Ο κόσμος των Δρυίδων - The Daily Owl
fade
6785
post-template-default,single,single-post,postid-6785,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ο κόσμος των Δρυίδων

Θρύλοι, θεραπευτές, μυστικισμός και φυσιολατρεία συνθέτουν την εικόνα των Δρυίδων, του μυστικιστικού τάγματος Κελτών της Εποχής του Σιδήρου, σε μία μίξη φαντασίας και ιστορίας.

 

Η λέξη Δρυίδης (Druide) προέρχεται από την σανσκριτική λέξη Druma που σημαίνει βελανιδιά (δρυς), το ιερότερο δέντρο των Δρυίδων . Η Γαλλική λέξη Druiah σημαίνει “σοφός άνθρωπος. Γενικά Δρυίδης στην Κέλτικη παράδοση σήμαινε “σοφός της Βελανιδιάς”.

 

 

6a00d8341bffb053ef013489869fd8970c-200wiΟι γνώσεις μας σχετικά με τον Δρυιδισμό είναι ελάχιστες. Οι ίδιοι οι Δρυίδες δεν άφησαν γραπτή κληρονομιά,και όσα γνωρίζουμε τα οφείλουμε σε αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Ο Δρυιδισμός είναι πνευματικό και φιλοσοφικό μονοπάτι,τρόπος ζωής για τα μέλη του. Οι διδασκαλίες του δεν είναι σταθερές, αλλά εξελίσσονται στο πέρασμα των χρόνων, συμβαδίζοντας με το πνεύμα κάθε εποχής, κι έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τον άνθρωπο στο να κατανοήσει την ροή της ζωής και την ύπαρξή του σε σχέση με τον κόσμο.  

Όσον αφορά την πρακτική του Δρυιδισμού, το μυστικιστικό ύφος της φιλοσοφίας του ήταν προφανές απ’το ότι τα βαθύτερα μυστικά του δόγματος γίνονταν γνωστά μονάχα στους μυημένους Δρυίδες, οι οποίοι λάμβαναν το χρίσμα ύστερα από 20 χρόνια εκπαίδευσης και μελέτης. Πριν ακόμα αρχίσουν την εκπαίδευσή τους, έπαιρναν όρκο σιωπής. Η γνώση μεταφερόταν από στόμα Δρυίδη σε αυτί Δρυίδη και απαγορευόταν ρητά η γραπτή καταγραφή της. Η θέση του Δρυίδη ήταν υψηλή, ανώτερη κι από αυτή του βασιλιά.

 

 

 

 

07-druideΌλες οι τελετές τους λάμβαναν χώρα στα δάση όπου οι Δρυίδες λεγόταν ότι εξασκούσαν τις μαγικές δυνάμεις τους. Υπήρξαν θεραπευτές (κάτι σύνηθες για τους ιερωμένους όλων των θρησκειών της αρχαιότητας), είχαν εκπληκτική ικανότητα στο να κινούνται αθόρυβα, σχεδόν απαρατήρητοι, χρησιμοποιώντας το φυσικό περιβάλλον για κάλυψη (γεγονός που έκανε τους υπόλοιπους να πιστεύουν πως μπορούν να γίνονται αόρατοι) και γνώριζαν την τέχνη της παρατήρησης των φυσικών φαινομένων, ώστε να μπορούν να προβλέψουν τον καιρό. Θεωρείται πως εκτός των “επιστημονικών” αυτών γνώσεων, οι Δρυίδες ήταν γνώστες απόκρυφων τεχνών (π.χ. λέγεται ότι χρησιμοποιώντας το «αυγό του ερπετού», δηλαδή μια κρυστάλλινη σφαίρα, μπορούσαν να εξορκίζουν θανατηφόρες κατάρες. Ακόμα αναφέρεται πως κατείχαν μαγικές δυνάμεις όπως μαντεία, θηριομορφισμός,κλπ).

 

 

 

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος, σε μία καταγραφή των τελετουργικών δρώμενων των Δρυίδων, αναφέρθηκε στην Δρυιδική τελετή θερισμού γκι της Βελανιδιάς. Σύμφωνα με αυτήν,την έκτη μέρα της νέας Σελήνης, ένας ιερέας ντυμένος στα λευκά σκαρφάλωνε στην Βελανιδιά και έκοβε γκι, χρησιμοποιώντας ένα χρυσό δρεπάνι. Το γκυ δεν έπρεπε να αγγίξει την γη και χρησίμευε στην τελετή γονιμότητας. Απομεινάρια αυτής της τελετής επιβιώνουν έως τις μέρες μας, μιας και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων υπάρχει το έθιμο να φιλιούνται τα ζευγάρια κάτω από ένα κρεμασμένο γκυ για να εξασφαλίσουν την γονιμότητα. Άλλη καταγραφή αναφέρει την Δρυιδική γιορτή για το καλοσώρισμα του νέου έτους, γιορτή που επίσης παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η γιορτή Σαμέιν κατά την οποία πίστευαν πως μια συγκεκριμένη μέρα τα πνεύματα και οι ψυχές των νεκρών ζωντανεύουν στην γη, είναι η ρίζα της σύγχρονης γιορτής Halloween.

 

 

55ec3cc86500212f0da5200d7e3a087cΌσον αφορά την ψυχή, πίστευαν πως είναι αύθαρτη και πρέσβευαν ένα είδος μετεμψύχωσης. Ένα στοιχείο που φημολογείται για τους Δρυίδες, είναι το ότι προέβαιναν σε ανθρωποθυσίες, κάτι που από ότι φαίνεται ήταν μόνο ισχυρισμός των Ρωμαίων και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αρκετές φορές μάλιστα έβγαζαν τέτοιες φήμες οι ίδιοι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες,  με σκοπό να αποκτήσουν έρεισμα για τον επεκτατισμό τους).

Ο Δρυιδισμός, παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα και μάλιστα χωρίς να διακοπεί η συνέχειά του. Παρ’ όλα αυτά, η απόκρυφη γνώση του και τα βαθύτερα μυστικά του θεωρούνται κατά ένα μεγάλο βαθμό χαμένα. Για την απώλεια τους υπεύθυνοι κατά κύριο λόγο φαίνεται να είναι οι Ρωμαίοι.Όταν οι Ρωμαϊκές λεγεώνες κατέκτησαν το θρησκευτικό κέντρο των Δρυίδων στο κέλτικο νησί-κάστρο Μόνα (το σημερινό Άνγκλεσεϋ, έξω από την Ουαλία), σφαγίασανσαν όλους τους Δρυίδες ιερείς που βρήκαν εκεί και κατέστρεψαν συθέμελα το κάστρο, μαζί με τις ελάχιστες καταγραφές της γνώσης. Οι μόνοι Δρυίδες που επιβίωσαν αυτής της σφαγής ήταν εκείνοι που δεν βρίσκονταν εκεί. Αυτοί που δεν βρίσκονταν εκεί όμως, δεν ήταν και οι γνώστες των βαθύτερων μυστικών. Με αυτόν τον βίαιο τρόπο εξαφανίστηκε η καρδιά του Δρυιδισμού.

 

 

 

Όσοι απέμειναν προσπάθησαν να συνεχίσουν την παράδοση διδάσκοντας όλα όσα γνώριζαν στους απόγονούς τους, και να αποκαταστήσουν την γνώση που έχασαν με μελέτη και αναζήτηση. Νέο πλήγμα ομως για τον Δρυιδισμό (κι όχι μόνο) ήρθε κάποια χρόνια αργότερα με το «κυνήγι των Μαγισσών» κατά τον Μεσαίωνα. Η διαιώνιση της παράδοσης των Δρυίδων λοιπόν, χτυπήθηκε ακόμα πιο πολύ. Λίγοι μπόρεσαν να μεταδώσουν την παράδοση στους νεότερους,και η γνώση, όπως ήταν φυσικό, μειώθηκε δραματικά. Ο Δρυιδισμός ήταν και είναι μια παράδοση με κύριο γνώρισμά της τον σεβασμό και την λατρεία της Φύσης. Οι σημερινοί Δρυίδες λίγο μοιάζουν με τους αρχαίους Κέλτες Δρυίδες λόγω έλλειψης της αρχαίας γνώσης.

druids (1)Έτσι, πλέον αναφερόμαστε σε νεο-Δρυιδισμό, ο οποίος καλύπτει τα κενά του με τελετουργικά άλλων Παγανιστικών θρησκειών, μεταλλάσσοντάς τα έτσι ώστε να ταιριάζουν στην αυθεντική Δρυιδική φιλοσοφία.

Evita Stavropoulou-Duchannes

Caster (Siren,της γνωστής οικογενείας των Duchannes)~ Απόφοιτη Hogwarts(Ravenclaw House)~ Ταξιδεύω στον κόσμο του φανταστικού μαζί με τον Pantoufle~ ''All the world is made of faith, and trust, and pixie dust.''

1 Comment
  • Avatar
    Αγγελικός Δράκος

    Η γιορτή του Samhain (που εσεις εδω τη λέτε Σαμέιν) προφέρετε Σαουιν! 🙂

    October 14, 2015 at 10:00 pm Reply

Post a Comment