"Εφιάλτες και Παραμύθια" του Αντώνη Τουμανίδη - The Daily Owl
fade
19316
post-template-default,single,single-post,postid-19316,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

“Εφιάλτες και Παραμύθια” του Αντώνη Τουμανίδη

 

Ο Αντώνης Τουμανίδης, γνωστός στους λογοτεχνικούς –κι όχι μόνο– κύκλους ως ‘Toymaker’, έχει στο ενεργητικό του ένα λαμπρό βιογραφικό τόσο σε σπουδές, όσο και σε συγγραφικά projects. Δημιουργός του “The Toymaker’s Diary” ,του πρώτου αμιγώς ελληνικού λογοτεχνικού blog με θέμα τον τρόμο, και έχοντας γράψει περισσότερες από 300 ιστορίες τρόμου, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο το 2010. Το 2015 κυκλοφόρησε το «Εφιάλτες και παραμύθια», μια ιδιαίτερη συλλογή διηγημάτων με 23 γνωστά μας παραμύθια γραμμένα στην ενήλικη, σκοτεινή μορφή τους.

 

«Μια φορά κι έναν καιρό…» 9789604978557-1000-1131362

Κάπως έτσι ξεκινάνε όλα τα παραμύθια. Υπάρχουν και κάποια παραμύθια, όμως, που είναι διαφορετικά απ’ αυτά που συνηθίζαμε να διαβάζουμε όταν ήμαστε παιδιά. Είναι ‘ενήλικα’ παραμύθια. Διαφορετικά. Σκοτεινά.

Στο βιβλίο αυτό, η πένα του Αντώνη Τουμανίδη μεταμορφώνει 23 αγαπημένα παραμύθια, τα αποδομεί από την γνωστή σε μας μορφή τους και τα δημιουργεί εκ νέου, δίνοντάς τους την αρχική, μεσαιωνική, ενήλικη υπόστασή τους –ως γνωστόν, η αρχική εκδοχή των περισσότερων από αυτά δεν προορίζονταν ακριβώς για παιδικά αυτιά! Η προσέγγισή τους εδώ είναι σκοτεινή, χωρίς ωραιοποιημένα ‘φτιασίδια’, χωρίς λαμπερή χρυσόσκονη. Καθένα κρύβει έναν φόβο, μια κατάρα, ένα σκοτεινό μυστικό, μια ισχυρή δόση τρόμου ή θανάτου… Ο Πινόκιο, η Μαλέφισεντ, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, η Αλίκη, η Ραπουνζέλ, το κοριτσάκι με τα σπίρτα και άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες έχουν να διηγηθούν μια διαφορετική ιστορία, αρκεί να είναι κανείς προετοιμασμένος να την ακούσει.

Το κάθε διήγημα μαρτυρά την προσοχή, την επιμέλεια και τη μελέτη που επέδειξε ο συγγραφέας κατά την έρευνα και τη συγγραφή του. Το καθένα έχει κάτι διαφορετικό να πει, ο κάθε ήρωας να αφηγηθεί. Τα Παραμύθια μεταμορφώνονται σε Εφιάλτες για γερά νεύρα και ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πως, μερικές φορές, δεν τελειώνουν όλα τα παραμύθια με το κλασικό «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Το μόνο σίγουρο είναι πως, όποιος επιλέξει να το διαβάσει, δε θα ξαναδει ποτέ πια τους ήρωες των παραμυθιών με το ίδιον τρόπο!

 

** Το βιβλίο “Εφιάλτες και παραμύθια” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Raven. **

Chrissa Vasileiou

Geminis, bookworm, coffee lover, storyteller... Aν δεν έχεις βρει ακόμα το παραμύθι που σε αντιπροσωπεύει, δημιούργησε το δικό σου!

No Comments

Post a Comment