Game of Thrones | H σημασία της τελευταίας σκηνής της σειράς - The Daily Owl
fade
54700
post-template-default,single,single-post,postid-54700,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Game of Thrones | H σημασία της τελευταίας σκηνής της σειράς

Μετά την εικόνα ακολουθούν spoilers για όσους δεν έχουν δει το τελευταίο επεισόδιο της 8ης σεζόν Game of Thrones:

 

 

 

Μετά την επιβολή μιας ατιμωτικής (και άνευ αντικειμένου, ελλείψει White Walkers, αλλά απαραίτητης σε κάθε περίπτωση) ποινής στον Jon Snow για τη δολοφονία της Daenerys Targaryen, δυο μέλη της Νυχτερινής Φρουράς κατέφτασαν στο King’s Landing για να τον οδηγήσουν στο Τείχος. Εκεί τον περίμενε ο Tormund μαζί με τον Ghost και έτσι η τελευταία (για πάντα) σκηνή του Game of Thrones τους έδειχνε να βγαίνουν από το Castle Black με κατεύθυνση τον Καναδά τα μέρη όπου κατοικούν οι Wildlings. Στη σκηνή αυτή, πάνω στο παχύ χιόνι, παρατηρήσαμε ένα πράσινο φυτό και κάπως έτσι η σειρά – φαινόμενο που άλλαξε για πάντα τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα έκλεισε με ένα πλάνο των ανθρώπων που βάδιζαν μέσα στο δάσος για να επιστρέψουν εκεί που κάποτε βρισκόταν τα χωριά τους, ώστε να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. H σημασία της τελευταίας σκηνής του Game of Thronesόποιες κι αν ήταν οι σεναριακές επιλογές από τις οποίες προέκυψε εντέλει – είναι πολυεπίπεδη και, ακόμα κι αν εντάσσεται σε μια σεζόν βεβιασμένη σεναριακά, δε χάνει τους συμβολισμούς της. 

 

 

 

Η μοίρα του “μπάσταρδου”

 

 

Ο Jon Snow έπρεπε να τιμωρηθεί από τον Bran the Broken, νέο Βασιλιά του Westeros, διότι διέπραξε ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα. Το Τείχος στην παρούσα φάση των Βασιλείων δεν έχει κανένα νόημα, αφού οι White Walkers αποτελούν οριστικό παρελθόν, όμως ανέκαθεν λειτουργούσε ως ένα άτυπο “σωφρονιστικό κατάστημα”, ως ένας τόπος εξορίας για εγκληματίες – και έτσι θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Ο Jon, παρότι είχε αποδείξει τις ικανότητές του στη μάχη, δεν διέθετε ιδιαίτερες ηγετικές ικανότητες, κι ένας λόγος για τον οποίο η αυτοπεποίθησή του ήταν ανέκαθεν περιορισμένη εδράζεται και στο γεγονός ότι μεγάλωσε στο περιθώριο. Παρότι ο Ned Stark τον μεγάλωνε σαν γιο του, η Catelyn τον μισούσε (αφού δε γνώριζε την αλήθεια για την πατρότητά του) και έτσι η ψυχολογία του καθορίστηκε για πάντα από το γεγονός ότι μεγάλωσε ως το νόθο παιδί ενός άρχοντα. Ούτε η αποκάλυψη της αλήθειας για την πατρότητά του βοήθησε τον Jon – ίσα ίσα που λειτούργησε καταλυτικά ώστε η Daenerys να αισθανθεί πως θα απειλείται αιωνίως από αυτήν. Ίσως το μόνο μέρος, λοιπόν, που ο εκ των πραγμάτων “ανένταχτος” Jon αισθανόταν πραγματικά ελεύθερος και άρα ευτυχισμένος, να ήταν πράγματι οι τόποι πέρα από το Τείχος. Αυτό εξάλλου φαινόταν από όταν παρεισφρήσει στις τάξεις των Ελεύθερων (επί Βασιλείας Mance Rayder) – και βέβαια του το είχε πει και ο Tormund.

 

 

Ίσως λοιπόν ο Bran να σκέφτηκε όλα αυτά (αλλά να “είδε” και λίγο το μέλλον) και να αποφάσισε πως αυτή ήταν η καλύτερη λύση για τον Jon, ο οποίος στο Βορρά θα είχε, μεταξύ άλλων και τον Tormund και τον Ghost – εξάλλου ο Bran μπορούσε να ξέρει πως “είναι φρικτό πράγμα για έναν Targaryen να είναι μόνος του στον κόσμο”. 

 

 

 

 

H υπόσχεση της άνοιξης

 

 

Οι χειμώνες στο Westeros, όπως και τα καλοκαίρια, διαρκούσαν για χρόνια ολόκληρα, πράγμα που φαίνεται να άλλαξε μετά την εξαφάνιση των White Walkers. Το πράσινο φυτό που φαίνεται στην τελευταία σκηνή της σειράς κλείνει έναν κύκλο πολυετών εποχών που διήρκεσε εκατοντάδες χρόνια, έχοντας καθοριστεί εν πολλοίς από τη μαγεία, η οποία πλέον “εκλογικεύεται” στο πρόσωπο του Bran the Broken (με την “πραγματική” μαγεία, δηλαδή τον Drogon, να έχει εγκαταλείψει ήδη την ήπειρο). 

 

 

 

Ο τέλειος κύκλος της αφήγησης

 

 

Στην πρώτη σκηνή του Game of Thrones, που έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2011, μέλη της Νυχτερινής Φρουράς έφευγαν από το Castle Black για μια ακόμα επικίνδυνη αποστολή στον εχθρικό Βορρά. Στην τελευταία σκηνή, ένα πρώην μέλος της Φρουράς, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, οδηγούν με ασφάλεια τους “Άγριους” στα μέρη όπου κάποτε βρισκόταν τα χωριά τους και τα οποία πλέον δεν υπάρχουν εξαιτίας της μαζικής καταστροφής που προκάλεσαν οι White Walkers. Το χάσμα ανάμεσα στους Ελεύθερους Κατοίκους της ηπείρου του Westeros, που δεν αναγνώριζαν την κεντρική εξουσία και είχαν δικό τους αρχηγό, και τους κατοίκους των Επτά Βασιλείων (ή τουλάχιστον τους Άρχοντες με τους οποίους πολέμησαν μαζί εναντίον των White Walkers) έχει γεφυρωθεί σημαντικά. Ο ανεξερεύνητος Βορράς εξακολουθεί να είναι το σπίτι των Ελεύθερων, αλλά και του Jon Snow, και πλέον είναι ασφαλής για τους κατοίκους του. 

 

 

Πηγή πληροφοριών: Screenrant

 

 

Διαβάστε ακόμα:

30 σκέψεις μετά το τελευταίο επεισόδιο της 8ης σεζόν Game of Thrones

Το στοιχείο της 1ης σεζόν Game of Thrones που έδειχνε εξαρχής ποιος θα καθόταν στο Σιδερένιο Θρόνο

Λεπτομέρειες που ίσως δεν παρατηρήσατε στο τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones

20 σκέψεις μετά το 5ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν Game of Thrones

20 σκέψεις μετά το 4ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν Game of Thrones

20 σκέψεις μετά το 3ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν Game of Thrones

20 σκέψεις μετά το 2ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν Game of Thrones

20 σκέψεις μετά το πρώτο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν Game of Thrones

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment