Τα πλάσματα της Μέσης Γης | Μέρος Α' - The Daily Owl
fade
15738
post-template-default,single,single-post,postid-15738,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Τα πλάσματα της Μέσης Γης | Μέρος Α’

Μέσα απ’τα αριστουργήματα του J.R.R. Tolkien, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας ένας κόσμος μαγικός, γεμάτος ειδυλλιακά, πανέμορφα τοπία, εξωτικές γλώσσες και διάλεκτοι, υπέροχα και τρομερά πλάσματα. Πολλά απ’αυτά τα πλάσματα έχουν πάρει σάρκα και οστά μέσα απ’τις ταινίες “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” και το “Χόμπιτ“, αφήνοντας μας εκστασιασμένους από την πρωτοτυπία και τη φαντασία που διακατείχε τον επικό αυτό συγγραφέα. Είναι προφανές, ότι η καταγραφή όλων των πλασμάτων της Μέσης Γης, σύμφωνα με τα βιβλία και τις ταινίες, είναι αδύνατη, καθώς η λίστα θα ήταν ατέρμονη, γι’αυτό το λόγο τα παρακάτω αποτελούν (ίσως/ και έπειτα από αρκετή σκέψη) τα πιο δημοφιλή πλάσματα της Μέσης Γης.

 

 

 

1. Δράκοι

Οι Δράκοι αποτελούν ένα απ’τα δαιμονικά πλάσματα που μεγάλωσε στα μπουντρούμια του ο Μόργκοθ κατά την Πρώτη Εποχή. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: 1) Cold Drakes (αυτοί που περπατούσαν μόνο, είχαν τεράστια δόντια, νύχια καθώς και μια πανοπλία από ατσαλένια λέπια), 2) αυτοί που απλά πετούσαν και οι 3) Fire Drakes (αυτοί που πετούσαν και εξέπνεαν φωτιά). Οι δυνατές ουρές τους που μπορούσαν με ένα μόνο χτύπημα να συντρίψουν οποιαδήποτε ασπίδα, η αντοχή τους στην πτήση, η φωτιά που εξέπνεαν, η οποία μπορούσε να κάψει τα πάντα σε μεγάλη ακτίνα, η οξύτητα στο βλέμμα τους, η αγάπη τους για τα αινίγματα και τους γρίφους, καθώς και η εξυπνάδα που διέθεταν λόγω της αρχαιότητας τους, τους καθιστά απ’τα πιο αξιοσημείωτα πλάσματα, όμως όπως κάθε ον, οι δράκοι είχαν και σημαντικά ελαττώματα. Ήταν πολύ ματαιόδοξα, άπληστα, δόλια και οργισμένα πλάσματα και αυτό πολλές φορές σήμαινε την καταστροφή τους. Επίσης, σιχαίνονταν το νερό και απέφευγαν το φως της ημέρας. Το αίμα τους ήταν μαύρο και δηλητηριώδες, ενώ η ανάσα τους αποτελούνταν από φλεγόμενο θειάφι και γλίτσα. Μπορούσαν με ένα μόνο βλέμμα να υπνωτίσουν τους αντιπάλους τους, καθώς και μέσω της φωνής τους η οποία ήταν συρτή και τραχιά. Ο πιο ξακουστός δράκος όλων των εποχών ήταν ο Ανκαλαγκον ο Μαύρος, του οποίου το όνομα σήμαινε Ορμητικά Σαγόνια καθώς και ο Smaug ο Χρυσός, ο οποίος κατατροπώθηκε από τον Bard τον Τοξότη με ένα μαύρο βέλος. Οι δράκοι συνέχιζαν να ζουν στις ερημιές του Βορρά, αλλά από τότε δεν επιχείρησαν να πλησιάσουν ξανά τις περιοχές των Ανθρώπων ή των Νάνων.

 

 

 

2. Mûmakil

Τα Mûmakil ήταν μία φυλή τεράστιων ζώων που έζησε στις νότιες περιοχές του Χάραντ, την Τρίτη Εποχή και θεωρείται ότι ήταν πρόγονοι των ελεφάντων (ή αλλιώς Oliphaunts, όπως τους ονόμασαν οι Χόμπιτ). Όταν ο Σάουρον κάλεσε τους τρομερούς πολεμιστές του Χάραντ για να πολεμήσουν στο πλάι του, μαζί με το στρατό τους έφεραν και τα Mûmakil. Τα γιγάντια αυτά κτήνη, κουβαλούσαν στην πλάτη τους πύργους πάνω από τους οποίους πολεμούσαν οι τοξότες και οι ακοντιστές. Δε δίσταζαν βέβαια να ποδοπατούν τους εχθρούς τους στο διάβα τους. Το τρωτό τους σημείο όπως αποδείχτηκε ήταν το χτύπημα από βέλος στα μάτια. Αν κάποιος στόχευε δυνατά στα μάτια τους ή τα τύφλωνε ή τα σκότωνε ακαριαία, και στις δύο περιπτώσεις, ποδοπατούσαν κάθε εχθρό και σύμμαχο ταυτόχρονα. 

 

 

 

3. Νυχτερίδες

Οι νυχτερίδες συγκαταλέγονται στα πλάσματα που εξουσίαζε ο Μόργκοθ και δεν ήταν παρά διεφθαρμένες εκδοχές κάποιου είδους πτηνών της Μέσης Γης. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς είδος ήταν αυτό, αλλά είναι γεγονός πως υπήρξαν πάντοτε υπηρέτες του κακού. Ο ίδιος ο Μόργκοθ αλλά και οι δούλοι του, χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά τη μορφή της νυχτερίδας, όπως βλέπουμε να κάνει και στο Σιλμαρίλλιον για να ξεφύγει από τον Χούαν και τη Λούθιεν. Επίσης, και στη Μάχη των Πέντε Στρατιών αναφέρεται ότι ένα μεγάλο σύννεφο από νυχτερίδες κινήθηκε εναντίον των Ανθρώπων, των Ξωτικών και των Νάνων.

 

 

 

4. Τρολ

Τα Τρολ προέρχονται από μία φυλή ανθρωποφάγων γιγάντων με τρομερή δύναμη που τα ξωτικά ονόμαζαν Τορογκ. Αργότερα, απ’αυτή τη λέξη οι Άνθρωποι εφηύραν την γνωστή τους ονομασία (Τρολ). Τρομακτικά και πανίσχυρα πλάσματα, αλλά τρομερά ανόητα και αφελή. Διέθεταν διπλάσιο ύψος και από τους πιο μεγαλόσωμους Ανθρώπους, ενώ το δέρμα τους αποτελούνταν από την ουσία της πέτρας και συγκεκριμένα από πράσινες πλάκες σαν φυσική πανοπλία. Η γητειά όμως που έκανε δυνατή τη δημιουργία τους η οποία είχε ειπωθεί στο σκοτάδι, τους ανάγκαζε να μετατρέπονται σε πέτρα αν έπεφτε φως πάνω τους. Μετά βίας γνώριζαν μερικές απ’τις βασικές λέξεις της Μαύρης Γλώσσας των Ορκ, και συνήθιζαν να σκοτώνουν απλά για ευχαρίστηση, κλέβοντας παράλληλα τους θησαυρούς των θυμάτων και τρώγοντας την ωμή σάρκα τους. Κατά τη Δεύτερη Εποχή, ο Σάουρον έκανε ένα δώρο στα Τρολ με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει βέβαια, δίνοντας τους πονηριά και έτσι έγιναν πολύ επικίνδυνα, είτε μέσα στις σπηλιές που κρύβονταν είτε στα σκοτεινά μέρη της Μέσης Γης. Υπήρχαν μάλιστα και ονομασίες ανάλογα με την περιοχή που συνήθιζαν να κατοικούν: 1) Τρολ της Πέτρας, 2) Τρολ των Σπηλαίων, 3) Τρολ των Λόφων, 4) Τρολ των Βουνών και 5) Τρολ του Χιονιού. Μετά την ήττα του Σάουρον εξαφανίστηκαν και αυτά μαζί του, παρόλο που κάποια κατάφεραν να επιζήσουν, περιπλανώντας σα χαμένα τη Μέσης Γη.

 

 

 

5. Κράκεν

Το Κράκεν, ήταν ένα απ’τα πλάσματα τα οποία έθρεψε στο βασίλειο του ο Μέλκορ (Μόργκοθ) και αποτέλεσε τον φόβο και τον τρόμο στις θάλασσες της Μέσης Γης. Μετά την ήττα του Μόργκοθ πολλά απ’αυτά τα πλάσματα κατάφεραν να επιβιώσουν, κρυμμένα κάτω από μεγάλα βουνά και θάλασσες. Εξωτερικά το Κράκεν ήταν πελώριο με πολλά πλοκάμια, το δέρμα του ήταν γλοιώδες, το χρώμα του πράσινο και η μυρωδιά του αποκρουστική. Αυτό που συνάντησε η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού στην Πύλη της Μόρια, αρχικά είχε κρυφτεί κάτω απ’τα Βουνά της Ομίχλης και αργότερα βγήκε στον ποταμό Σιραννον και έμεινε εκεί δημιουργώντας μία δική του μαύρη λίμνη. Όποιος επιχειρούσε να περάσει την Πύλη της Μόρια έπρεπε να το αντιμετωπίσει. 

 

 

 

6. Γκόμπλιν-Χομπγκόμπλιν

Τα Χομπγκόμπλιν, ήταν δαιμονικά πλάσματα που οι Άνθρωποι αργότερα ονόμασαν Γκόμπλιν. Βέβαια τις τρεις πρώτες εποχές της Μέσης Γης τα Γκόμπλιν ήταν απλά τα Ορκ. Αποκρουστικά πλάσματα, με μαύρο αίμα, κόκκινα μάτια, ανθρώπινο μέγεθος συνήθως και μεγάλη δύναμη. Ήταν λιγότερο οργανωμένα απ’τα Ορκ όσον αφορά τις πανοπλίες και τα όπλα τους, αλλά συνήθιζαν να ζουν σε φυλές ή μικρά γκρουπ τα οποία κυβερνούνταν από ένα αρχηγό. Υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές του Μόργκοθ και αργότερα με τον ίδιο ζήλο και του Σάουρον.

 

 

 

7. Άλογα-Πόνυ 

Είναι άγνωστο πως δημιουργήθηκαν τα Άλογα στη Μέση Γη, αλλά μέσα από μύθους γίνεται γνωστό ότι το πρώτο Άλογο του κόσμου ήταν ο Νάχαρ, το άλογο του μεγάλου Κυνηγού των Βάλαρ, Oromë. Οι Άνθρωποι συνήθιζαν να εκτρέφουν πολλές ράτσες αλόγων, αλλά τα πιο ευγενικά και μεγαλοπρεπή ήταν αυτά που προέρχονταν από τη γενιά του Νάχαρ. Τα συγκεκριμένα άλογα δημιουργήθηκαν κατ’εικόνα και ομοίωση του λευκού αυτού αλόγου και ονομάστηκαν Mearas, δηλαδή οι Πρίγκιπες των Αλόγων. Ζούσαν πολλά χρόνια, διέθεταν μαγικές ικανότητες, το χρώμα τους ήταν λευκό ή ασημένιο και μπορούσαν να ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να κουράζονται. Παρότι δε μπορούσαν να μιλήσουν καταλάβαιναν την γλώσσα των Ανθρώπων και δε χρειάζονταν σέλα ή σπιρούνια αφού υπάκουαν απόλυτα και απολάμβαναν την αγάπη και τις τιμές των κυρίων τους που ήταν μόνο βασιλείς. Το πιο γνωστό απ’αυτά ήταν ο Shadowfax, το οποίο ξεχώρισε γιατί έσπασε την παράδοση που ήθελε τους Mearas να ιππεύονται μόνο από τους βασιλείς του Ρόχαν και επέτρεψε να το ιππεύσει ο Γκάνταλφ ο Λευκός. Υπήρχαν πολλές διαφορετικές ράτσες βέβαια, όπως αυτή που διαστρέβλωσε ο Σάουρον με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει για τους σατανικούς του σκοπούς, δίνοντας και μερικές απ’αυτές στους Nazgûl και τα Ορκ. Επίσης, άλλο ένα γνωστό είδος αλόγου, τα Πόνυ, τα οποία ήταν εξαιρετικοί υπηρέτες και βοηθοί των Hobbit στα χωράφια και τις καλλιέργειες, αλλά και των Νάνων στις εμπορικές δραστηριότητες τους και στα ορυχεία.

 

 

 

8. Αράχνες

Ένα απ’τα πιο αηδιαστικά και τρομερά πλάσματα που στοίχειωναν τη Μέση Γη ήταν οι Αράχνες. Η πιο μεγάλη απ’αυτές έζησε πριν ακόμα έρθουν στον κόσμο τα Δύο Δέντρα του Βάλινορ και ονομαζόταν Ουνγκόλιαντ (Ungoliant). Ήταν τόσο φρικτή και άπλωνε γύρω της ένα σκοτεινό ιστό ο οποίος ονομαζόταν το Μη Φως της Ουνγκόλιαντ. Κατάφερε να εγκατασταθεί στην Κοιλάδα του Θανάτου και να αναμειχθεί μαζί με τα δαιμονικά πλάσματα που είχε φτιάξει ο Μόργκοθ. Όταν ταξίδεψε πέρα απ’το Μπελέριαντ προς τις Νότιες Χώρες ούσα υπερβολικά λαίμαργη, από την πείνα της λέγεται ότι έφαγε τον ίδιο της τον εαυτό. Οι κόρες της μετά τον Πόλεμο της Οργής κατέφυγαν στο δάσος του Γκρίνγουντ, το οποίο μετατράπηκε σ’ένα σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος και εξαιτίας τους μετονομάστηκε σε Μίρκγουντ. Η πιο δυνατή από τα παιδιά της, η Σέλομπ (Shelob) βρήκε καταφύγιο στη Μόρντορ και έζησε εκεί ανενόχλητη καθώς κανένας δεν κατάφερε να την αντιμετωπίσει, λόγω των αμέτρητων δηλητηρίων, των ατσάλινων νυχιών και της δύναμης της. Το μόνο τρωτό της σημείο ήταν η μεγάλη συστοιχία των ματιών της. Ο μοναδικός που κατάφερε να την σκοτώσει ήταν ο Σαμ, με σκοπό να σώσει τον Φρόντο. Με το τέλος της Τρίτης Εποχής αφού η Μόρντορ καταστράφηκε οι Αράχνες εξαφανίστηκαν.

 

 

  

9. Wargs (Γουάργκ)

Κατά την Τρίτη Εποχή, γίνεται αναφορά για τους Γουάργκ, μια δαιμονική ράτσα λύκων που είχαν συμμαχήσει με τα Ορκ των βουνών. Πολύ συχνά πολεμούσαν στο πλάι τους εναντίων των Ανθρώπων, συνοδεύοντας τα στη μάχη. Τα Ορκ που καβαλούσαν τους συγκεκριμένους λύκους ονομάζονταν Wolf-riders και συνήθιζαν να τα σελώνουν για να τα χρησιμοποιήσουν ως υποζύγια. Παρόλο που ήταν αρκετά ικανοί στη μάχη, μετά την ήττα του Σάουρον δεν ακούστηκε ξανά κάτι γι’αυτούς. 

 

 

 

10. Κοράκια


Ένα απ’τα είδη πτηνών που έζησαν στη Μέση Γη είναι τα κοράκια. Αιωνόβια, δυνατά πουλιά, πιστοί σύμβουλοι και υπηρέτες των Νάνων της Γενιάς του Ντούριν της Τρίτης Εποχής. Γνώριζαν πολλές γλώσσες και θεωρούνταν ταχύτατοι αγγελιαφόροι. Ο πιο γνωστός άρχοντας των Κορακιών ήταν ο Ροακ, γιος του Καρκ. Ένας πολύ σοφός και μεγάλος σε ηλικία άρχοντας, καθώς έφτασε τα 150 χρόνια, συμβούλευε τους Νάνους και τους έφερνε τα νέα του κόσμου.

 

 

 

To be continued… 

 

ΠΗΓΕΣ

Mother of Dragons

I live in a mythical high-tower castle, in a fantasy world full of medieval dragons, elves and mischievous witches. Librarian at heart, but also a Writer.

No Comments

Post a Comment