Μαγικοϊστορία | Το ξέσπασμα του Α΄Μαγικού Πολέμου και οι τραγικές του συνέπειες - The Daily Owl
fade
30823
post-template-default,single,single-post,postid-30823,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Μαγικοϊστορία | Το ξέσπασμα του Α΄Μαγικού Πολέμου και οι τραγικές του συνέπειες

Ένα ρητό λέει πως, όποιος μάγος δεν γνωρίζει την μαγικοϊστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Η Ημερήσια Κουκουβάγια σάς παρουσιάζει κάθε σημαντικό κεφάλαιο της μαγικοϊστορίας που συνδέεται με τον Χάρι Πότερ και τον κόσμο της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

 

Μετά το πρώτο κεφάλαιο για τις ρίζες του Α΄ Μαγικού Πολέμου και τα πρώτα χρόνια ζωής του Tom Riddle, αναλύουμε τα γεγονότα μετά την εμβάθυνσή του στις Σκοτεινές Τέχνες, όπως κορυφώθηκαν με το ξέσπασμα του Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

 

 

 

 

 

Η δεύτερη απόρριψη του Lord Voldemort 

 

Screenshot 2017-05-28 17.10.44

 

Μετά τη δολοφονία της Hepsibah Smith και τη δημιουργία του 5ου Πεμπτουσιωτή, ο Tom Riddle εξαφανίστηκε από το Borgin & Burkes και ξεκίνησε τα ταξίδια του στον κόσμο. Πλέον δεν ήταν ο Tom Riddle, ένα νεαρό αγόρι που έψαχνε τον σκοπό της ζωής του μέσα από τις Σκοτεινές Τέχνες. Πλέον ήταν ο Lord Voldemort, ο μάγος που τις είχε κατακτήσει και έβαζε το σχέδιό του σε εφαρμογή.  Τίποτα δεν είχε κρατήσει από την παλιά ζωή του, εκτός από τη δίψα για δύναμη και εξουσία. Οι πρώτοι Θανατοφάγοι βρισκόταν ήδη στο πλευρό του και έτσι ο ίδιος συνέχιζε την ενασχόλησή του με τις Σκοτεινές Τέχνες, με σκοπό μια μέρα να τις χρησιμοποιήσει για να κατακτήσει τον κόσμο, εξερευνώντας γνωστικά πεδία τα οποία μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να προσεγγίσει άλλος μάγος. 

 

Το 1965 ο Albus Dumbledore έγινε Διευθυντής του Hogwarts. Ανάμεσα στο 1965 και το 1971, o Voldemort επισκέφτηκε το παλιό του σχολείο για να ζητήσει ξανά τη θέση του Καθηγητή Ενάντια στις Σκοτεινές Τέχνες. Αυτή τη φορά δεν χρειαζόταν τη συγκεκριμένη θέση για να βυθιστεί στη μελέτη των Σκοτεινών Τεχνών. Ήθελε απλά να έχει καθημερινή πρόσβαση στους χώρους της Σχολής ώστε να ψάξει το Σπαθί του Godric Gryffindor και να το μετατρέψει σε Πεμπτουσιωτή. Όταν ο Dumbledore του αρνήθηκε τη θέση, ο Voldemort με ένα ξόρκι του καταράστηκε τη θέση και εξασφάλισε ότι κανείς δεν μπορούσε να την κρατήσει για παραπάνω από ένα έτος, κι έτσι με τη διαρκή εναλλαγή καθηγητών, οι μαθητές του Hogwarts δεν θα κατάφερναν ποτέ να εμβαθύνουν στο αντικείμενο της άμυνας ενάντια στις τέχνες που ο ίδιος πλέον γνώριζε άριστα. 

 

 

Screenshot 2017-05-28 17.09.54

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Σχολή, ο Voldemort κατάφερε να κρύψει το διάδημα της Rowena Ravenclaw στο Δωμάτιο της Ανάγκης. Επίσης, έκρυψε το δαχτυλίδι του παππού του Marvolo Gaunt στα συντρίμμια του Σπιτιού των Gaunts στο Little Hangleton, ενώ τοποθέτησε το μενταγιόν του Slytherin σε μια σπηλιά στη θάλασσα, όπου, όταν ήταν μικρότερος, είχε οδηγήσει και βασανίσει παιδιά από το Ορφανοτροφείο όπου μεγάλωνε. Στην επιστροφή του στο Λονδίνο, έκρυψε το Κύπελλο της Helga Hufflepuff στο Gringotts και συγκεκριμένα στο χρηματοκιβώτιο της οικογένειας Lestrange, καθώς οι Rodolphus και Rabastan Lestrange ήταν από τους πρώτους του ακολούθους. Το ημερολόγιο το κράτησε μαζί του. 

 

 

 

 

 

Οι μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές των ’60s

 

Dumbledore Wizengamot

 

Η δεκαετία του 1960 γέννησε στον κόσμο των Muggles τα κινήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων και των μεγάλων πολιτικών αλλαγών. Η απελευθέρωση από τον μεταπολεμικό συντηρητισμό έφτασε και στον μαγικό κόσμο, πρωτίστως με την εκλογή του Nobby Leach στη θέση του Υπουργού Μαγείας το 1962. Ήταν ο πρώτος Υπουργός που είχε γεννηθεί σε οικογένεια Muggles κι έτσι πολλά συντηρητικά μέλη του Wizengamot αποφάσισαν να παραιτηθούν διαμαρτυρόμενοι για την έμπρακτη αλλαγή νοοτροπίας του μαγικού εκλογικού σώματος. Ένα χρόνο μετά ο Mordicus Egg εξέδωσε το βιβλίο του The Philosophy of the Mundane: Why the Muggles Prefer Not to Know, όπου συμπεριέλαβε συγκεκριμένες θεωρίες με βάση τις οποίες οι Muggles εξακολουθούσαν να αγνοούν την ύπαρξη του μαγικού κόσμου. Ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τις Muggle Studies, καθώς μέχρι τότε η εξήγηση εντοπιζόταν κυρίως στην αφέλεια των μελών της μη μαγικής κοινωνίας. 

 

Το 1965 ο μαγικός κόσμος συγκλονίστηκε από την περίφημη “υπόθεση των Λυκανθρώπων”. Ο Fenrir Greyback κατόρθωσε να αποφύγει τη μαγική δικαιοσύνη, παρότι δολοφόνησε δυο Muggle παιδιά παριστάνοντας τον άστεγο. Οι συνένοχοί του κατόρθωσαν να τον φυγαδεύσουν από το Υπουργείο Μαγείας κι έτσι κρύφτηκε μακριά από τον μαγικό κόσμο. Ο Lyall Lupin δήλωσε τότε ότι οι Λυκάνθρωποι δεν είχαν ψυχή και ότι τους άξιζε να πεθάνουν για αυτό που συνέβη κι έτσι ο Greyback δάγκωσε τον γιο του, Remus

 

Εκείνη τη χρονική περίοδο οι κοινωνικές αλλαγές στη μαγική κοινωνία εντοπιζόταν, φυσικά, και εντός του Hogwarts, καθώς είχε αναλάβει τα ηνία του ο Albus Dumbledore, ο οποίος υποστήριζε έμπρακτα τα δικαιώματα των Muggles, τους μάγους που ήταν γεννημένοι σε οικογένειες Muggles, καθώς και και άλλες καταπιεσμένες μειοψηφίες. Ο Nobby Leach έφυγε από τη θέση του Υπουργού κάτω από περίεργες συνθήκες το 1968. Πολλοί μάγοι πιστεύουν ακόμα ότι δηλητηριάστηκε από τον Abraxas Malfoy, υπέρμαχο της καθαρότητας του αίματος και πατέρα του Lucius. Την ίδια χρονιά έγινε Υπουργός η Eugenia Jenkins, η οποία ήθελε να προωθήσει κι άλλες κοινωνικές αλλαγές εντός του μαγικού κόσμου. Όταν οι Squibs ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, οι υποστηρικτές της καθαρότητας διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας των αλλαγών, η κατάσταση στον μαγικό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ήδη έκρυθμη. 

 

 

 

 

 

Οι πρώτες εχθροπραξίες

 

Screenshot 2017-05-28 17.09.20

 

Για τον Lord Voldemort, ήταν η κατάλληλη στιγμή για να θέσει το σχέδιό του σε εφαρμογή. Ο Σκοτεινός Άρχοντας είχε σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις του ενάντια στο Υπουργείο Μαγείας, με σκοπό να το καταλάβει και να δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου όλος ο κόσμος θα ελεγχόταν από τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του. Οι Muggles θα ήταν σκλάβοι του νέου καθεστώτος και εκείνος ο αθάνατος άρχοντας. 

 

Οι Θανατοφάγοι σε συνεργασία με τους συμμάχους τους – και ιδίως με τους Γίγαντες – ξεκίνησαν να επιτίθενται στους Muggles και να προκαλούν χάος στην καθημερινότητά τους. Καθώς η δύναμή τους μεγάλωνε, επέκτειναν τις επιθέσεις τους και στους μάγους που ήταν γεννημένοι σε Muggle οικογένειες, καθώς και σε όσους μάγους και μάγισσες είχαν παντρευτεί Muggles. Τα Goblins και τα house elfs ήταν οι επόμενες δυο κατηγορίες που υπέφεραν λόγω του Voldemort και των Θανατοφάγων του. 

 

Οι Θανατοφάγοι που ήδη υπηρετούσαν στο Υπουργείο Μαγείας άρχισαν να εκβιάζουν άλλα μέλη του ή να χρησιμοποιούν πάνω τους την εξουσιαστική κατάρα, ώστε να επηρεάζουν τους μάγους που λάμβαναν τις αποφάσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του οργάνου. Έτσι, ήταν εξαιρετικά δύσκολη η άσκηση των εξουσιών εκ μέρους των μελών του προς όφελος των ίδιων και, κατ’ επέκταση, των Muggles. 

 

Η άλωση του Υπουργείου συνέβαινε σταδιακά μέσα στα σωθικά του. Από το Τμήμα Μυστηρίων ο Augustus Rookwood έλεγχε ένα πολύπλοκο σύστημα κατασκοπείας προς όφελος του Voldemort, όσο η Υπουργός Eugenia Jenkins έχανε τον έλεγχο μέσα από τα χέρια της μέρα με τη μέρα. Σε εκείνη τη φάση της έλλειψης αποφασιστικότητας σε επίπεδο μαγικής πολιτικής ηγεσίας, ο Albus Dumbledore ανέλαβε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Δημιούργησε το Τάγμα του Φοίνικα, έναν μυστικό οργανισμό που αποτελείτο από μάγους και μάγισσες που είχαν ως σκοπό την καταπολέμηση της δράσης των Θανατοφάγων και του Lord Voldemort. Στο Τάγμα συμμετείχαν πολλά μέλη του Υπουργείου, όπως ο Elphias Doge, καθώς και οι Χρυσούχοι Alastor Moody, Frank και Alice Longbottom. 

 

 

 

 

 

Η κορύφωση της σύρραξης

 

Barty Crouch

 

Το 1975 ο Harold Minchum έγινε Υπουργός στη θέση της Eugenia Jenkins. Βασική του προτεραιότητα ήταν να τοποθετήσει περισσότερους Παράφρονες στο Azkaban. Στο μεταξύ ο Bartemius Crouch Senior έγινε γρήγορα επικεφαλής του Τμήματος Επιβολής του Μαγικού Νόμου. Το 1978 ο Severus Snape αποφοίτησε από το Hogwarts και έγινε μέλος των Θανατοφάγων, μαζί με τους συμμαθητές του Evan Rosier, Wilkes, Avery και Mulciber. Ο Lord Voldemort προσπάθησε μάταια να στρατολογήσει την Lily Potter, παρά το γεγονός ότι ήταν λασποαίματη, καθώς και τον μελλοντικό της σύζυγο James Potter.  

 

Λίγο καιρό μετά ο James μαζί με τον Sirius Black καταδιώχθηκαν από τρεις Θανατοφάγους και κατόρθωσαν να τους ξεφύγουν. Μετά από αυτό το γεγονός, οι James, Sirius και Lily έγιναν μέλη του Τάγματος του Φοίνικα, ενώ τους ακολούθησαν οι Remus Lupin και Peter Pettigrew. 

 

Στο μεταξύ, ο Lord Voldemort σκορπούσε τον τρόμο σε ολόκληρη τη Βρετανία, σε βαθμό που πολλοί μάγοι φοβόντουσαν ακόμα και να αρθρώσουν το όνομά του. Καθώς οι δολοφονίες εκ μέρους των Θανατοφάγων συνεχιζόταν αμείωτες, η καχυποψία κυριαρχούσε ανάμεσα στα μέλη του Τάγματος του Φοίνικα, σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις τους. Μέχρι και ο Sirius Black ήταν καχύποπτος απέναντι στον καλό του φίλο Remus Lupin, καθώς του είχε περάσει από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι κατάσκοπος. 

 

 

 

Screenshot 2017-05-28 17.09.46

 

Το 1979 αποφοίτησε από το Hogwarts ο Regulus Black, αδερφός του Sirius και θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Muggles – παρά την οικογενειακή παράδοση των Blacks. Ήταν ο πρώτος μάγος που αντιλήφθηκε ότι ο Voldemort είχε δημιουργήσει Πεμπτουσιωτές και προσπάθησε να καταστρέψει το μενταγιόν του Salazar Slytherin, που ήταν κρυμμένο στην περικυκλωμένη από Inferi θαλάσσια σπηλιά. Απέτυχε στην προσπάθειά του αυτή και βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των Inferi, όμως κατάφερε να αντικαταστήσει το μενταγιόν με ένα ψεύτικο και να εμπιστευτεί τον κανονικό Πεμπτουσιωτή στο ξωτικό της οικογένειάς του Kreacher. Την ίδια περίοδο ο Voldemort παρέδωσε το ημερολόγιό του για φύλαξη στον Lucius Malfoy

 

Καθώς ο Σκοτεινός Άρχοντας δεν μπορούσε να επιτεθεί στο Hogwarts όσο βρισκόταν εκεί ο Dumbledore, το σχέδιό του περιορίστηκε στη στοχευμένη εξολόθρευση μάγων και μαγισσών που προέρχονταν από Muggle οικογένειες, μέσω του ανοίγματος της Κάμαρας με τα Μυστικά. Το σχέδιο του Voldemort να καταστρέψει το Hogwarts με αυτόν τον τρόπο απέτυχε και η Σχολή συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, προσφέροντας υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους μαθητές της. 

 

 

Παρότι ο πόλεμος μαινόταν, πολλοί μάγοι και μάγισσες αποφάσισαν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ο James και η Lily Potter παντρεύτηκαν και σύντομα απέκτησαν έναν γιο, τον Harry, ενώ οι Frank και Alice Longbottom απέκτησαν, με μια μέρα διαφορά από τους Potters, τον Neville

 

 

 

 

Order of the phoenix

 

To 1980 η Milicent Bagnold αντικατέστησε στο Υπουργείο Μαγείας τον Harold Minchum, ο οποίος συνολικά είχε αποτύχει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους Θανατοφάγους. Λίγο καιρό μετά ο Peter Pettigrew έγινε μέλος τους κρυφά από τους φίλους του και ξεκίνησε να κατασκοπεύει το Τάγμα του Φοίνικα, παρέχοντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση του στον Voldemort. Εξαιτίας της προδοσίας του, οι Θανατοφάγοι γνώριζαν πλέον πού βρισκόντουσαν τα μέλη του Τάγματος και έτσι ξεκίνησαν τις δολοφονίες τους. Η Marlene McKinnon και η οικογένειά της, ο Edgar Bones, η σύζυγός του και τα παιδιά τους, ο Fabian και ο Gideon Prewett ήταν μερικά από τα θύματα των Θανατοφάγων το 1981.

 

Στο μεταξύ, ο Barty Crouch εξέδωσε απόφαση του Τμήματος Επιβολής του Μαγικού Νόμου σύμφωνα με τη οποία οι Χρυσούχοι μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις Ασυγχώρητες Κατάρες εναντίον των Θανατοφάγων και των συμμάχων τους. Έτσι, κατάφεραν να πολεμήσουν τους Γίγαντες, με αποτέλεσμα να εξαφανίσουν ολόκληρες φυλές τους. Σταδιακά το Υπουργείο κατόρθωσε να ταυτοποιήσει σημαντικούς Θανατοφάγους όπως ο Igor Karkaroff και ο Antonin Dolohov και να τους φυλακίσει στο Azkaban.

 

 

 

 

 

H Προφητεία και η Πτώση του Voldemort

 

Trelawney

 

Την περίοδο της κορύφωσης του πολέμου, ο Albus Dumbledore συναντήθηκε στο Hog’s Head Inn με την Sybill Trelawney, η οποία είχε κάνει αίτηση για τη θέση της καθηγήτριας Μαντικής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Trelawney προφήτευσε ότι ένα πρόσωπο θα είχε την ικανότητα να νικήσει τον Lord Voldemort. Δυο πρόσωπα ταίριαζαν με το ακριβές περιεχόμενο της προφητείας. Και τα δυο ήταν παιδιά μελών του Τάγματος του Φοίνικα και είχαν γεννηθεί τον Ιούλιο του 1980: ο Harry Potter και ο Neville Longbottom. 

 

O Severus Snape, που βρισκόταν στον χώρο, άκουσε μόνο ένα μέρος της προφητείας, καθώς τον πέταξε γρήγορα έξω από την pub ο αδερφός του Albus, Aberforth Dumbledore. Μόλις ο Voldemort έμαθε το περιεχόμενο της προφητείας, υπέθεσε ότι αφορούσε στον Harry, που ήταν όπως και ο ίδιος, “ημίαιμος” κι έτσι αποφάσισε να τον σκοτώσει. Ωστόσο, ο – πάντα ερωτευμένος με την Lily PotterSnape έγινε κρυφά μέλος του Τάγματος του Φοίνικα ενημερώνοντας τον Dumbledore ότι ο Voldemort ετοίμαζε τις δολοφονίες των μελών της οικογένειας Potter. Ο Dumbledore τους προέτρεψε να κρυφτούν με την προστασία του Fidelius Charm. Ο James και η Lily ήθελαν τον Sirius ως τον φύλακα του μυστικού για το συγκεκριμένο ξόρκι, όμως εκείνος πίστευε ότι ο Voldemort θα τον υποψιαζόταν και θα γινόταν άμεσα στόχος του, σε αντίθεση με τον Peter Pettigrew, ο οποίος ήταν ένα “αδύναμο και ατάλαντο αντικείμενο”. Έτσι, ο προδότης Pettigrew έγινε ο φύλακας του ξορκιού και, φυσικά, έσπευσε να ενημερώσει τον Voldemort ότι οι Potters κρυβόταν στο Godric’s Hollow. 

 

 

Στις 31 Οκτωβρίου 1981, ο Voldemort ταξίδεψε στο Godric Hollow μόνος του. Βρήκε το σπίτι των Potters και πρώτα συνάντησε τον James, τον οποίο δολοφόνησε αμέσως, καθώς εκείνος δεν είχε πάνω του το ραβδί του. Προχώρησε μέσα στο σπίτι μέχρι να εντοπίσει τη Lily και τον μικρό Harry. Η αγάπη της Lily και η θυσία της για χάρη του παιδιού της τού προσέφερε την προστασία που χρειαζόταν, ώστε η δολοφονική κατάρα του Voldemort για τον Harry να εκπυρσοκροτήσει και να καταστρέψει το σώμα του Σκοτεινού Άρχοντα. Η κατάρα άφησε ένα σημάδι σε σχήμα κεραυνού στο μέτωπο του Harry και έτσι εκείνος έγινε – χωρίς ο Voldemort να το επιδιώξει – ένας ακόμα Πεμπτουσιωτής του. 

 

 

 

 

 

Το τέλος του Πολέμου

 

harry potter baby

 

Οι Πεμπτουσιωτές του Voldemort τού επέτρεψαν να επιζήσει ως μια διαλυμένη ψυχή, παρά το γεγονός ότι το σώμα του είχε καταστραφεί. Μετά την εκπυρσοκρότηση της δολοφονικής κατάρας, έφυγε γρήγορα από το σπίτι των Potters και κρύφτηκε σε ασφαλές μέρος. Ο Pettigrew βρήκε το ραβδί του λίγο πριν σώσει τον Harry από τα συντρίμμια το Rubeus Hagrid. Εκείνη τη νύχτα, το νέο της πτώσης του Voldemort ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. 

 

Ο ορφανός πλέον Harry δόθηκε στους συγγενείς της μητέρας του και συγκεκριμένα στη θεία του Petunia και τον σύζυγό της Vernon. O Dumbledore άφησε στο καλάθι του μικρού Harry ένα σημείωμα όπου εξηγούσε στους Dursley τα πάντα και κυρίως ότι ο Harry έπρεπε να μεγαλώσει σπίτι τους, ώστε η μητρική αγάπη να εξακολουθεί να τον προστατεύει, καθώς ο Voldemort μια μέρα θα ανακτούσε δυνάμεις και θα επέστρεφε δριμύτερος. Το μέλος του Τάγματος του Φοίνικα Arabella Figg, που ήταν γειτόνισσα των Dursley, ανέλαβε να προσέχει τον Harry από μακριά, καθώς οι Dursley δεν συμπαθούσαν καθόλου τους μάγους. 

 

 

 

 

Η μαγική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας συνέχισε τη ζωή της, διαρκώς ενθυμούμενη τα γεγονότα του Πολέμου, χωρίς όμως να μπορεί να πιστέψει, ιδίως την κρίσιμη στιγμή, ότι ο Voldemort είχε επιστρέψει και ότι μπορούσε να ανακτήσει πλήρως τη δύναμή του. Ο Α΄ Μαγικός Πόλεμος ξεκίνησε από τη μανία του Lord Voldemort να κατακτήσει τον κόσμο και η κλιμάκωσή του ευνοήθηκε ιδιαίτερα από το ασταθές κοινωνικό κλίμα της εποχής, η οποία καλούσε σε δομικές αλλαγές της μαγικής κοινωνίας προς την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μειοψηφιών της και την πλήρη αποδοχή της ισότητας των μελών της με τους Muggles. Η επιστροφή του Voldemort λίγα χρόνια μετά συνεπέφερε τον Β΄ Μαγικό Πόλεμο, μέσα από τον οποίο οι αρχές που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης σύρραξης πλέον κατάφεραν να παγιωθούν στη μαγική κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ήταν πιο φιλελεύθερη από ποτέ. 

 

 

 

Πηγές φωτογραφιών 

 

Διαβάστε ακόμα:

Η ζωή και ο θάνατος του Remus Lupin

H ιστορία της οικογένειας Gaunt

Η ιστορία της οικογένειας Malfoy

H ιστορία της οικογένειας Black

Η γέννηση του Tom Riddle και οι ρίζες του Α΄ Μαγικού Πολέμου

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment