Επανέρχεται στην επικαιρότητα μια νέα θεωρία για τον θάνατο της Jane Austen - The Daily Owl
fade
28544
post-template-default,single,single-post,postid-28544,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Επανέρχεται στην επικαιρότητα μια νέα θεωρία για τον θάνατο της Jane Austen

O θάνατος της Jane Austen το 1817, σε ηλικία 41 μόνο ετών, απασχολεί ακόμα τους ιστορικούς και κάθε άλλης ειδικότητας μελετητές της. Τα τελευταία χρόνια είχε επικρατήσει η άποψη ότι η συγγραφέας έφυγε από τη ζωή σε τόσο μικρή ηλικία επειδή έπασχε από φυματίωση ή καρκίνο, ενώ ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έπασχε από τη νόσο του Addison. Πλέον, η Βρετανική Βιβλιοθήκη, με ένα άρθρο στο επίσημο blog της υποστηρίζει την άποψη ότι η Austen δηλητηριάστηκε. 

 

H νέα αυτή θεωρία ξεκίνησε από την εξέταση τριών σετ γυαλιών όρασης τα οποία πιστεύεται πως ανήκαν στη συγγραφέα. Η Βιβλιοθήκη, που έχει στην κυριότητά της αυτά τα γυαλιά, τα έδωσε για εξέταση και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η όραση της Austen είχε χειροτερεύσει αρκετά πριν τον θάνατό της, επειδή έπασχε από καταρράκτη.

 

 

 

Tα τρία ζευγάρια γυαλιά οράσεως που πιστεύεται ότι ανήκαν στη Jane Austen

Tα τρία ζευγάρια γυαλιά οράσεως που πιστεύεται ότι ανήκαν στη Jane Austen

 

Για να πάσχει, όμως, η Austen από καταρράκτη σε τόσο μικρή ηλικία, σύμφωνα με τον καθηγητή οπτομετρίας Simon Barnard, είναι πιθανό να δηλητηριάστηκε από κάποιο βαρύ μέταλλο, όπως το αρσενικό. Παρότι ιδιαίτερα τοξικό, το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο συστατικό των φαρμάκων στην Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα και συχνά βρισκόταν σε μεγάλη συγκέντρωση και στο πόσιμο νερό. Την ίδια θεωρία είχε υποστηρίξει και η συγγραφέας Lindsay Ashford το 2011. 

 

Η επιστημονική κοινότητα έχει διχαστεί σε σχέση με την πιο πάνω θεωρία. Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Janine Barchas για παράδειγμα, δήλωσε στους NY Times ότι η συγκεκριμένη θεωρία είναι αρκετά τραβηγμένη και ότι η ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης έγινε με τρόπο απερίσκεπτο. 

 

 

Πηγές: 1, 2

No Comments

Post a Comment