Ιστορίες Φαντασμάτων: Το παλιό έθιμο των Χριστουγέννων - The Daily Owl
fade
63593
post-template-default,single,single-post,postid-63593,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ιστορίες Φαντασμάτων: Το παλιό έθιμο των Χριστουγέννων

Ιστορίες Φαντασμάτων και Χριστούγεννα, τι κοινό μπορεί να έχουν; Το γνωστό κι αξεπέραστο δημιούργημα του Καρόλου Ντίκενς  Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» ίσως είναι η γέφυρα αυτών των δυο, μεταξύ του σήμερα κι μιας παράδοσης που πάει χρόνια πίσω, πολύ πριν την ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ, των τριών πνευμάτων και ίσως και της ίδιας της γιορτής των Χριστουγέννων.

 

 

Ο τρόπος που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέεται με τις προκατόχους τους, δηλαδή τις παγανιστικές γιορτές των ημερών, αυτές των εορτασμών του Χειμερινού Ηλιοστασίου και του φεστιβάλ της Yule. Η Yule συνδέεται επίσης με τον Οντίν, το Άγριο Κυνήγι καθώς και την ακόμα παλαιότερη παγανιστική εορτή των Αγγλοσαξόνων «Modraniht» ( Η νύχτα της Μητέρας) . Με τα χρόνια η Yule αντικαταστάθηκε από τα Χριστούγεννα  οι εορτασμοί των οποίων κράτησαν κάποια από τα έθιμα της Yule όπως τον κορμό της Yule, τραγούδια κ.τ.λ. Μάλιστα, σε κάποιες Σκανδιναβικές χώρες και στην Εσθονία χρησιμοποιούν μια ετυμολογικά συγγενή λέξη της Yule για να περιγράψουν τους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

 

 

Την πιο σκοτεινή, λοιπόν, νύχτα του χρόνου θεωρούνταν ότι το πέπλο που χωρίζει τους κόσμους των ζωντανών και των νεκρών γίνεται πιο λεπτό κι έτσι τα φαντάσματα εμφανιζόταν στον πραγματικό κόσμο αυτές τις μέρες του χρόνου. Κάπως έτσι τα Χριστούγεννα συνδέθηκαν με εξιστόρηση ιστοριών φαντασμάτων, ιδιαίτερα πριν την ανακάλυψη της τηλεόρασης, όταν οι φίλοι και η οικογένεια μαζεύονταν γύρω από το τζάκι και θυμόντουσαν αυτούς που δεν ήταν πια κοντά τους.

 

 

Όταν ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία το 1863, μετά την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων είχαν ξεθωριάσει αρκετά, καθώς για τους περισσότερους επρόκειτο απλά για μια μέρα εργασίας. Την περίοδο εκείνη όμως οι βιομηχανίες άρχιζαν να έχουν επιπλέον ανάγκες, όπως τη δημιουργία μιας εμπορικής γιορτής στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά έσοδα. Έτσι οι πλούσιοι εορτασμοί των Χριστουγέννων αναβίωσαν και μαζί με αυτούς και οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες φαντασμάτων. Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία όμως διαφέρει από τις παλαιότερες ιστορίες φαντασμάτων, καθώς είναι και νοσταλγική και παρουσιάζει το μεγαλείο των εορτασμών. Η μοντέρνα εκδοχή των χριστουγεννιάτικων φαντασμάτων, όμως, «εισέβαλε» και σε στίχους τραγουδιών όπως το “It’s the Most Wonderful Time of the Year” το οποίο μιλά για τρομακτικές ιστορίες φαντασμάτων.

 

Κοντά στις τελευταίες μέρες του χρόνου τα φαντάσματα του καθενός έρχονται και μας βρίσκουν. Φαντάσματα ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή μας, φαντάσματα του παρελθόντος, φαντάσματα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος έρχονται για τον απολογισμό της χρονιάς, των αναμνήσεων, των πράξεων και των ονείρων μας. Καλά Χριστούγεννα!

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Θρυλικά τέρατα των Χριστουγέννων

Τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά φαντάσματα

EnchantedFeather

"The game is afoot"

No Comments

Post a Comment