Μαγεία και Πεμπτουσιωτές - The Daily Owl
fade
5188
post-template-default,single,single-post,postid-5188,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Μαγεία και Πεμπτουσιωτές

Οι ταινίες του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” και του “Χάρι Πότερ” συμβάδισαν χρονικά στις κινηματογραφικές αίθουσες και μας ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο. Πολλοί είπαν πως υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δυο επικά saga. Και αυτό είναι αλήθεια αφού και τα δύο καταπιάνονται με τον κόσμο της φαντασίας, όπου η μαγεία δίνει τη θέση της στο ρεαλισμό. Πέρα όμως από τις γενικές ομοιότητες υπάρχει και μία που είναι κοινή και στα δύο αλλά εμφανίζεται με διαφορετικό όνομα σε καθένα από αυτά. Φυσικά αναφέρομαι στην ομοιότητα που παρουσιάζουν οι Πεμπτουσιωτές του Λόρδου Βόλντεμορτ και το Δαχτυλίδι του Σκοτεινού άρχοντα Σάουρον.

Σε αυτό το άρθρο, που αποτελεί το πρώτο μέρος, θα αναφερθούμε στους Πεμπτουσιωτές.

Στα αγγλικά η λέξη «Horcrux» θέλει να δηλώσει «την εξωτερικευμένη ψυχή»,«τον τρομαχτικό σταυρό» και αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά αυτού του σκοτεινού μαγικού. Στα ελληνικά αποδόθηκε για να δείξει την έκπτωση της ανθρώπινης ψυχής του μάγου που τολμά να το πραγματοποιήσει!
Πεμπτουσιωτής λέγεται το ισχυρό αντικείμενο σκοτεινής μαγείας, στο οποίο κάποιος μάγος κρύβει ένα κομμάτι της ψυχής του θέλοντας να παραμείνει αθάνατος! Η μαγική κοινότητα δεν έδινε πληροφορίες για αυτό και το μόνο βιβλίο στο οποίο θα μπορούσε να βρει περισσότερες πληροφορίες κανείς, το Μυστικά της Σκοτεινότερης Τέχνης, φρόντισε να το απομακρύνει ο  Άλμπους Ντάμπλντορ από το Απαγορευμένο Τμήμα της μαγικής βιβλιοθήκης της Σχολής Χόγκουαρτς, μόλις αντιλήφθηκε τον μαθητή Τομ Ριντλ να το επεξεργάζεται…

Ο Έρπων ο Δεινός ήταν ο εμπνευστής των Πεμπτουσιωτών. Πολλά χρόνια αργότερα ο Τομ Ριντλ, που ο ίδιος μετονόμασε τον εαυτό του σε Λόρδο Βόλντεμορτ, έφτιαξε 8 πεμπτουσιωτές διψώντας για αιώνια εξουσία και αδιαφορώντας για την ψυχή.

Κανονικά, το σώμα είναι φθαρτό και η ψυχή είναι αθάνατη, στην περίπτωση όμως αυτού του ξορκιού οι ρόλοι αντιστρέφονται. Ο πεμπτουσιωτής είναι πανίσχυρος και δεν μπορεί σχεδόν τίποτα συνηθισμένο να τον καταστρέψει, όπως η φωτιά ή ένα απλό ξόρκι, ενώ το κομμάτι της ψυχής που κρύβει είναι εντελώς αδύναμο και είναι σταματημένο στη στιγμή που αποκόπηκε από την ψυχή του κατόχου του. Για αυτό το λόγο και το κομμάτι της ψυχής που βρισκόταν μέσα στο ημερολόγιο είχε την μορφή του έφηβου Βόλντεμορτ. Ωστόσο, ισχυρά απαγορευμένα ξόρκια, όπως το “Πυρ της Κολάσεως” που έκανε ο Βίσεντ Γκραμπ και κατέστρεψε το διάδημα της Ραβένας Ραβενκλόου, ή ισχυρά δηλητήρια, όπως το δηλητήριο από τους κυνόδοντες του Βασιλίσκου από το οποίο καταστράφηκε το ημερολόγιο του Τομ Ριντλ και το Κύπελλο της Χέλγκα Χάφλπαφ, ή μαγικά αντικείμενα, όπως το ξωτικοφτιαγμένο σπαθί του Γκρίφιντορ – που είχε εμποτιστεί με το δηλητήριο του Βασιλίσκου – και από το οποίο καταστράφηκαν το δαχτυλίδι του Μαρβόλο Γκάουντ, το μενταγιόν του Σάλαζαρ Σλύθεριν και η Ναγκίνι, ή τέλος, από την θανατηφόρα κατάρα, την Αβάντα Κεντάβρα, εξ αιτίας της οποίας καταστράφηκε το κομμάτι της ψυχής του Χάρι που λειτουργούσε ως Πεμπτουσιωτής, αντικείμενα δηλαδή ή πολύ ισχυρά ξόρκια που εξασφαλίζουν έναν αναπόδραστο θάνατο, μπορούν να εξοντώσουν και τους Πεμπτουσιωτές.

Βέβαια μια τέτοιου είδους καταστροφή δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Τα αντικείμενα αυτά, ως φορείς μαύρης μαγείας, έχουν τη δυναντότητα να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις αυτών που όχι μόνο στρέφονται εναντίον τους αλλά απλά τα έχουν στην κατοχή τους. Σε όποιον τους κατέχει μπορούν να  δημιουργήσουν παραισθήσεις με τους χειρότερους φόβους τους, όπως συνέβη όταν ο Ρον πήγε να καταστρέψει το μενταγιόν του Σλύθεριν και είδε να ξεπηδά ο φόβος του για προδοσία από τους καλύτερους του φίλους, τον Χάρι και την Ερμιόνη, ή να χάσουν την επαφή τους με την πραγματικότητα, όπως συνέβη με την πρωτοετή Τζίνη που είχε «δεθεί» με το ημερολόγιο του Τομ Ριντλ – τόσο που δεν καταλάβαινε τι έκανε – ή να επηρεάσουν αρνητικά τον συναισθηματικό του κόσμο, όπως συνέβη με τον Ρον που γινόταν παράλογα εριστικός και οξύθυμος με τον Χάρι και την Ερμιόνη επειδή φορούσε το μενταγιόν του Σλύθεριν.

Ο Οράτιος Σλάγκχορν, που ήξερε καλά τί είναι αυτό το ξόρκι, θα πρέπει να γνώριζε και άλλους μάγους που είχαν κάνει Πεμπτουσιωτές. Είναι εκείνος που δίνει την πληροφορία πως για να δημιουργηθεί ένας Πεμπτουσιωτής, πέρα από το μαγικό ξόρκι, ο μάγος θα πρέπει να κάνει και μια φρικτή και απάνθρωπη πράξη, δηλαδή δολοφονία. Με αυτό τον τρόπο η ψυχή κομματιάζεται και μπορεί να την κρύψει ο μάγος, δένοντάς την με τον υλικό και επίγειο κόσμο. Πεμπτουσιωτές μπορούν να γίνουν διάφορα αντικείμενα, όπως το ημερολόγιο του Τομ Ρίντλ, το μενταγιόν του Σάλαζαρ Σλύθεριν, το δαχτυλίδι του Μαρβόλο Γκάουντ, το διάδημα της Ραβένας Ραβενκλόου, το κύπελλο της Χέλγκα Χάφλπαφ, ή  ζωντανά πλάσματα, όπως ο  καθηγητής Κουΐρέλ, το φίδι Ναγκίνι και ο Χάρι Πότερ.

Μπορεί στόχος του σκοτεινού άρχοντα να ήταν ο χωρισμός της ψυχής του σε επτά κομμάτια, όμως έκανε και τον Χάρι Πεμπτουσιωτή, χωρίς να το καταλάβει, όταν υποτίμησε τη θυσία της Λίλη και στράφηκε εναντίον του. Έχοντας έμμονη με τις συλλογές από μικρός, φρόντισε οι περισσότεροι Πεμπτουσιωτές του να είναι αντικείμενα ιστορικής αξίας και προσπάθησε να πάρει στην κατοχή του όσα σχετίζονταν με τους τέσσερεις ιδρυτές του Χόγκουαρτς. Νόμιζε ότι κατείχε αντικείμενα μόνο των τριών, Σλύθεριν, Ράβενκλοου και Χάφλπαφ ενώ, λόγω του Χάρι Πότερ που ήταν μακρινός απόγονος του Γκρίφιντορ,  κατείχε και των τεσσάρων, με τον Χάρι φυσικά να είναι ένας έμψυχος Πεμπτουσιωτής.

Λόγω της αλαζονείας του και της δίψας του για αιώνια ζωή, δεν υπολόγισε τις τραγικές συνέπειες των Πεμπτουσιωτών. Η απώλεια της ενότητας της ψυχής του μάγου, οδηγεί αναπότρεπτα στην απώλεια των συναισθημάτων, της ηθικής και της ισορροπίας του. Το μόνο αντίδοτο ίσως να ήταν οι ενοχές για τις φρικτές πράξεις, αλλά χωρίς συναισθήματα και με απουσία κάθε ηθικής, καμία τύψη δεν μπορεί να υπάρξει. Έτσι, με την καταστροφή των Πεμπτουσιωτών ο μάγος με την κομματιασμένη ψυχή δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην άλλη ζωή ή να γίνει φάντασμα, αλλά χάνεται στο limbo του χαμένου του μυαλού χωρίς καμία σωτηρία, όπως συνέβη και με τον ηττημένο Βόλντεμορτ…

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

Sophia Valentinos-Karolos

Sophia Valentinos - Karolos η Ονειροπαρμένη, απόγονος της τρωικής Κασσάνδρας με ειδίκευση σε αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς μύθους, στενή φίλη του Λόγου, του Παραμυθιού, της Φαντασίας και του Ονείρου!

4 Comments
 • Avatar
  Armonia

  Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας πω ότι κάνετε υπέροχη δουλειά και να σας συγχαρώ γιάυτο! Τα άρθρα σας είναι πάντα πολύ όμορφα! Να κάνω μία μικρή διόρθωση μόνο.. Ο καθηγητής Κουίρελ δεν ήταν πεμπτουσιώτης.. Απλά το πνεύμα του Βόλντεμορτ μπήκε μέσα του γιατί ήταν αδύναμος.. Αυτά! Συνεχίστε την εκπληκτική δουλειά που κάνετε!!

  September 16, 2015 at 7:24 pm Reply
  • Sophia Valentinos-Karolos
   Sophia Valentinos-Karolos

   Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και που διάβασες το άρθρο μου.
   Δεν είμαι τόσο σίγουρη για αυτό. Αλλωστε σαν πρόθεση είχε να κόψει την ψυχή του σε 7 κομμάτια.
   Θα το ψάξω για να βεβαιωθώ, σε ευχαριστώ όμως για την παρατήρησή σου!

   January 14, 2016 at 4:55 pm Reply
 • Avatar
  christina

  Σαν μεγάλη φαν του Χάρυ Πότερ ενθουσιάστηκα με αυτό το άρθρο αλλά θα συμφωνήσω με την κοπέλα πιο πάνω ότι ο καθηγητής Κουίρελ δεν είναι πεμπτουσιωτής . Το είπες και μόνη του εφτά κομμάτια ένα υπάρχει μέσα στο Βολντεμορτ και τα άλλα έξι είναι τα αντικείμενα και το φίδι που αναφέρεις πιο πάνω
  Πολλή καλή δουλειά γενικά μπράβο

  February 1, 2016 at 2:28 pm Reply
 • Avatar
  MIRTO

  ¨Ο κθηγητής ΗΤΑΝ πεμπτουσιώτης. Υπάρχουν 7 βιβλία που εξηγούν τη ζωή του και το καθένα έχει έναν πεμπτουσιωτή.

  July 7, 2020 at 12:06 pm Reply

Post a Comment