O Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος | Πολύτιμα μαθήματα ζωής, 20 χρόνια μετά - The Daily Owl
fade
31556
post-template-default,single,single-post,postid-31556,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

O Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος | Πολύτιμα μαθήματα ζωής, 20 χρόνια μετά

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, το περιεχόμενό του παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και τα μαθήματά ζωής που μας δίδαξε είναι μέχρι και σήμερα πολύτιμα, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό αφιέρωμα του Pottermore.

 

 

 

Η σημασία της ταπεινότητας

 

 

Ο Dumbledore αποφάσισε να αφήσει τον μικρό Harry στην οικογένεια Dursley, “τους πιο Muggle από όλους του Muggle”, ώστε να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα μάθαινε τίποτα για τον ρόλο του σε σχέση με την ήττα του Voldemort. Όταν η McGonagall εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις της ως προς την απόφασή του, ο Dumbledore της εξήγησε ότι του οποιουδήποτε τα μυαλά “θα έπαιρναν αέρα” αν μεγάλωνε με μια οικογένεια όπου θα εξήραν καθημερινά την προσφορά του στον μαγικό κόσμο και δη από τόσο μικρή ηλικία. Οι Dursley ήταν, εξάλλου, υπεράνω υποψίας, καθώς κανείς Θανατοφάγος δεν θα υποψιαζόταν ότι το Αγόρι που Επέζησε θα κρυβόταν σε μια τέτοια οικογένεια. 

Καθώς ο Dumbledore γνώριζε το περιεχόμενο της προφητείας της Trelawney, είχε υποπτευθεί τι θα ακολουθούσε για τον Harry και έτσι έκρινε ότι η παραμονή του στο σπίτι των Dursley, παρότι θα συνεπαγόταν άλλου είδους προβλήματα για τον ίδιο, συνολικά θα ήταν ευνοϊκή για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Ο Harry μεγάλωσε μέσα στην άγνοια της πραγματικής του ταυτότητας κι έτσι παρέμεινε ταπεινός. Όταν δε ξεκίνησε τις σπουδές του στο Hogwarts, λαχταρούσε την αγάπη, την απόκτηση φίλων και όχι την απόκτηση ακολούθων. Στο πλαίσιο αυτό, η ταπεινότητα του Harry τον βοήθησε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Voldemort, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την ακριβώς αντίθετη ιδιότητα, δηλαδή την αλαζονεία. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η φιλία είναι ο αληθινός πλούτος

 

 

Για τον Harry τα χρήματα και η δύναμη δεν είχαν σημασία, καθώς αποζητούσε την αγάπη μιας οικογένειας η οποία εκφραζόταν όπως οι Weasley. Ο Ron στάθηκε στον Harry σαν αδερφός – και το ίδιο έκανε και ο Harry προς εκείνον και όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Δεν μπορείς να αγοράσεις μια φιλία, ούτε μπορείς να πληρώσεις κάποιον για να σε βοηθήσει στο επικίνδυνο ταξίδι σου για να βρεις και να καταστρέψεις τους Πεμπτουσιωτές του Σκοτεινού Άρχοντα. Γιατί η ίδια η φιλία είναι ο πλούτος της ζωής. 

 

 

 

 

 

 

H αξία του να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου

 

 

Ο Neville Longbottom θα μπορούσε να είναι ο Εκλεκτός που θα κατατρόπωνε τον Voldemort. Πριν μάθουμε αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια, τον παρακολουθήσαμε να περνά δύσκολα εξαιτίας της εκφοβιστικής συμπεριφοράς του Malfoy και της παρέας του. Ο Neville ήταν πάντα γενναίος, όμως δεν είχε αυτοπεποίθηση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Ron και ο Harry τον βοήθησαν να μιλήσει για πρώτη φορά και να αντισταθεί στον Malfoy και έτσι σταδιακά ξεπέρασε τη φοβία του απέναντι στους bullies. Έτσι αντιμίλησε και στον Voldemort προς το τέλος της Μάχης του Hogwarts και με κουράγιο και αυτοπεποίθηση εμψύχωσε τους μαθητές και καθηγητές που είχαν παραμείνει στο πεδίο της μάχης μετά τον θάνατο του Harry.

 

 

 

 

 

 

Η σημασία του να ζητάς βοήθεια

 

 

Από τα πιο μικρά, τις οδηγίες για την Πλατφόρμα 9 και 3/4 από την Molly Weasley, ως τα πιο μεγάλα, δηλαδή την ανάκτηση της Φιλοσοφικής Λίθου με τον Ron και τη Hermione, ο Harry συνειδητοποίησε τη σημασία του να μπορείς να ζητάς βοήθεια. Όσες ικανότητες κι αν έχεις, πάντα θα χρειάζεσαι βοήθεια και πάντα τα μεγάλα πράγματα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας. Το Τάγμα του Φοίνικα, ο Στρατός του Dumbledore και η Μάχη του Hogwarts επιβεβαίωσαν αυτή την αλήθεια λίγα χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ.  

 

 

No Comments

Post a Comment