Χόγκσμιντ: το χωριό των μάγων - The Daily Owl
fade
5436
post-template-default,single,single-post,postid-5436,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Χόγκσμιντ: το χωριό των μάγων

Στον κόσμο του Χάρι Πότερ υπάρχει ένα και μοναδικό χωριό, το οποίο κατοικείται αποκλειστικά από μάγους. Το όνομά του είναι Χόγκσμιντ και βρίσκεται αρκετά κοντά στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια, αλλά και στο σιδηροδρομικό σταθμό που αποτελεί το βορειότερο και τερματικό σταθμό του Χόγκουαρτς Εξπρές.
Παρ’ ότι αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο, ουσιαστικά η πρώτη ‘γνωριμία’ των μαθητών του Χόγκουαρτς με το γραφικό χωριουδάκι γίνεται στο τρίτο βιβλίο (και αντίστοιχη ταινία) της σειράς, «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν».

 
Η ιστορία του

Σύμφωνα με την παράδοση, το Χόγκσμιντ ιδρύθηκε περισσότερο από χίλια χρόνια πριν, σχεδόν την ίδια εποχή με τη Σχολή Χόγκουαρτς, από το μεσαιωνικό μάγο Χένγκιστ του Γούντκροφτ. Κάποιοι αναφέρουν πως το ίδρυσε επειδή διωκόταν από τους Μαγκλ, άλλοι πως είχε βαρεθεί να περιτριγυρίζεται από εκείνους και γι’ αυτό ίδρυσε ένα χωριό αποκλειστικά για μάγους. Το 1612 πραγματοποιήθηκε μια εξέγερση καλικάντζαρων σ’ εκείνη την περιοχή, και το Χόγκσμιντ χρησίμευσε ως έδρα των μάγων που μάχονταν εναντίον τους.
Ήδη πριν από το 1714, όταν υπογράφηκε το σχετικό Διάταγμα, οι μαθητές του Χόγκουαρτς που φοιτούσαν από το τρίτο έτος και πάνω μπορούσαν να το επισκέπτονται στις εξόδους που πραγματοποιούσαν τα Σαββατοκύριακα, προσκομίζοντας μια γραπτή άδεια από τους κηδεμόνες τους. Στην περίπτωση του Χάρι όμως δε δόθηκε η απαραίτητη αυτή άδεια, μιας και ο ίδιος ουσιαστικά το είχε σκάσει από τους Ντάρσλι (οι οποίοι δε νομίζω να ενδιαφέρονταν, ούτως ή άλλως, για τις Σαββατιάτικες εξόδους τους ανηψιού τους.) Έτσι, στην πρώτη επίσκεψή του στο φημισμένο χωριό, ο Χάρι ακολουθεί τους φίλους του, Ρον και Ερμιόνη, χρησιμοποιώντας τον αόρατο μανδύα του πατέρα του, έτσι ώστε να μπορέσει να φύγει από τη Σχολή απαρατήρητος. Τελικά όμως, στο τέλος της χρονιάς ο Χάρι παίρνει την πολυπόθητη γραπτή άδεια από το νονό του – Σείριο Μπλακ – κι έτσι μπορεί να σεργιανίζει πλέον ανενόχλητος ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τα μαγαζιά του Χόγκσμιντ.

the_three_broomsticks_by_poiv-d49caqq

by poiv

Το Χόγκσμιντ διαδραμάτισε δευτερεύοντα μεν, αλλά σημαντικό δε, ρόλο σε διάφορα γεγονότα που συνέβησαν στα χρόνια που ακολούθησαν. Πέρα από τις καθιερωμένες, ανέμελες επισκέψεις των μαθητών τα Σαββατοκύριακα, την κατανάλωση βουτυρόμπιρας στα ‘Τρία Σκουπόξυλα’ και ζαχαρωτών στις ‘Μελόχουφτες’ και τις επισκέψεις στο κατάστημα μαγικών τρικ του ‘Ζόνκο’, το χωριό αρκετές φορές θεωρήθηκε ως ιδανικό μέρος συγκέντρωσης, όταν τα πράγματα στη Σχολή γίνονταν σκούρα. Ας μη ξεχνάμε πως στη ‘Γουρουνοκεφαλή’ ουσιαστικά συγκροτήθηκε ο ‘Στρατός του Ντάμπλντορ’, όταν η πανταχού παρούσα ανυπόφορη Ντολόρες Άμπριτζ είχε κάνει κατάληψη σε όλους τους χώρους του Χόγκουαρτς! Και βέβαια τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της μάχης του Χόγκουαρτς, όταν ο Οράτιος Σλάγκχορν κάλεσε τους κατοίκους του να συσπειρωθούν και να βοηθήσουν όσους αγωνίζονταν στο κάστρο. Το μυστικό πέρασμα, που οδηγούσε από τη ‘Γουρουνοκεφαλή’ στο ‘Δωμάτιο των Ευχών’ στο Χόγκουαρτς, αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο περισσότερες από μία φορές.
Κτίρια του Χόγκσμιντ

• ‘Τρία Σκουπόξυλα: η περίφημη παμπ της μαντάμ Ροζμέρτα, που φημίζεται για την καλύτερη βουτυρόμπιρα σε ολόκληρη τη Βρετανία, αλλά και για το ‘ουίσκι της Φωτιάς’, ένα από τα δυνατότερα ποτά που σερβίρονται εκεί. Αποτελεί το αγαπημένο μέρος συγκέντρωσης των μαθητών του Χόγκουαρτς.
Τεϊοποτείο της μαντάμ Πάντιφουτ: αρκετά μικρότερο από τα ‘Τρία Σκουπόξυλα’ και με χαμηλά στρογγυλά τραπεζάκια, το μαγαζί αυτό προτιμάται κυρίως από τα ζευγαράκια για τα ραντεβού τους.
Γουρουνοκεφαλή: η ταβέρνα που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού ανήκει στον Άμπερφορθ Ντάμπλντορ. Απόμερη και βρώμικη, δεν προτιμάται από μαθητές (εκτός αν θέλουν να περάσουν απαρατήρητοι, όπως μερικοί γνωστοί μας.) Διαθέτει ένα μικρό δωμάτιο με ξύλινα τραπέζια και έντονες μυρωδιές, βρώμικα παράθυρα, ενώ οι κυριότεροι πελάτες είναι μερικοί παράξενοι τύποι και ο Χάγκριντ.
• ‘Μελόχουφτες: το ζαχαροπλαστείο του Αμπρόσιους Φλουμ, που φημίζεται για τα ζαχαρωτά, τις καραμέλες και τις πλάκες σοκολάτας του.
Μαγικά Τρικ του Ζόνκο: ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά των μαθητών, με μια τεράστια ποικιλία μαγικών τρικ. Αποτελούσε το αγαπημένο μαγαζί των δίδυμων αδελφών Ουέσλι, όταν φοιτούσαν στο Χόγκουαρτς.
Ντέρβις & Μπάντζις: μικρό κατάστημα που πουλάει κι επισκευάζει μαγικό εξοπλισμό, όπως ραβδιά, χύτρες, σκουπόξυλα κ.α.
Γκλάντραγκς: μαγαζί με είδη ρουχισμού.
Σκρίβενσαφτ: μαγαζί με σχολικά είδη.
Ταχυδρομείο: διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από 300 περίπου κουκουβάγιες, χωρισμένες σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο γρήγορα επιθυμεί ο αποστολέας να φτάσει το γράμμα του στον προορισμό του
Η Καλύβα που Ουρλιάζει: το πιο στοιχειωμένο κτίριο της Βρετανίας, πήρε το όνομά της από τα ουρλιαχτά που ακούγονταν από το εσωτερικό της. Τα παράθυρα και οι πόρτες της είναι κλειστά και κλειδωμένα και είναι εγκαταλελειμμένη. Χρησίμευσε ως καταφύγιο του Ρέμους Λούπιν, όταν εκείνος μεταμορφωνόταν σε λυκάνθρωπο, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως κρυψώνα του Βόλντεμορτ κι άλλων Θανατοφάγων, στη διάρκεια της μάχης του Χόγκουαρτς.

harry-potter-hogsmeade

by Mary GrandPré

 
ΠΗΓΕΣ

Chrissa Vasileiou

Geminis, bookworm, coffee lover, storyteller... Aν δεν έχεις βρει ακόμα το παραμύθι που σε αντιπροσωπεύει, δημιούργησε το δικό σου!

2 Comments
 • Vixen
  Vixen

  εκεί θα περάσω τα γεράματά μου, να το ξέρετε!

  September 4, 2015 at 4:10 pm Reply
 • Chrissa Vasileiou
  Chrissa Vasileiou

  Πολύ καλή ιδέα!! Νομίζω πως ήρθε η ώρα για μας τους Μαγκλ να κάνουμε τη δική μας γειτονιά εκεί! Ραντεβού στα ‘Τρία Σκουπόξυλα’! 😉

  September 8, 2015 at 12:34 am Reply

Post a Comment