Ο Jo Nesbo έχει ζηλέψει τον Harry Hole - The Daily Owl
fade
33738
post-template-default,single,single-post,postid-33738,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ο Jo Nesbo έχει ζηλέψει τον Harry Hole

Ο Jo Nesbo, o διάσημος Νορβηγός συγγραφέας μίλησε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Χαλαρός και αστείος, απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και φαν του σχετικά με τα νέα του βιβλία, τη μεταφορά του Χιονάνθρωπου στη μεγάλη οθόνη, τις εμπνεύσεις του και, βέβαια, τον Harry Hole

 

 

 

 

 

 

Τα νέα βιβλία 

 

Ο Nesbo έφτασε στην Αθήνα από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε για αρκετές ημέρες, προχωρώντας τη συγγραφή του νέου του βιβλίου. Σύμφωνα με τον (άτυπο, φυσικά) κανόνα της σκανδιναβικής λογοτεχνίας, ένας συγγραφέας δεν πρέπει να αποκαλύψει τίποτα για την πλοκή του, ώστε “να μην το γρουσουζέψει“. Η συγγραφή είναι για τον ίδιο ένα μυστήριο και ταυτόχρονα κάτι μαγικό, καθώς αισθάνεται σαν πιλότος ενός jumbo jet, που όσο προχωρά στον αεροδιάδρομο, τόσο αναρωτιέται αν θα καταφέρει να απογειωθεί. Για το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα δεν μας αποκάλυψε απολύτως τίποτα, όμως μίλησε εκτενώς για το νέο του βιβλίο, τη νουάρ βερσιόν του σεξπιρικού Macbeth, που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2018, στη σειρά Hogarth Shakespeare Series της Penguin

 

H πλοκή του Macbeth του Nesbo θα διαδραματίζεται στα 70s, μια εποχή που διαθέτει ιδιαίτερη γοητεία για τον συγγραφέα, ο οποίος δήλωσε, μάλιστα, πως παρακολουθεί και τη νέα σειρά του ΗΒΟ The Deuce, η οποία διαδραματίζεται εκείνη τη δεκαετία στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο η δεκαετία του 1970 αποτελεί το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι (ιδίως όσοι δεν έζησαν κατά τη διάρκειά της), καθώς τα κινήματα και η κοινωνική πρόοδος δεν αρκούν για να τη χαρακτηρίσουν μια χαρούμενη δεκαετία, δεδομένου ότι στη διάρκειά της ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στην κορύφωσή του, η παγκόσμια οικονομία δεχόταν απανωτά πλήγματα από γεγονότα όπως η πετρελαϊκή κρίση και το περιβάλλον ρυπαινόταν συστηματικά από τις μεγάλες βιομηχανίες της εποχής.

 

Στο νέο του βιβλίο, κεντρική ηρωίδα είναι μια μεσόκοπη γυναίκα επικεφαλής ενός καζίνο, που εμπλέκεται με το δικό της τρόπο στην κούρσα διαδοχής του Διοικητή της τοπικής Αστυνομίας, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του. Στο συγκεκριμένο σύγγραμμα μεταφέρει τη σεξπιρική ιστορία διανθισμένη με τον “ηλεκτρισμό” της εν λόγω δεκαετίας και τη δική του ερμηνεία των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων.

 

 

 

 

 

 

“Αν πάρει ο Σκορσέζε, ίσως αλλάξω γνώμη”

 

Το 2011 έκανε πρεμιέρα η νορβηγικής παραγωγής ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ, “Κυνηγοί Κεφαλών”, που βασίστηκε στο ομότιτλο best seller του Νορβηγού συγγραφέα, που είχε εκδοθεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος όπου ο Nesbo απέρριπτε διαρκώς προτάσεις για κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του. Το σινεμά είναι πιο δυνατό μέσο από το βιβλίο κι έτσι δεν ήθελα ο Harry να καθοριστεί από τον ηθοποιό που θα τον ενσάρκωνε“. “Αν πάρει ο Σκορσέζε, ίσως αλλάξω γνώμη”, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι πράγματι, λίγο καιρό μετά τη συγκεκριμένη του σκέψη, ο Σκορσέζε ήρθε σε επαφή μαζί του και τότε είπε το “ναι” για τη μεταφορά του Χιονάνθρωπου στο σινεμά με τον Michael Fassbender στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε εκείνο το σημείο, η λογοτεχνία του Nesbo είχε εδραιωθεί – και μαζί της ο χαρακτήρας του Harry Hole – με τρόπο ώστε κανείς ηθοποιός και καμιά ταινία να μην καταφέρουν να τα ετεροκαθορίσουν. 

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Nesbo δήλωσε πως τα βιβλία του σίγουρα είναι κατάλληλα για κινηματογραφικές μεταφορές, καθώς, εν γένει, οι συγγραφείς της γενιάς του είναι επηρεασμένοι σε αφηγηματικό επίπεδο από το σινεμά, όσο και το σινεμά έχει επηρεαστεί από τη σύγχρονη λογοτεχνία. “Οι ταινίες γίνονται πιο πολύ σαν τα βιβλία και το ανάποδο”, δήλωσε ο συγγραφέας, ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος είχε επισκεφτεί όλα τα μέρη όπου τοποθέτησε τη δράση του Harry Hole, με την εξαίρεση της Πράγας, την οποία επισκέφτηκε μετά τον ήρωά του. 

 

 

 

 

 

Ο Harry Hole, η Δίψα και το καθημερινό καθήκον 

 

Οι αναγνώστες λατρεύουν τον αντισυμβατικό ντετέκτιβ και κεντρικό ήρωα των βιβλίων του Nesbo, παρότι ο Harry Hole συχνά, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, μετέρχεται αμφισβητούμενων – τουλάχιστον – μεθόδων εργασίας.

 

Ο Harry είναι σαν ένας φίλος τον οποίο αγαπάς και με τον οποίο περνάς μαζί το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν θέλεις να μιλήσεις ξανά μαζί του τη Δευτέρα μετά από αυτό.

 

Ακόμα και ο ίδιος ο δημιουργός του, χρειάζεται διαλείμματα στη σχέση του με τον Harry Hole, για τον οποίο εκμυστηρεύτηκε ότι έχει αισθανθεί ζήλια, έστω μια φορά, όταν επισκέφτηκε στα καμαρίνια μια διάσημη μπάντα που εμφανιζόταν στο Όσλο και της οποίας τα μέλη αναφώνησαν, μόλις είδαν μπροστά τους τον συγγραφέα “Α, δεν είσαι ο Harry Hole”! 

 

Στη Δίψατο πιο πρόσφατο βιβλίο του με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Hole, ο ντετέκτιβ εμφανίζεται πιο αργά από ό,τι έχει συνηθίσει ο αναγνώστης, καθώς ο συγγραφέας αποφάσισε να παίξει με τη λογοτεχνική καθυστέρηση και τη συνακόλουθη προσμονή του αναγνώστη, ο οποίος στο μεταξύ έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις μικρότερες ιστορίες που πλαισιώνουν έναν μεγάλο και πολυετή άξονα ανάπτυξης. Στο νέο βιβλίο, η ζωή του ντετέκτιβ βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη φάση αρμονίας. Ωστόσο “στην ισορροπία δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψει μια ενδιαφέρουσα ιστορία” κι έτσι ο Harry προσπαθεί να προκαλέσει μόνος του την υποχώρηση του πάγου που βρίσκεται κάτω από τα πόδια του και ήδη έχει υποστεί ρωγμές, καθώς αυτό που απεχθάνεται περισσότερο είναι η βασανιστική αναμονή ως την έναρξη της διαμάχης. Μπορεί να σιχαίνεται τη δουλειά του, αισθάνεται όμως υποχρέωση προς την κοινωνία να την φέρει σε πέρας. 

 

 

 

 

 

Η έμπνευση και οι τεχνικές δυσκολίες της καθημερινότητας ενός συγγραφέα

 

Οι συγγραφείς, όταν συναντιόμαστε, δεν ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις, αλλά μιλάμε για τεχνικά ζητήματα όπως ο αριθμός των λέξεων που γράφουμε καθημερινά … Πλέον γράφω το πολύ πέντε ώρες την ημέρα και όχι οκτώ ή δέκα όπως παλιά, γιατί στο μεταξύ υπεισέρχεται η κούραση. Οι πηγές έμπνευσης του Nesbo εντοπίζονται τόσο στους μεγάλους Σκανδιναβούς συγγραφείς, όσο και στη μουσική του Tom Waits, του Bruce Springsteen και των Beatles, ενώ “θα ήταν αδύνατο να γράψει κανείς αστυνομική λογοτεχνία χωρίς να έχει προϋπάρξει ο Raymond Chandler”. 

 

Το μυαλό μου δημιουργεί εφιάλτες όλη την ημέρα, ενώ ως παιδί ήμουν πνευματικά φοβισμένος, δεν μπορούσα να δω π.χ. μια ταινία τρόμου χωρίς να κρύβω με τα χέρια μου τα μάτια μου. Η συγγραφή αποτελεί για τον Nesbo έναν τρόπο να διοχετεύει τον φόβο του, όμως δεν φοβάται καθόλου ότι θα χάσει την έμπνευσή του. Αν, για παράδειγμα, βρίσκεται στη μέση αναταράξεων σε μια πτήση και ο καιρός είναι πολύ κακός, τότε σκέφτεται πως, αν γίνει κάτι και το αεροπλάνο πέσει, μαζί του θα εξαφανιστούν για πάντα και δέκα τουλάχιστον μυθιστορήματα.

 

 

Ο Jo Nesbo σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, θα βρίσκεται από τις 19:00 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. 

 

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment