, μαχόμενοι για χίλιες και μια νύχτες ή δηλαδή για δυο χρόνια, οχτώ μήνες και είκοσι οχτώ νύχτες. Σε αυτή την ιστορία ο Άγγλος συγγραφέας ινδικής καταγωγής με βάση τον ανατολίτικο μύθο των τζιν “παντρεύει” τη φιλοσοφία με τις χίλιες και μια νύχτες, θέτοντας έμμεσα τα μεγάλα ερωτήματα μεγάλων φιλοσόφων ανάμεσα στην πίστη και τον ορθολογισμό.

 

 

 

 

Το Γκόλεμ και το Τζίνι – Helen Wecker

 

 

Bρισκόμαστε στο 1899 και η Νέα Υόρκη δέχεται μεγάλα μεταναστευτικά κύματα. Εκείνη την λένε Τσάβα, είναι γκόλεμ και την κατασκεύασε από πηλό ένας Ραβίνος από την Πολωνία, με σκοπό να τον υπηρετεί. Εκείνος ονομάζεται Άχμαντ, είναι φτιαγμένος από φωτιά στην έρημο της Συρίας, γεννημένος να είναι ελεύθερος, αν και παρέμεινε φυλακισμένος για αιώνες σε ένα χάλκινο φλασκί, καθώς είναι τζίνι. Η μοίρα τούς οδήγησε στην Νέα Υόρκη, τον ένα στην Εβραϊκή Συνοικία και τον άλλο στη “Μικρή Συρία”. Οι δυο τους θα συναντηθούν και θα βρουν παρηγοριά ο ένας στην διαφορετικότητα του άλλου. Αν και αυτή η ιστορία μοιάζει εξωτερικά με ένα ερωτικό μεταφυσικό ρομάντζο, το κέντρο βάρους της εντοπίζεται αλλού. Η «άγρια ομορφιά» του πολιτισμικού κλίματος του τότε μεταναστευτικού κέντρου της Νέας Υόρκης δεν τονίζει τη μεταφυσική σκοτεινότητα αλλά τη σκοτεινότητα της ανθρώπινης ψυχής σε συνθήκες ξεριζωμού, επιβίωσης και φτώχειας. Οι χαρακτήρες είναι ταπεινοί, ανθρώπινοι με τις μεταφυσικές τους δυνάμεις να δίνουν βάση στη φύση τους και στη φύση του χαρακτήρα τους. Ο έρωτας τους καρμικός , δεν τους αυτοπροσδιορίζει αλλά τους συμπληρώνει και τους στηρίζει μέσω της διαφορετικότητας και των ελαττωμάτων τους. Τα Γκόλεμ και τα Τζίνι εδώ είναι πιο ανθρώπινα από ποτέ.

 

 

 

 

Τα παιδιά του Λυχναριού – Philip Kerr 

 

 

Η σειρά αυτή παιδικών – εφηβικών βιβλίων του Σκωτσέζου συγγραφέα Philip Kerr «Τα παιδιά του Λυχναριού» ακολουθεί τις περιπέτειες δυο δίδυμων τζίνι. Ο Τζον και η Φιλίπα είναι δίδυμα … αδέρφια που ζουν μια ήρεμη ζωή μέχρι την ηλικία των δώδεκα που η εφηβεία τους ξυπνά την φύση των τζίνι μέσα τους. Οι δυο τους μαζί με άλλους συγγενείς τους, επίσης τζίνι, θα μπλέξουν σε διάφορες περιπέτειες σε Αίγυπτο, Ινδία, Νεπάλ και όπου η παράδοση γέννησε τη φυλή τους με φαραώ και δαιμονικά τζίνι να τους καταδιώκουν. Το σημαντικότερο όμως που θα μάθουν είναι ότι οι ευχές θέλουν προσοχή τόσο όταν τις εκπληρώνεις όσο κι όταν τις πραγματοποιείς.

 

Τι είναι τελικά τα Τζιν και πώς τα μετέτρεψε ο χρόνος και η τέχνη από την άγουρη μορφή της παράδοσής τους μέχρι σήμερα; Όποια μορφή και να έχουν οι μύθοι, κρύβουν μια αλήθεια και τα πλάσματα τους προσωποποιούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μυστήρια. Οι παραπάνω συγγραφείς χρησιμοποίησαν αυτά τα πλάσματα για να προσωποποιήσουν διαφορετικές έννοιες κάθε φορά κι αν θέλετε να ανακαλύψετε τη φύση τους και τη φύση των δικών σας δαιμονίων ένα από τα παραπάνω βιβλία μπορεί να σας κρατήσει καλή συντροφιά.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Aladdin: 7 πράγματα που δε γνωρίζατε για το Τζίνι

“Τζίνι” | Ένα τζίνι φέρνει τα πάνω κάτω στη νέα σειρά φαντασίας του Netflix

Aladdin | 25 άγνωστες λεπτομέρειες για την ταινία

Oι νέες ταινίες της Disney που θα δούμε μέσα στη χρονιά

 

 

 

"The game is afoot"

No Comments

Post a Comment