Οικογενειακές Ιστορίες: Αδελφικές Σχέσεις στο Fantastic Beasts - The Daily Owl
fade
48643
post-template-default,single,single-post,postid-48643,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Οικογενειακές Ιστορίες: Αδελφικές Σχέσεις στο Fantastic Beasts

Η ανάλυση των αδελφικών σχέσεων στον μαγικό κόσμο της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ συνεχίζεται. Τα μαγικά σόγια είναι πολλά και μπερδεμένα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά οικογενειακά δράματα. Οι Οικογενειακές Ιστορίες βρέθηκαν στο μαγικό σύμπαν των Φανταστικών Ζώων και σάς μεταδίδουν όλες τις καθημερινές ιστορίες, τους προβληματισμούς και τα βάσανα μαγισσών, μάγων και, φυσικά, άμαγων που βρέθηκαν στο δρόμο τους. Μετά τη φωτογραφία ακολουθούν spoilers για όσους δεν έχουν δει τις ταινίες των Φανταστικών Ζώων.

 

 

Αδελφές “Χρυσοπετρούσες”, aka Goldstein

 

 

Queenie Goldstein, 24 ετών

Θέλει να παντρευτεί τον άμαγο Jacob Kowalski αλλά οι μαγικοί νόμοι της Αμερικής δεν το επιτρέπουν. Η Xρυσούχος αδερφή της Tina δεν εγκρίνει τον γάμο αν και συμπαθεί τον Jacob. H Queenie τελικά φορά τα μαύρα και τάσσεται με την πλευρά του Grindelwald“.

 

Tina Goldstein, 26 ετών

Νιώθει απαρηγόρητη από την προδοσία της αδελφής της ενώ ανησυχεί για εκείνη όπως και για το μέλλον όλου του κόσμου -μαγικού και μη“.

 

Οι δυο αδερφές αν και πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες και παρά τη διαφορά ύψους που υπάρχει μεταξύ τους, όπως είδαμε στην ταινία Fantastic Beasts and Where to Find Them είναι αγαπημένες και ζουν αρμονικά. Αν και δε γνωρίζουμε το οικογενειακό τους παρελθόν φαίνεται να είναι ωραία μεγαλωμένες, δεμένες, και να αλληλοσυμπληρώνται σε πολλούς τομείς. Η σχέση τους κλονίζεται σε μια δύσκολη εποχή για όλους, καλούμενες να διαλέξουν στρατόπεδα, οδηγούμενες βάσει χαρακτήρα και προσωπικών προβλημάτων σε κάποιες αποφάσεις. Τη συνέχεια της σχέσης τους όπως και όλης της ιστορίας αναμένουμε να δούμε στις επόμενες ταινίες των Φανταστικών Ζώων.

 

 

 

ΑΦΟΙ Scamander

 

 

Newt Scamander, 30 ετών

Ο αδερφός του έχει αρραβωνιαστεί τον έρωτα του από το σχολείο. Μέσα σε όλα αυτά δεν τον καταλαβαίνει  και τον πιέζει να δουλέψει στο Υπουργείο Μαγείας μαζί του“.

 

Theseus Scamander, 29 ετών

Η αρραβωνιαστικιά του θυσιάστηκε και πριν πεθάνει είπε «Σε αγαπάω» κοιτώντας προς τον αδερφό του και εκείνον. Φοβάται ότι ο αδερφός του ρισκάρει τη ζωή του με όλα αυτά που κάνει.

 

Τι να πρωτοπούμε για αυτή τη σχέση μεταξύ αδερφών; Από τη μία ο εναλλακτικός, ιδιαίτερος Newt με την αγάπη του για τα φανταστικά ζώα και την παράλληλη απέχθειά του στη δουλειά του γραφείου κι από την άλλη ο Theseus, ο ήρωας πολέμου και εξέχων Χρυσούχος. Όπως βλέπουμε στην ταινία Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald πέρα το ζήτημα της Leta Lestrange, υπάρχουν κι άλλα ανεπίλυτα θέματα ανάμεσα στα δυο αδέρφια.

Αρχικά όλοι αντιμετωπίζουν τον Theseus ως τον καλό γιο, τον ήρωα πολέμου, με την δόξα, την καλή δουλειά και τη θέση στο Υπουργείο. Έτσι πρέπει να ήταν τα πράγματα και στον σπίτι των Scamanders, με τον Theseus να αποτελεί το καμάρι της οικογένειας για τα επιτεύγματά του και τον Newt να παραμένει στην οικογενειακή αφάνεια, γιατί κανείς δεν καταλάβαινε πόσο ιδιαίτερος και χαρισματικός είναι κι εκείνος. Το ότι ο Newt επισκιαζόταν πάντα από το μικρό του αδερφό και ίσως τον παραμελούσε η οικογένειά φαίνεται τόσο από τη φράση «Η καλύτερη μέρα της ζωής μου» όταν η Tina χτυπά τον Theseus στο υπουργείο, όσο και από τα flash backs στα σχολικά του χρόνια, όπως και στην ίδια την αγάπη του για τα ζώα που τα καταλαβαίνει και τον καταλαβαίνουν.

Οι διαφορές μεταξύ των αδερφών φαίνονται και στον ηθικό τομέα και στο πλαίσιο της διαφωνίας τους στο Υπουργείο για το «αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως βλέπουμε όταν ο Theseus προειδοποιεί τον αδερφό του ότι τον παρακολουθούν, αν και δεν το παραδέχεται άμεσα, o ένας νοιάζεται τον άλλο και μετά τη μάχη στο παρισινό κοιμητήριο αποφασίζουν μαζί να συνεργαστούν. Η σχέση αυτή τον δυο αδερφών θυμίζει – σε μια πιο ελαφριά μορφή – τη σχέση μεταξύ των Sirius και Regulus Black. Στην περίπτωση των Scamanders όμως φαίνεται να υπάρχει η μετάνοια και η συμφιλίωση. Αναμένεται να δούμε τη συνέχεια.

 

 

 

 

O ανελέητος εξόριστος γιος, η απελπισμένη κόρη και ο σπουδαίος εκδικητής

 

 H προφητεία του Tycho Dodonus λέει:

 « Ένας γιος εξόριστος δίχως έλεος. Απελπισία της κόρης. Επιστροφή, σπουδαίος εκδικητής. Με φτερά από το νερό.» και στη 2η ταινία των Φανταστικών Ζώων να παρουσιάζεται πως η προφητεία αφορά στα ετεροθαλή αδέρφια Corvus και Leta Lestrange, και Yusuf Kama.

 

 

 

 

Leta Lestrange, 31 ετών

« H μητέρα της πέθανε στη γέννα κι ο πατέρας της ποτέ δεν την αναγνώρισε ως παιδί του ουσιαστικά. Ο μεγαλύτερός της φόβος που τη στοιχειώνει είναι η ενοχή της που αντάλλαξε το μωρό ετεροθαλή αδερφό της  Corvus με ένα άλλο μωρό με αποτέλεσμα ο Corvus να πνιγεί σε ένα ναυάγιο»

 

 

 

Υusuf Kama, 43 ετών

«Έχει δώσει τον Απαραβίαστο Όρκο στον πατέρα του να εκδικηθεί τον Lestrange για το κακό που έκανε»

Πέραν του τυπικού, βιολογικού τμήματος των σχέσεων αυτών, παραμένουν στην ουσία ανύπαρκτες. Μια κόρη που δημιουργήθηκε μέσα από μαγική παραπλάνηση και βιασμό, και μεγάλωσε χωρίς μητέρα και ουσιαστικά πατέρα (καθώς είχε μόνο το όνομά του), ένα γιος που του στέρησαν τη μητέρα του και μεγάλωσε με τη δίψα για εκδίκηση και στη μέση ένα αθώο μωρό που πνίγεται. Η Leta δεν είχε σχέση ούτε με την οικογένειά της ούτε με κανένα από τα αδέρφια της μάλιστα το ένα φαίνεται πως πέθανε εξαιτίας της. Και όλο αυτό το μακελειό άρχισε από τον πατέρα της και συνέχισε σε ένα φαύλο κύκλο λανθασμένων επιλογών και τραγικών συμβάντων – σαν μια κατάρα να κατατρέχει την οικογένεια Lestrange. «Αμαρτίες Lestrange παιδεύουσι τέκνα».

 

 

 

Tα αδέρφια Dumbledore

 

 

 

Albus Dumbledore

Ανέλαβε από μικρός τα ηνία της οικογένειας. Νιώθει τύψεις που οι επιλογές του εξέθεσαν τα αδέρφια του και οδήγησαν στον θάνατο την αδερφή του Ariana. Πιστεύει ότι τελικά δεν την αγαπούσε τόσο όσο χρειαζόταν για να την προστατεύσει.”

 

Aberforth Dumbledore

«Κατηγορεί τον μεγάλο του αδερφό Albus για το θάνατο της αδερφής τους και δε μπορεί να τον συγχωρέσει γι’ αυτό»

 

Η σχέση αυτών των τριών αδελφών ήταν ταραγμένη  λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό, με έναν πατέρα στο Αζκαμπαν, μια μητέρα που πέθανε κάτω από τραγικές συνθήκες και μια μικρή αδερφή με ιδιαίτερες δυσκολίες διαβίωσης. Ο Albus ως ο μεγαλύτερος αδερφός κλήθηκε από νωρίς να αναλάβει τη θέση του γονιού για τα αδέρφια του μέχρι που οι επιλογές του οδήγησαν στο θάνατο της αδερφής του. Έκτοτε η σχέση του με τον εναπομείναντα αδερφό του Aberforth θα είναι τεταμένη, καθώς δεν τον αναφέρει ποτέ στην ιστορία του Harry Potter είτε επειδή δεν έχει συγχωρήσει τον εαυτό του και ντρέπεται είτε για να τον προστατεύσει, είτε επειδή είναι απλά μυστικοπαθής. Όσο για τον Credence/Aurelius Dumbledore, τον χαμένο γιο της οικογένειας όπως υποστηρίζει ο Grindelwald τα ερωτήματα είναι πολλά ακόμη για το αν είναι όντως και το πώς συνέβη κάτι τέτοιο – κι έτσι απλώς περιμένουμε τη συνέχεια της ιστορίας στον κινηματογράφο και την 3η ταινία των Φανταστικών Ζώων

 

 

Τα οικογενειακά μπερδέματα και εγκλήματα φαίνεται να συνεχίζονται και να περιπλέκονται στο μαγικό κόσμο, όπως, και στον κόσμο των Muggles. H Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, έχοντας περάσει κι αυτή δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις στη ζωή της, θέλει να δώσει πολλά μηνύματα για την οικογένεια μέσα από τα σενάριά της. Οι έντονη συμβολή των οικογενειακών γεγονότων στην πλοκή του έργου τονίζει τη σημασία της οικογένειας στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο, ενώ μέσα από έναν πετυχημένο χαρακτήρα με διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον δίνει το μήνυμα ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν, παρά τις όποιες πληγές που μπορεί να τους έχει προκαλέσει – με την ίδια να αποτελεί ζωντανό τέτοια παράδειγμα.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι ερωτήσεις που έχουμε μετά το τέλος της ταινίας Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald | To μεγάλο μυστήριο της ταινίας

Φανταστικά Ζώα 2: Τα ονόματα των πρωταγωνιστών και η σημασία τους στην υπόθεση της ταινίας

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald | Κριτική χωρίς spoilers

Ένα χαριποτερικό σεναριακό κενό στην ταινία Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Όλες οι χαριποτερικές αναφορές της ταινίας Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

 

EnchantedFeather

(Time)Traveler, Μικρή Γιαπωνέζα, Footballer , Dancer , Magic Creature/ Σπουδάζω Φυσική και διάφορα άλλα τρελά και μαγικά, σχολείο στο Hogwarts , διακοπές στη Ναrnia , τοξοβολία στην κατασκήνωση με τις Αμαζόνες κτλ / Words are our most inexhaustible source of magic... και μην ξεχνάμε The North remembers

No Comments

Post a Comment