Ελληνικά νησιά: η μυθολογία του Πελάγους - Μέρος Β' - The Daily Owl
fade
4231
post-template-default,single,single-post,postid-4231,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ελληνικά νησιά: η μυθολογία του Πελάγους – Μέρος Β’

ΚΡΗΤΗ

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας αποτελούσε και αποτελεί ένα κέντρο μύθων και θρύλων. Στο νησί της Κρήτης άνθισε ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης, ο λεγόμενος Μινωικός Πολιτισμός.
Ένας από τους επικρατέστερους μύθους, σχετικά με την ονομασία της Κρήτης, είναι εκείνος που σχετίζεται με τον μυθικό Κρη, γιο του θεού Δία που νυμφεύτηκε τη νύμφη Ίδα, δίνοντας το όνομά του στο νησί.
Μάλιστα στο ψηλότερο βουνό της Κρήτης, το λεγόμενο Δικταίο Άντρο, είχε καταφύγει η ετοιμόγεννη Ρέα, προκειμένου να σώσει τον γιο της από τη μοίρα των προηγούμενων παιδιών της, που καταπίνονταν ζωντανά από τον ίδιο τους τον πατέρα, τον Τιτάνα Κρόνο. Σε εκείνο τον τόπο γεννήθηκε ο δυνατότερος θεός, ο Δίας.
Στο νησί της Κρήτης φυγαδεύτηκε και η Ευρώπη μετά την αρπαγή της από τον Δία, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε ταύρο. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν τρία αγόρια: ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Ο Μίνωας έγινε και ο βασιλιάς του νησιού και νυμφεύτηκε την μάγισσα Πασιφάη. Μετά τον γάμο του ανήγειρε ένα ναό προς τιμή του θεού Ποσειδώνα, θυσιάζοντας έναν λευκό ταύρο, τον οποίο όμως αντικατέστησε με έναν υποδεέστερο, καθώς λυπήθηκε να τον θυσιάσει επειδή είχε εξαιρετική ομορφιά. Ο θεός εξοργίστηκε με τον Μίνωα και για να τον εκδικηθεί, καταράστηκε την Πασιφάη να ερωτευτεί το πανέμορφο ζώο. Από την ένωσή της με τον ταύρο, η Πασιφάη γέννησε ένα τέρας που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος, τον γνωστό Μινώταυρο, τον οποίο ο Μίνωας  έκλεισε μέσα στον λαβύρινθο, που κατασκεύασε ο περίφημος Δαίδαλος.
Αμέτρητοι μύθοι συσχετίστηκαν με τη γη της Κρήτης, ακόμα και ο γνωστός μύθος της Ατλαντίδας. Αρκετοί μελετητές υποστήριξαν πως η μυθική εκείνη πολιτεία ίσως να ήταν το Μινωικό Κράτος, αφού η καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού, από τα παλιρροϊκά κύματα της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ταίριαζε πολύ με την ξαφνική και ολοκληρωτική καταστροφή της Ατλαντίδας. 

Το Δικταίον Άντρο- Ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία σε μια από τις κορυφές της Κρήτης

 

 

 

ΝΙΣΥΡΟΣ

Βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και στην Αστυπάλαια και ανήκει στα Δωδεκάνησα. Λέγεται ότι δημιουργήθηκε κατά τη Γιγαντομαχία, όταν η μητέρα Γη έστρεψε τα παιδιά της, τους Γίγαντες, εναντίον των ολύμπιων θεών οι οποίοι και τους νίκησαν. Τότε ο Ποσειδώνας ο οποίος καταδίωκε τον Γίγαντα Πολυβώτη στο Αιγαίο, τον πρόφτασε στην Κω. Εκεί έκοψε έναν βράχο και τον εκσφενδόνισε προς τον Γίγαντα, καταπλακώνοντας τον.
Η γη στην οποία ενταφιάστηκε ο Γίγαντας ήταν η Νίσυρος και το ενεργό ηφαίστειο στην επιφάνειά της ταυτίζεται με τον συγκεκριμένο μύθο. Ίσως ο Πολυβώτης να βρίσκεται ακόμα εκεί εγκλωβισμένος στα έγκατα της γης, περιμένοντας να ξυπνήσει.

Νίσυρος- Το ενεργό προϊστορικό ηφαίστειο

 

 

ΡΟΔΟΣ

Το νησί του Ήλιου. Από την αρχαιότητα κιόλας το νησί συσχετίστηκε με το θεό Ήλιο, παίρνοντας μάλιστα το όνομά του από το ιερό φυτό του θεού. Η Ρόδος κατέχει και άλλες ονομασίες, που συνδέονται με τη φύση και τις ιδιότητες του νησιού.
Αιθρία: Λόγω του καλού κλίματός της
Αστερία: Λόγω του έναστρου ουρανού της
Ηλιάς: Λόγω της ηλιοφάνειάς της
Μακαρία: Ευτυχισμένη
Πελαγία: Επειδή αναδύθηκε μέσα από το πέλαγος

Λέγεται πως όταν, μετά τη νίκη τους εναντίον των Γιγάντων, οι ολύμπιοι θεοί μοίρασαν τη γη, ο θεός Ήλιος δεν είχε πάρει τίποτα. Τότε ο Δίας, για να μην τον κακοκαρδίσει, είπε ότι μια νέα γη θα γεννιόταν από τη θάλασσα και θα ανήκε στον θεό Ήλιο. Πράγματι, με την αυγή της νέας ημέρας το καταπράσινο νησί αναδύθηκε μέσα από το πέλαγος και λούστηκε με το φως από τις αχτίνες του θεού- προστάτη του.
Το 282 π. Χ. στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου, προς τιμήν του θεού του νησιού,  ανεγέρθηκε ο Κολοσσός της Ρόδου. Συγκαταλέχθηκε στα 7 θαύματα του Κόσμου αλλά το 226 π. Χ. βυθίστηκε στη θάλασσα, εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου- Το κάστρο των Ιπποτών στο νησί του Ήλιου

 

 

 

ΙΚΑΡΙΑ

Το καταπράσινο νησί της Ικαρίας οφείλει το όνομα του στο μύθο του Ικάρου.
Ο πολυμήχανος Δαίδαλος προκειμένου να ξεφύγει – αυτός και ο γιος του Ίκαρος – από το μινωικό λαβύρινθο, έφτιαξε δυο ζευγάρια φτερά και με τη βοήθειά τους πέταξαν στον ουρανό. Ο Ίκαρος όμως παρασυρμένος από την ελευθερία του ουρανού και αμελώντας τη συμβουλή του πατέρα του να μην πετάξει κοντά στον ήλιο, τον παράκουσε και τα φτερά του έλιωσαν. Ο Ίκαρος έπεσε στη θάλασσα και το νεκρό του σώμα ξεβράστηκε στο νησί που από τότε φέρει το όνομά του και λέγεται «Ικαρία».

 

 

ΛΗΜΝΟΣ

Ήταν γνωστή ως η νήσος των κοπαδιών (Λήις= κοπάδι, Μήλος= Πρόβατο) και θεωρείται ένα από τα πιο εύφορα νησιά του Αιγαίου. Συνδέθηκε ως επί τον πλείστον με την καλλιέργεια σιτηρών και μάλιστα ήταν ο κύριος σιτοβολώνας της κλασσικής Αθήνας.
Η Λήμνος συνδέθηκε κυρίως με τον θεό Ήφαιστο, ο οποίος δίδαξε την τέχνη της μεταλλουργίας στους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας ήταν εξοργισμένος με την Ήρα και επειδή ο Ήφαιστος πήρε το μέρος της μητέρας του, τον εκσφενδόνισε από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος προσγειώθηκε στη Λήμνο και έμεινε κουτσός. Οι κάτοικοι του νησιού τον περιέθαλψαν και εκείνος σε αντάλλαγμα τους έμαθε την τέχνη της φωτιάς και του σιδήρου. Το εργαστήριό του, το  εγκατέστησε στο ηφαίστειο του νησιού, τον Μόσυχλο. Απέκτησε παιδιά με τη νύμφη Καβειρώ, τους λεγόμενους Καβείρους μεταβιβάζοντάς τους την τέχνη του. Η θρησκεία των Καβείρων επεκτάθηκε στη Λήμνο, καθώς και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στη Θάσο και στη Σαμοθράκη.
Σχετικά με την Λήμνο υπάρχουν αρκετοί θρύλοι που σχετίζονται με τον θεό Διόνυσο και την επικράτηση της αμπελουργίας στο νησί , καθώς και με τις δολοφονικές τάσεις των γυναικών του νησιού, που εξολόθρευσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό εξαιτίας της κατάρας της θεάς Αφροδίτης. Με το νησί έχουν συνδεθεί και ο Τρωικός Πόλεμος καθώς και η εκστρατεία των Αργοναυτών.

 

 

ΚΥΘΗΡΑ


Το ειδυλλιακό νησί των Κυθήρων είναι γνωστό και ως το νησί της ουράνιας Αφροδίτης.
Κατά τη Θεογονία του Ησιόδου, η Αφροδίτη, αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας, όταν ο Κρόνος πέταξε εκεί τα κομμένα γεννητικά όργανα του Ουρανού. Από τη θάλασσα των Κυθήρων, μέσα στην οποία γεννήθηκε, η θεά – παρασυρόμενη από τα κύματα – έφτασε στην Πάφο της Κύπρου.
Οι περισσότεροι συγγραφείς συσχετίζουν την Αφροδίτη των Κυθήρων με την ουράνια αγάπη και τον αγνό έρωτα και την Αφροδίτη της Πάφου με τον σαρκικό έρωτα και τον πόθο. Το νησί ταυτίστηκε με τη θεά, λόγω της ανάδυσής της από τα βάθη της θάλασσας αλλά και λόγω της φυσικής ομορφιάς του. 

Το πανέμορφο νησί της Ουράνιας Αφροδίτης και η κρυμμένη ομορφιά του

 

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Το Ιόνιο Πέλαγος οφείλει το όνομά του στην Ιώ. Η Ιώ ήταν ιέρεια της Ήρας και ερωμένη του Δία, που μεταμορφώθηκε σε αγελάδα προκειμένου να σωθεί από την οργή της βασίλισσας των θεών. Η Ιώ περιπλανήθηκε σε ολόκληρο το Ιόνιο Πέλαγος, που πήρε το όνομα της, για να σωθεί από την οργή της Ήρας, ώσπου έφθασε τελικά στη Μέμφιδα της Αιγύπτου, όπου γέννησε τον Έπαφο, γιο του θεού Δία.

 

ΙΘΑΚΗ

Το χιλιοτραγουδισμένο νησί του πολυμήχανου βασιλιά Οδυσσέα, ταυτίστηκε απόλυτα με το μύθο. Ονομάστηκε Ιθάκη από τον πρώτο άποικό της, τον γιο του Ποσειδώνα, Ίθακο. Ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη «ίθυ» που σημαίνει εύθυμος.
Το πανέμορφο νησί της Ιθάκης συνδέθηκε με τον Οδυσσέα, ο οποίος μετά τον Τρωικό Πόλεμο προσπαθούσε απεγνωσμένα να φθάσει σπίτι του, αντιμετωπίζοντας την οργή των θεών. Ως σύμβολο, εκφράζει την γη της επαγγελίας για κάθε ταξιδιώτη, τη νοσταλγία της πατρίδας, καθώς και τον μακρινό στόχο, που μπορεί να φαντάζει ανέφικτος και δύσκολος στην επίτευξή του. Η μυθική έννοια της Ιθάκης συνδέθηκε ανέκαθεν με την υπερβατική της φύση, όπως εκφράστηκε στην Οδύσσεια και στον διαρκή αγώνα του ήρωα Οδυσσέα για την επιστροφή του στο σπίτι του.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Νησί των Φαιάκων πήρε το όνομά του από τον ήρωα Φαίακα, γιο του Δία και της νύμφης Κέρκυρας, της κόρης του ποταμού Ασωπού. Στο νήσι της Κέρκυρας ναυάγησε ο Οδυσσέας, όπου με τη βοήθεια της Ναυσικάς και του βασιλιά Αλκίνοου σώθηκε και του δόθηκε καράβι, ώστε να επιστρέψει στην πολυπόθητη Ιθάκη, μετά από τις χιλιάδες περιπέτειες του στα πέλαγα.
Λέγεται ότι ο Ποσειδώνας, οργισμένος που ο βασιλιάς Αλκίνοος βοήθησε τον κατατρεγμένο Οδυσσέα, πέτρωσε το παλάτι του βασιλιά των Φαιάκων στην περιοχή της λεγόμενης Παλαιοκαστρίτσας. Άλλος μύθος υποστηρίζει ότι στην Κέρκυρα κατέφυγαν οι Αργοναύτες κατά την επιστροφή τους από την Κολχίδα, καθώς επίσης ότι εκεί τελέστηκε ο γάμος του Ιάσονα με την μάγισσα-πριγκίπισσα Μήδεια.

 

 

 

Aquamary

Aqua Mary, House of Water Bearer “For I have always been a seeker, a dreamer, and a ponderer on seeking and dreaming...” ― H.P. Lovecraft, Night Ocean

No Comments

Post a Comment