Οικογενειακές Ιστορίες | Μαγικές αδελφικές σχέσεις στον κόσμο του Χάρι Πότερ - The Daily Owl
fade
48024
post-template-default,single,single-post,postid-48024,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Οικογενειακές Ιστορίες | Μαγικές αδελφικές σχέσεις στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Το αίμα νερό δε γίνεται, όπως λένε και οι muggles, αλλά και όπως υπογραμμίζει η J.K. Rowling μέσα από τη δύναμη και τη σημασία που αποδίδει στη μαγεία του αίματος. Πέρα από το δεσμό αίματος που πραγματοποιείται με ξόρκια, είτε είσαι μάγος είτε όχι, ο δεσμός μεταξύ αδερφώ  είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Τα αδέρφια μας είναι πολλές φορές μια άλλη εκδοχή μας σε αυτόν τον κόσμο, όπως κι εμείς για εκείνα: είναι οι σύντροφοι στη ζωή μας που επέλεξε μόνη της για εμάς. Ο δεσμός μεταξύ αδερφών είναι δυνατός, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο.  Στις παρακάτω αδελφικές σχέσεις στον κόσμο των μάγων και του Χάρι Πότερ, παρουσιάζεται ένα άλλο είδος μαγείας του αίματος που φέρει τις εκάστοτε επιδράσεις στην πλοκή της μαγικής ιστορίας.

 

 

 

 

Οι 6 Weasleys και ο Percy

 

 

Τα εφτά αδέρφια Weasly αποτελούν κλασσικό παράδειγμα σχέσεων αδερφών μιας πολυμελούς οικογένειας. Όλοι διαφορετικοί και ιδιαίτεροι με τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα συνθέτουν ένα χαοτικό και χαρούμενο οικογενειακό περιβάλλον στο Burrow. Παρά τους εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες τους τα αδέρφια είναι ενωμένα και μεγαλωμένα σωστά από την Molly και τον Arthur παρά τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας. Από αυτήν την ενότητα λοξοδρόμησε κάποια στιγμή ο τρίτος των αδερφών, Percy Weasley. Πάντα σπαστικά σωστός με τους κανόνες ο Percy, εκνεύριζε τα μικρότερα αδέρφια του ιδιαίτερα ως επιτηρητής του κοιτώνα Gryffindor στο Hogwarts.

Το σοβαρό πρόβλημα στη συμπεριφορά του προς την οικογένειά του άρχισε μαζί με τη δουλειά του στο Υπουργείο Μαγείας το καλοκαίρι του 1994. Η φιλοδοξία του και η ανάγκη του να ανελιχθεί επαγγελματικά τον έκαναν να ξεχάσει για λίγο τις αξίες και τα ιδανικά που του δίδαξαν οι γονείς του. Τάχθηκε εναντίον του Dumbledore, και του Harry τσακώθηκε με τον πατέρα του και έκοψε κάθε επαφή με την οικογένεια του σχεδόν για τρία χρόνια. Τελικά το 1997 ο Percy μετάνιωσε για τη συμπεριφορά του, αφού το Υπουργείο Μαγείας καταλήφθηκε από Θανατοφάγους. Αν και συνέχισε να δουλεύει εκεί, το 1998 μετά από επικοινωνία του με τον Aberforth Dumbledore έμαθε για την αντίσταση του Hogwarts ενάντια στον Voldemort. Έτσι ο Percy διακτινίστηκε στο Hog’s Head και πέρασε από το μυστικό πέρασμα στο Hogwarts όπου και βρήκε την οικογένεια του, τους ζήησε συγνώμη και συμφιλιώθηκε μαζί τους – Fred και ο George μάλιστα τον συγχώρησαν πρώτοι παρά τις μεγάλες διαφορές τους.

Στην περίπτωση των αδελφών Weasley δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα δίδυμα Fred και George. Ήταν μαζί από την κοιλιά της μητέρας τους, πανομοιότυποι και ξεχωριστοί και λειτουργούσαν σαν ένα μια ζωή, μέχρι που κόπηκε το νήμα της ζωής του Fred και μαζί η μισή ψυχή του George.

 

 

 

Lily & Petunia  

 

 

Οι δυο αυτές αδερφές από μικρή ηλικία είχαν μια σχέση ανταγωνισμού, ιδίως από την πλευρά της Petunia. H μικρή Lily αγαπούσε τη μεγάλη της αδερφή όμως από εκείνη εισέπραττε ζήλια η οποία έφτασε στο μέγιστο της όταν η Lily έλαβε το γράμμα της για το Hogwarts. H Petunia, όπως ήταν φυσιολογικό, ζήλεψε και πικράθηκε που δεν επιλέχθηκε κι εκείνη, κάτι που εξελίχθηκε με τον καιρό σε μίσος για την αδερφή της και τους μάγους που εκτόνωνε στον μικρό Harry. Βέβαια τα συναισθήματα αυτά της Petunia προς την αδερφή της θα μπορούσαν να είχαν λειανθεί με καλύτερο χειρισμό από τους γονείς της. Η σχέση τους δυστυχώς δεν αποκαταστάθηκε ποτέ από τις ίδιες, όμως, ίσως η συμφιλίωση του Dudley με το Harry στο τέλος της ιστορίας να επουλώνει αναδρομικά και τις πληγές στη σχέση των μητέρων τους.

 

 

 

Η ανύπαρκτη σχέση των αδερφών Black

 

 

Sirius και Regulus Black, δυο παιδιά που μεγάλωσαν με ένα βαρύγδουπο όνομα γαλαζοαίματων μάγων και μια υστερική μητέρα, όπως φαίνεται από το πορτρέτο της. Τόσο διαφορετικοί κι αντίθετοι μεταξύ τους μα και οι δυο εξίσου καταθλιπτικοί, προφανώς λόγω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο Sirius στον Harry  δείχνοντάς του το οικογενειακό δέντρο των Black «Ήταν μικρότερος από εμένα και πολύ καλύτερος γιος, όπως μου κοπανούσαν νύχτα μέρα… και τόσο ηλίθιος που έγινε θανατοφάγος».

Όπως στην περίπτωση της Lily και της Petunia, έτσι κι εδώ υπήρχαν διακρίσεις από τους γονείς των δυο αδερφών. Βέβαια στο τέλος τον Sirius τον απαρνήθηκαν από γιο όταν πήγε στη φυλακή, ενώ δεν ήταν περήφανοι ούτε για το ότι ο άλλος τους γιος έγινε θανατοφάγος. Τα δυο αδέρφια διέφεραν και ιδεολογικά και φάνηκε ότι δεν είχαν μεταξύ τους ιδιαίτερη επαφή. Ο Regulus τελικά μετάνιωσε για τις επιλογές του δολοφονήθηκε προσπαθώντας να καταστρέψει τον πεμπτουσιωτή – φυλακτό του Voldemort. O δε Sirius αναφερόμενος στον θάνατο του αδελφού του φάνγκε ότι τον αγαπούσε και ότι, όμως, παρέμενε θυμωμένος μαζί του εξαιτίας των επιλογών του. Η τραγικότητα του τέλους και των δυο είναι, τελικά, αυτό που ένωσε αυτά τα δυο αδέρφια στην ιστορία του Χάρι Πότερ

 

 

Bellatrix – Narcissa – Andromeda

 

 

Μια μύγα στον τοίχο θα θέλαμε να ήμασταν στο σπίτι αυτών των τριών όταν ήταν μικρές. Το πως έφτασαν σώες μέχρι την ενηλικίωση και δεν πέταξε καμιά κατάρα η μία στην άλλη αποτελεί κατόρθωμα αν κρίνουμε από την Bellatrix που είχε πάρει με τη σειρά το σόι της και το “αβακαντάβριζε”. Όπως ανέφερε και ο Sirius παρουσιάζοντας το γενεαλογικό του δέντρο στον Harry, η μητέρα της Tonks Andromeda ήταν η αγαπημένη του ξαδέρφη, πράγμα λογικό αφού ήταν η μόνη φυσιολογική από τις τρεις τους. Άλλη μια διαγραμμένη από το γενεαλογικό δέντρο των Black, όπως και ο Sirius, αποκυρήχτηκε γιατί διαφώνησε με τις απόψεις περί υπερτέρησης των καθαρόαιμων μάγων στον μαγικόκ κόσμο.

Ακόμα, ο Sirius είχε πει στον Harry πως “Οι αδελφές της Ανδρομέδας είναι εδώ γιατί έκαναν καλούς, ταιριαστούς γάμους με καθαρόαιμους αλλά η Ανδρομέδα παντρεύτηκε κάποιον που οι γονείς του ήταν Μαγκλς τον Tedd Tonks”. Έτσι μετά το γάμο οι αδελφές της Narcissa και Bellatrix διέγραψαν και αυτές την αδερφή τους μισώντας την για μια ζωή για την ατιμία που συνεπέφερε στην οικογένειά τους. Η δε Bellatrix, η οποία παρουσίαζε εξωτερική ομοιότητα με την αδελφή της, δε δίστασε να σκοτώσει στη μάχη του Hogwarts την ίδια της την ανιψιά της, Tonks. Narcissa και Bellatrix φάνηκαν, πάντως, αρκετά δεμένες, ωστόσο η δεύτερη δεν έζησε να δει την πρώτη να αλλάζει στρατόπεδο.

Αυτή ηταν ακόμα μια κατεστραμμένη αδελφική σχέση μιας γαλαζοαίματης οικογένειας μάγων που θυσιάστηκε στο βωμό της  καθαρότητας του αίματος. Βέβαια, πάντα υπάρχει και η επιλογή του να μετανιώσει κανείς, όπως στην περίπτωση του Regulus όμως σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε τέτοια εξέλιξη από την πλευρά της Bellatrix.

 

 

 Hagrid &  Grawp, η γιγάντια τρυφερότητα

 

 

Ας κλείσουμε, όμως με κάτι πιο ευχάριστο. O αγαπημένος Hagrid δε θα μπορούσε να μην είναι ένας από τους καλύτερους μεγαλύτερους αδερφούς – κι ας ήταν καθαρόαιμος γίγαντας ο ετεροθαλής αδελφός του Grawp. Καθώς ο Hagrid πήγε σε έναν οικισμό γιγάντων με εντολή του Dumbledore ανακάλυψε ότι είχε ένα ετεροθαλή αδελφό, τον Grawp, τον οποίο φυγάδευσε μαζί του στο Hogwarts για να τον προστατέψει ως “μικρότερο” από το bullying των άλλων γιγάντων και την πιθανή υποδούλωση του από τον Voldemort. Η σχέση των δυο αδερφών μοιάζει με τις περιπτώσεις αδερφών με μεγάλη διαφορά ηλικίας, όταν το ένα από τα δύο αδέρφια είναι μωρό. Η σχέση τους είναι τρυφερή αν και ανακάλυψαν αργά ο ένας τον άλλον, πράγμα φυσικό βέβαια, διότι ο Hagrid αγαπά κάθε πλάσμα, πόσο μάλλον το ίδιο του το αίμα. Ας παίρνουν παραδείγματα οι γαλαζοαίματοι μάγοι λοιπόν, από τον ταπεινό Hagrid.

 

Και επειδή τα σόγια των μάγων είναι πολλά και τα αδελφικά τους μπερδέματα εξίσου έρχεται το δεύτερο μέρος του άρθρου με ακόμη πιο μπερδεμένες οικογενειακές ιστορίες αδελφών μάγων από το Fantastic Beasts.

 

Διαβάστε ακόμα:

Η ιστορία της οικογένειας Black

“Ιεροί 28”: Οι μαγικές οικογένειες στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Γιατί η Ginny είναι η πιο κουλ Weasley

Η ετυμολογία των ονομάτων της οικογένειας Black

Δέκα αξέχαστες στιγμές του Sirius Black

H ζωή της Bellatrix Lestrange

 

 

EnchantedFeather

"The game is afoot"

No Comments

Post a Comment