Τα μυστήρια της "Σκόνης" του Φίλιπ Πούλμαν και του κόσμου μας - The Daily Owl
fade
34679
post-template-default,single,single-post,postid-34679,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Τα μυστήρια της “Σκόνης” του Φίλιπ Πούλμαν και του κόσμου μας

«Είμαστε Αστερόσκονη», όπως λέει και το τραγούδι της Τζόνι Μίτσελ και μέσα στους στίχους του κρύβεται μια επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια. Με αφορμή το νέο βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν  «Το Βιβλίο της Σκόνης» που κυκλοφόρησε πρόσφατα δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε αυτή την περιβόητη Σκόνη αλλά και στην «Σκόνη» του δικού μας σύμπαντος …

 

 

 

 

Στον πολυσυμπαντικό κόσμο του Φίλιπ Πούλμαν η Σκόνη είναι ένα  “ζωντανό” στοιχειώδες σωματίδιο που αποτελεί την πρώτη ύλη από την οποία απαρτίζονται είδη όπως ο άνθρωπος και τα mulefa. Η Σκόνη καλείται με διάφορα ονόματα σε κάθε κόσμο. Στον κόσμο της Λύρας  – μια διαφορετική εκδοχή του κόσμου μας –  Σκόνη ή σωματίδια Rusakov, στον κόσμο των mulefa  αποκαλείται sraf , ενώ στον στον κόσμο του Γουίλ – δηλαδή την πιο κοντινή προσέγγιση του κόσμου μας – “σκοτεινή ύλη” ή “σκιές”. Είδη όπως τα mulefa μπορούν να διακρίνουν τη Σκόνη με γυμνό μάτι, ενώ οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κατάλληλα όργανα για την παρατήρηση της, όπως το Αληθειόμετρο, το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο ή τα φωτογράμματα με ειδικά φιλμ. Στους κόσμους του Πούλμαν οι «δυνάμεις του καλού»  προσπαθούν να φτάσουν το μέρος  δημιουργίας της Σκόνης, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα δημιουργίας των κόσμων.

 

 

 

 

Στον δικό μας κόσμο και στη δική μας πραγματικότητα, οι παγκόσμιες επιστημονικές «δυνάμεις» εργάζονται χρόνια και συνεχίζουν την έρευνα ώστε να απαντηθούν ερωτήματα όπως από τι πραγματικά αποτελείται η ύλη, τι είναι η σκοτεινή ύλη κι από πού προήλθαν όλα αυτά που γνωρίζουμε ως τον κόσμο μας, μέρος του οποίου είμαστε κι εμείς.  Στους επιταχυντές του μεγαλύτερου σε έκταση πειραματικού κέντρου πυρηνικών ερευνών με εξειδίκευση στη σωματιδιακή φυσική, CERN, διεξάγονται συνεχώς πειράματα με στόχο την αναζήτηση νέων σωματιδίων που αποτελούν συστατικά της  γνωστής μας ύλης αλλά ίσως και της Σκοτεινής Ύλης. Όπως και στην περίπτωση της Σκόνης, για να μελετήσουμε και να «δούμε»  τη δική μας «Σκόνη» χρησιμοποιούμε κατάλληλα όργανα. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Σκοτεινής ύλης υποθέτουμε ότι υπάρχει βάσει της βαρύτητας που ασκεί στην ορατή ύλη . Η συνολική αυτή προσπάθεια, λοιπόν, συνεχίζεται και εμπλουτίζεται κάθε μέρα αποφέροντας καρπούς, με πιο πρόσφατο το σωματίδιο Χιγκς. Έτσι κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στα ερωτήματα της δημιουργίας του κόσμου μας και ίσως και σε άλλα σύμπαντα.

 

 

 

 

 

Από σκόνη όμως είμαστε κι εμείς φτιαγμένοι και συγκεκριμένα από Αστερόσκονη. Όσο ποιητικό κι αν ακούγεται, είναι αληθινό, καθώς αποτελούμαστε από δομές στοιχείων που δημιουργήθηκαν κάποτε στην καρδιά ενός αστεριού, μέσω πυρηνικών αντιδράσεων. Τα αστέρια σαν εργαστήρια αλχημείας «καίνε» το ένα στοιχείο «γεννώντας» ένα νέο εμπλουτίζοντας, έτσι, το σύμπαν. Έτσι κι εμείς ως ένα κομμάτι του σύμπαντος έχουμε «Σκόνη»  που γεννήθηκε σε ένα μακρινό αστέρι, ταξίδεψε και μπορεί να αποτέλεσε ίσως κάποτε μέρος ενός δεινοσαύρου, αλλά τελικά έφτασε να έχει τη μορφή μας – τουλάχιστον για την ώρα. Στον κόσμο του Πούλμαν αυτή η σχέση φαίνεται καθαρά, καθώς ο θάνατος συμβολίζεται με τη μετατροπή του πλάσματος που πεθαίνει σε «Σκόνη», κάτι που ουσιαστικά συμβαίνει και στο σύμπαν μας. Ανακαλύπτοντας, λοιπόν, τα μυστικά της ύλης ανακαλύπτουμε και τους εαυτούς μας.

 

 

 

 

 

Ίσως να είμαστε ακόμη στην αρχή της αναζήτησης  όλων αυτών των ερωτημάτων περί «Σκόνης» αλλά: 

“We are stardust, we are golden. We are billion year old carbon … But life is for learning” συνεχίζει να ηχεί το τραγούδι. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Τrailer για τη σειρά His Dark Materials του ΗΒΟ

EnchantedFeather

"The game is afoot"

No Comments

Post a Comment