Τζέσι Μπάρτον | Το Κουκλόσπιτο - The Daily Owl
fade
33177
post-template-default,single,single-post,postid-33177,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Τζέσι Μπάρτον | Το Κουκλόσπιτο

“In suffering we find our truest selves.”

 

 

 

 

Άμστερνταμ, 17ος αιώνας.

Η δεκαοχτάχρονη Πετρονέλλα (Νέλλα) Όορτμαν βρίσκεται στην Ολλανδία για να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Με καταγωγή από φτωχή επαρχιακή οικογένεια, πρόκειται να παντρευτεί τον πλούσιο έμπορο και κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της, Γιοχάννες Μπραντ. Κάνει τα πρώτα της βήματα σ’ ένα σπιτικό όπου δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτη. Το άγνωστο περιβάλλον, η αυταρχική αδερφή του Γιοχάννες, αλλά και ο ίδιος, όντας απόμακρος, κάνουν την προσαρμογή της Νέλλα δυσκολότερη απ’ ότι τη φανταζόταν. Όλα αλλάζουν, όταν ο Γιοχάννες της παρουσιάζει ένα παράξενο γαμήλιο δώρο: ένα κουκλόσπιτο, το οποίο αποτελεί πιστή απομίμηση του αρχοντικού τους. Η Νέλλα αποφασίζει να το εξοπλίσει, αναθέτοντας αυτή τη δουλειά σε μια μινιατουροποιό. Η τεχνίτης, όμως, απρόθυμη να εμφανιστεί μπροστά στα μάτια της Νέλλα, της στέλνει λιλιπούτειες δημιουργίες εκτός παραγγελίας, οι οποίες φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τις αληθινές ζωές των ηρώων και ίσως να αποτελούν προοικονομίες του μέλλοντος. Καθώς η Νέλλα ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερα μυστικά, συνειδητοποιεί πως η νέα της οικογένεια βρίσκεται σε κίνδυνο και πιθανόν η μινιατουροποιός να κρατά το πεπρωμένο όλων στα χέρια της.

 

 

 

 

 

«Το Κουκλόσπιτο» (“The Miniaturist”) αποτελεί ένα έργο με εντυπωσιακό ξεκίνημα, εκπλήξεις και δαιδαλώδη πλοκή. Μαγευτικό και βαθιά ατμοσφαιρικό, συμπαρασύρει τον αναγνώστη και τον ταξιδεύει σε μια διαφορετική εποχή, σε ένα ζοφερό περιβάλλον βγαλμένο από άλλο κόσμο, με πάθη και χαρές, πνιγηρές κι ανομολόγητες συνωμοσίες οικογενειακού και κοινωνικού πλαισίου. Μια ιστορία που εστιάζει στην αγάπη, το σεβασμό, τη συγκίνηση, την απελπισία και την απόγνωση του αποχωρισμού. Είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, καθώς το κουκλόσπιτο υφίσταται στην πραγματική ζωή κι αποτελεί εκθεσιακό αντικείμενο του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, ενώ κάποτε ανήκε σε μια αληθινή Πετρονέλλα Όορτμαν, από την οποία πήρε το όνομά της η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου.

 

 

Από τη συγγραφέα και ηθοποιό, Τζέσι Μπάρτον, «Το Κουκλόσπιτο» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 2014 από τις εκδόσεις “Picador ”. Μέχρι το 2016 μεταφράστηκε σε πάνω από 30 γλώσσες, μια εκ των οποίων και τα ελληνικά (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε 37 χώρες, ενώ απέσπασε πληθώρα θετικών σχολίων και τίτλους  όπως “Book of the Year” στα βραβεία Waterstones και Specsavers.

Greenleaf

Booklover / Marine scientist in the making / Avocado addict / Deadass romantic & I also write poems

No Comments

Post a Comment