Υπέρ Halloween· Λόγος Υπερασπιστικός - The Daily Owl
fade
8993
post-template-default,single,single-post,postid-8993,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Υπέρ Halloween· Λόγος Υπερασπιστικός

samhain

Samhain

Ένας ακόμη Οκτώβρης πέρασε στην ιστορία και μαζί, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες γιορτές όλου του κόσμου, αυτή του  Halloween. Και για όσους δεν γνωρίζουν, η γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στην ιρλανδική παράδοση και ειδικότερα στο Samhain, την γιορτή του Θεού του Κάτω Κόσμου που ορίζει το τέλος του καλοκαιριού και της συγκομιδής των καρπών και την αρχή του χειμώνα. Μάλιστα, η εναλλαγή αυτή των δύο εποχών, για τους κέλτες συμβολίζει το πέρασμα από τον πάνω στον κάτω κόσμο.

 

800px-Lytras_Nikiforos_Carols

Νικηφόρος Λύτρας, Κάλαντα

Με την πάροδο του χρόνου, η γιορτή αυτή της Κέλτικης παράδοσης που ενέταξε στους κόλπους της η Καθολική Εκκλησία, εμπορευματοποιήθηκε όπως συνέβη και σε άλλες γιορτές και παραδόσεις, ώστε από τον 16ο αιώνα και ύστερα, κατέληξε σε ένα κράμα χριστουγεννιάτικων καλάντων και της δικής μας Αποκριάς με μιά γερή δόση απο σκαλιστές κολοκύθες. Μόνο που, αντί για «Καλήν εσπέρα άρχοντες…», τα παιδάκια βγαίνουν μασκαρεμένα στους δρόμους και κάνουν φάρσες στις γειτονιές για να τσεπώσουν λίγα γλυκά χωρίς να απέχουν φυσικά από το κρέας (από + κρέας) όπως συμβαίνει στην δική μας Αποκριά. Ο μύθος της εορτής δίνει το βράδυ εκείνης της μέρας αυξημένες πιθανότητες στην επίτευξη επαφής με το υπερφυσικό από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. 

 

Όλος ο ντόρος όμως γύρω από το Halloween δεν γίνεται φυσικά για τα προκλητικά κοστούμια νοσοκόμων, μαγισσών και αστυνομικών που κατακλύζουν τους δρόμους μιάς και είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες αμφιέσεις στα μέρη μας, αλλά για το αν είναι σωστό να γιορτάζουμε μια τόσο σκοτεινή όσο και παγανιστική εορτή. «Γιατί να γιορτάσουμε το Halloween και να το εντάξουμε στην κουλτούρα μας αφού δεν έχει καμία σχέση με τις παραδόσεις μας;» θα  επιχειρηματολογήσει κάποιος που δεν γουστάρει το Halloween και θα κάνει τα πάντα για να σε πείσει πως έχει δίκιο.

St. Valentine is pictured in a stained-glass window at the Basilica of St. Valentine in Terni, Italy, Feb. 10. While some details of St. Valentine's life are lost to history, the local diocese believes he was the martyred 3rd-century bishop of Terni. A special Mass was celebrated at the basilica Feb. 10 for engaged couples in advance of Valentine's Day. (CNS photo/Paul Haring) (Feb. 12, 2013) See VALENTINE-TERNI and VALENTINE-LEGEND Feb. 12, 2013.

St. Valentine, St. Valentine in Terni, Italy

“Ε, όχι, λοιπόν, κύριε συντηρητικέ, το Halloween θα το γιορτάζουμε και να μην το πιάνεις στο στόμα σου!” θα υπερθεματίσει κάποιος που του αρέσει η ξενόφερτη αυτή εορτή. Είναι γνωστό ότι το Halloween δεν είναι κομμάτι της ελληνικής παράδοσης αλλά μήπως ο Άγιος Βαλεντίνος είναι; Όχι φυσικά. Και το ιστορικό υπόβαθρο της γιορτής του “Αγίου των ερωτευμένων” δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή της μορφή. Ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος που φυλακίστηκε και μαρτύρησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. επί αυτοκράτορος Κλαυδίου γιατί πάντρευε κρυφά Χριστιανούς μέχρι που τελικά τον αποκεφάλισαν στις 14 Φεβρουαρίου του 169 μ.Χ. Η μέρα αυτή ταυτίστηκε με τον έρωτα κατά τον μεσαίωνα όταν ο Βαλεντίνος και οι πράξεις του συνδέθηκαν με τον ιπποτική αγάπη και τις προσπάθειες του ερωτευμένου να κατακτήσει την καρδιά της αγαπημένης του υπερνικώντας κάθε εμπόδιο.

Έκτοτε, η 14η Φεβρουαρίου κατέληξε σωστό εμπόριο με όλα τα μαγαζιά του κόσμου να γεμίζουν τα ράφια τους με αρκουδάκια, καρδούλες και όλα τα συναφή ώστε να αποδώσουν φόρο τιμής στον Βαλεντίνο και να ενισχύσουν το πάθος των ερωτευμένων. Στην ουσία, μόνο οι μαγαζάτορες ενισχύουν τη τσέπη τους. Αλίμονο στους απανταχού ερωτευμένους αν περιμένουν μόνο εκείνη τη μέρα για να εκφράσουν τον έρωτα τους.

Κάποιος θα πει πως δεν έχουν ασπαστεί όλοι αυτή την μέρα ως εορταστική. Δεκτόν. Υπάρχει όμως κάτι, όπου όλοι το έχουμε υιοθετήσει στο έπακρο, ένα κάπως… ξενικό πρότυπο αντικαθιστώντας την δική μας παράδοση εν προκειμένω. 

kalanta_500_1

Kάλαντα Παραδοσιακά

Αναφερόμαστε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που φαίνεται να το προτιμούμε αντί για το πατροπαράδοτο ελληνικό καραβάκι. Ελάχιστες φορές το είδαμε στολισμένο σε κάποια πλατεία αντί για έλατο και αυτό, σε κάποιο μικρό χωριό που η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι μεγαλύτερης ηλικίας (για τα πρακτικά, μία μόνο φορά στολίστηκε καράβι στη πλατεία Συντάγματος, το 2013, ο Πειραιάς κρατά ακόμη τα προσχήματα). Όλοι στα σπίτια στολίζουμε έλατο που… “μ΄αρέσει πως μ’ αρέσει!”, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει κομμάτι της κουλτούρας της ένα γερμανικό/αμερικάνικο έθιμο σε σημείο που να έχει ξεγράψει ένα δικό της. Και όλη η προβληματική γύρω απο το Halloween είναι να στολίσει κάποιος για ένα σαββατοκύριακο το σπίτι του με κολοκύθες, να μαζευτεί με την παρέα του για τρομακτικές ιστορίες και θρίλερ ή να πάνε μασκαρεμένοι σε κάποιο θεματικό πάρτι που έχει οργανώσει κάποιο μαγαζί;

military_parade_Rome

Military parade, Rome

 Μήπως να αναφερθούμε και στις παρελάσεις που κάναμε σαν μαθητές και παρακολουθούμε τώρα από μια καφετέρια, για να τιμήσουμε την εθνική επέτειο σου και τους νεκρούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα; Καθαρά ευρωπαϊκή πρακτική που έχει τις ρίζες της στη Ρώμη του 1ου αιώνα όταν αυτοκράτορας ήταν ο Τίτος Φλάβιος και που επανήλθε στο προσκήνιο στα μέσα του 17ου αιώνα από τον Λουδοβίκο ΙΔ’ της Γαλλίας και έφερε στην Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα ο Όθωνας. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, αν κάποιος ηγέτης αποφασίσει ότι το Halloween θα είναι πλέον επίσημη εορτή του ελληνικού κράτους, δεν θα πρέπει να μας πειράξει.

Όσο λοιπόν το Halloween κάνει τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά, ενισχύοντας το ζεστό και οικογενειακό κλίμα με τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται στα σπίτια, προκαλεί τους ανθρώπους να γίνουν πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί (βλέπε χειροποίητα στολίδια και γλυκά, ακόμα και άρθρα που γράφονται για το Halloween) αλλά και  αναγκάζει το χρήμα να κινείται στην αγορά, δίνοντας ζωή σε πολλές επιχειρήσεις, τότε το να υιοθετήσει κάποιος το Halloween ως μέρος της εορταστικής του κουλτούρας, είναι εξίσου σωστό με τις άλλες ξενόφερτες παραδόσεις που έχει ήδη ασπαστεί και θα πρέπει να το γιορτάζει χωρίς ενοχές και με μεγάλη ευχαρίστηση. Ας σκεφτούμε, ότι το να υιοθετούμε ξενόφερτα πρότυπα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξεχνάμε τα δικά μας.

 

 

ΠΗΓΕΣ

Ο Δημοσιοκάφρος

Με φωνάζουν Δημοσιοκάφρο αλλά ακούω και στο Κατηραμένος Όφης. Πότε ντύνομαι φοιτητής, πότε μουσικός, πότε Batman...shh it's a secret! http://o-katiramenos-office.blogspot.gr/

1 Comment
  • Avatar
    Freedom ???

    Πόσο σωστός… Έχεις απόλυτο δίκιο διότι με όλα τα αλλά δεν έχουν θέμα μόνο με το Halloween έχουν διότι είχε προέρθει από γιορτή για τον θεό του κάτω κόσμου αλλά δεν καταλαβαίνουν πως οι περισσότεροι με το Halloween απλώς περνούν καλά και δεν προσκυνούν τον “θεό”…. ?????????????? #HappyLateHalloween

    November 1, 2015 at 10:50 pm Reply

Post a Comment