Μυθικά τέρατα στα οποία βασίστηκαν δημοφιλείς ταινίες τρόμου - The Daily Owl
fade
64057
post-template-default,single,single-post,postid-64057,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Μυθικά τέρατα στα οποία βασίστηκαν δημοφιλείς ταινίες τρόμου

Οι πρώτες ταινίες τρόμου που γυρίστηκαν ποτέ βασίστηκαν στη μυθολογία και την παράδοση, διασκευάζοντας θρύλους και μύθους που αρχικά παρουσιάστηκαν στη μεγάλη οθόνη με πρωτόγονα ειδικά εφέ. Με την πάροδο του χρόνου οι μέθοδοι απεικόνισης των μυθικών τεράτων στο σινεμά βελτιώθηκαν αισθητά, ωστόσο οι πηγές έμπνευσης σεναριογράφων και σκηνοθετών ταινιών τρόμου παρέμειναν σε πολλές περιπτώσεις ίδιες.

 

 

 

Αυτά είναι ορισμένα από τα μυθικά τέρατα στα οποία βασίστηκαν δημοφιλείς ταινίες τρόμου και που δε θα πάψουν ποτέ να αποτελούν πηγή έμπνευσης για δημιουργούς του συγκεκριμένου είδους. 

 

 

 

 

 

Dullahan – Sleepy Hollow

 

 

Ο μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη προέρχεται, όπως πολλοί δημοφιλείς μύθοι στην ποπ κουλτούρα, από την Ιρλανδία. Ο Dullahan, όπως είναι το όνομά του, καβαλάει ένα μαύρο άλογο και κρατάει το – αποσυντιθέμενο αλλά σατανικά χαμογελαστό – κεφάλι του κάτω από τη μασχάλη του. Το μαστίγιο του Ακέφαλου Καβαλάρη είναι φτιαγμένο από ανθρώπινη ραχοκοκαλιά – κι αυτό δεν είναι το πιο τρομακτικό πράγμα πάνω του, καθώς συχνά το άλογό του σέρνει πίσω ένα μικρό καρότσι με κεριά ή νεκροκεφαλές. Όταν ο Ακέφαλος Καβαλάρης σταματήσει την πορεία του, τότε σημαίνει πως έχει εντοπίσει ένα πρόσωπο που πρέπει να πάρει μαζί του στο θάνατο και το κάνει απλά φωνάζοντας το όνομά του. Αν νομίζετε πως είστε ασφαλείς πίσω από μια κλειστή πόρτα, έχετε υπόψη σας ότι ο Dullahan δεν καταλαβαίνει από τέτοια εμπόδια και μπορεί να τα ξεπεράσει όλα, εκτός από οτιδήποτε διαθέτει χρυσό πάνω του, καθώς αυτή είναι η μόνη ουσία που φοβάται και τον διώχνει μακριά.

Η ταινία Sleepy Hollow του Tim Burton, είναι εμπνευσμένη από τη goth ιστορία του Washington Irving που εκδόθηκε το 1820 και έχει τίτλο The Legend of Sleepy Hollow. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο διήγημα, o Ακέφαλος Καβαλάρης ήταν μισθοφόρος από την Έσση που πολέμησε για τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. 

 

 

 

 

Homunculi – Don’t Be Afraid of the Dark

 

 

Οι κακοί της ταινίας του 2010, της οποίας το σενάριο έγραψε και ο Guillermo del Toro, συναντιούνται με την πρωταγωνίστρια Sally καθώς εκείνη εξερευνά ένα παλιό σπίτι. Πρόκειται για είναι ανθρωποειδή τέρατα που εμφανίζονται σε βιβλία αλχημείας του Μεσαίωνα και παρότι στην αρχή παριστάνουν πως είναι φιλικά πλάσματα, στην πραγματικότητα θέλουν να σκοτώσουν όποιον βρουν μπροστά τους και μάλιστα με τον πιο βίαιο τρόπο. Με βάση τα βιβλία αλχημείας του Μεσαίωνα, αυτά τα πλάσματα δημιουργούνται στα εργαστήρια και ενδέχεται η έμπνευσή τους να έχει ρίζες στον μανδραγόρα, το φυτό του οποίου η ρίζα μοιάζει με ανθρωποειδές. 

 

 

 

 

 

The Pale Man – Pan’s Labyrinth

 

 

O Λαβύρινθος του Πάνα του Guillermo del Toro μάς σύστησε πολλά συναρπαστικά φανταστικά πλάσματα, ένα από τα οποία αντλεί την έμπνευσή του από τον Κύκλωπα της Οδύσσειας. Ο Χλωμός Άνδρας δε διέθετε, βέβαια, έναν και μοναδικό οφθαλμό στο μέσο του μετώπου του, αλλά είχε τα μάτια του στα χέρια του και θυμίζει μορφή από απόκοσμο πίνακα ζωγραφικής του Γκόγια. Σε κάθε περίπτωση, ο Χλωμός Άνδρας μπορεί να μην έφαγε την πρωταγωνίστρια, όπως έκανε ο Κύκλωπας Πολύφημος με τους συντρόφους του Οδυσσέα, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν ήταν πάρα πολύ τρομακτικός.

 

 

 

 

 

Ξωτικά – Leprechaun 

 

 

 

To franchise ταινιών Leprechaun ξεκίνησε το 1993, με τον Warwick Davis (Καθηγητής Flitwick/ Griphook στις ταινίες Χάρι Πότερ) στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην πρώτη ταινία, μάλιστα, έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της η Jennifer Aniston (κάτι που μάλλον η ίδια θα έχει ξεχάσει σήμερα). Τα ξωτικά της Ιρλανδικής μυθολογίας απεικονίζονται συνήθως με πράσινα ρούχα και ψηλό καπέλο, ενώ έχουν χαρακτηριστικά κόκκινα μαλλιά και μούσια. Περνούν το χρόνο τους επισκευάζοντας παπούτσια και κρύβουν το πολύτιμο χρυσάφι τους “στην άκρη του ουράνιου τόξου”. Φυσικά με κάθε ευκαιρία μπλέκουν σε διάφορες σκανδαλιές – αλλιώς τι ξωτικά θα ήταν, εδώ που τα λέμε. 

 

 

 

 

 

Moder – The Ritual

 

 

Στην ταινία του Netflix που έκανε πρεμιέρα το 2017, τέσσερις φίλοι αποφασίζουν να κάνουν μια εκδρομή στη σκανδιναβική φύση, για να τιμήσουν ένα φίλο τους που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Φυσικά κάτι θα πάει στραβά σε αυτό το σχέδιο και έτσι στο δάσος θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν ένα Jötunn, δηλαδή ένα μυθικό πλάσμα που λέγεται πως είναι παιδί του κατεργάρη θεού Loki, αλλά παρουσιάζει και στοιχεία που παραπέμπουν στο Sleipnir, το άλογο με τα οκτώ πόδια που καβαλούσε ο θεός Odin. Από όπου και να το πιάσεις, μέσα σε ένα άγνωστο δάσος, μάλλον θα προτιμούσες να δεις μπροστά σου κανένα ελάφι ή καμιά μπεκάτσα, όχι πάντως ένα απόκοσμο πλάσμα που απαιτεί θυσίες για να παραμείνει στη ζωή. 

 

 

 

 

 

Dagon – Dogon

 

 

Στην ισπανική ταινία τρόμου του 2001 με τίτλο Dagon παρακολουθούμε μια οικογένεια που βρίσκεται στις ισπανικές ακτές και αναγκάζεται να βρει καταφύγιο σε ένα μικρό ψαροχώρι. Εκεί ο πατέρας της οικογένειας αρχίζει να βλέπει περίεργα όνειρα με πρωταγωνίστρια μια όμορφη γοργόνα και σταδιακά η πραγματικότητα θα μπερδευτεί με το όνειρό του, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες για την επιβίωση της οικογένειάς του. Το τρομακτικό πλάσμα που εμφανίζεται στην ταινία είναι εμπνευσμένο από μια θεότητα της Μεσοποταμίας, που λατρευόταν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και έμοιαζε με γοργόνα. Πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία της πιο πάνω ταινίας, ο Guillermo del Toro στο πολυβραβευμένο The Shape of Water παρουσιάζει έναν άνθρωπο-ψάρι που αποτελεί τη δική του εκδοχή του Dagon. 

 

 

 

 

 

Frankenstein – The Golem

 

 

Παρότι το τέρας του Frankenstein θεωρείται πως προέρχεται και από τους Homunculi, δε μπορούμε να παραβλέψουμε τις ομοιότητες που το ίδιο διαθέτει με το Γκόλεμ της εβραϊκής μυθολογίας. Ένα Γκόλεμ μπορεί να είναι είτε άνδρας, είτε γυναίκα, είτε καλός, είτε κακός και δημιουργείται με βάση άψυχα υλικά, όπως ο πηλός και η λάσπη. Μια από τις πιο σημαντικές ταινίες τρόμου που παρουσίασαν το τέρας του Frankenstein και τον τρόπο που δημιουργήθηκε, ήταν η ταινία του 1931, με τον εμβληματικό Boris Karloff στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

 

 

 

 

 

The Curse of La Llorona – La Llorona 

 

 

O μύθος της γυναίκας που θρηνεί τα παιδιά της ξεκίνησε από το Μεξικό και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλη τη Λατινική Αμερική. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση και την ιστορία της (περισσότερα εδώ), με την πιο διαδεδομένη αυτή που έπιασε τον άνδρα της με μια άλλη γυναίκα και στη συνέχεια έπνιξε τα παιδιά της στο ποτάμι. Η ταινία The Curse of la Llorona, που ανήκει στο σύμπαν του Conjuring, έκανε πρεμιέρα πέρυσι την άνοιξη και παρουσίασε αυτό τον τραγικό θρύλο όπου η βασανισμένη ψυχή της γυναίκας που θρηνεί συνεχίζει να αναζητά νέα θύματα.

 

 

 

 

Πηγή: Screenrant

 

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα ταινίες τρόμου που μπορείς να δεις στο Netflix

Οι καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας

Ταινίες για να δεις αν σου άρεσε το The Shape of Water 

Δέκα ταινίες τρόμου που μας προτείνει να δούμε ο ίδιος ο Stephen King

 

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment