Το "απαγορευμένο" γενεαλογικό δέντρο του Ολύμπου - The Daily Owl
fade
4550
post-template-default,single,single-post,postid-4550,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Το “απαγορευμένο” γενεαλογικό δέντρο του Ολύμπου

Εν αρχή ην το Χάος. Υπήρχε και η Γαία, ο Έρως και ο Τάρταρος. Και στη συνέχεια γεννήθηκαν όλοι οι θεοί και ο κόσμος απέκτησε ενδιαφέρον με τα καμώματά τους. Ίντριγκες, μοιχείες, αιμομιξίες και πολλοί απαγορευμένοι έρωτες είναι μερικά μόνο από τα κατορθώματά τους. Νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στα βιβλία, τις ταινίες ή τις σειρές, καλή ώρα σαν το Game of thrones που η Σέρσεϊ δεν έχει αφήσει Λάννιστερ για Λάννιστερ και οι Ταργκάρυεν παντρεύονται μεταξύ τους για να μην μολυνθεί το αίμα τους; Ε λοιπόν, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες που λέει και ο σοφός λαός και για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να μελετήσετε το γενεαλογικό δέντρο των Ολύμπιων θεών. 

Μια φορά κι ένα καιρό που λέτε ζούσε η Γαία. Ένα βράδυ ενώ κοιμόταν δίπλα220px-Feuerbach_Gaea στον Έρωτα, γεννά τον Ουρανό, χωρίς όμως να υπάρχει συνουσία. Μια ματιά του μόνο έφτασε και αεροπλάνο την έκανε. Θαμπωμένη από τα κάλλη του γιου της δεν μπορούσε να κρατήσει τις ορμές της και του δόθηκε ολοκληρωτικά. Ο Ουρανός που ήταν καρπερός, έκανε με την μητέρα – σύζυγό του Γαία μια ντουζίνα παιδιά τους Τιτάνες (Ωκεανό, Τηθύα, Κόιο, Φοίβη, Υπερίωνα, Θεία, Κρείο, Ιαπετό, Θέμη, Μνημοσύνη, Κρόνο, Ρέα), τους Κύκλωπες (Βρόντη, Αστερόπη (γένους αρσενικού), Άργη) και τους Εκατόγχειρες (Βριάρεω, Κόττο, Γύγη).

Αντιτιθέμενοι στο πατέρα τους – αδερφό τους (αφού είχαν την ίδια μάνα), οι Τιτάνες με την βοήθεια της μητέρας τους Γαίας αποφασίζουν να εκθρονίσουν τον Ουρανό, ώστε να του δώσουν ένα σκληρό μάθημα. Αρχηγός πλέον είναι ο Κρόνος, ο οποίος μαζί με τη Γαία, ευνουχίζει τον Ουρανό. Τα γεννητικά όργανα του Ουρανού έπεσαν στη θάλασσα και έτσι μέσα από τα κύματα ξεπρόβαλλε η πιο όμορφη θεά, η Αφροδίτη.the-birth-of-venus-14851large

Τα χρόνια περνούνε και η Γαία θέλει να αποκτήσει εγγονάκι. Έτσι τα παιδιά της Ωκεανός και Τηθύα, βάζουν μπροστά και κάνουν τρεις χιλιάδες ποτάμιους θεούς τις Ωκεανίδες, μεταξύ των οποίων είναι και η Πλειονή. Από την άλλη, ο άλλος γιος της Γαίας, Ιαπετός αποκτά με την γυναίκα του Κλυμένη τον Άτλαντα (θεό που σηκώνει τον ουρανό στους ώμους του), τον προνοητικό Προμηθέα, τον απερίσκεπτο Επιμηθέα και τον ενστικτώδη Μένοιτιο. Άτλας και Πλειονή ερωτεύονται παράφορα και κάνουν μεταξύ άλλων την Μαία, μία από τις επτά θεότητες του όρους Κυλλήνη στην Αρκαδία.

Τα εγγόνια όμως δεν τελειώνουν εκεί για την Γαία. Χαρτζιλίκι να έχει να μοιράζει. Τέσσερα ακόμα αδέρφια αψηφούν κάθε φραγμό αιμομιξίας, συνάπτουν σχέσεις και δημιουργούν τις οικογένειές τους. Ο τιτάνας Κόιος, που φημίζεται για την ευφυΐα του και τις συνεχείς απορίες του 220px-Rubens_saturn(τύφλα νά ΄χει ο Σωκράτης), παντρεύεται την αδερφή του, τη λαμπερή Φοίβη και κάνουν τρία κοριτσάκια, με την Λητώ να είναι η πιο δημοφιλής. Παράλληλα ο Κρόνος, θεός της σοδειάς, τα φτιάχνει με την αδερφή του Ρέα, θεά που καθορίζει τη ροή των πραγμάτων. Μαζί αποκτούν το μισό δωδεκάθεο του Ολύμπου: Δία, Ήρα, Ποσειδώνα, Εστία, Άδη και Δήμητρα. Ο Κρόνος όμως ήταν κακός πατέρας. Παμπόνηρος όπως ήταν και χωρίς να έχει τρελή δύναμη αποφασίζει να φάει τα παιδιά του ώστε να μην χάσει την πρωτοκαθεδρία των θεών. Έτσι Ήρα, Ποσειδώνας, Εστία, Άδης και Δήμητρα καταλήγουν στη στομάχα του γερο – Κρόνου.

Όπως θα έκανε κάθε μάνα που προστατεύει τα παιδιά της,  η Ρέα κρύβει τον Δία και στη θέση του δίνει στον Κρόνο να φάει μια πέτρα. Στούμπωσε μετά ο Κρόνος και είχε μια κοιλιά τούρλα. Για να τον κάνουν καλά Δίας και Ρέα τον ποτίζουν μέχρι σκασμού. Εμέθυσε ο Κρόνος από το δηλητήριο που του έριξε στο ποτό ο Δίας και ξέρασε όλους τους θεούς. Ακολουθεί η Τιτανομαχία, όπου μετά από δέκα χρόνια σκοτωμού ο Δίας και τα αδέρφια του νικούν τους Τιτάνες και τους φυλακίζουν στα Τάρταρα. Γέρε Κρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά.BOOK_1-1

Ο Δίας ανεβαίνει στο θρόνο του Ολύμπου και ανακηρύσσεται βασιλιάς των θεών. Και επειδή ένας βασιλιάς πρέπει να έχει απογόνους που θα κρατήσουν το στέμμα στην οικογένεια, σαγηνεύει την αδερφούλα του την Ήρα και κάνουν τον Άρη, τον Ήφαιστο, την Ήβη και την Ειλείθυια. Ο βασιλιάς όμως δεν ικανοποιείται με τα λίγα. Η τεστοστερόνη βαράει κόκκινο, το μάτι παίζει και ο Δίας ορμάει στο ψαχνό. Πρώτη τυχερή η θεία του, Μύτις κόρη του Ωκεανού και της Τηθύας.

Όσο όμως η Μύτις ήταν έγκυος, ο Δίας έμαθε για μια προφητεία στην οποία χάνει τον θρόνο από το παιδί τους. Έτσι τρώει την Μύτιδα ως άλλος Κρόνος. Με τον καιρό όμως ο Δίας υποφέρει από ημικρανίες και athensathenabirth300ζητά τη βοήθεια του Ηφαίστου. Ο Ήφαιστος του δίνει μια κατακούτελα και από μέσα ξεπετάγεται η σοφή Αθηνά.  

Ο Δίας όμως ήταν πολύ ανασφαλής και έβρισκε επιβεβαίωση από τις γυναίκες. Έτσι στράφηκε στις ξαδέρφες του Λητώ με την οποία απέκτησε την Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα, καθώς και στην Μαία με την οποία έκανε τον Ερμή. Επιπλέον ο Δίας παντρεύτηκε τη Σεμέλη (κόρη του Κάδμου, αδερφού της Ευρώπης άλλοτε αγαπητικιάς του Δία) με την οποία απέκτησε τον γλεντζέ Διόνυσο. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το δωδεκάθεο του Ολύμπου, όχι όμως και οι περιπέτειες του Δία. Πώς να μην τρελαινόταν μετά η Ήρα; Και οι υπόλοιποι θεοί όμως είχαν τα τυχερά τους. Κάτι Νηρηίδες, κάτι Δρυάδες, κάτι Νύμφες ήταν πολύ του γούστου των θεών που δεν άφηναν ευκαιρία να πάει χαμένη. Και αν βρισκόταν και καμιά ωραία θνητή δεν έλεγαν όχι, γιατί δεν ήθελαν να την προσβάλλουν και να αισθάνεται μετά μειονεκτικά. Ήταν πολύ προσεκτικοί με αυτά. Φυσικό ήταν με τέτοιο χαμό κάθε θεός να έχει από ένα στρατό παιδιά, τα οποία είναι λίγο δύσκολο να αναφερθούν όλα εδώ, για αυτό και θα σας παραπέμψω στη “Θεογονία” του Ησιόδου, που μάλλον ήταν μεγάλος κουτσομπόλης για αυτό και λέει όλες τις πομπές των θεών, χαρτί και καλαμάρι.

 

ΠΗΓΕΣ

Ο Δημοσιοκάφρος

Με φωνάζουν Δημοσιοκάφρο αλλά ακούω και στο Κατηραμένος Όφης. Πότε ντύνομαι φοιτητής, πότε μουσικός, πότε Batman...shh it's a secret! http://o-katiramenos-office.blogspot.gr/

No Comments

Post a Comment