"Άρχοντας των Δαχτυλιδιών", κρυμμένα μυστικά - Μέρος A΄ - The Daily Owl
fade
10812
post-template-default,single,single-post,postid-10812,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

“Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”, κρυμμένα μυστικά – Μέρος A΄

Σε αυτό το πρώτο μέρος, μαζέψαμε κάμποσες μικρές λεπτομέρειες σχετικά με τις αγαπημένες μας ταινίες από τον κόσμο της Μέσης Γης, που μπορεί να μην προσέξατε είναι όμως πολύ ενδιαφέρουσες, ιδίως για τους μεγάλους φαν του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

 

Μια από τις επικότερες σκηνές βασισμένη στο ομώνυμο καρτούν.

lotr bakshi scene

Η “Συντροφιά του Δαχτυλιδιού” είναι γεμάτη από αξιόλογες σκηνές βγαλμένες κατευθείαν από το επικό έργο του Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν, αλλά μια από τις καλύτερες  της ταινίας δεν αναφέρεται πουθενά καθεαυτή στα βιβλία. Στην αρχή ακόμα, οι Μαύροι Καβαλάρηδες κυνηγάνε τα χόμπιτς καθώς είναι διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να βάλουν στο χέρι το “πολύτιμο” του Φρόντο. Μιάς και δεν είχαν ιδιαίτερες ικανότητες στη μάχη, τα Χόμπιτς δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να κρυφτούν κάτω από τις τεράστιες ρίζες ενός δέντρου. Ξέραμε πως κανείς δεν θα ξεκοιλιαζόταν την δεδομένη στιγμή αφού είχαμε μπροστά μας μια τριλογία τουλάχιστον 12 ωρών, παρ’ όλα αυτά, η σκηνή παραμένει αρκετά φρικιαστική.

Θα ήταν εντυπωσιακό αν μια τέτοια σκηνή είχε βγει κατευθείαν από τα μυαλά των δημιουργών της ταινίας, μα δεν έγινε έτσι ακριβώς. Μια παρόμοια  υπάρχει στην ταινία κινουμένων σχεδίων “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” του 1978 που σκηνοθέτησε ο Ralph Bakshi.

bakshi

Η ομοιότητα είναι αδιαμφισβήτητη. Θα έλεγε κανείς πως, αυτός ήταν ο τρόπος του Πήτερ Τζάκσον να αποτίσει φόρο τιμής στους προηγούμενους δημιουργούς αλλά απ’ ότι φαίνεται, η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη. Βλέπετε, η σκηνή που παρακολουθούμε στην ταινία, στην πραγματικότητα ήταν έμπνευση από τον παρακάτω πίνακα.

jon howe black rider

Σε αντίθεση με τα μικρά λευκά γραμματάκια στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας, η ζωγραφιά έγινε τη δεκαετία του ’80. Ο καλλιτέχνης John Howe εξηγεί στο προσωπικό του site πως είδε το κινούμενο και λάτρεψε τόσο τη σκηνή που την αναπαρέστησε με το δικό του στυλ. Η ίδια αυτή ζωγραφιά, εμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα σε ένα ημερολόγιο του Τόλκιν, και βλέποντάς την ο Πήτερ Τζάκσον, εμπνεύστηκε από αυτήν για να αναπαραστήσει με την ομάδα του τη σκηνή στην ταινία. Έμμεσα, λοιπόν, η ταινία εμπνεύστηκε από το κινούμενο, ακόμη κι αν τότε κανείς δεν το είχε καταλάβει.

 

Ο Λέγκολας περπατάει στο χιόνι.

legolas

Τα ξωτικά έχουν γενικά πολλές ικανότητες, ανώτερες από εκείνες των θνητών ανθρώπων. Πέρα από το γεγονός πως πολλά μέλη της φυλής τους είναι σαν λιοντάρια έτοιμα για μάχη, τα ξωτικά είναι προικισμένα με ένα εκπληκτικό ανοσοποιητικό σύστημα και αθανασία. Και, κρίνοντας από τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, είναι φτιαγμένοι με… μαγικά πόδια που περπατάνε πάνω στο χιόνι.

Προσέξατε πως ενώ όλοι, ακόμα και ο Γκάνταλφ, αργοσέρνονται μέσα στο χιόνι, ενώ ο Λέγκολας περπατάει επιδέξια πάνω του; Στην πραγματικότητα πρόκειται για  ακριβή μεταφορά της αναφοράς που γίνεται στο βιβλίο:

«Σιγά σιγά απομακρύνονταν και πολύ γρήγορα δούλευαν κοπιαστικά. Σε μερικά μέρη του χιόνι τους έφτανε ως το στήθος και πολύ συχνά ο Μπόρομιρ φαινόταν λες και κολυμπούσε ή έσκαβε λαγούμι με τα μεγάλα του χέρια, παρά πως προχωρούσε.

Ο Λέγκολας του κοίταξε για λίγο μ’ ένα χαμόγελο στα χείλη κι έπειτα στράφηκε στους άλλους.

“Οι δυνατότεροι πρέπει να βρουν τον τρόπο, λέτε; Εγώ όμως λέω: άσε το ζευγά να ζευγαρίζει, μα προτίμησε μια βίδρα για κολύμπι και, για να τρέχει ανάλαφρα πάνω στο χορτάρι και στα δέντρα ή πάνω στα χιόνια – ένα Ξωτικό.”

Και με τα λόγια αυτά τινάχτηκε με σβελτοσύνη μπροστά και τότε ο Φρόντο πρόσεξε, λες και για πρώτη φορά αν και το ήξερε εδώ και πολύ καιρό, πως το Ξωτικό δεν φορούσε ούτε καν μπότες, παρά κάτι ελαφρά παπούτσια, όπως πάντα, και πως τα πόδια του δεν άφηναν σχεδόν καθόλου ιχνη πάνω στο χιόνι.»

(μτφ.: Ευγενία Χατζηθανάση-Κόλλια, εκδ.Κέδρος)

Τελικά, όχι μόνο είναι εξελιγμένα αθάνατα μοντέλα τα ξωτικά, είναι και φοβερά αλαφροπάτητα! Όπως συμβαίνει όμως συχνά, υπάρχουν πολλές ωραίες λεπτομέρειες στις ταινίες του Άρχοντα που κανείς όμως δεν ασχολείται μαζί τους. Αυτό το στιγμιότυπο εμφανίζεται στην οθόνη για λίγα μόνο δευτερόλεπτα και μπορεί κανείς εύκολα να το παραβλέψει, αλλά η ομάδα της παραγωγής το θεώρησε αρκετά σημαντικό ώστε να το μεταφέρει στην οθόνη.

Είναι μια τόσο άψογη λεπτομέρεια που επαναλήφθηκε μέχρι και στο βιντεοπαιχνίδι “LEGO Lord of the Rings”.

lego lord of the rings

Aχ, Λέγκολας, είσαι ένα πανέμορφο γαϊδούρι! 

 

Ο κρυφός φόρος τιμής του Άραγκορν στον Μπόρομιρ.

boromir death

Ο Μπόρομιρ είναι παρεξηγημένος. Ναι μεν, μπορεί να περνάει τον περισσότερο χρόνο του στη Συντροφιά με το να τσακώνεται για το ποιος θα πάρει το δαχτυλίδι ενώ λαχταρά τη δύναμή του, απ’ την άλλη, πρέπει να αναγνωριστεί και η επική του θυσία. Ο Μπόρομιρ είναι λίγο πολύ ο Βετζέτα του Άρχοντα (βλ. Dragonball). Τα υπόλοιπα μέλη της Συντροφιάς τον αντιμετωπίζουν σαν ήρωα, ειδικά αν αναλογιστούμε και το τελευταίο αντίο που θυμίζει Βίκινγκς, με μια βάρκα να κατευθύνεται προς την Γκόντορ. Κανείς όμως δεν κατάλαβε πόσο κατάκαρδα πήρε ο Άραγκορν τον θάνατό του. Αφού αγκάλιασε τον άντρα που πέθαινε, ο Άραγκορν πήρε τα περικάρπια του Μπόρομιρ και έκτοτε, τα φοράει σε όλη τη συνέχεια της τριλογίας.

bracers boromir aragorn

Ο Άραγκορν φαίνεται να βάζει και να βγάζει τα περικάρπια του Μπόρομιρ και στις δύο συνέχειες, στους “Δύο Πύργους” και στην “Επιστροφή του Βασιλιά”. Και ακόμα και στις εκδοχές με τις κομμένες σκηνές, κανείς δε λέει κουβέντα σχετικά, το μόνο που βλέπουμε είναι μια γρήγορη σκηνή με τον Άραγκορν να φοράει τα γάντια της πανοπλίας του που προφανώς του δίνουν +10 σε μπαντασεριά. Είναι άλλη μια σιωπηλή λεπτομέρεια που προτίμησαν να αφήσουν έτσι χωρίς να την αναλύσουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με ένα όραμα απο το μέλλον στους “Δύο Πύργους”, φαίνεται πως ο Άραγκορν φοράει τα περικάρπια ακόμα και στη δική του κηδεία.

aragorn bracers

Φυσικά, είναι πιθανόν θέμα χρόνου μέχρι κάποιος να λεηλατήσει τη σορό του Άραγκορν γι’ αυτά τα περικάρπια. Πώς να αφήσεις έναν τέτοιο θρυλικό εξοπλισμό να πάει χαμένος!

 

Ο Πήτερ Τζάκσον είναι παντού!

Τα cameo των σκηνοθετών, ήδη από την εποχή του Χίτσκοκ, συνηθίζονται πλέον παντού, μα ο άρχοντας του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” Πήτερ Τζάκσον, πήγε ένα βήμα παραπέρα. Μπορεί να δει κανείς τον Τζάκσον να υποδύεται διάφορους ρόλους σε κάθε μια από τις ταινίες του Άρχοντα και του Χόμπιτ, ακόμα και πάνω από μια φορά.

Δείτε τον σε μια από τις πιο προφανείς εμφανίσεις του, σαν τον καροτοφάγο Άλμπερτ Ντρίρι στη “Συντροφιά του Δαχτυλιδιού”.

peter jackson cameo

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείτε να τον δείτε και στους “Δύο Πύργους” την ώρα που πετάει με μανία ένα δόρυ!

peter jackson cameo

 

 

 

 

 

 

 

Τον βλέπουμε πολύ λίγο σε μια σκηνή στην “Επιστροφή του Βασιλιά” -στην τετράωρη έκδοση της ταινίας- όπου ο Τζάκσον πεθαίνει φρικιαστικά, σαν απάντηση σε κάποιο χαζό του αστείο για τον Λέγκολας και τον Γκίμλι.

peter jackson cameo

 

 

 

 

Το άλλο cameo του Τζάκσον στην “Επιστροφή του Βασιλιά” είναι αδύνατο να το προσέξει κανείς αν δεν το γνωρίζει από πριν. Για μόλις ένα δευτερόλεπτο, κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στην οποία ο Σαμ πάει να αντιμετωπίσει τη γιγάντια αράχνη Σέλομπ, βλέπουμε στη θέση του δικού του χεριού, εκείνο του Τζάκσον.

peter jackson cameo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μη νομίζετε ομως πως τα cameo του Τζάκσον σταματούν εδώ.  Συνεχίστηκαν φυσικά και στα Χόμπιτ. Εδώ θα δείτε έναν αγνώριστο Πήτερ Τζάκσον ντυμένο νάνο στο “Αναπάντεχο Ταξίδι”.

peter jackson cameo

 

 

 

 

 

Στην “Ερημιά του Νοσφιστή” έχουμε ένα ιδιαίτερα περίεργο περιστατικό κατά το οποίο επιστρέφουμε στο Μπρι, εκεί όπου πρωτοείδαμε τον Τζάκσον να κάνει εμφάνιση. Φαίνεται να παίζει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα, παρά το ότι αυτή η ταινία υποτίθεται πως εκτυλίσσεται σχεδόν 80 χρόνια πριν τα γεγονότα της Συντροφιάς. Μήπως είναι από την ίδια φυλή που είναι και ο Άραγκορν;

peter jackson cameo

 

 

 

 

 

 

Αν βάλουμε στην άκρη τους άρχοντες του χρόνου, το πιο ουσιαστικό cameo μπορεί να ήταν εκείνο στη Μάχη των “Πέντε Στρατών”, όταν ο Μπίλμπο τακτοποιεί το σπίτι του στο Μπαγκ Εντ.

peter jackson cameo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σας μοιάζουν αυτά τα πορτραίτα γνωστά; Στα δεξιά σας μπορείτε να δείτε τον Πήτερ Τζάκσον όπως θα έμοιαζε χωρίς τη γενιάδα του. Στα αριστερά την Fran Walsh, σύζυγο του Τζάκσον και συν-σεναριογράφο του Άρχοντα. Είναι πολύ ταιριαστό που οι δυο τους, υπεύθυνοι για τη μεταφορά των βιβλίων στη μεγάλη οθόνη, παρουσιάζονται σε αυτή την ταινία σαν τους γονείς του Μπίλμπο.

Είναι ακόμη καλύτερο όταν αντιληφθείτε πως το μυστικό αυτό ήταν εκεί από την αρχή. Μπορεί βέβαια να το βλέπουμε από κοντά στη “Μάχη των Πέντε Στρατών”, τα ίδια πορτραίτα όμως ήταν εκεί, απο την εποχή της “Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού”.

peter jackson cameo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κρίνοντας από το υλικό πίσω από τις σκηνές, υπήρχε άλλο ένα cameo που δεν έφτασε όμως στις οθόνες μας. Κανονικά, ο Τζάκσον θα έπαιζε έναν κατάσκοπο που θα έκανε ήχους πουλιών.

peter jackson cameo

 

 

 

 

 

Όταν όμως η Φραν άκουσε τα άθλια κρωξίματα του Τζάκσον, απαγόρευσε εντελώς τη σκηνή! Κρίμα που δεν το έκανε το ίδιο όταν κάποιος πρότεινε: “Ας κάνουμε το Χόμπιτ τρείς ταινίες”.

 

 Το κρυφό μήνυμα του επικήδειου του Μπόρομιρ.

boromir dead

Έχουμε ήδη πει πόσο τα ‘σπασε η σκηνή του θανάτου του Μπόρομιρ, αλλά ας ξαναμιλήσουμε γι’ αυτήν. Ναι, μπορεί πριν από λίγα λεπτά να είχε προσπαθήσει να κλέψει από ένα χόμπιτ το κόσμημά του  αλλά ήταν για καλό σκοπό. Ο Μπόρομιρ ήθελε απλά να σώσει τους δικούς του. Κι αν οι υπόλοιποι της Συντροφιάς τον τίμησαν με το δικό τους τρόπο, η ταινία τον τιμάει κι’ αυτή με ένα τραγούδι. Αν προσέξετε την σκηνή, θα ακούσετε ένα μουσικό απόσπασμα στη γλώσσα των ξωτικών να ντύνει μουσικά το θλιβερό θέαμα. Μεταφράζοντας τους στίχους, ακούμε αυτό:

“Δεν αγαπώ το φωτεινό σπαθί γιατί είναι κοφτερό, ούτε το βέλος γιατί είναι γρήγορο: αγαπώ μόνο αυτό που υπερασπίζονται.”

Αυτό που ακούγεται σαν την Enya να μουρμουρίζει αλαμπουρνέζικα, είναι στην πραγματικότητα ένα ακριβές απόσπασμα από το βιβλίο, όπως το είπε ο Φάραμιρ, ο αδερφός του Μπόρομιρ. Θα είναι θαύμα πραγματικά αν κάποιος κατάλαβε την αναφορά με την πρώτη, πόσο μάλλον αυτοί που σκέφτηκαν να το χωρέσουν στην ταινία. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα μιας λεπτομέρειας που δεν μας την δίνουν στο πιάτο, αλλά την κρύβουν προσεκτικά, σαν ένα έξυπνο βραβείο για τους φανατικούς.

ΠΗΓΕΣ

Αλίκη

Εξερευνήτρια της Χώρας των Βιβλίων, wannabe συγγραφέας και γαλλικού aliceinbookworld.blogspot.com

No Comments

Post a Comment