Η εξέγερση των Ιακωβιτών της Σκωτίας - The Daily Owl
fade
19824
post-template-default,single,single-post,postid-19824,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Η εξέγερση των Ιακωβιτών της Σκωτίας

Μπορεί η σειρά Outlander να διαθέτει ένα πολύ σημαντικό φανταστικό στοιχείο (ταξίδι στο χρόνο), όμως σύμφωνα με τη συγγραφέα Diana Gabaldon όλα τα ιστορικά γεγονότα (τουλάχιστον τα περισσότερα) έχουν παρθεί από επιστημονικά συγγράμματα και είναι πλήρως αληθινά. Οι εξεγέρσεις των Ιακωβιτών θεωρούνται από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη βρετανική και τη σκωτσέζικη ιστορία, καθώς η έκβαση τους έφερε τρομερές επιπτώσεις και αλλαγές και στα δύο “στρατόπεδα”. Τι πρόκειται λοιπόν να δούμε στα τελευταία επεισόδια της 2ης σεζόν της σειράς Outlander; Τι είναι αυτό που προκάλεσε το μίσος μεταξύ αυτών των δύο φυλών; Ποια ήταν η έκβαση της μάχης του Culloden; Είναι μερικά απ’τα ερωτήματα που θα γίνει μία προσπάθεια να απαντηθούν παρακάτω (παρόλο που οι πηγές για το συγκεκριμένο θέμα έχουν παρθεί αναγκαστικά από τους “νικητές”, και το επάγγελμα του ιστορικού δε μου ανήκει). 

 

Culloden 

 

Ιστορικό Πλαίσιο
Μετά την Ένδοξη Επανάσταση του 16688-1689, ο βασιλιάς Ιάκωβος Β’ του οίκου των Στιούαρτ αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στη Γαλλία υπό την προστασία του Λουδοβίκου ΙΔ’ και στη θέση του ανήλθε στην εξουσία η κόρη του Μαρία Β’ και ο σύζυγος της Γουλιέλμος Γ’. Αυτό συνέβη καθώς, ο Ιάκωβος ήταν ακόμη ρωμαιοκαθολικός σε μία περιοχή στην οποία είχε εγκαθιδρυθεί ο προτεσταντισμός. Η κρίση όμως προήλθε όταν ο βασιλιάς Ιάκωβος απέκτησε έναν γιο, και αυτό είχε ως συνέπεια να χαθεί η διαδοχή της προτεσταντικής πρωτότοκης κόρης και να αντικατασταθεί από έναν αρσενικό καθολικό διάδοχο. Κάτι τέτοιο προβλημάτισε τους προτεστάντες εκπροσώπους των δύο κομμάτων της Αγγλίας και για να λυθεί αναίμακτα η “παρεξήγηση” προσκάλεσαν τον Γουλιέλμο Γ’ της Οράγγης να παντρευτεί τη Μαρία και να κυβερνήσει μαζί της ως ηγεμόνας της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Αργότερα, το 1690 καθιερώθηκε ως θρήσκευμα στη Σκωτία ο Πρεσβυτεριανισμός και με την ένωση του 1707 της Αγγλίας και της Σκωτίας, αποφασίστηκε να ανέβει στο θρόνο της τελευταίας ο Γεώργιος Α’ του οίκου του Ανόβερου. Ο γιος του Ιακώβου Β’, ο  Ιάκωβος Φραγκίσκος Εδουάρδος Στιούαρτ προσπάθησε να κερδίσει το θρόνο πίσω αλλά δε τα κατάφερε. Αργότερα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας το 1743, εκπρόσωπος του Ιάκωβου Φραγκίσκου Εδουάρδου Στιούαρτ προσπάθησε να υποκινήσει μία ενέργεια αποκατάστασης του Οίκου των Στιούαρτ, ζητώντας βοήθεια από τη γαλλική αυλή, έχοντας ως πειστήριο ένα μήνυμα από τους Άγγλους πρώην υποστηρικτές του Ιακώβου Β’ το οποίο αποδείκνυε ότι υπάρχουν ακόμη σύμμαχοι του οίκου στη Βρετανία. Αφού πάρθηκε η απόφαση και κρατήθηκε μυστική, ακολούθησαν αρκετά ταξίδια από Γάλλους στην Αγγλία με σκοπό να κατασκοπεύσουν και να εκτιμήσουν το μέγεθος των υποστηρικτών. Όλα βέβαια θα γίνονταν με την προϋπόθεση ότι επικεφαλής της εισβολής και αργότερα κάτοχος του στέμματος θα γινόταν ο γιος του Ιάκωβου Φραγκίσκου Εδουάρδου Στιούαρτ, ο Κάρολος Εδουάρδος Στιούαρτ, γνωστός και ως Bonnie Prince CharlieΔυστυχώς όμως δεν πήγαν όλα βάσει σχεδίου, καθώς και ο Γεώργιος Β’ και το Αγγλικό Κοινοβούλιο έμαθαν τα σχέδια, απαγόρευσαν κάθε σχέση με τους εξορισμένους Στιούαρτ, άρχισαν να συλλαμβάνουν ύποπτους υποστηρικτές Ιακωβίτες, και η γαλλική βοήθεια ήταν λίγο απίθανο τελικά να φανεί καθώς τα περισσότερα στρατεύματα τους βρίσκονταν σε αμυντική θέση στα Φλάνδρα. Έτσι, όλα έδειχναν ότι η εξέγερση θα προέβαινε σε τραγωδία και οι ίδιοι οι  Άγγλοι Ιακωβίτες Συντηρητικοί πληροφόρησαν τον Κάρολο ότι δεν θα έχει την υποστήριξη περισσότερων από 4.000 ατόμων των φατριών των Highlands. Ο Κάρολος όμως ήταν αποφασισμένος να πλεύσει προς την Σκωτία “ακόμα και με έναν μόνο υπηρέτη.”

 

 

 Αντίθετα σε όλη αυτή την αρνητική προκατάληψη για την έκβαση, ο Κάρολος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη αρκετών φατριών των Highlands και χάρη στη συνεισφορά χρημάτων των Γάλλων, κέρδισε αρκετές μάχες όπως αυτή του Prestonpans και πήρε υπό την κατοχή του το κάστρο του Εδιμβούργου. Η είδηση για τις νίκες του Καρόλου έφθασε στο Λονδίνο και συνέτριψε την κυβέρνηση. Έτσι πάρθηκε η απόφαση από τους Ιακωβίτες να διεξαχθεί εισβολή στην Αγγλία. Αφού κατάφεραν να κερδίσουν και εκεί μάχες και πολιορκίες όπως αυτή στο Carlyle, ο Κάρολος επέμενε να προχωρήσουν στο Λονδίνο και να πάρει πίσω το στέμμα του. Όμως, κανείς από τους υποστηρικτές του δε μπορούσε να συμφωνήσει καθώς η στρατιωτική τους δύναμη δεν ήταν τόσο μεγάλη και είχε ήδη κουραστεί. Αφού πληροφορήθηκε ότι οι Άγγλοι συνέλεξαν και άλλους 9000 στρατιώτες κοντά στο Λονδίνο αποφάσισε να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί μόνο με την αποκατάσταση των Στιούαρτ στη Σκωτία. 

 

 

 

 

Ποια ήταν η έκβαση; Ποιοι οι “νικητές”

Ενώ οι Ιακωβίτες υποχωρούσαν οι Άγγλοι παρακολουθούσαν κάθε τους βήμα. Και πάλι όμως ο Κάρολος κατάφερε να κερδίσει τις βρετανικές δυνάμεις που του αντιπαρατάχθηκαν. Η καμπή ξεκίνησε με την ανεπιτυχή πολιορκία του Fort William. Οι Ιακωβίτες γνώρισαν την τελική ήττα στο Littleferry και έπειτα στo Culloden, στις 16 Απριλίου του 1745, όταν ο στρατός του Ανόβερου τους κατατρόπωσε. Μετά τη μάχη τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν τρομερά και καταπιεστικά με σκοπό να εξασφαλισθεί να μη πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά άλλη εξέγερση. Κάποια απ’τα σκληρά μέτρα τα οποία άλλαξαν ριζικά τον τρόπο ζωής των Σκωτσέζων ήταν η απαγόρευση λειτουργίας των φατριών, των παραδοσιακών στολών, το παίξιμο γκάιντας και η οπλοφορία. Ο Κάρολος καταζητήθηκε για πολύ καιρό με αντίτιμο 30.000 λιρών σε όποιον τον βρει, κανείς όμως δε τον πρόδωσε. Φήμες λένε ότι μεταμφιέστηκε σε υπηρέτρια και πέρασε στο νησί Skye και από εκεί κρύφτηκε σε μία σπηλιά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πέθανε φτωχός και πικραμένος στη Γαλλία έχοντας πάντα την ελπίδα να κερδίσει πίσω το θρόνο του.

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

Mother of Dragons

I live in a mythical high-tower castle, in a fantasy world full of medieval dragons, elves and mischievous witches. Librarian at heart, but also a Writer.

No Comments

Post a Comment