H Ημερήσια Κουκουβάγια είδε ολόκληρη τη 2η σεζόν "13 Reasons Why" και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις της - The Daily Owl
fade
39533
post-template-default,single,single-post,postid-39533,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

H Ημερήσια Κουκουβάγια είδε ολόκληρη τη 2η σεζόν “13 Reasons Why” και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις της

H σειρά – φαινόμενο του Netflix13 Reasons Why, ή αλλιώς Δεκατρία Γιατί“, όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά, βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Jay Asher που εκδόθηκε το 2007. Η πρώτη σεζόν, που περιλάμβανε 13 επεισόδια, παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η Hannah, μια έφηβη μαθήτρια λυκείου αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της, λίγο καιρό μετά τη μετακόμιση με την οικογένειά της σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια. 

 

 

 

H 1η σεζόν και οι αντιδράσεις του κοινού

 

 

Η σειρά δίχασε το τηλεοπτικό κοινό, καθώς πολλά από τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν σε αυτήν θεωρήθηκαν ως “ιδιαίτερα ενοχλητικά” στην απεικόνισή τους, όπως π.χ. η αυτοκτονία της Hannah, και καθώς η κατάθλιψη της πρωταγωνίστριας δεν αναδείχθηκε όσο θα χρειαζόταν για να γίνει απολύτως κατανοητή από την ψυχιατρική της πλευρά από όλους τους τηλεθεατές, η ίδια η αυτοκτονία θεωρήθηκε ότι στην ουσία της ωραιοποιήθηκε.

 

 

 

Τα εργαλεία παρακολούθησης της 2ης σεζόν 

 

 

Το Netflix, λοιπόν, αποφάσισε για τη 2η σεζόν της σειράς, της οποίας το περιεχόμενο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την δημοφιλή πλατφόρμα streaming, καθώς η 1η είχε καλύψει πλήρως τα γεγονότα του βιβλίου, να δημιουργήσει, επιπρόσθετα με ειδικά βίντεο όπου οι πρωταγωνιστές παρακινούσαν το κοινό να μιλήσει με ειδικούς σε περίπτωση που αναγνωρίζει κάτι από τον εαυτό του στα γεγονότα της σειράς, ειδικά εργαλεία για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη σειρά, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται ένα website και ένας οδηγός για εφήβους και νέους, που θίγει ζητήματα που παρουσιάζονται στη σειρά, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, το bullying, τα ναρκωτικά. κ.λπ. 

 

 

 

Οι ένοχοι, οι αθώοι και η ζωή μετά το τραυματικό γεγονός

 

 

Η 2η σεζόν της σειράς, ξεκινά, λοιπόν από το σημείο όπου η δίκη ανάμεσα στους γονείς της Hannah και το Liberty High School έχει αρχίσει και οι μάρτυρες καταθέτουν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με την υπόθεση. Καθώς οι μαθητές του σχολείου και όλοι όσοι σχετίζονται με την υπόθεση αρχίζουν να κάθονται στην (άβολη) θέση του μάρτυρα, μια σειρά από φωτογραφίες polaroid (το “analogue” στοιχείο που είχαν υποσχεθεί οι δημιουργοί στη φετινή σεζόν μετά τις περσινές μαγνητοταινίες) αποκαλύπτει κι άλλα μυστικά της μικρής πόλης, πάντα σε σχέση με τα παιδιά του σχολείου, αλλά και τους μεγάλους που έχουν χωριστεί σε δυο άτυπα στρατόπεδα: οι μεν θέλουν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι δε είτε δεν θέλουν καν να συμβεί αυτό, είτε είναι αδιάφοροι απέναντι στο γεγονός – όλοι για να προστατέψουν κάτι. 

 

Το μετατραυματικό στρες των μαθητών είναι εμφανές και καταλαμβάνει κομμάτι κομμάτι την καθημερινή τους συμπεριφορά. Ποιον μπορείς να εμπιστευτείς και ποιος είναι έτοιμος να “σου τη φέρει”; Πώς αντιμετωπίζεις την απώλεια, τον εκφοβισμό, τις απειλές, την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος που ευνοεί την ατιμωρησία και τη συνέχιση της αδιαφορίας απέναντι στις φαυλότητες που κυριαρχούν στο Liberty High School;

 

 

 

Οι πρωταγωνιστές 

 

 

Στη δεύτερη σεζόν του Δεκατρία Γιατί, η Jessica, o Clay, o Alex, o Tyler, o Justin, o Tony, αλλά και οι Liv, Mr. Porter, Mr. & Mrs Walker, αγωνιούν για διαφορετικά πράγματα, αλληλεπιδρώντας εκούσια ή ακούσια στο πλαίσιο μιας μικρής πόλης που αποτελεί μικρογραφία της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και όπου “ο εκφοβισμός σου/ η παρενόχλησή σου είναι η αυτοεπιβεβαίωσή μου” (κατά το “ο θάνατός σου είναι η ζωή μου”).

 

 

 

Στο λύκειο Liberty επί της ουσίας δεν υπάρχουν “καλοί και κακοί”, αλλά παιδιά χωρίς τα ψυχικά εφόδια και τις κοινωνικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής, κι έτσι είτε αυτά καταλήγουν να είναι θύματα, είτε θύτες, είτε και τα δυο, καθώς μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο βίας, λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής, και έλλειψης ανεκτικότητας. Τα Δεκατρία Γιατί μάς παρουσιάζουν φέτος μια ιστορία πιο ώριμη, πιο κατασταλαγμένη, ένα teen drama που τώρα βρίσκει τα origins του, αναδεικνύοντας τις αστοχίες των παιδιών, τα λάθη των γονιών και της κοινωνίας που, αν δεν έριχνε στο τσουβάλι κάθε πρόβλημα (και) των (θεωρητικά) privileged ανθρώπων, ίσως να μην μεγάλωνε στους κόλπους της ανθρώπους ανίκανους να αντιμετωπίσουν τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν να είναι – αν φυσικά είχαν αναπτύξει στόχους στο πλαίσιό της.

 

 

 

Η μεταμέλεια (ή και η έλλειψή της), η αλλαγή συμπεριφοράς, η προσωπική εξέλιξη μέσα από τη συνειδητοποίηση και η διαχείριση του τραύματος (πρόσφορη και μη) παρουσιάζονται γλαφυρά και στη δεύτερη σεζόν, με τους τηλεθεατές να βλέπουν την ιστορία να ολοκληρώνεται με τις όποιες νίκες και ήττες των εμπλεκόμενων σε αυτήν.

 

 

 

Οι Δεκατρείς Λόγοι είναι, στη φετινή σεζόν, εκατοντάδες λόγοι για τους οποίους ένας έφηβος (ιδίως με την βοήθεια των εργαλείων που προσφέρει το Netflix) ή ένας ενήλικος οφείλει να παρακολουθήσει στην οθόνη του μια ανθολογία από συμπεριφορές που υπάρχουν δίπλα μας κι απλώς δεν έχει τύχει να τις παρατηρήσουμε. Ειδικά με δεδομένο ότι η κατάθλιψη σε δυο χρόνια υπολογίζεται πως θα είναι η νούμερο ένα επιδημία παγκοσμίως, και με προβλήματα όπως η οπλοκατοχή και οπλοχρησία από εφήβους, το bullying και η χρήση ναρκωτικών ουσιών να απασχολούν κατά κύριο λόγο τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, η ιστορία της Hannah Baker δεν είναι δύσκολο να επαναληφθεί δίπλα μας. Και δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί.

 

Η 2η σεζόν Δεκατρία Γιατί θα είναι διαθέσιμη για streaming στο Netflix στις 18 Μαΐου. 

 

Ενημερωθείτε για τη σειρά εδώ: 13ReasonsWhyInfo

 

 

 

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment