Οι ηρωίδες του Game of Thrones ως αρχαίες Ελληνίδες θεές – The Daily Owl
fade
32271
post-template-default,single,single-post,postid-32271,single-format-gallery,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Οι ηρωίδες του Game of Thrones ως αρχαίες Ελληνίδες θεές

Οι ηρωίδες του Game of Thrones ήταν κατά κάποιο τρόπο θεές ή τουλάχιστον έτσι τις αντιλαμβανόμαστε, με βάση τη συμπάθεια (ή και όχι) που τρέφουμε για εκείνες. Ο George R.R. Martin είχε σίγουρα στο μυαλό του την αρχαία ελληνική μυθολογία όταν έπλαθε τον μύθο του Πάγου και της Φωτιάς. Σύμφωνα με το Tumblr της Davina Mikaelson, οι βασικές αντιστοιχίες των γυναικείων χαρακτήρων του Game of Thrones με τις αρχαίες ελληνικές θεότητες είναι οι παρακάτω:

 

 

 

 

Η θεά Άρτεμις ήταν προστάτιδα του κυνηγιού και της φύσης. Κόρη του Δία, πανέμορφη και πανέξυπνη, γεννήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς η μητέρα της Λητώ κρυβόταν στο νησί Ορτυγία απέναντι από τη Σικελία για να γλιτώσει από την μήνιν της Ήρας. Αμείλικτη, δεν συγχωρούσε ποτέ τους εχθρούς της, τους οποίους κυνηγούσε για να πετύχει με τα θανατηφόρα βέλη της. Έτσι και η Ygritte, το αγρίμι του Βορρά που έζησε μια ολόκληρη ζωή μέσα σε κακουχίες, έγινε δεινή στρατιώτης, πάλεψε για όσα πίστευε και, βέβαια, δεν συγχώρεσε τον Jon Snow για τη στάση του απέναντι στους Άγριους. 

 

 

 

 

 

 

Η Κητώ ήταν θαλάσσια θεότητα, κόρη του Πόντου και της Γαίας και αδερφή του Νηρέα. Αντιπροσώπευε τους κινδύνους της θάλασσας και δη τα μεγαλόσωμα ζώα της. Παντρεύτηκε τον αδερφό της Φόρκυ και μαζί του απέκτησε την Έχιδνα, τη Σκύλλα, τον Λάδωνα, τις Γραίες, τις Γοργόνες και τις Εσπερίδες. Η Yara Greyjoy, η Σιδηρογέννητη που μεγάλωσε μέσα στη θάλασσα, μπορεί να μην παντρεύτηκε τον αδερφό της Theon, όμως “παιδιά” της είναι τα μέλη του πληρώματός της, τα οποία, μαζί με την ίδια, συμβολίζουν τους κινδύνους των 14 θαλασσών του κόσμου του George R.R. Martin

 

 

 

 

 

 

 

Το όνομα Ενυώ προέρχεται από το ουσιαστικό ενυώς που σημαίνει τρόμος. H Ενυώ ήταν δευτερεύουσα θεότητα του πολέμου και εμφανίζεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία στο πλευρό του θεού του πολέμου Άρη, καθώς σε διάφορες πηγές αναφέρεται ως κόρη του. Στην Ιλιάδα του Ομήρου η Ενυώ αναφέρεται μαζί με την Αθηνά και τον Άρη, χαρακτηρίζεται δε πτολίπορτθον, δηλαδή αυτή που λεηλατεί ή κυριεύει πόλεις, και πότνια, δηλαδή σεβάσμια. Η Brienne μπορεί να προκαλέσει τον τρόμο στους αντιπάλους της, χάρη στις δεινές πολεμικές της ικανότητες, ενώ η παρουσία της είναι πάντα σεβάσμια, τόσο εντός, όσο και εκτός μάχης. 

 

 

 

 

 

 

 

Η Έριδα ήταν κόρη της Νυκτός και θεά της ζήλιας, της διχόνοιας, του τσακωμού και του καβγά. Όλοι γνωρίζουμε τον μύθο του μήλου της Έριδος, σύμφωνα με τον οποίο ξεκίνησε ο Τρωικός Πόλεμος. Παιδιά της Έριδος ήταν ο Πόνος, η Λήθη, ο Λοιμός, η Άτη και ο Φόνος. Η Cersei είναι η προσωποποίηση της Έριδος στο Game of Thrones, καθώς η συμπεριφορά της, ακόμα και απέναντι στους δικούς της ανθρώπους, ήταν πάντοτε διχαστική και, εν τέλει, καταστροφική. 

 

 

 

 

 

 

Η Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη της Ρέας και του Κρόνου, αδερφή του Δία, της Ήρας, του Πλούτωνα, του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Αρχικά ήταν μέλος των 12 Θεών, όμως στην πορεία παραχώρησε τη θέση της στον Διόνυσο, για να λήξουν οι μεταξύ τους αψιμαχίες. Φρόντιζε την ιερή φλόγα στον Όλυμπο και ήταν η θεά της εστίας, της οικιακής ζωής και της οικογένειας. Η Margaery αντιπροσώπευε την οικογενειακή ζωή και τις αξίες της, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν στους Tyrell, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο φέρθηκε στον Tommen. Η καλοσύνη της (κι ας δολοφόνησε με τη γιαγιά της τον Joffrey, κανείς δεν της κρατάει κακία γι’ αυτό) έμεινε στην ιστορία των Επτά Βασιλείων πριν η Cersei δώσει τέλος στη ζωή της με την ανατίναξη του Great Sept.

 

 

 

 

 

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της Δήμητρας και του Δία. Ο Άδης την ερωτεύτηκε, την απήγαγε και την έκλεισε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Η Δήμητρα τη ζήτησε πίσω και έπεισε τον Άδη να την αφήνει για έξι μήνες μακριά από τον Κάτω Κόσμο. Η Sansa Stark πήγε στον “Κάτω Κόσμο”, το King’s Landing, για να παντρευτεί τον Joffrey. Παρέμεινε αιχμάλωτη για αρκετό καιρό, μέχρι που κατάφερε να αποδράσει, έστω υπό τις συνθήκες της δολοφονίας του Joffrey, και να ζήσει ξανά στον Πάνω Κόσμο, προσπαθώντας να φέρει την άνοιξη στον Βορρά του Westeros. 

 

 

 

 

 

 

Η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Ήταν κόρη του Δία και της Μήτιδος, της πρώτης του συζύγου. Η γενναιότητά της σε συνδυασμό με το κριτικό της πνεύμα τής επέτρεπε να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων και να επιλέγει να υποστηρίξει τα εμπόλεμα μέρη που είχαν το δίκιο με το μέρος τους, όπως στην περίπτωση των Ελλήνων στον Τρωικό Πόλεμο. Η Catelyn Stark ήταν σοφή και διέθετε στρατηγική, όμως ήταν ταυτόχρονα και πολύ άτυχη, καθώς οι ιδιότητες αυτές δεν αρκούν για να επιβιώσεις σε πόλεμο με τους Lannisters. Χρειαζόταν και λίγη πονηριά την οποία, δυστυχώς, δεν διέθετε. 

 

 

 

 

 

 

 

Η Εκάτη ήταν η θεότητα του φωτός και της μαγείας, που συνδεόταν με τα βότανα, τα φαντάσματα και τη νεκρομαντεία. Η καταγωγή της λατρείας της δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, ωστόσο πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την περιοχή της Θράκης. Η Melisandre είναι η απεικόνιση της θεάς Εκάτης στον κόσμο του Game of Thrones, καθώς είναι ιέρεια του Θεού του Φωτός και μάγισσα που γνώριζε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που βρίσκονται στον κόσμο προς όφελός του – κι ας διάβαζε καμιά φορά με λανθασμένο τρόπο τα σημάδια που της δινόντουσαν. 

 

 

 

 

 

 

Η ετυμολογία του ονόματος Νέμεσις προέρχεται από το ρήμα “νέμω”, που σημαίνει διανέμω δίκαια. Μεταφορικά χρησιμοποιούμενη η λέξη νέμεσις δηλώνει τη θεία δίκη. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου, η Νέμεσις γεννήθηκε από τη Νύχτα, με σκοπό να κρατά την ισορροπία ανάμεσα στους ανθρώπους, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες εκδοχές σχετικά με την καταγωγή της συγκεκριμένης θεότητας. Η Νέμεσις μαζί με άλλες θεότητες όπως η Θέμις προσωποποιούσε τη δικαιοσύνη, καθώς αποκαθιστούσε την τάξη της φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας, τιμωρώντας την υπεροψία και την ανθρώπινη αλαζονεία. Η Arya Stark ανέλαβε στο Game of Thrones τον ρόλο της τιμωρού όσων διέπραξαν την ύβρη κι έτσι, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την ηθική τάξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ήρα ήταν σύζυγος του Δία, κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Ήταν η θεά του γάμου, που ζήλευε τον αδερφό και σύζυγό της Δία για τις απιστίες του. Ήταν επίσης προστάτιδα των γυναικών και της γονιμότητας, αντιπροσωπεύοντας τον πρώιμο φεμινισμό στην αρχαία ελληνική μυθολογία. H Daenerys ήταν μια από τις πιο ισχυρές φεμινιστικές παρουσίες του Game of Thrones, που – μέχρι ένα σημείο, βέβαια – προστάτευε τις γυναίκες και τα παιδιά (εν γένει δηλαδή τους αδύναμους) απέναντι στην αδικία, από όποιον κι αν προερχόταν. 

 

 

 

Πληροφορίες: Wikipedia 

 

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα διασκεδαστικές λεπτομέρειες που δε γνωρίζατε για το Game of Thrones

10 σκέψεις, 10 χρόνια μετά την πρεμιέρα του Game of Thrones

Δέκα ζευγάρια με περισσότερη χημεία από τους Jon Snow και Daenerys Targaryen

11 στιγμές του Game of Thrones που δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment