Ελληνική Μυθολογία και τερατόμορφα πλάσματα - The Daily Owl
fade
14664
post-template-default,single,single-post,postid-14664,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ελληνική Μυθολογία και τερατόμορφα πλάσματα

Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από τερατώδη πλάσματα που γεννήθηκαν στη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων. Πλάσματα ανύπαρκτα μεν, που αποτελούσαν όμως συνδυασμό όντων που ήταν ήδη γνωστά στους ανθρώπους. Στην πλειοψηφία τους αποκρουστικά, απειλητικά και γεμάτα κακία, συνήθως οιωνοί κακών και συμφορών, τα μυθολογικά τέρατα στην αρχαία Ελλάδα γέννησαν θρύλους, εμπλούτισαν ιστορίες και επιβίωσαν ως τις μέρες μας μέσα από γραπτά σπαράγματα και αρχαιολογικά ευρήματα (αγαλματίδια, στήλες, αμφορείς, αγγεία, κτλ.)
Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου παρουσιάζονται μερικά από αυτά.

 

 

 

Άρπυιες

 

harpy_by_telthona-d5ceuxc

Κόρες του Θαύμαντα και της Ηλέκτρας, μιας εκ των Ωκεανίδων, οι Άρπυιες ήταν φτερωτά πλάσματα, που από τη μέση και πάνω είχαν σώμα γυναικών και από τη μέση και κάτω σώμα πτηνού, φτερά και μακριά, γαμψά νύχια. Κακές κι εκδικητικές, απολάμβαναν να κλέβουν διάφορα αντικείμενα, ενώ θεωρούνταν από τους αρχαίους δαιμονικές μορφές, αρπάχτρες ψυχών και προμηνύματα συμφορών. Κατοικούσαν στα πέρατα του Ωκεανού, κατέστρεφαν τα καράβια που έπεφταν σε τρικυμία, άρπαζαν τους ναυτικούς και τους οδηγούσαν στο βασίλειο του Άδη.

 

 

Γοργώ ή Μέδουσα

 

Medusa_Gorgon_Mythical_Creature_Art_20_by_robshields

 

Η Γοργώ ή Μέδουσα ήταν μία από τις τρεις γοργόνες – οι άλλες δύο ήταν η Σθεινώ και η Ευρυάλη – η μόνη θνητή από τις τρεις τους. Είχε φοβερή τερατώδη όψη, με κατακόκκινα μάτια, δόντια σαν χαυλιόδοντες, φίδια αντί για μαλλιά, χάλκινα χέρια και χρυσές φτερούγες. Το πιο φοβερό της όπλο ήταν το βλέμμα της, το οποίο μετέτρεπε κατευθείαν σε πέτρα όποιον την κοιτούσε. Κάποτε ο Πολυδεύκης, ο βασιλιάς της Σερίφου, ζήτησε από τον ήρωα Περσέα να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας, ελπίζοντας ότι εκείνος θα έπεφτε θύμα της. Ο Περσέας όμως κατάφερε, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, να την αποκεφαλίσει χρησιμοποιώντας την ασπίδα του, κοιτάζοντας το είδωλό της επάνω σ’ αυτήν κι όχι την ίδια κατευθείαν στα μάτια. Για να ευχαριστήσει τη θεά, ο ήρωας της πρόσφερε το κεφάλι της Μέδουσας, κι εκείνη το χρησιμοποίησε για να στολίσει την ασπίδα της.

 

 

 

Κέρβερος

 

cerberus_by_thegryph

Ένα από τα γνωστότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, ο Κέρβερος, ήταν ένας θεόρατος σκύλος με τρία κεφάλια και ουρά φιδιού, γιος του Τυφώνα και της Έχιδνας, αδελφός της Λερναίας Ύδρας, και φυσικά ο φοβερός φύλακας στην είσοδο του Άδη. Καλοδεχόταν με γλυκύτητα τις ψυχές των νεκρών, δεν άφηνε όμως καμία από αυτές να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών. Ο βασιλιάς Ευρυσθέας ανέθεσε την εξόντωσή του στον Ηρακλή, ως τον τελευταίο και πιο δύσκολο άθλο του. Ο Ηρακλής ήταν ο μόνος που μπόρεσε τελικά να αιχμαλωτίσει τον περιβόητο Κέρβερο. Επίσης, ο Ορφέας κατάφερε να κοιμίσει τον τρομερό σκύλο με τη γλυκιά μουσική του αυλού του κι έτσι να πάρει μαζί του τη γυναίκα του, την Ευριδίκη.

 

 

 

Λάμια

 

lamia_by_ravenscar45-d54jtvd

Η κάποτε όμορφη βασιλοπούλα της Λιβύης μεταμορφώθηκε σε απαίσιο τέρας από τα χεράκια της Ήρας, όταν η τελευταία αντιλήφθηκε πως ο Δίας ήταν ερωτευμένος μαζί της. Αφού σκότωσε τα παιδιά που είχε αποκτήσει μαζί του και την καταδίκασε να γεννάει νεκρά παιδιά, στη συνέχεια μετέτρεψε τη Λάμια σε δαίμονα με σώμα γυναίκας από τη μέση και πάνω και φιδιού από τη μέση και κάτω. Την καταδίκασε επίσης να κυνηγάει και να κατασπαράζει τα μικρά παιδιά των άλλων γυναικών, αφού εκείνη είχε χάσει τα δικά της. Επίσης, η Λάμια παραμόνευε σε ερημικές τοποθεσίες, κι αφού παράσερνε τους νεαρούς ταξιδιώτες με σαγηνευτικούς, συριστικούς ήχους, στη συνέχεια τους ρουφούσε το αίμα και έτρωγε τα εντόσθιά τους.

 

 

Λερναία Ύδρα

 

d38c022c3c16d7ac1fd7656dc5bf012e

 

Η Λερναία Ύδρα (της γνωστής οικογενείας, βλέπε Κέρβερος παραπάνω) ήταν ένα υδρόβιο τέρας με χαρακτηριστικά ερπετού και εννέα φιδίσια κεφάλια. Μόλις κάποιος έκοβε ένα από αυτά, αμέσως φύτρωναν στη θέση του δύο καινούρια, ενώ το αίμα της ήταν δηλητηριώδες. Ζούσε στη Λέρνα της Αργολίδας –από εκεί πήρε και το όνομά της– και βασάνιζε τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα φυλούσε μία από τις Πύλες του Κάτω Κόσμου. Όπως και ο επίσης τερατόμορφος αδελφός της, έτσι και αυτή εξοντώθηκε από τον Ηρακλή, ο οποίος βούτηξε τις αιχμές από τα βέλη του στο αίμα της, μετατρέποντάς τα σε διπλά φονικά όπλα.

 

 

 

Μινώταυρος

 

minotaur_by_pigeonkill-d2xtfsb

 

Όταν ο βασιλιάς Μίνωας προσπάθησε να ξεγελάσει το θεό Ποσειδώνα, θυσιάζοντας έναν γέρο ταύρο αντί για τον καλύτερο ταύρο της Κνωσσού, ο θεός τον εκδικήθηκε βάζοντας τον ταύρο αυτόν να πλαγιάσει με τη γυναίκα του, τη βασίλισσα Πασιφάη. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Μινώταυρος, που είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου. Ο Μίνωας διέταξε τον αρχιτέκτονα Δαίδαλο να κτίσει τον περίφημο Λαβύρινθο, όπου τον φυλάκισαν. Κάθε χρόνο στέλνονταν από την Αθήνα 7 νέοι κι 7 νέες ως τροφή για το Μινώταυρο, ώσπου μια χρονιά ταξίδεψε μαζί τους ο Θησέας, που κατάφερε τελικά να εξολοθρεύσει το μυθικό αυτό πλάσμα και να βγει από το Λαβύρινθο, με τη βοήθεια της πριγκίπισσας Αριάδνης.

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

Chrissa Vasileiou

Geminis, bookworm, coffee lover, storyteller... Aν δεν έχεις βρει ακόμα το παραμύθι που σε αντιπροσωπεύει, δημιούργησε το δικό σου!

No Comments

Post a Comment