Το παραμύθι με τα 7 κατσικάκια και η Ελληνική Μυθολογία - The Daily Owl
fade
187
post-template-default,single,single-post,postid-187,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Το παραμύθι με τα 7 κατσικάκια και η Ελληνική Μυθολογία

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία κατσίκα που είχε εφτά κατσικάκια. Μια μέρα η κατσίκα θα πήγαινε στο δάσος για να τους φέρει φαγητό κι έτσι τα κατσικάκια θα έμεναν μόνα τους. Τα συμβούλεψε λοιπόν να μην ανοίξουν την πόρτα σε κανέναν και κυρίως στον λύκο γιατί εκείνος ήθελε να τα φάει.

 

Όταν η κατσίκα έφυγε και τα κατσικάκια διπλοκλείδωσαν ο λύκος, που παραφυλούσε σε μια γωνιά του κήπου, πήγε και χτύπησε την πόρτα. Τα κατσικάκια άνοιξαν και τότε εμφανίστηκε η Κοκκινοσκουφίτσα.

 

Η πασίγνωστη ιστορία της μικρής Κοκκινοσκουφίτσας, που έχει αγαπηθεί από τα παιδιά όλου του κόσμου, είναι μια παραλλαγή του παραμυθιού του λύκου με τα εφτά κατσικάκια.

 

Ο Dr Tehrani, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Duhram, αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό Plos One ότι μετά από έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα πως το παραμύθι του λύκου με τα εφτά κατσικάκια υπάρχει τουλάχιστον από τον 1ο μ.Χ. αιώνα ενώ το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας εμφανίζεται περίπου χίλια χρόνια μετά.

 

7_little-2

Ο λύκος με τα εφτά κατσικάκια ήταν ένα πολύ δημοφιλές παραμύθι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μέση Ανατολή. Κοινά σημεία των δύο παραμυθιών είναι πως ο λύκος εμφανίζεται ως κακός και μεταμφιέζεται, είτε σε μαμά κατσίκα είτε σε γιαγιά, προκειμένου να ξεγελάσει τα εφτά κατσικάκια και την Κοκκινοσκουφίτσα αντίστοιχα, ώστε να τους φάει.

 

Ο Dr Tehrani αναφέρει πως υπάρχουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, 58 παραλλαγές της ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας και 72 εκδοχές ως προς τους ήρωες του παραμυθιού. Στην κινέζικη εκδοχή ο λύκος είναι τίγρης, ενώ στην ιρανική – που θεωρεί αδιανόητο ένα κοριτσάκι να περπατά μόνο του στο δάσος – η Κοκκινοσκουφίτσα είναι αγόρι.

 

Πριν την έρευνα επικρατούσε η άποψη πως το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας είχε κινέζικες ρίζες και πως μέσα από τους εμπορικούς δρόμους έφτασε στην Ευρώπη. Όμως η αλήθεια είναι αντίστροφη: η Κίνα δανείστηκε το παραμύθι από την Ευρώπη μέσα από αφηγήσεις.

 

Συγκεκριμένα τον 17ο μ.Χ. αιώνα ο κινέζος ποιητής Huang Zhing, σύγχρονος του Σαρλ Περό ο οποίος πρώτος έγραψε την ευρωπαϊκή εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας που ως τότε ήταν γνωστή μόνο ως προφορική παράδοση, έγραψε για πρώτη φορά στα κινέζικα την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας κάνοντας μια μείξη του παραμυθιού του λύκου με τα εφτά κατσικάκια και στοιχείων της κινεζικής παράδοσης.

 

Η ιστορία πάνω στην οποία βασίστηκε το παραμύθι του λύκου με τα εφτά κατσικάκια είναι ελληνική και εντοπίζεται στον 6ο π.Χ. αιώνα. Η εικόνα του λύκου που μεταμφιέζεται ώστε να μπορέσει ανενόχλητος να κορέσει την πείνα του, εμφανίζεται στο μύθο του Αισώπου όπου ο λύκος ντύνεται βοσκός προκειμένου να κατορθώσει να περάσει απαρατήρητος ώστε να φάει τα πρόβατα.

 

by Milo Winter

by Milo Winter

Επίσης, τόσο το τέλος του λύκου με τα εφτά κατσικάκια όσο και το τέλος της Κοκκινοσκουφίτσας των αδερφών Γκριμ, όπου στο πρώτο η κατσίκα με το μικρότερο κατσικάκι και στο δεύτερο ο κυνηγός ανοίγουν την κοιλιά του λύκου με ένα ψαλίδι, βγάζουν από μέσα τα κατσικάκια και τη γιαγιά με την Κοκκινοσκουφίτσα και κατόπιν την γεμίζουν με πέτρες, είναι δάνειο από την ελληνική μυθολογία.

 

Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για τον μύθο του Κρόνου – που τρώει τα παιδιά του – και της Ρέας που αντί να του δώσει τον μικρό Δία για να τον φάει, του δίνει μια πέτρα τυλιγμένη με φασκιές. Ο τελευταίος όταν μεγαλώνει σχίζει την κοιλιά του Κρόνου και ελευθερώνει τα αδέρφια του.

 

Και όπως θα έλεγε και ο Γκας Πορτοκάλος, όλα έχουν ελληνική ρίζα. Ή τουλάχιστον τα εφτά κατσικάκια και η Κοκκινοσκουφίτσα.

 

 

ΠΗΓΕΣ

Avatar

Συντάκτρια άνευ χαρτοφυλακίου|Ενίοτε και με χαρτοφυλάκιο|Όταν μεγαλώσω θα γίνω η Πάστα Φλώρα Β'

No Comments

Post a Comment