Οι κουκουβάγιες στον κόσμο του Χάρι Πότερ και στην πραγματικότητα - The Daily Owl
fade
6707
post-template-default,single,single-post,postid-6707,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Οι κουκουβάγιες στον κόσμο του Χάρι Πότερ και στην πραγματικότητα

Οι κουκουβάγιες στον κόσμο του Χάρι Πότερ είναι απαραίτητες για κάθε μάγο και μάγισσα –  όχι μόνο ως κατοικίδια αλλά και για την μεταφορά επιστολών και δεμάτων –  έχουν την δική τους προσωπικότητα και θεωρούνται ιδιαίτερα έξυπνες. Είναι όμως έτσι και στην πραγματικότητα;

 

 

OWL_carrying_a_message

 

 

Οι κουκουβάγιες στον κόσμο των μάγων: Eίναι γνωστό ότι στον κόσμο του Χάρι Πότερ δεν νοείται μάγος χωρίς κουκουβάγια! Από το πρώτο κιόλας βιβλίο της σειράς μαθαίνουμε ότι είναι η πρώτη επιλογή ως κατοικίδιο για το Χόγκουαρτς, με δεύτερη επιλογή τις γάτες και τρίτη και καθόλου δημοφιλή, τους βατράχους. Η μεγάλη χρησιμότητa τους φαίνεται από την πρώτη κιόλας μέρα του Χάρι στο σχολείο, όταν κατά των διάρκεια του πρωινού μαθαίνει ότι οι κουκουβάγιες αποτελούν το ταχυδρομείο των μάγων μεταφέροντας κυρίως επιστολές, εξάψαλμους αλλά και μικρά δέματα. Σε περίπτωση μεγάλων δεμάτων π.χ ενός σκουπόξυλου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές κουκουβάγιες!Tumblr_lr9u4yb2oJ1qhvu0eo3_250Συνήθως οι κουκουβάγιες φτάνουν επιτυχώς και χωρίς καθυστέρηση στον προορισμό τους, εκτός και αν πρόκειται για μεγάλης ηλικίας κουκουβάγιες, όπως ο Έρολ, η ηλικιωμένη Μεγάλη Γκρίζα κουκουβάγια των Ουέσλι ο οποίος κουτουλούσε στα τζάμια, έπεφτε ξερός στο κλουβί του μετά από κάθε πτήση και προσγειωνόταν άτσαλα στο τραπέζι του πρωινού στο Χόγκουαρτς.

 

 

 

 

Οι κουκουβάγιες χρησιμοποιούνται επίσης για εμπορικούς σκοπούς όπως αυτές στην Ταχυδρομική Υπηρεσία Κουκουβάγιων στο χωριό Χόγκσμιτ καιOwl_Post_Sign για να παραδίδουν εφημερίδες και περιοδικά όπως ο “Ημερήσιος Προφήτης” και ο “Σοφιστής”. Πιο παλιά χρησιμοποιούνταν και από το Υπουργείο Μαγείας για την μεταφορά διαυπηρεσιακών υπομνημάτων ,αλλά αντικαταστάθηκαν από τα μαγεμένα χάρτινα αεροπλανάκια εξαιτίας του χάους των περιττωμάτων και των φτερών που άφηναν στο πάτωμα.

Το Ταχυδρομείο Κουκουβάγιων, που βρίσκεται στο Χόγκσμιντ, είναι σαν το ταχυδρομείο των Μαγκλ μόνο που χρησιμοποιεί κουκουβάγιες για να εκτελούν τις παραδόσεις των γραμμάτων και των δεμάτων. Οι κουκουβάγιες έχουν χρωματική κωδικοποίηση ανάλογα με την απόσταση που θέλει να στείλει κάποιος κάτι, μέχρι το πόσο γρήγορα θέλει να παραδοθεί. Το Ταχυδρομείο Κουκουβάγιων απευθείνεται σε μάγους οι οποίοι δεν έχουν δική τους κουκουβάγια και γενικά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια. Προσοχή: λέγεται ότι η μυρωδιά σάπιου κατά την παράδοση ισοδυναμεί με βόμβα κοπριάς!

 

 

 

 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι κουκουβάγιες έχουν προσωπικότητα. Η Hedwig_1994θηλυκή χιονόλευκη κουκουβάγια του Χάρι Πότερ Χέντβιχ (την οποία του χάρισε ως δώρο γενεθλίων στο πρώτο έτος του σχολέιου  ο Χάγκριντ και πήρε το όνομα της από την Ιστορία της Μαγείας), δεν έφερνε μόνο την αλληλογραφία αλλά αποτελούσε και έναν πολύτιμο πιστό σύντροφο. Ήταν πολύ έξυπνη καθώς έδειχνε να κατανοεί πλήρως τις επιθυμίες του Χάρι, μπορούσε να παραδώσει τις επιστολές ακόμα και αν δεν αναγραφόταν αναλυτικά η διεύθυνση, πέταξε μόνη της μέχρι την Γαλλία όπου έκανε διακοπές η Ερμιόνη με τους γονείς της για να φέρει το δώρο της στον Χάρι για τα δέκατα τρίτα γενέθλια του και αργότερα τον περίμενε στο “Ραγισμένο Τσουκάλι”,  όπου κατέφυγε μετά την διαμάχη του με τους Ντάρσλι. Για να δείξει την τρυφερότητά της  τον τσιμπούσε τρυφερά στα δάχτυλα και στα αυτιά, ενώ καθώς ήταν ένα περήφανο ζώο  όταν δυσαρεστούνταν από τα λόγια ή τις πράξεις του Χάρι τον κοιτούσε και έκρωζε θυμωμένα, του γύριζε την ουρά της ή τον τσίμπαγε λίγο πιο δυνατά από ότι συνήθως, αλλά πάντα ξεχνούσε τον θυμό της αργότερα και συμφιλιονόταν μαζί του. Η υπέρτατη απόδειξη της σοφίας και της αφοσίωσής της ήταν όταν στο 7ο βιβλίο έδωσε την ζωή της για να σώσει τον Χάρι.

 

 

 

Μια αξιόλογη και ασυνήθιστη περίπτωση κουκουβάγιας ήταν επίσης ο Πιγκγουίντζεον (Πιγκ), μια λιλιπούτεια κουκουβάγια δώρο στον Ρον από τονRon-and-his-owl Σείριο Μπλάκ γιατί ένιωθε υπεύθυνος που ο Ρον έχασε τον αρουραίο του στο τρίτο έτος της Σχολής, όταν εκείνος αποδείχτηκε ότι ήταν ο  Πήτερ Πέτιγκριου.Ήταν τόσο μικρός που ο Ρον όταν τον έλαβε άφησε τον Στραβοπόδαρο τον γάτο της Ερμιόνης να τον μυρίσει, για να τσεκάρει αν ήταν όντως κουκουβάγια. Ο Πιγκγουίντζεον εκτός από υπερβολικά μικρός ήταν και πολύ ενθουσιώδης, φωνακλάς και ενοχλητικός. Είχε επίσης την τάση να επδυκνύεται, κάτι που δεν άρεσε στις άλλες κουκουβάγιες για αυτόν τον λόγο ο Ρον τον κρατούσε στο δωμάτιο του. Ο Χάρι λόγω  του μεγέθους του τον έλεγε «χνουδωτό καταδότη»,  ενώ ο Ρον λόγω της συνήθειάς του να κρεμιέται από τις σκάλες και να κάνει επίδειξη στους μαθητές, τον φώναζε «μικρό ηλίθιο φτερωτό δώρο». Ενθουσιαζόταν πολύ όταν του ανέθεταν να παραδώσει κάποιο γράμμα, ακόμα και αν αυτό ήταν πολύ βαρύ για εκείνον. Παρέδιδε φαγητό στον Σείριο, όταν κρυβόταν σε μια σπηλιά στο Χόγκσμιντ με την βοήθεια και άλλων κουκουβάγιων, γιατί ήταν πολύ βαρύ για να το κουβαλήσει μόνος του.

 

 

 

 

 

Οι κουκουβάγιες στην πραγματικότητα: Είναι όμως στην BAROW adult 2 (head facing) (845 x 634) modπραγματικότητα οι κουκουβάγιες όσο έξυπνες παρουσιάζονται στον κόσμο της Τζόαν Ρόουλινγκ; Η απάντηση είναι όχι, οι κουκουβάγιες δεν είναι γενικότερα πολύ έξυπνες με εξαίρεση την πεπλογλαύκα. Τα πιο πολλά είδη κουκουβάγιων θέλουν περίπου 4 μήνες έως έναν χρόνο για να μάθουν την ανάκτηση – να μαζεύουν κάτι και να το φέρνουν πίσω σε σένα. Η πεπλογλαύκα θέλει γύρω στην μια εβδομάδα ή λιγότερο. Οι εκπαιδευτές στις ταινίες του Χάρι Πότερ είπαν ότι οι κουκουβάγιες έκαναν 3 μήνες για να μάθουν να κουβαλάνε τα γράμματα. Αφού όμως οι κουκουβάγιες δεν είναι τελικά τα πιο έξυπνα πτηνά από πού βγήκε η φράση «Σοφός σαν κουκουβάγια»; Μα φυσικά από τα τεράστια μάτια τους, τα οποία τις κάνουν να φαίνονται έξυπνες.

 

Maria Pantelia

Πρόσχαρη και λίγο αδέξια εκπαιδευόμενη μάγισσα.Proud Hufflpuff.Λάτρης των ξένων σειρών-ταινιών,της σοκολάτας και του φαγητού με χόμπι την συγγραφή.

3 Comments
 • Vixen
  Vixen

  Η κουκουβάγια έχει συνδεθεί με την εξύπνασα – σοφία γιατί ήταν το ιερό πουλί της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας, τόσο επειδή έπαιρνε τη μορφή της, όσο και λόγω του ότι ο Όμηρος της είχε δώσει το τυπικό επίθετο γλαυκώπις. Επίσης για τους αρχαίους σοφός ήταν αυτός που δε βλέπει όσα οι άλλοι. Η κουκουβάγια σαν νυκτόβιο πτηνό, βλέπει στο σκοτάδι σε αντίθεση με τον άνθρωπο. 😉

  October 12, 2015 at 12:11 pm Reply
  • Maria Pantelia
   Maria Pantelia

   σε ευχαριστώ για τις επιπλέον πληροφορίες Χαρά μου! 🙂

   October 16, 2015 at 8:31 pm Reply
   • Vixen
    Vixen

    Χαρά μου! Χαχαχαχ!

    October 21, 2015 at 12:17 am Reply

Post a Comment